SAKMILs hovedsideSAKMIL-nyheteneInformasjon og historikkSAKMILs beryktede ordlisteThe SAKMIL GalleryGjestebokSkriv til SAKMIL! Navigasjonsmeny
Topp
Uke 44, 2008 Nyheter
 RT

SAKMIL-nyhetene kom med sin siste utgave mandag 28. oktober 2013. Denne siden vil ikke lenger bli oppdatert.
Takk til alle lesere som har bidratt til å holde hjulene i gang de siste 17 årene!

15 år med SAKMIL

KLEPP: Tirsdag er det trolig flere ting som kan feires, men for trommestuntgruppen SAKMIL er det en regelrett bursdag. Da er det på dagen 15 år siden den famøse hendelsen som i sin tid dannet utgangspunktet for Slagverkets AksjonsKomitè Mot InstrumentLeie, som senere bare har blitt kjent som SAKMIL.

I 1993 falt 28. oktober på en torsdag, og det var som alltid øvelse med Klepp Hornmusikk, som på den tiden hadde 6 slagverkere i bakerste rekke: Litle-Store, Store-Litle, Boris Aleksandrov, Nodi, Frode og Ingebret, alias Abdullah Bang. I teorien kunne dette ha vært en hvilken som helst ordinær Hornmusikk-øvelse med kaffikoking og sosial spilling, men datoen var også avsatt til et ekstraordinært årsmøte for å avgjort et viktig prinsipp om instrumentleie i korpset.

Instrumentleien ble da også vedtatt innført, slik at alle medlemmer som ikke eide sitt eget instrument måtte betale en leieavgift for å få bruke korpset sine instrumenter. Slagverkerne mente seg sterkt diskriminert av dette, siden det ikke ville være verken praktisk eller økonomisk forsvarlig å eie alt slagverkutstyret selv. Argumentene falt imidlertid for døve ører, og instrumentleien ble vedtatt. Samme kveld ble opprørsbevegelsen SAKMIL stiftet, med ett eneste formål for øye: Få bort instrumentleien.

SAKMIL i 1995
SAKMIL i en tidlig utgave i 1995, hvor de spilte med Hornmusikk-uniformer på et korps-tattoo i Bournemouth, England.

I uken som fulgte ble det produsert og distribuert omfattende mengder propaganda-materiell, og på den første øvelsen som fulgte stilte slagverkerne på øvelse utelukkende med egne instrumenter. Hornmusikkens eget slagverkutstyr fikk stå urørt inne på lagerrommet i Klepphallen, til stor forundring fra medmusikanter. Det hele munnet ut i en opphetet diskusjon på gangen mellom korpsets formann og de seks slagverkerne, før det ble gitt muntlig fritak fra instrumentleien til slagverkgruppen på stedet. Slagverkerne kunne dermed avslutte sin aksjon og fortsette øvelsen som vanlig.

Vedtaket om instrumentleie ble forøvrig strøket allerede på det neste ordinære årsmøtet året etterpå, og slik sett hadde SAKMIL med stor suksess gjennomført sin misjon. Hornmusikkens slagverkgruppe hadde imidlertid større visjoner, og øvet i all hemmelighet inn et trommestunt til den aller første Nyttårskonserten i 1994. Urfremføringen tok pusten fra både korpset og publikum, og ble gjentatt på konserten ett år senere, i 1995. Etter dette begynte snøballen å rulle, og SAKMIL ble plutselig kjent som en utbrytergruppe som spilte trommestunt.

SAKMIL på Sveinsvoll i 1997
En 4-mannsutgave av SAKMIL under Sveinsvoll-festivalen i 1997. Bak står Litle-Store, Nodi og Store-Litle, mens Boris Aleksandrov poserer på kjent vis i forgrunnen.

Senere har det gått slag i slag med en lang rekke suksessfulle opptredener i inn- og utland. Her hjemme har SAKMIL vært å se på alle slags tilstelninger i distriktet, fra små og spontane opptredener på privatfester til å være hovedunderholdning på store festivaler som f.eks. Gladmat.

