SANDNES: Banjo-Erlend er kanskje mest kjent for sine mange bandprosjekter og en stadig større utstyrs- og instrumentpark, men hans siste påfunn dreier seg først og fremst om fortidens kommunikasjonsmidler. Riktignok brukes morsealfabetet fortsatt i en rekke sammenhenger også i dagens høyteknologiske samfunn, men de fleste har nok et relativt fjernt forhold til prikkene og strekene som brukes i morsealfabetet.
|
Morske Morse-Erlend. |
|
For Banjo-Erlend er det imidlertid blodig alvor, og det siste skuddet på stammen er nå en såkalt morsenøkkel som han har fått hånd om. Med denne kan han med enkle trykk-og-hold-operasjoner generere de mest fantastiske morsesignaler, og han skal nå være i ferd med å perfeksjonere seg i det gamle morsealfabetet.
Serien av korte og lange signaler er ikke tilfeldig, men oppbygget etter et nøye gjennomtenkt system. Varigheten av en strek (langt signal) skal ideelt sett være lik 3 punkter (kort signal), og avstanden mellom tegnene i en bokstav skal ideelt tilsvare 1 punkt. Mellom bokstaver skal det være tre punkters opphold, mens det skal være sju punkters opphold mellom ord.
På denne måten kan relativt komplekse meldinger bygges opp og kommuniseres med enten lys, lyd eller elektroniske pulser over store avstander. Hva Banjo-Erlend har tenkt å bruke dette til er imidlertid uvisst, særlig siden han også er oppsatt med en relativt moderne mobiltelefon.
SAKMIL-nyhetene kaster seg også på bølgen, og resten av denne artikkelen publiseres nå som en ekte Morse Cast fra linken under.
Morskt med Morse: Resten av artikkelen som morse (851 K)
(08.12.2008 kl 06:00) |