SAKMILs hovedsideSAKMIL-nyheteneInformasjon og historikkSAKMILs beryktede ordlisteThe SAKMIL GalleryGjestebokSkriv til SAKMIL! Navigasjonsmeny
Topp
Uke 7, 2006 Nyheter
 RT

SAKMIL-nyhetene kom med sin siste utgave mandag 28. oktober 2013. Denne siden vil ikke lenger bli oppdatert.
Takk til alle lesere som har bidratt til å holde hjulene i gang de siste 17 årene!

Gramatikkstrid feier over Sandnes

SANDNES: En gammel debatt om korrekt bruk av preposisjoner ved stedsnavn har nå tatt helt av blant en rekke debattanter i distriktet den siste uken. Stridens eple er byen Sandnes, og om det heter "på Sandnes" eller "i Sandnes". Dette er det nemlig delte meninger om.

Selv om debatten om Sandnes er eldgammel, blusset den for alvor opp igjen da Orstad Storband var på tur i Tsjekkia i høst. Særlig steilt mot hverandre står Banjo-Erlend og Ovesen, som hevder at det heter "i Sandnes" og "på Sandnes", henholdsvis. Begge underbygger sine påstander med å henvise til skrivemåten i norske massemedier, samt Google-søk som viser en klar overhyppighet av den ene skrivemåten.

Banjo-Erlend viser til sine finurlige Google-søk, som returnerer rundt 196 000 treff på frasen "i Sandnes", men bare 15 300 for "på Sandnes". Ovesen har på sin side gjort empiriske, kvalitative analyser over fenomenet, og hevder dessuten at 90 % av skribentene på nettet ikke kan sin grammatikk. Han mener også at Sandnes Mållag må vite hva de snakker om når de utgir en bok med tittelen "Ord og uttrykk på Sandnes".

Uten å ta et offisielt standpunkt i saken, har SAKMIL-nyhetene nå undersøkt de generelle reglene for preposisjoner og stedsnavn, slik Norsk Språkråd anbefaler dem. Her er imidlertid svaret at det egentlig ikke er noe klart svar.

Som oftest er det imidlertid slik at byer og tettsteder omtales med "i" foran seg, men regelen har så mange unntak at det knapt nok kan kalles en regel. Særlig steder inne i landet, i fjordstrøk eller stasjonsbyer langs jernbanen omtales med "på". For eksempel er det nokså uomtvistelig at det heter "på Bryne".

Likevel er det slik at "i" er i spredning og kommer i bruk foran navn også av denne typen, muligens som et resultat av at de også er kommuner eller administrative enheter der det er naturlig å bruke "i". I praksis hevder Språkrådet imidlertid at man ofte kan bruke både "i" og "på" foran disse navnene. Ofte er det slik at man sier "i Sandnes" når man mener Sandnes kommune, mens man sier "på Sandnes" når man snakker om selve byen Sandnes, altså sentrumsområdet.

Striden er nok dermed ikke over med dette.

(13.02.2006 kl 06:00)

  • Hovedside

  • Arkiv
  • Multimedia
  • Søk etter artikler
  • Ja, ke syns du?
  • Tilfeldig artikkel

  • Informasjon
  • Tips oss!

    Ukens spørsmål
    Mener du at det heter "på Sandnes", og ikke "i Sandnes"?
    JaNei

    Vis resultat

    DENNE UKEN:
    Hele denne uken

     Irsk aften med snert i
     Når nøden er størst er Nodihjelpen nærmest
     Årets første utepils
     Storbandet goes Sinatra
     Gramatikkstrid feier over Sandnes
     Rykter & Rauaraddel

    Uke 6, 2006:
    Hele denne uken

     Stykkevis og delt OGMS
     Tronarving i vente
     Fra baryton til sopran i eksil
     Garden trenger folk
     SAKMIL ble Spam-MIL
     Alt klart for irsk aften
     Rykter & Rauaraddel

    Uke 5, 2006:
    Hele denne uken

     Fraglemt frakk fikk fyken fra Fretex
     Fasiten fortsetter suksessen
     Ny irsk aften i sikte
     Oppvarming med OGMS
     Rykter & Rauaraddel