SANDNES: Med palmesøndagen i sikte er det bare å konstatere at påskehøytiden snart står for døren. Da er det også tid for den årlige påskebrødseremonien, der et nå 6 år gammelt brød tas frem for omfattende undersøkelser. Brødet ble i sin tid innkjøpt med det formål at det skulle spises, men havnet av ulike årsaker i en kjellerbod hvor det ble liggende en god stund.
Senere har brødet vært gjenstand for et banebrytende vitenskapelig prosjekt, som går ut på å bestemme livssyklusen til et brød, fra korn til mel, fra deig til ferdig brød, og fra ferdig brød til jord igjen. Det dreier seg kort og godt om å finne ut hvor lang tid det tar før brødet blir til jord, slik at man kan så nytt korn og lage et nytt brød.
|
Påskebrødet slik det så ut i fjor. Underberg-flasken viser at brødet har krympet betydelig i størrelse. |
Til nå har altså denne prosessen foregått over 6 år, og selv om tegnene på forråtnelse og nedbryting tydelig er til stede, er det fortsatt mulig å se at den misfargede klumpen en gang har vært et ferskt og deilig duftende brød. Dette har muligens sammenheng med de nok ikke helt optimale lagringsforholdene – inne i en plastpose i en luft- og lukttett ammunisjonskasse.
Det er ventet at brødet vil bli hentet frem for årets undersøkelser i løpet av lørdag kveld, og et stort antall nysgjerrige forskere vil da trolig ta påskebrødet nærmere i øyensyn.
(10.03.2008 kl 06:00) |