SAKMIL-nyhetene kom med sin siste utgave mandag 28. oktober 2013.
Denne siden vil ikke lenger bli oppdatert.
Takk til alle lesere som har bidratt til å holde hjulene i gang de
siste 17 årene!
Gripende, urbant og storslått
|
BRYNE: Et pistolskudd bryter stillheten og får en fullsatt sal til å hoppe minst en halvmeter i stolsetene. Tony faller død om på scenen. West Side Story går inn i sine dramatiske siste minutter, med en hjerteskjærende og gripende scene. Den kvinnelige hovedpersonen Maria sørger over sin elskede som ligger i en blodpøl på bakken som det siste offeret i et meningsløst gjengoppgjør i gatene i New York.
|
Riksteatret:
West Side Story
Storstova, Bryne
fredag 7. mai 2004
Publikum: Utsolgt, men enkelte ledige seter |
Nær 400 mennesker holder pusten, og man kan høre en knappenål falle i de siste sekundene før det storslåtte dramaet er over og applausen bryter løs. Den varer i fem minutter sammenhengende, er av den stående varianten og er en fullt fortjent hyllest til en fantastisk forestilling.
Maken til kvalitet i alle ledd går det nemlig lenge mellom hver gang man ser på Jæren. Riksteatrets oppsetning av den kjente musikalen West Side Story er nemlig en ren demonstrasjon av dyktig skuespillertalent, kombinert med et fantastisk orkester og ditto kulisser og lyssetting. Språket er røft og urbant, og settingen det hele foregår i er dessverre altfor aktuell også i vårt eget samfunn.
West Side Story er en slags urbanisert og moderne versjon av Romeo og Julie, og foregår i bakgatene i New York. To gjenger utfordrer hverandre til det endelige oppgjøret, som ender i slagsmål og drap. Parallelt med dette får vi følge kjærlighetshistorien og romansen som utvikler seg mellom Maria og Tony, som kommer fra miljøet rundt hver sin gjeng.
|
Akrobatikk på høyt nivå var en naturlig del av forestillingen. | Foto: Erik Berg/Riksteatret |
Ledsaget av et fantastisk orkester byr Riksteaterets unge, men svært talentfulle mannskap på en utrolig forestilling, med spenstig dans, fremragende skuespillerprestasjoner og nydelig sang. Musikken, signert Leonard Bernstein, er et kapittel for seg, og er egnet til å gi både gåsehud og graskrampe på en gang.
|
Kjærlighetsdramaet får en trist avslutning i det Maria sørger over sin kjære Tony. | Foto: Erik Berg/Riksteatret |
|
At folk går mann av huse for å få med seg et arrangement i Storstova er slett ikke hverdagskost på Jæren, men fredag var en slik dag, og heldige var dem som fikk overvære forestillingen. Det er slett ingen tilfeldighet at oppsetningen har gått for stappfulle hus helt siden premieren i Molde 16. mars.
Enkelte ledige seter i Storstova vitnet imidlertid dessverre om en liten skandale: Forestillingen var offisielt utsolgt, men det var fortsatt enkelte ledige billetter igjen. Mange som ville ha vært på konserten lot derfor være å prøve å få billett. Synd for dem, og helt unødvendig. Slike forestillinger fortjener fullt hus og vel så det.
(10.05.2004 kl 06:00) |
Arbeidsmaur flyttet 15 tonn
|
BRYNE: En så storslått og omfattende oppsetning som West Side Story krever sitt av både skuespillere, musikere og ikke minst alle dem som ikke er synlige på scenen. Den omreisende forestillingen sysselsetter hele 37 personer i ulike roller på og utenfor scenen, men selv med en så solid stab blir ikke ting gjort av seg selv.
På Bryne var det Klepp Hornmusikk som utgjorde den nødvendige forsterkningen. Hele 15 tonn (!) med utstyr skulle bæres inn i Storstova fra en semitrailer og en utstyrsbuss, og rigges opp. På samme måte skulle de samme 15 tonnene rigges ned og bæres ut igjen etter at forestillingen var vel i havn i 22-tiden fredag kveld.
|
Ole og Jan Terje var to av i alt 23 dugnadsarbeidere i løpet av fredagen. |
|
Korpset stilte derfor med et råsterkt dugnadsmannskap fordelt over tre økter hele fredagen. I alt 23 personer var i sving og svirret rundt som de reneste arbeidsmaur, etter nøye instruksjoner fra arbeidslederne.
