SAKMILs hovedsideSAKMIL-nyheteneInformasjon og historikkSAKMILs beryktede ordlisteThe SAKMIL GalleryGjestebokSkriv til SAKMIL! Navigasjonsmeny
Topp
Uke 15, 2013 Nyheter
 RT

SAKMIL-nyhetene kom med sin siste utgave mandag 28. oktober 2013. Denne siden vil ikke lenger bli oppdatert.
Takk til alle lesere som har bidratt til å holde hjulene i gang de siste 17 årene!

Snart klart for Operasjon Palme

KÅSEN: I påsken kunne SAKMIL-nyhetene melde om en forkommen palme i Lindavegen på Kåsen, som nå var utpekt som årets hageprosjekt for SAKMIL-nyhetene. Vi har tidligere fulgt kampen mot mose i plenen, dyrking av gresskar og ikke minst forvandlingen av Påskebrødet til dyrkbar jord. Årets palmeprosjekt er imidlertid av de mer ambisiøse, og tar sikte på å få liv i en tilsynelatende livløs palme utover våren.

Ennå er ikke plussgradene mange og stabile nok til virkelig å få fortgang i prosjektet, men SAKMIL-nyhetene starter likevel opp denne uken med litt bakgrunnshistorikk. Palmen det er snakk om er en Trachycarpus Fortunei som ble innkjøpt for noen år siden, og som begynte karrieren som prydplante på terrassen. Palmesorten er blant de få som kan overleve utendørs i norsk klima, og da bare i det milde vestlandsklimaet nær kysten. Den er meget hardfør, og tåler lett kulde ned mot 15 til 20 kuldegrader i perioder. Slike forhold forekommer også i fjellsidene i Himalaya, der planten har sin opprinnelse.

Sommeren 2011 ble palmen plantet ut på permanent basis i hagen, etter et par vintre innendørs først. Den vokste godt og fikk mange grønne blader, selv om den jærske vinden gjorde sitt beste for å forhindre det. Da høsten kom, ble palmen tildekket med sekkestrie. Dette var ikke først og fremst en beskyttelse mot kulde, men mot vinden som palmen er like glad i.

Da sekkestrien ble fjernet i februar i fjor, var palmen lite preget av vinteren, og den varme våren førte til ytterligere god vekst utover sommeren. Så kom høsten, og palmen ble tildekket igjen i november.

Vinteren som fulgte, kan kort oppsummeres slik: Den startet med et brak tidlig i desember, med tidenes snøfall på Jæren. De enorme snømengdene la seg også oppå den innpakkede palmen, som måtte gi etter for presset og bøyde seg over. Senere forsvant snøen, men ble etterfulgt av en av de mest langvarige godværsperiodene i historien. Tre måneder nesten uten nedbør og med mye sol setter utvilsomt sitt preg på det jærske landskapet.

Palme 31.03.2013
Er det håp for denne palmen? Mange ville nok mene nei, men SAKMIL-nyhetene følger utviklingen utover våren og sommeren.

Palmen ble avduket for året i slutten av februar, og det var et sørgelig syn som åpenbarte seg. Greinene var slappe og visne, og det kan unektelig se ut som om palmen har nådd sitt endelikt.

SAKMIL-nyhetenes prosjekt tar imidlertid utgangspunkt i en hypotese om at det fortsatt er liv i palmen, og at den kommer til å skyte nye skudd bare våren setter inn for fullt. I en serie reportasjer utover våren og sommeren skal vi derfor følge med den forkomne palmen, og se utviklingen an.

Startskuddet for redningsaksjonen går så fort termometeret bikker 10 grader med god margin.

(08.04.2013 kl 06:00)

  • Hovedside

  • Arkiv
  • Multimedia
  • Søk etter artikler
  • Ja, ke syns du?
  • Tilfeldig artikkel

  • Informasjon
  • Tips oss!

    DENNE UKEN:
    Hele denne uken

     OGMS valgte seg april
     Treenig støtte til OGMS
     Siste innspurt før jubileumskonserten
     Snart klart for Operasjon Palme
     Rykter & Rauaraddel

    Uke 14, 2013:
    Hele denne uken

     Snart tenortid på Bryne
     OGMS tar i mot våren
     Mer lørdagsjazz for storbandet
     Ny quizmåned i gang
     Rykter & Rauaraddel

    Uke 13, 2013:
    Hele denne uken

     QO rauter påsken inn
     Strålende jomfruseilas på Stationen
     Stipend til ungt saksofontalent
     Ny millionomsetning for Hornmusikken
     Rykter & Rauaraddel