STAVANGER: Det er nå hele seks år siden et brød ble innkjøpt til påske på Sandnes, og gjenglemt i en kjellerbod. I stedet for å bli kastet i den brune dunken, har brødet i ettertid blitt gjenstand for et unikt forskningsprosjekt, som går ut på å finne ut hvor lang tid det tar før et brød blir til jord. Senere kan man så bruke denne jorden til å så korn i, og kretsløpet er fullendt når man senere kan bake et nytt brød.
|
Dette var en gang et ferskt og nyduftende brød. Seks år senere ser det slik ut. |
Det har i alle disse årene vært en tradisjon at brødet tas frem i forbindelse med påske, og fra dette kommer også betegnelsen Påskebrødet. Det var derfor en spent forsamling som lørdag kveld endelig kunne åpne Forsvarets gamle ammunisjonskasse, som de siste årene har fungert som oppbevaringssted for brødet.
Ut kom flere brunsvarte biter som en gang var et ferskt og deilig duftende brød. Nå er ikke duften lenger fullt så deilig, men det ble også konstatert at den heller stramme lukten ikke lenger er så intens som den var. Kanskje tyder dette på at det faktisk er en prosess i gang, og at brødet snart blir til jord.
|
Oddvar trekker inn et solid magadrag av eimen som omgir brødet. Lukten var ikke så intens som den har vært tidligere. |
Likevel byr brødet på imponerende motstand mot tidens tann. Det er fortsatt fullt mulig å tenke seg de svarte klumpene som det de engang var, og det etter seks hele år. Alt tyder på at Påskebrød-prosjektet vil fortsette i mange år ennå.
|
Under en høytidelig seremoni blir brødet satt til forvaring frem til neste påske. |
|
Etter at årets undersøkelser med brødet var utført, ble brødbitene lagt tilbake i sin trofaste beholder, og forskerteamet la ut på en symbolsk vandring til brødets nye hjem i en garasje på Storhaug i Stavanger. En stilfull og taktfast prosesjon fraktet brødet fra dissekreringsstedet til garasjen sent lørdag kveld, og her skal brødet nå bo i over et år. Neste påske tas det frem igjen, og kanskje er det da jord som ligger i ammunisjonskassen.
(17.03.2008 kl 06:00) |