BRYNE: De som hører på NRK Lokalens morgensendinger, og som også gjorde det i påsken, nikker gjenkjennende til begrepet Urbefolkningen på Jæren. Her hadde de tre lokalkjendisene Arvid Mæland, Tore Nærland og Arne Braut store roller i et hørespill som forøvrig var et sammensurium av merkelige figurer og hendelser.
Lørdag var det endelig klart for en levende forestilling med urbefolkningen. I en nøye planlagt og gjennomtenkt forestilling, der deler av koreografien ble gjort i Arizona og Chicago, ble et knippe av Jærens villeste beboere trommet sammet til et møte lørdag formiddag. Dette inkluderte både masaier, eksotiske dyrearter og trommeslagere med bekledning fra Indre Mongolia, i tillegg til cowboyhelten Arvid Mæland selv.
Med en slik forsamling er det meste mulig, men resultatet ble nok villere enn de fleste kunne forestille seg. I en kortesje bestående av en gammel militær-jeep i front, etterfulgt av flere kostbare doninger, deriblant en limousin, gikk turen fra AMS-farmen på Hauge og ned til Bryne sentrum på en halvtimes rundtur blant mer eller mindre sjokkerte Bryne-buer.
|
Hele urbefolkningen samlet på Hauge før opptoget startet. |
Barna ble til sin store glede overøst med drops og godterier fra to ikke ukjente skikkelser; en gorilla og en kylling. I front sørget en duo fra SAKMIL for eggende rytmer, akkompagnert av Litle-Stores hamring på oljefat med diverse kroppsdeler fra storfe, direkte fra slakteriet.
Lenger bak i kortesjen var det de eksotiske lydene fra et par didjeriduer som var mest påfallende, fremstilt av to høyreiste skikkelser som senere ble identifisert som far og sønn Ellingsen. Lengst bak i opptoget var det Nashville-countryen som rådde grunnen, levende fremført av en Elvis-lookalike fra Nashville.
Slik fikk Bryne-buen et møte med urbefolkningen de sent vil glemme. Kortesjen endte etterhvert opp bak Bryne Stadion, der et live-show skulle fremføres fra scenen. Her ble veien til underveis, med legendariske fremførelser av udødelige slagere som "En liten mus", didjeridu-musikk og Elvis-musikk. Til slutt ble det allsang på "Oh Susannah", med KillKenneth og Litle-Store som stjerner på store og små munnspill.
|
Urbefolkningen på Jæren, slik den fortonet seg på Jærdagsscenen. |
Da SAKMIL-nyhetene senere spurte om hvor i all verden den røde tråden befant seg, fikk de til svar at et par fargeblinde brødre hadde tatt feil tråd. Det var altså ingen rød tråd. Og det var kanskje like greit; urbefolkningen visste nok ikke hvordan de brukte slik tråd uansett.
(27.05.2002 kl 06:00) |