SAKMIL møter Vic Firth
2003: SAKMIL er i Praha og møter Vic Firth, som her prøver ut gruppens nye trommer. Litle-Store har mistet munn og mæle.
Disse spillingene står også høyt hos SAKMILs egne medlemmer, men et av de aller største øyeblikkene var likevel da SAKMIL spilte i gamlebyen i Praha i 2003, og ble fotfulgt av en meget interessert, gråhåret herremann fra Boston i USA. Han viste seg å være Vic Firth, et navn som er kjent blant alle verdens noenlunde seriøse trommeslagere. Vic Firth er nemlig en stor produsent av trommestikker og tilhørende utstyr, og her var han altså i egen person og fikk se SAKMIL i sin villeste galskap.

I 2003 var gruppen også 10 år gammel, og ble tatt grundig på senga da de trodde de skulle på spillejobb på Sandnes. I stedet marsjerte de intetanende inn i sin egen 10-årsjubileumsfest, der et hundretalls kjente og mindre kjente gjester hadde møtt opp for å feire sine helter. Denne begivenheten står nok igjen som det absolutte høydepunktet i SAKMIL-historien, og verden har aldri vært den samme siden.

Jubileum
En overveldet og intetanende trommestuntgruppe blir feiret i 2003, og får servert sin egen historie på storskjerm. I front General Børge, som hadde en sentral rolle i planleggingen av jubileumsshowet.

Trommestuntgruppen SAKMIL har levd en noe mer tilbaketrukket tilværelse de siste årene, men har på ingen måte planer om å legge ned virksomheten. Plutselig dukker det en trommeslager i røde strømpebukser opp nær deg, når du minst aner det. I tillegg lever også SAKMIL-nyhetene videre fra uke til uke.

Aktuelle linker

  • SAKMIL-nyhetene uke 44 i 2003 - SAKMIL ble overrasket i sin egen jubileumsfest

    (27.10.2008 kl 06:00)

  • Alt klart for møllekonsert

    BRYNE: Med helgens vellykkede hjemmeseminar vel i havn, ligger det meste nå godt an for en flott konsertopplevelse i Sekkelageret på Bryne Mølle lørdag kveld. Da er det Klepp Hornmusikk og gruppen Stambordet som tar i mot, og under parolen "Gamle Tonar - Nye Tider" inviterer de til en konsert som hovedsaklig dreier seg om tradisjonell folkemusikk i moderne drakt.

    Stambordet-CD
    Stambordets nye album "Gamle tonar, nye strenger".
    Nettopp denne kombinasjonen er et av Stambordet sine varemerker, og tittelen på konserten er heller ikke langt fra navnet på deres nye CD "Gamle tonar - nye strenger", som slippes neste uke. Denne kan selvsagt også kjøpes under konserten på Mølla.

    Høstkonserten legges ellers opp med en intim og uhøytidelig ramme, med kafèstemning og enkel servering i baren. Mølla holdes også åpen for publikum en stund etter konserten, med de muligheter det gir for sosialisering med venner og kjente.

    Billetter selges hovedsaklig i døren, men kan også reserveres hos Klepp Hornmusikk på telefon 934 97 710. Det er imidlertid begrenset med publikumskapasitet på Mølla, så det kan muligens være smart å være tidlig ute. Dørene åpner klokken 18:00 lørdag kveld, og konserten starter klokken 19:00.

    Det blir ellers travelt for både Stambordet og Klepp Hornmusikk i tiden fremover. Mens førstnevnte legger ut på en liten turnè i distriktet i anledning det nye albumet, begynner Hornmusikken nå for alvor å konsentrere seg om de forestående Nyttårskonsertene og det storslagne Chess-prosjektet neste år.

