SAKMIL-nyhetene kom med sin siste utgave mandag 28. oktober 2013.
Denne siden vil ikke lenger bli oppdatert.
Takk til alle lesere som har bidratt til å holde hjulene i gang de
siste 17 årene!
Strålende 17. mai på Jæren
|
KLEPP: Metereologene forsøkte lenge å overbevise folket om at årets 17. mai kom til å bli en våt affære over det meste av Norge. Da dagen nærmet seg, måtte de imidlertid innse at fronter og lavtrykk nok kom til å følge litt andre baner, og da nasjonaldagens morgen endelig opprant, viste det seg at det skulle bli en fantastisk dag.
Over hele Jæren skinte solen nemlig fra en helt skyfri himmel, og den litt kjølige nordavinden var egentlig bare positiv sett fra bunads- og korpsfolkets side. Utover dagen ble det nemlig riktig så behagelig i solen, og for de minste ble nok et ikke ubetydelig antall is i løpet av dagen.
Korpsene på Jæren hadde som vanlig også en travel nasjonaldag, med full innsats fra tidlig om morgenen til langt utpå ettermiddagen. SAKMIL-nyhetene fulgte som vanlig med Klepp Hornmusikk sine bevegelser på 17. mai, og det var en velopplagt gjeng som la ut på sin morgenrevelje i Kleppekrossen. Det ble en forholdsvis sen avgang dette året, noe som resulterte i en snarvei da korpset nærmet seg Haugabakka og flaggheisingen i Prestevegen på Kleppe. I stedet for å ta turen om Haugabakka, tok Hornmusikken nemlig direkteruten gjennom Solvangvegen, og presterte med det å være på plass til flaggheising hele 5 minutter før tiden.
 |
Klepp Hornmusikk spiller utenfor Kleppheimen på 17. mai, i strålende vær. Dette var ett av mange tradisjonelle stopp i løpet av dagen. |
Siden gikk det slag i slag, med en velsmakende frokost på Bryne Kro & Hotell, spilling på Kleppheimen og til slutt spilling i 17. mai-togene på Tu, Kleppe og Horpestad. Korpset var relativt sent ute også til dagens siste tog blant kyrne på Horpestad, noe som kunne tilskrives en svært saktegående 17. mai-komite og flaggborg i toget på Kleppe. Dermed måtte den tradisjonelle migeseremonien bak det gamle bedehuset på Horpestad utgå dette året.
Hornmusikkens hardtslående trommegruppe sørget som vanlig for god takt og rytmikk underveis, og i år var de ekstra snille med sine medmusikanter. Resten av korpset ble nemlig spart både for oppslag i motbakker og korte trommemarsjer, og dermed endte årets 17. mai med "bare" 31 avspilte marsjer, mot hele 40 i fjor. På Horpestad foregikk dessuten en av de lengste sammenhengende øktene med trommemarsj noensinne, da en strekning på flere hundre meter ble tilbakelagt kun til lyden av velklingende SAKMIL-trommer.
En skritteller som befant seg i korpset kunne ellers avsløre at det ble marsjert drøyt 16 000 skritt i løpet av dagen, og tidligere målinger antyder at dagens totale marsjlengde var nokså nøyaktig 8 kilometer.
Pølser, kaker, brus og kaffe smakte dermed som vanlig helt fortreffelig etter endt dyst på Horpestad, og Hornmusikken kunne konstatere at det hadde vært en strålende 17. mai på alle måter.
Avspilte marsjer 2000 - 2007
2000 |
2001 |
2002 |
2003 |
2004 |
2005 |
2006 |
2007 |
38 |
38 |
39 |
40 |
44 |
39 |
40 |
31 |
(21.05.2007 kl 06:00) |
Stor feiring også i provinsene
|
BAKU, ASERBADJAN: For tredje året på rad har Klepp Hornmusikk sin lokale avdeling i Baku, representert ved eksilbarytonist Thor Viggo, vært leder for 17. mai-komiteen i byen. Den aserbadjanske hovedstaden huser nemlig en stor norsk kontingent, og den norske nasjonaldagen går dermed ikke upåaktet hen.
