BRYNE: Musikkfestivalen Jærnåttå, og dens forgjenger Jæren Musikkfestival, har virkelig funnet sin form og fremstår som en kvalitetsfestival tvers gjennom. I år var festivalområdet stort sett avgrenset til utestedene i Storgata og rundt torget på Bryne, i tillegg til Jæren Hotell på andre siden av Mølledammen. Dette skapte en tett og fin atmosfære over arrangementet, og det var lett å bevege seg rundt på de ulike konsertene.
Et luksusproblem med festivalen er de mange og lange køene som oppstår utover kvelden, og det er mange som må tilbringe mye tid i en kø i stedet for å få oppleve en konsert. Dette er jo likevel bare et tegn på hvor populær Jærnåttå har blitt, og kapasiteten på utestedene er det også vanskelig å gjøre noe med. Slik sett fungerer konsertene på den store scenen på torget, og også i festivalteltet svært bra. Her blir musikken lett tilgjengelig for et stort publikum, og kanskje er det mulig å tøye denne strikken enda litt lengre. Spesielt gledelig er det også å registrere at Jærnåttå ikke bare trekker publikum fra nærområdene, men også fra Sandnes og Stavanger. Det er ikke ofte at trafikken sørover er så stor på en fredags- eller lørdagskveld.
Årets musikktilbud var solid og omfattende, med en svært bra miks mellom små lokale band og nasjonale storheter. Også sjangermessig er det god variasjon i tilbudet, slik at det burde være noe for alle og enhver. Utfordringen er nok å kunne være der det skjer når det skjer.
SAKMIL-nyhetene hadde som alltid store ambisjoner og et omfattende program foran seg både fredag og lørdag. På tross av det er det simpelthen ikke mulig å få med seg alt som skjer, i alle fall ikke dersom man også vil høre litt på de ulike artistene. Det ble likevel mange gode konsertopplevelser i løpet av helgen.
Bjørn Eidsvåg
Bjørn Eidsvåg var fredagskveldens første innslag på torget, og mange folk hadde samlet seg der. Han hadde med seg et solid band, og fikk hjelp av lokale Jorunn Undheim underveis. To sanger fikk hun være med og synge, og hun gjorde et solid inntrykk. Eidsvåg hadde plukket frem mange av sine beste og mest kjente sanger, og det ble en flott konsert ut av det. Imidlertid var det flere som mente at det ble litt dovent mot slutten av konserten.
|
Skambankt leverte varene på torget med sin kontante og drivende rockemusikk. |
Skambankt
Etter Bjørn Eidsvåg skulle Skambankt gi ørene bank på torgscenen. Det ble en maktdemonstrasjon fra ett av Norges absolutt beste rockeband, og alle de fire på scenen var særdeles opplagte denne kvelden. Skambankt har utviklet seg stort siden de var nye og ukjente på festivalen for noen år siden, og med hard og kontant rock hadde de full kontroll på folkemengden på torget. Skambankt spilte også i fjor, men årets konsert var enda bedre.
|
Belte-Ivar solgte Skambankt-effekter til publikum. |
|
Bjørn Berge var rå på Thime Station og hørtes ut som et helt band. |
|
The Fabulous Couldhavebeens svikter aldri Jærnåttå. |
|
Castaway er gamle musikalske travere på Jærnåttå. Fredag spilte de på Stallen. |
|
The Fabulous Couldhavebeens
Dette coverlåtbandet er på Jærnåttå hvert eneste år, og leverer alltid varene. I år hadde de flyttet fra Bryne Kro & Hotell ned til torget, nærmere bestemt i Torgteltet med det svært så skrå gulvet. Det er ikke ofte man må gå i oppoverbakke inne i et telt for å komme frem til bardisken. Både fredag og lørdag holdt de det gående i teltet, og et stort og variert publikum koste seg med både allsang og dans. The Fabulous Couldhavebeens er ikke bandet som alene gjør at man tar turen til Jærnåttå, men de må alltid oppleves.
Bjørn Berge
Denne mannen er helt rå. En mann og en gitar i hjørnet på Thime Station, der han nesten forsvinner i folkemengden. Står man litt inne i mengden kan man ikke se artisten, men han kan absolutt høres. Og det høres ut som om et helt band. Det blir intimt og flott på Thime Station, men det er litt synd at så mange ikke får oppleve det. Køene utenfor var nemlig lange, og inne på puben var det vanskelig å bevege seg. Bjørn Berge leverte imidlertid varene så det holdt, og vel så det.
Castaway
Det vil være en overdrivelse å si at det var trengsel på Stallen Pub, der Varhaugsbandet Castaway spilte på fredagskvelden. Både musikken og stemningen var forøvrig god, og disse gamle traverne holder seg godt.
