PRAHA: I starten på forrige uke oppholdt et engasjert forskerteam seg i Praha. Hensikten med oppholdet var å gjennomføre viktige målinger og forskning rundt den relativt nye måleenheten TBB. TBB står for Time Between Beers og ble oppdaget ved en tilfeldighet på en bar i Brno i Tsjekkia. Eksperter mener at TBB alltid har eksistert, men av ulike grunner ikke er blitt oppdaget før nå. For å unngå forvirring, feilinformasjon og i verste fall panikk rundt dette nye fenomenet, mener forskerne at det er viktig å gjøre grundig kartlegging på fenomenet på et tidlig stadium.
|
4 konsentrerte FOer på jobb: fra venstre Fiesta-Ole, Ovesen, Terje og Erlend. FO#5 Børge og forskningsobservatør Sissel var på shopping da bildet ble tatt. |
|
For å ha noe å basere forskningen på,laget forskerteamet på forhånd en arbeidsdefinisjon for TBB: ”TBB er det antall minutt som går fra det tidspunkt en person får et glass eller en flaske øl plassert på bordet foran seg og frem til tidspunktet neste glass eller flaske øl blir plassert på bordet foran personen.”
Teamet satte også frem en rekke ulike teorier om TBB. En av teoriene gikk ut på at i løpet av en lang dag, vil TBB falle ettersom timene går mot kveld. En annen teori var at TBB aldri ville overstige 120, også kaldt tiltakspunktet. Det ble også laget en kurve for hvordan man forventet TBB vil utvikle seg for en person i løpet av en dag, den såkalte idealkurven.
Forskningspanelet som skulle gjennomføre selve forskningen ble nøye satt sammen av 5 FOer (Forskningsobjekt) som alle representerte et bredt snitt av seg selv. Forskningen gikk over 2 dager og over store deler av Praha.
|
Noen resultater fra forskningen. (Skala for kurve 1-3 er 0–120) Kurve 1: Forventet idealkurve. Kurve 2: FO#1 dag 1. Legg merke til peak utenfor tiltaksgrense. Kurve 3: FO#2 dag 2. Noen flere målepunkter, men ikke i nærheten av forventet idealkurve. Kurve 4: Antall øl per hele timer over begge dager. (Fra kl 10 til kl 01) |
|
Allerede etter første dag oppdaget teamet en del overraskende punkter. Blant annet gikk TBB langt over tiltakspunktet 120, noe FOene prøvde å bortforklare med middag og vinpause. Dessuten ble det oppdaget at alle FOene hadde så å si identisk TBB-kurve.
Noen andre observasjoner som ble gjort i løpet av de 2 dagene:
TBB-kurvene samfaller ikke med den forventede idealkurven
TBB tar ikke hensyn til inntak av andre væsker som cognac, vin og underberg
FO#2 var dag 2 er en smule tørstere enn de øvrige FOer
Ingen registreringer er gjort i timen mellom kl 16 og 17
FO#5 var første observasjonsdag mer interessert i shopping enn i å delta i forskning
Ingen av forhåndsteoriene slo til
I sluttrapporten påpekte forskerteamet også en del momenter som kan ha påvirket resultatet i en eller annen retning:
Antall musikkforretninger i Praha
Enkelte rastløse FOer
Dårlig merking av puber på kart
FOer som til tider var for opphengt i å påvirke resultatet
Ølprisene i Tsjekkia
Forskningsteamet sier seg fornøyd med resultatet fra Praha, men innser at det fortsatt er mye forskning som gjenstår før man kjenner og forstår TBB fullt ut. (En komplett forskningrapport fås ved å henvende seg til norsk TBB Institutt, Råsokveien 19, 1900 Fetsund.)
Norske Ølvenners Landsforbund
(14.11.2005 kl 06:00) |