|
Påskebrødet anno 2006 - slett ikke noe vakkert syn:
1. Kylling-Børge åpner spent ammunisjonskassen med brødet.
2. Biter av brødet har blitt undersøkt, og det ser slett ikke godt ut. Ikke lukter det godt heller.
3. Slik ser et 4 år gammelt brød ut inni. |
|
SANDNES: Onsdag kveld var det tid for et av påskens faste høydepunkter for de som er spesielt interesserte i naturens gang. Da skulle nemlig det berømte Påskebrødet undersøkes igjen, over ett år etter at det forrige gang fikk lufte seg i dagslys. Brødets historie skriver seg tilbake til 2002, da det ble innkjøpt og gjenglemt i en bod på Sandnes. Senere har det blitt gjenstand for et unikt forskningsprosjekt, som går ut på å finne ut hvor lenge det går før et brød blir til jord.
Etter de forrige undersøkelsene i fjor har brødet nå ligget trygt lagret i en ammunisjonskasse i Kleppelundvegen. Temperaturen har vært relativt stabil, men med noe høyere temperatur om sommeren enn om vinteren.
Med dette i tankene var det en spent forskningsleder Kylling-Børge som åpnet kassen i en garasje på Sandnes for å se hvordan brødet ser ut 4 år etter innkjøp. Det gikk ikke lenge fra kassen ble åpnet til den umiskjennelige påskebrødlukten spredte seg i rommet. Lukten kan forøvrig minne om Plenkrutt, med et lite innslag av død og fordervelse.
Undersøkelsene som fulgte i neste rekke avslørte at 4 år slett ikke er noen alder for et brød, men brødet virket både å ha krympet og inntatt en gummiaktig konsistens siden sist. Fargen var også hakket mørkere, og de 4 tilstedeværende forskerne Kylling-Børge, Oddvar, Fiesta-Ole og Nodi konstaterte derfor at brødet nå nok er enda et skritt nærmere jorden.
Det ser likevel ut til å ta en stund før nye frø kan plantes i brødrestene og spire til korn, slik at et nytt og ferskt brød kan lages. I mellomtiden blir brødet nå lagt til lagring frem til neste påske, denne gang i Vølstadvegen på Sandnes og med Oddvar som Brødsjef.
Se den fantastiske undersøkelsen på film (WMV):
Påskebrødet 2006 (10201 K) (anbefales)
(17.04.2006 kl 06:00) |