KLEPPE: En knapp uke etter at årets påske var avsluttet ble Påskebrødet endelig hentet frem til undersøkelser nå i helgen. Ulike omstendigheter har gjort det vanskelig å foreta årets undersøkelser før nå, og spenningen var derfor stor da ammunisjonsboksen med brødet inni endelig dukket opp på en parkbenk utenfor Klepp Rådhus søndag ettermiddag.
I strålende sol og desto mer skeptiske blikk fra folk som tilfeldigvis befant seg i nærheten, var det Nodi som foretok årets eksaminasjon av det berømte brødet. Det er nå hele 7 år siden det ble bakt og kjøpt inn til påske av Kylling-Børge, som glemte det igjen i en kjellerbod. Etter dette ble brødet, som i alle fall ikke var spiselig lenger, gjenstand for årlige undersøkelser med tanke på å finne ut hvor lang tid det tar før et brød omdannes til jord. Slik kan man jo få et godt grunnlag for nye korn, som så kan høstes og brukes til å bake nye brød.
|
Stor spenning og en smule skepsis da Påskebrødet ble undersøkt på søndag. Fra venstre ser vi Magne og Skoffe-Eirik like før det store skal skje, deretter brødet slik det fremstår etter 7 år. |
I forhold til en fri nedbrytning i naturen har nok ikke forholdene for Påskebrødet vært helt ideelle. Siden både form, farge og ikke minst lukt har endret seg kraftig siden det var ferskt, har det nemlig blitt oppbevart i en tilnærmet lufttett ammunisjonskasse fra det norske forsvaret, og dette har nok påvirket prosessen i stor grad.
Den særegne lukten av brødet slo fort i mot publikum da Nodi åpnet boksen på Klepp, og mens noen mente at lukten minnet om snus, mente andre at den mest minnet om Plenkrutt. Synet av brødet var ikke videre appetittvekkende der det fremstod som en seig og svart klump. Det var likevel definitivt ikke jord som lå oppi ammunisjonskassen, og brødet var dermed i overraskende god stand.
|
Nodi stod for hoveddelen av årets undersøkelser, og han skal også oppbevare brødet frem til neste påske. |
|
Brødet har opp gjennom årene blitt undersøkt på ulike måter, blant annet ved at biter har blitt kuttet av det. Disse er stort sett samlet i en plastpose som følger brødet, mens selve brødet egentlig er et halvt brød. Klumpen har imidlertid krympet betraktelig siden den var et ferskt og nybakt brød, mens klumpene i plastposen er noe udefinerbare.
Med nostalgiske ord som at etter sju feite år følger sju magre, går nå brødet inn i en ny fase og det er grunn til å tro at det ikke vil makte å stå i mot presset fra tidens tann så mye lenger. Det er nå Nodi som har fått oppgaven som brødvokter for det neste året, og han vil finne et egnet oppbevaringssted en plass i Lindavegen. Det kan også være aktuelt å la mer luft komme til i prosessen, for å se om dette har nevneverdig effekt på omdanningen til jord. Neste påske vet vi svaret på det.
(20.04.2009 kl 06:00) |