Systemet viste seg å fungere særdeles effektivt, og arbeidet gikk derfor fort unna på tross av både mange tunge løft og uhamslige utstyrskasser.
Kveldsøkten var kanskje den aller mest effektive. Hele 15 personer fra Klepp Hornmusikk dukket nemlig opp for å yte sin innsats, og dermed var rekorden på 1 time og 20 minutter så avgjort innen rekkevidde. Litt sommel i oppstarten, som skyldtes at Riksteatrets arbeidsgjeng ikke klarte å levere utstyr fort nok til de ivrige bærerne, førte imidlertid til at rekorden så vidt holdt stand, og jobben ble etterhvert klokket inn til 1 time og 30 minutter.
Likevel var det en imponerende innsats som ble lagt for dagen, og regner man litt på det blir det 1 tonn per mann, eller 187 kg i minuttet. Det er slett ikke til å kimse av, og også Riksteatret sine folk var svært fornøyd.
Etter at jobben var ferdig, var det samling for sliterne på Thime Station, og etterhvert også kaffebaren på Bryne. Sjelden har en halvliter smakt bedre, eller vært mer fortjent.
(10.05.2004 kl 06:00) |
Pikkolo blåste bort dirigenten
|
KLEPPE: Torsdagens øvelse i Klepp Hornmusikk var ikke som alle andre øvelser. Med tanke på den nært forestående nasjonaldagen, var det nemlig bestemt at en god del av øvelsen skulle brukes på gjennomspilling av korpsets marsjrepertoar, og det meste av tiden etter pause og noteinnsamling gikk derfor med til dette.
|
Jorunn blåste dirigenten av banen. |
|
Dirigent Arild Mjaaland så ut til å trives med å spille denne lett fordøyelige musikken, men han var ikke klar over at korpset nettopp hadde gått til innkjøp av en ny pikkolofløyte.
Med pikkolovennlige marsjer på repertoaret fikk derfor den splitter nye fløyten komme til sin fulle rett allerede på sin første øvelse. Det var fløytist Jorunn som fikk æren av å innvie pikkoloen, og det gjorde hun til gagns. De klokkeklare tonene fra det høyeste registeret kunne tydelig høres over resten av korpset, og særlig for dirigenten som stod bare et par meter unna var dette en hard prøvelse.
Med stor fare for hørsel, liv og helse rygget Arild derfor lengre og lengre bort fra den kraftfulle pikkolofløyten, og endte til slutt opp med å stå parkert flere meter unna, på korpsets høyre flanke. Mannen med dirigentpinnen var selv blitt vippet av pinnen - av korpsets minste instrument.
(10.05.2004 kl 06:00) |
Kjølig strandmøte
|
HELLESTØ: Det som skulle ha blitt tredje runde i årets sommersesong i volleyball, ble i stedet til en søndag som startet fuktig med regnbyger. De fleste av de faste strandløvene regnet derfor ikke med at det ble noe spill ut av det, og holdt seg derfor hjemme.
|
Skoffe-Eirik brettet opp ermene og lot seg ikke stoppe av noen usle regnbyger. |
|
Slik tenkte imidlertid ikke Skoffe-Eirik i sin residens på Bryne. Med fredagskveldens strenge formaninger friskt i minne stilte han opp på den regnvåte stranden på Hellestø med nett og ball presis kl 12.00, bare for å oppdage at han var den eneste som inntil da ikke hadde latt seg stoppe av været.
Tendenser til oppholdsvær og en liten lysning på himmelen gjorde imidlertid at Skoffe-Eirik etterhvert fikk selskap av Anita og Gry, før den vanligvis så ivrige Nodi ble etterlyst per SMS. Dermed var også han på plass knapt 20 minutter senere, og dagens tropp nådde sin maksimale størrelse.
Men såpass liten besetning kom tredje runde derfor aldri i gang, men de fire satte i stedet i gang med å løse verdensproblemer, før de lettere nedkjølt av en økende nordvestlig vind forlot arenaen halvannen time senere.
(10.05.2004 kl 06:00) |
Alt ved det gamle
|
KLEPP: Neste mandag er det 17. mai, og den kanskje travleste dagen for alle som spiller i korps i Norge. Dagen er kanskje også den mest tradisjonsbundne høytidsdagen i dette landet, og dette gjelder også for Klepp Hornmusikk.
|
Godt humør på Horpestad på 17. mai i fjor. |
|
Alt er nemlig slik det skal være, og alltid har vært for musikantene i rødt, hvitt og sort. Dagen starter på sedvanlig vis allerede kl 07.00 et sted sentralt i Kleppekrossen, hvorfra morgenenes revelje starter opp og vekker opp morgenfriske landsmenn.