    Aktuelle linker

  • Klepp Hornmusikk
  • Stambordet

    (27.10.2008 kl 06:00)

  • Syredalen på Klepp og Tjøtta

    TJØTTA/KLEPP: Det årlige høstseminaret til Klepp Hornmusikk er fullt av tradisjoner, og det har vært mange legendariske hendelser opp gjennom årene. Seminarene har for en stor del vært arrangert i Syredalen, men de siste årene har korpset nesten bedrevet nomadevirksomhet. I fjor gikk turen igjen til Syredalen etter noen år på mer hjemlige trakter igjen, men dessverre gikk det ikke slik dette året, tross gode intensjoner.

    Dermed ble det hjemmeseminar på Klepp for Hornmusikken denne gang, slik det også ble det i 2006. Dette la imidlertid ikke noen stor demper på innsatsen, for både fredag og lørdag var det gode øvinger på Klepp Ungdomsskule. Øvingene var delt inn i ulike bolker med gruppe- og fellesøvelser, og det var først og fremst stoff til konserten neste helg, samt Nyttårskonsertene som stod på programmet.

    Entusiasmen og innsatsen lå på et høyt nivå hos alle instrumentgrupper, men det var spesielt god innsats i treblåsrekkene. Mens saksofonistene startet sin gruppeøvelse en time for tidlig fredag kveld, måtte klarinettistene regelrett kastes ut fra sin øving i 22-tiden, etter at alle andre hadde forlatt ungdomsskolen. Innsatsen fortsatte også lørdag da de to gruppene kjørte en økt i fellesskap, og der Grete i klarinettrekken utviste herlig og dyktig nordnorsk lederskap.

    Treblåsøving
    Klarinettist Grete er fra Nord-Norge, og åpenbarte seg som en usedvanlig dyktig instruktør, både for sin egen gruppe og resten av treblåserne.

    Den tradisjonelle festmiddagen om kvelden på seminarlørdagen ble avholdt i et for Hornmusikken nytt lokale på Tjøtta. I det såkalte "Bryggerie" var bordene dekket til høytidelig fest lørdag kveld, og selv om man ikke var langt hjemmefra var det lagt vekt på å gjøre seminarstemningen så autentisk som mulig.

    Dermed var det heller ingenting å si på verken oppdekning eller mat, der hovedretten i år var en særdeles velsmakende sursteik med tilhørende herligheter, og karamellpudding til dessert. De om lag 25 festdeltakerne hadde en hyggelig kveld sammen på Tjøtta, og alle ga uttrykk for at det hadde vært en særdeles trivelig helg.

    På tross av den korte avstanden hjem var stemningen god under hele seminaret, og særlig utover lørdagskvelden. Innlagt i prosedyren var selvsagt også dusjeseremonien før lørdagens festmiddag, og i år foregikk dette i turnhallen på Klepp - i gåavstand fra øvingslokalene og i praktisk drosjeavstand fra festen.

    (27.10.2008 kl 06:00)

    Nye OGMS-slag i sikte

    SANDNES: Novembermøtet i Guinnessbevegelsen Odd Grythe Memorial Society (OGMS) kunne på ingen måte ha kommet tidligere i november. Førstkommende lørdag er nemlig også månedens første dag, og det er dermed tid for et nytt månedsmøte i den sterkt voksende bevegelsen.

    Utenom planene for marsmøtet i Antwerpen, Belgia, foreligger det ingen snarlige ekskursjonsplaner for OGMS. Dermed blir både lørdagens møte og de neste møtene i rekken avholdt i velkjente omgivelser på Megleren Øl- og Vinstue på Sandnes. Som vanlig er møtetidspunktet nøye planlagt ut fra tilgjengelig offentlig kommunikasjon, og møtestart er derfor satt til 15:30.

    Alle OGMS-møter har i utgangspunktet en åpen ende, men det kan likevel være verdt å merke seg at Jærbanens avgang sørover fra Sandnes klokken 18:28 korresponderer perfekt med konserten til Klepp Hornmusikk og Stambordet på Bryne Mølle, som starter klokken 19:00.