Thor Viggo sørget også i år for å leie inn et korps til den store dagen, slik at den tradisjonelle 17. mai-spillingen kunne gjennomføres. På initiativ fra dirigenten for det profesjonelle korpset musikerne er hentet fra, ble korpset i år utvidet til 10 musikanter, inkludert den norske eksilbarytonisten. Orkesteret bestod dermed av en klarinett (mest til pynt), tre trompeter, to waldhorn, samt baryton, sousafon, stortromme og skarptromme.
 |
Korpsmusikk også i Baku på 17. mai. Legg merke til barytonisten midt i bildet, som ikke er noe ukjent syn i jærske 17. maitog heller. | Foto: Gisle Birkeland |
Også "Ja vi elsker" ble fremført som vanlig, men etter en god øvelse 15. mai skal den i år ha blitt fremført som en sang, og ikke en tut-og-kjør-marsj. Forøvrig stod en rekke sanger i marsjform på programmet, arrangert av Hornmusikk-dirigent Arild Mjaaland. Disse ble innkjøpt for to år siden, og ble fremført i dagens barnetog med støtte av alle deltakere i form av sang.
Nasjonaldagen i Baku startet med utrulling av flagg på balkongen i 17. etasje og deretter felles frokost med over 100 påmeldte. Her ble deltakerne hilset av den norske ambassadøren, og de kunne ellers nyte en norsk frokost med importert laks, fenalår og andre norske matvarer. Korpset underholdt senere på Statoils kontorer i byen, der dagen er vanlig arbeidsdag. Til slutt feiret den norske kontingenten med et offisielt arrangement i ambassadens regi. Her ble det servert offisielle hilsener, musikk av Grieg, samt god mat og drikke. Rykter forteller også at dette etterhvert gikk over i et nachspiel med rikelig tilgang på norsk akevitt.
Feiringen i Baku ble ellers godt dekket av norske medier i år. Bilder fra 17. mai-toget ble formidlet av nettutgavene av både Dagbladet og VG her hjemme, sammen med bilder fra en rekke andre steder i verden. Alt tyder på at det ble en storartet 17. mai i provinsene overalt i verden.
(21.05.2007 kl 06:00) |
Generalforsamling i Herp Albert-foreningen
|
STAVANGER: Herb Alpert er kanskje mest kjent for sin heismusikk og slagere som Tijuana Taxi og Spanish Flea, som i mange år ble brukt som kjenningsmelodi til Fjernsynskjøkkenet på NRK. Nå har entusiaster dannet sin egen hyllest-forening til trompetisten, som i dag er 72 år.
Generalforsamlingen i foreningen ble avholdt forrige helg i Øvre Holmegate 27, tvers over utestedet Bøker & Børst i Stavanger. Av sakene som ble tatt opp, er det verdt å nevne statutter, formålsparagraf og tegningsretningslinjer, og det hele startet med spesialbrygget øl for anledningen.
 |
Generalforsamling i Herb Alpert-foreningen (f.v.): Ovesen (trompet-øl-brygger og vibratokommandør, Oddemann (los generalos - secretarios tersio), Raggi (etterslagsansvarlig), Gaggien (mouthpiece and valve customizer) og Erlend (aspirant). I forgrunnen ser vi ølet som var spesialbrygget for anledningen.
|
En av deltakerne, Gaggien, ble under møtet kastet ut av foreningen med umiddelbar virking, da det ble oppdaget at han var med i en Blackburn Rovers-klubb på Facebook. Årsmøtet regnet nemlig medlemskap i Herb Alpert-foreningen som helt uforenlig med medlemskap i idrettsrelatert virksomhet. Etter å ha meldt seg ut av fotballgruppen ble han gjenopptatt som medlem i Herb Alpert-foreningen.
SAKMIL-nyhetene kjenner ikke til de videre planene for Herb Alpert-foreningen, men gjennom sin virksomhet vil de alle fall sørge for å hylle heismusikkens mester på beste måte. En annen kjent trompetist, Miles Davis, uttalte det på denne måten, som sier det meste: - You hear 3 notes and you know it's Herb Alpert!
(21.05.2007 kl 06:00) |
Tre måneder til Woodstokka
|
STOKKA, SANDNES: Musikkfestivalen Woodstokka er definitivt ikke now One Hit Wonder, selv om det er dette som er temaet for årets utgave. For fjerde gang i historien arrangeres Woodstokka nå på Stokka i Sandnes kommune, og datoen i år er lørdag 18. august.
