MANCHESTER: En viktig sak som dukket opp under Orstad Storband sin Englands-turnè forrige helg, var målingen av den såkalte UGH-faktoren. UGH er en forkortelse for Underberg Glugg Hylere, og går kort fortalt ut på å måle antall glugg som oppstår under hurtigkonsumering av en enhet Underberg.
En hardere kjerne ble igjen noen dager ekstra i Storbritannia etter at stortbandet hadde reist hjem forrige søndag. Noe av formålet med dette var å opprette et nytt forskningsinstitutt, Underberg Higher University of Manchester (UHUM), som nå står for all forskning på dette området.
|
Testing av UGH i praksis. |
|
UHUM gikk straks i gang med arbeidet, og fortsatte måleserien fra Yorkshire. Her lå UGH på 9.1875 forrige søndag, men forskerne definerte raskt en målsetting om å presse verdien opp til G (jordens sentripetalakselerasjon: 9.81). Dette målet ble imidlertid ikke oppnådd, på grunn av enkelte laboranter klarte å forkludre en rekke av sine egne testundersøkelser.
Onsdag var verdien likevel presset opp til 9.615, noe UHUM-staben sier seg fornøyd med. Hemmeligheten har vist seg å være vinkelen på Underberg-flasken i det den konsumeres. Den klassiske stilen, der flasken står mest mulig loddrett ga et betraktelig høyere antall glugg enn den såkalte V-stilen. I denne sammenheng er den klassiske stilen definert til å være loddrett, innenfor et avvik på 30 grader hver veg. Disse tallene må imidlertid trolig finjusteres på et senere tidspunkt, når mer forskning foreligger.
Antakelser og erfaringer gjort innen den korte testperioden tilsier uansett at UGH trolig vil ligge på over 10 dersom kun klassisk stil benyttes. Trolig er flere globale fenomener som gravitasjon, værforhold og coriolis-kraften involvert, sammen med en rekke til nå ukjente faktorer.
(07.12.2009 kl 06:00) |