    Årets novembermøtet markerer også innledningen til den femte sesongen for OGMS, og det i seg selv kan jo være verdt et aldri så lite jubileum. Da regnes ikke stiftelsesmøtet 16. oktober 2004 med i rekken, siden dette ikke var lagt til den første lørdagen i måneden. Det første egentlige månedsmøtet for OGMS ble avholdt 6. november 2004, med bare to deltakere: Dørgi og Nodi.

    (27.10.2008 kl 06:00)

    Rykter & Rauaraddel

  • Det ble nok en gang jevnt mellom lagene i Megler-quizen på onsdag. Med nesten halvert lag klarte Fasiten å stikke av med seieren i første runde, etter omkamp mot De Lynskarpe og Hjørnet. I andre runde var det Eyepatches & Racoonhats som var best, flere poeng foran de andre lagene som det bare skilte 1 poeng mellom.

  • Etter det SAKMIL-nyhetene erfarer, skal sammendraget i Megler-quizen nå se slik ut: Hønsehjernene 287, Eyepatches & Racoonhats 275, Fasiten 271, Halvsøstrene 267,De Lynskarpe 214.5 og Hjørnet 203.5 poeng.

  • Femtenåringen SAKMIL var særdeles tidlig ute med å profilere seg på internett. Mindre enn ett år etter stiftelsen figurerte trommestuntgruppen med sin egen hjemmeside på den blodferske verdensveven, og SAKMIL har vært et nettfenomen siden - i hele 14 år. I 1996 stod også den første utgaven av de ukentlige SAKMIL-nyhetene å lese på nettet.

  • SAKMIL-nyhetene kunne i forrige uke bringe nyheten om Klepp Hornmusikks dirigent Arild Mjaaland, som fikk overrakt en magetaske med passende innhold fra korpsets saksofonrekke. At de medfølgende brilleparene alle var i pluss-styrke, mens Arild egentlig trenger minusbriller var ikke så nøye, for til torsdagens øvelse hadde Arild funnet et nytt bruksområde for magetasken. Den var da fylt opp med et ukjent antall gråblyanter, som med stor entusiasme ble spredt rundt blant korpsets medlemmer for notering av viktige detaljer i notene.

  • Den irsk-insipirerte gruppen Sinclair & the Rovers var i helgen på tur til Rauland i Telemark, der de spilte på det lokale høyfjellshotellet ledet av tidligere Residence-direktør og Sinclair-fan Kristian Samnøen. Blant publikum var også medlemmer av Guinness-klubben First Guinness Club of Norway fra Sandnes, som på ingen måte på forveksles med Guinness-bevegelsen Odd Grythe Memorial Society (OGMS).

  • Det ble forøvrig satt en viktig rekord på Rauland da Sinclair & the Rovers fredag kveld kunne konstatere at det befant seg 4 forskjellige Guinness-skjorter på scenen. Gamlemedlem og bandgründer Kyrre var også delaktig i enkelte numre på konserten.

    (27.10.2008 kl 06:00)

  • Hovedside

  • Arkiv
  • Multimedia
  • Søk etter artikler
  • Ja, ke syns du?
  • Tilfeldig artikkel

  • Informasjon
  • Tips oss!

    DENNE UKEN:
    Hele denne uken

     15 år med SAKMIL
     Alt klart for møllekonsert
     Syredalen på Klepp og Tjøtta
     Nye OGMS-slag i sikte
     Rykter & Rauaraddel

    Uke 43, 2008:
    Hele denne uken

     Tilbake til renessansen
     Dirigent fikk magetaske
     Rekordjevnt på Megler-quizen
     Stambordet og Klepp Hornmusikk med felles høstkonsert
     Rykter & Rauaraddel

    Uke 42, 2008:
    Hele denne uken

     Stor Cash-stemning på Only One
     Hornmusikken rundet 100 000
     Fasiten tok revansje
     Fullt under fullmånen
     Rykter & Rauaraddel