KLEPPE: Tidligere år har det vært både stormfullt og ampert omkring SydreUtvalgets StatistikkAvdeling (SUSA) sitt arbeid. Folk har protestert på rutiner og feil i beregningene, og det har i det hele tatt vært uklart hvilke kriterier som ligger til grunn for det hele. I et forsøk på å komme protestene i forkjøpet, bringer SAKMIL-nyhetene her hvilke regler som gjelder for årets statistikk.
Oppmøte føres på årets oppmøtetallerken. Oppmøtene skal føres i en spiral utenfra og innover, med leseretning som følger klokken. Hvorvidt oppmøtet skal godkjennes eller ikke er delvis basert på skjønn, men man på fysisk ha vært til stede så lenge at det er mening i det, og man må ha en viss tilknytning til Hornmusikk-miljøet. Telefonoppmøter godkjennes ikke. Hvor sterk tilknytningen til miljøet skal være vurderes individuelt, men hovedregelen er at man enten må komme for å ta del i de fremmøttes diskusjoner og ellers være kjent og akseptert som hangaround, eller at man er nært knyttet til noen av de andre fremmøtte gjennom nær familie, samboerskap eller ekteskap. For i det hele tatt å komme med i statistikken, må altså navnet havne på oppmøtetallerkenen.
På grunnlag av opplysningene på tallerkenen beregnes en rekke statistiske størrelser og parametre. Foreløpig føres det statistikk innen kategoriene Personer, Instrumenter, Poststeder, Alder og Familier. Dette er i samsvar med tidligere års praksis. Alle data for medlemmene i Klepp Hornmusikk er gjort med utgangspunkt i opplysningene i medlemslisten per 21. juni 2001. Feil i dataene her vil således føre til feil i statistikken.
I Person-klassen konkurreres det person mot person. Det gjelder med andre ord å ha flest mulig oppmøter ved sesongens utløp. For instrumentklassen stiller sakene seg noe annerledes. Siden gruppene er av varierende størrelse, beregnes det her en oppmøteprosent, slik at det er mulig å rettferdiggjøre sammenligningen mellom f.eks. Klarinett-gruppen (15 medlemmer) og Obo-gruppen (1 medlem). Antallet oppmøter i seg selv er således uinteressant; det er antall oppmøter i forhold til det mulige antall oppmøter som gjelder. De instrumentklasser det føres statistikk på er : Bariton, Bass, Dirigent, Fløyte, Horn, Klarinett, Kornett/Trompet, Obo, Saksofon, Slagverk, Tamburmajor og Trombone og Permitterte. For sistnevnte gruppe er det permisjonsstatusen per 21. juni som teller.
Under instrumentklassen føres det også statistikk på gruppen Prospect/hangaraound. Denne er imidlertid noe spesiell, siden listen over personer her blir endret etterhvert som nye folk strømmer på. Siden dette handler om personer som ikke selv er medlemmer i Hornmusikken, blir dataene for denne gruppen ikke brukt til sammenligningene mellom instrumentgruppene, men personer bidrar til statistikken i Poststed-, Alder- og Familieklassen.
I Poststedklassen tas det utgangspunkt i hvor den enkelte person har sin faste adresse. Oppmøtet blir sammenlignet ut i fra en oppmøteprosent. Det samme gjelder Aldersklassen. Her summeres oppmøte i 5-årsintervaller fra 15 - 65 år, dvs. 15-19 år, 20-24 år osv. Også her er det prosentvis oppmøte som teller.
Familieklassen er omdiskutert. I fjor ble det ført statistikk ut i fra etternavn, selv om to personer som har samme etternavn ikke nødvendigvis er i slekt. I år er praksisen endret. En familie defineres nå som en gruppe personer som er i familie på grunnlag av nært slektskap og/eller ekteskap. Med nært slektskap menes besteforeldre, onkler, tanter, søskenbarn og nærmeste familie. For å få familien med i statistikken må den statistikkberettigede familien bestå av minimum 2 personer.
MØSA opplyser avslutningsvis at det trolig vil komme flere klasser og grupperinger underveis i årets statisikk. Også fremtidige beregninger vil imidlertid basere seg på medlemslisten per 21. juni.
Det vil også trolig bli strammet inn på praksisen når det gjelder oppmøte på Sydrå kontra oppmøte på Only 1. Årets møtearena er primært Only 1, selv om dette på mange måter ekskluderer de under 18, heter det i pressemeldingen.
(25.06.2001 kl 06:00) |