SAKMILs hovedsideSAKMIL-nyheteneInformasjon og historikkSAKMILs beryktede ordlisteThe SAKMIL GalleryGjestebokSkriv til SAKMIL! Navigasjonsmeny
Topp
Uke 42, 2011 Nyheter
 RT

SAKMIL-nyhetene kom med sin siste utgave mandag 28. oktober 2013. Denne siden vil ikke lenger bli oppdatert.
Takk til alle lesere som har bidratt til å holde hjulene i gang de siste 17 årene!

Mange utskeielser for storband på tur

TSJEKKIA: Orstad Storband har siden torsdag vært på en omfattende turnè i Tsjekkia. Turen er langt fra den første til dette landet, som både har rike storbandtradisjoner og mange dyktige musikere. En av dem er trombonisten Mojmir Bàrtek, som har vært organisator og assosiert medlem i storbandet under hele turen.

Orstad Storband i Vsetin
Orstad Storband spilte blant annet på en jazzfestival i Vsetin, øst i Tsjekkia.

Underveis har det vært daglige konserter i flere byer. Allerede torsdag kveld var det klart for den første konserten, i byen Jesenik i den østlige Olomouc-regionen. Resten av konsertene har foregått ulike steder i Zlin-regionen enda lenger øst. Byene har vært Luhacovice (fredag), Vsetin (lørdag) og Valasske Mezirici (søndag).

Mojmir Bartek
Mojmir Bàrtek i aksjon sammen med Orstad Storband.

Storbandet har blitt godt mottatt overalt, og stemningen på turen har vært på topp hele vegen. Godt med publikum har det også vært, og det viser seg at Mojmir Bàrtek er et navn som trekker mye folk i Tsjekkia. I god tradisjon har det også oppstått interne storbandfenomener med dertilhørende humor, og denne gang var det skjeer det skulle handle om. Dette var også utgangspunktet for SAKMIL-nyhetenes heller dårlige forsøk på ordspill i artikkeloverskriften.

Spoons
Spoons
Opphavet til utskeielsene (!) var at en av storbandets trompetister, Fiesta-Ole, under en latininspirert fremførelse byttet ut claves (pinner) med skjeer. Dette utløste et skred av ordspill og nye ordtak, der særlig "Spoon you" raskt ble veldig populært. Storbandet ble også blant innvidde omdøpt til Orstad Spoonband, da med Fiesta-Ole som den naturlige 1. spoonist. Det kan vel også føyes til at enkelte hjemmeværende nyhetsredaktører ble kraftig spammet (spoonet) på sin mobiltelefon utover lørdagskvelden.

Ikke overraskende har også turen inneholdt mange tilbud til de mange ølinteresserte medlemmene. Autentiske puber og mikrobryggerier har blitt oppsøkt i kjent stil, uten at dette skal ha gått nevneverdig ut over de musikalske prestasjonene. Språk og grammatikk har imidlertid vært under rask utvikling. Mange sangtekster skal for eksempel ha vært forsøkt omskrevet med ord som kan brukes som både verb og substantiver. Også andre ordklasser har vært testet ut, så som adverb og adjektiver.

Orstad Storband er fortsatt på tur gjennom mandagen denne uken, men da utelukkende på veg hjemover. Ankomst til Sola er ventet i 18-tiden mandag kveld.

(17.10.2011 kl 06:00)

  • Hovedside

  • Arkiv
  • Multimedia
  • Søk etter artikler
  • Ja, ke syns du?
  • Tilfeldig artikkel

  • Informasjon
  • Tips oss!

    DENNE UKEN:
    Hele denne uken

     Gresskarene er høstet
     Mange utskeielser for storband på tur
     FUKK-formann til bunns på Rockometeret
     Dramatisk omkamp førte til ølbytte
     Rykter & Rauaraddel

    Uke 41, 2011:
    Hele denne uken

     SAKMIL klare for verden
     Fuktig oppladning før turen
     Våte gresskar i Amazonas
     Dagens dobbel igjen
     Rykter & Rauaraddel

    Uke 40, 2011:
    Hele denne uken

     Sommerlig høstmøte for OGMS
     Solid OGMS-støtte fra fjern og nær
     Kunstnerisk gruppeøvelse
     Rent bord for nakne menn
     Mer bonderomantikk for roverne
     Rykter & Rauaraddel