Donkeyboy
Donkeyboy er ett av de heteste bandnavnene på den norske musikkhimmelen for tiden. De unge musikerne fra Drammen har slått gjennom med et brak med sin drivende og melodiøse poprock, og slo til med hele to konserter på Bryne Torg på lørdag. Den første var gratis og foregikk om ettermiddagen, mens konsert nummer to var kveldens første Jærnåttå-konsert. Det var stor stemning på torget da Donkeyboy holdt på, og folk lot seg rive med.
Postgirobygget
Dette ble full klaff, og kanskje festivalens aller beste konsertopplevelse. Sommerlig musikk med lett underfundige tekster er Postgirobygget i et nøtteskall, og her strømmet den ene hiten etter den andre ut i jærsk kveldsluft. Et svært stort publikum sang med og koste seg til musikken fra et svært opplagt band på scenen. I den lyse og pene førsommerkvelden passet musikken perfekt til omgivelsene, og gitarist Nils Petter Time stilte like godt opp i Bryne-drakt. Mange høydepunkter fulgte på rad og rekke gjennom konserten, men avslutningen var bare enorm. Stygge Lille Trine og Bohemen Leve utløste vill begeistring, og selvsagt ekstranummer.
|
Postgirobygget serverte hitene på sølvfat til et sultent publikum. Dette var kanskje den største opplevelsen på torget denne helgen. |
Bergen Mandolinband
Det var stor trengsel på Thime Station også lørdag kveld, og denne gang var det Bergen Mandolinband som stod på scenen. Disse fem karene, som for øvrig alle er fra Haugesund, har blitt skrytt opp i skyene av norsk musikkpresse, og Dagbladet hevdet til og med at de er bedre enn Vamp. For SAKMIL-nyhetene var mandolinbandet et nytt bekjentskap, og et særdeles spennende et sådan. Førsteinntrykket er litt nerdete, men så tok de av. Amerikansk folkemusikk med norske tekster er vel den beste betegnelsen, og ifølge dem selv synger de bare om to ting: Ærlig arbeid og ulykkelig kjærlighet. Det kler dem godt. Bergen Mandolinband spilte for øvrig det meste av tiden med bare èn mandolin, men det er utelukkende strengeinstrumenter som brukes her. Disse vil vi gjerne høre mer av.
|
Bergen Mandolinband spilte på Thime Station. |
|
Sandkasse Stuntmenn spilte hits for publikum på Stallen. |
|
Bergens-baserte Kakkmaddafakka rocket Jæren Hotell med fantastisk musikk. |
|
Sandkasse Stuntmenn
Lørdagskveld på Stallen Pub, og stuntmenn i sandkassen. Eller Sandkasse Stuntmenn, som de egentlig heter. De er lokale, og har spesialisert seg på de store musikalske høydepunktene fra 1970-tallet og frem til i dag. Da SAKMIL-nyhetene var innom gikk det i Johnny Cash, men publikum fikk nok høre mange andre partyslagere også.
Kakkmaddafakka
Bandet med det rare navnet spilte på Jæren Hotell både fredag og lørdag kveld. Si navnet til en engelskmann, og han rynker garantert på nesen. Musikken var derimot ingenting å rynke på nesen av, og de unge guttene på scenen leverte en imponerende forestilling. Rock med innslag av rap, funk, jazz og disko var en spennende kombinasjon. Et rockeband med cello er også sjelden vare, og de flotte "sailor boys" i stripete t-skjorter som koret og beveget seg til musikken var et artig innslag. Publikum lot seg rive med, men interessant er det jo å observere at mange nok er på hotellet først og fremst for å treffe folk. Dermed var en stor del av hotellgjestene andre steder enn akkurat foran scenen.
.. og så alle de andre
Av ulike årsaker kunne ikke SAKMIL-nyhetene få med seg de mange andre artistene på Jærnåttå. Det var nok likevel mange gode øyeblikk for dem som fikk med seg Valentourettes, General Forsamlig og Datarock på fredagskvelden, og Svenssen og Uncle Deadly på lørdagen. Og så var det helt sikkert god stemning på Efes, der publikum selv kunne synge sine favoritter i karaoke-utgave.
Uansett føyer årets festival seg inn blant de aller beste Jærnåttå-festivalene noensinne, og kanskje var det også den beste. Gjennomføringen går knirkefritt og publikumsoppmøtet er enormt, men likevel er det få uheldige episoder å registrere i løpet av helgen. Dette er kvalitetstid, og festivalen er noe mange setter høyt på prioriteringslisten. Nå ligger listen høyere enn noen gang, men om ett år er det ganske sikkert nye høydepunkter å oppleve på Bryne. Nedtellingen har allerede startet.
(31.05.2010 kl 06:00) |