Etter første utgave av Woodstokka i 2003 har festivalen allerede rukket å bli legendarisk, og særlig fjorårets superutgave sitter igjen i minnet. Ikke bare ble publikum totalt overrumplet over bryllupet mellom festivalsjef Kylling-Børge og hans Aina, men sent på kvelden dukket også superstjernene fra rockebandet Scorpions også opp på Stokka, til en høyst privat og minneverdig forestilling.
 |
En tremanns-utgave av Scorpions rocker Woodstokka inn i natten i fjor. Tidligere på kvelden giftet Kylling-Børge og Aina seg på samme scene, også det helt overraskende for publikum. |
I år starter man imidlertid med blanke ark og fargestifter til, og tar for seg fenomenet One Hit Wonders. Dette uttrykket brukes gjerne om artister som slår gjennom med et brak og en superhit som forfølger dem resten av karrieren. Felles for dem alle er at det blir med den ene store hiten, og at bandet eller artisten senere går i glemmeboka. Typisk er det når man hører en sang som "alle kan", men som ingen husker hvem som fremfører.
Gamle storheter som Beatles, Rolling Stones, Pink Floyd og lignende er nok dermed ikke helt hva man kan høre mest av på årets Woodstokka. Derimot kommer store megahiter som perler på en snor, med opphav i artister som ingen riktig husker hvor ble av.
Programmet begynner etterhvert å ta form, og alt ligger an til en ny musikkfest på Stokka i august. Invitasjoner til arrangementet sendes ut i løpet av sommeren, får SAKMIL-nyhetene opplyst fra festivalledelsen. Det er imidlertid ikke kjent om noen skal gifte seg, eller om verdenskjente rockeband dukker opp på scenen i år, men i god Woodstokka-stil vet man jo aldri helt hva som kommer til å skje.
Woodstokka
(21.05.2007 kl 06:00) |
Rykter & Rauaraddel
|
Quizlaget Fasiten hadde fri i forrige uke, siden quiz var byttet ut med Classic Rock Festival på Sandnes. Denne uken er laget imidlertid klar til ny innsats, og vil da satse alt på å hente inn alle poengene de har surret bort i første halvdel av mai måned.
Det ble en travel 17. mai for Tore de France i år. Han måtte nemlig innom minst to uniformer i løpet av dagen. Han startet dagen med Klepp Hornmusikk i revelje på Kleppe, før han kort tid etter var å finne i HV-uniform på vei nordover. Da skulle han skyte salutt ut over Stavanger, og dette kunne høres over store områder.
Det blir liv på Bryne ikke bare om natten nå til helgen. På dagtid arrangeres nemlig Jærdagen, som er blant Norges eldste og største arrangementer av sitt slag. Det er dermed ventet et yrende folkeliv både i byens gater og på messeområdet, pinsehelg til tross.
Musikkfestivalen Jærnåttå byr også på mange storheter i år, og den største, men dessverre kanskje også den minst kjente, heter Mingo Fishtrap og kommer fra USA. Åpningskonserten i Storstova blir nok dermed et stort høydepunkt, og her er også Britt Synnøve Johansen med. Konserten er i år faktisk gratis, så det burde ikke være noen som helst grunn til å sitte hjemme. Også ellers på festivalen står høydepunktene i kø.
(21.05.2007 kl 06:00) |
|
 |  |
Hovedside
Arkiv
Multimedia
Søk etter artikler
Ja, ke syns du?
Tilfeldig artikkel
Informasjon
Tips oss!
DENNE UKEN:
Hele denne uken
Strålende 17. mai på Jæren
Stor feiring også i provinsene
Generalforsamling i Herp Albert-foreningen
Tre måneder til Woodstokka
Rykter & Rauaraddel
Uke 20, 2007:
Hele denne uken
Ingen visste at SAKMIL var på Viste
Fortsatt stridigheter i FUKK
Jærnåttå tar form
Alt klart for 17. mai
Rykter & Rauaraddel
Uke 19, 2007:
Hele denne uken
Sprek OGMS-deltakelse i mai
Flere lokale støttemøter
Dampende hett strippeshow i Verdalen
Hornmusikken vil ha bilder
Rykter & Rauaraddel
|
 |  |