Senere på dagen går det slag i slag, med frokost på Bryne Kro & Hotell og folketog på Kleppe, Tu og Horpestad. Med andre ord en dag aldeles etter tradisjonene, og i år er det heller ikke ventet overraskende sykehusbesøk eller helikoptertransport av musikanter.
(10.05.2004 kl 06:00) |
Et skritt nærmere skottene
|
BRYNE/BLAIRGOWRIE: I august reiser som kjent Klepp Hornmusikk på tur til Skottland, der blant annet Edinburgh Military Tattoo står på programmet. Programmet for turen, som opprinnelig ble presentert for korpsmedlemmene i februar, er fortsatt langt på vei det samme, selv om mindre justeringer har blitt gjort.
|
Deler av Skottland, med de steder Klepp Hornmusikk skal innom avmerket. |
|
Turkomiteen hadde i forrige uke et møte om turen, og det mangler kun et par bekreftelser før hele programmet er spikret. Fordelingen av de ulike turdeltakerne på rommene på The Royal Hotel og Rosemount Golf Hotel i Blairgowrie er også langt på vei unnagjort, og har stort sett vært basert på de enkelte ønsker som har kommet frem.
De resterende turdeltakerne som fortsatt ikke har fordelt seg på rommene blir oppfordret om å gjøre dette på neste øvelse. Turkomiteen opplyser videre til SAKMIL-nyhetene at innbetalingen av turen vil skje innen juli måned. For å ta hensyn til bruk av dugnadspenger som opptjenes etter dette vil regningen muligens bli delt i to, med et lite restbeløp som innbetales i august.
Dette vil man imidlertid komme tilbake til. God oppslutning har det i alle fall vært om turen, som nå teller 54 påmeldte. I tillegg kommer det ytterligere 2 personer på besøk fra London, slik at det totalt blir en delegasjon på 56 personer som får oppleve Edinburgh Military Tattoo fredag 27. august.
(10.05.2004 kl 06:00) |
Rykter & Rauaraddel
|
På tradisjonelt vis blir det Blomsterkonsert i Kleppelunden søndag 13. juni kl 13.00. Da blir det et trivelig musikalsk møte med Georg Pollestad og hans svært talentfulle barnebarn Aleksander. Kleppelundvegen vil forøvrig ikke være stengt for ferdsel.
Det ligger an til en særdeles solid trommerekke i Hornmusikken på 17. mai dette året. Gamleslagverker Boris Aleksandrov har på sedvanlig vis meldt seg til sin årlige tjeneste, og både lyre og feminine trommevirvler skal i tillegg stå på menyen hvis alt går som det skal.
KillKenneth flytter ut fra sin legendariske kjellerleilighet i Kleppestemmen, og flytter til Dale, like ved Eddi's Bakeri. Leiligheten i kjelleren forblir imidlertid i Klepp Hornmusikk, i det Gretha flytter inn der i løpet av sommeren.
Den Norske Amerikalinje spiller på Thime Station søndag 16. mai, dagen før dagen. CC kr 50,-.
Billige flybilletter til Cuba ønskes kjøpt.
Gjerne med et innlagt stopp underveis.
Avreise i november. |
Bill.mrk. WarszawaPaktKameratene (WPK) |
(10.05.2004 kl 06:00) |
|
| |
Hovedside
Arkiv
Multimedia
Søk etter artikler
Ja, ke syns du?
Tilfeldig artikkel
Informasjon
Tips oss!
DENNE UKEN:
Hele denne uken
Gripende, urbant og storslått
Arbeidsmaur flyttet 15 tonn
Pikkolo blåste bort dirigenten
Kjølig strandmøte
Alt ved det gamle
Et skritt nærmere skottene
Rykter & Rauaraddel
Uke 19, 2004:
Hele denne uken
Kunne kanskje ha kunnet, men kunne ikke
Roverne rocket under røde faner
Flott musikalsk mønstring
Strålende andrerunde
Rykter & Rauaraddel
Uke 18, 2004:
Hele denne uken
Kan Kan kan være med Kan Ikke til Kan Kanskje
Vellykket operasjon for SAKMIL-hengeren
Elleville TV-reklamer
Gaverik pauseunderholdning
Markeringskonsert for Åse-Marie Nesse
Rykter & Rauaraddel
|
| |