SAKMIL-nyhetene kom med sin siste utgave mandag 28. oktober 2013.
Denne siden vil ikke lenger bli oppdatert.
Takk til alle lesere som har bidratt til å holde hjulene i gang de
siste 17 årene!
Kanonstevne med mye folk
|
BRYNE: Denne helgen har stått i musikkorpsenes tegn på Jæren, i det regionens amatørkorps møttes til musikkfestival og Jærstevne på Bryne. Bryne Musikkorps stod som arrangør for årets festival, og som vanlig når dette korpset har kontrollen ble det et flott stevne med mange høydepunkter.
Foruten de 4 lokale gjestekorpsene Gjesdal Brass Band, Vigrestad Brassband, Nærbø Musikkorps og Klepp Hornmusikk, var det også utenlandsk besøk på Bryne denne helgen. Det tyske korpset Spielmannzug Edelweiss, bestående av kun trommer og pikkolofløyter, var et originalt innslag i den jærske korpsbevegelsen, og tyskerne så ut til å stortrives med sin knapt 50 mann store delegasjon.
Dagen startet med innøving av fellesnummeret Beer Barrel Polka på grusbanen ved Bryne Videregående skole, før korpsene delte seg i to puljer og marsjerte langs to ulike ruter ned til Bryne Torg. Her spilte korpsene for hverandre og det relativt store publikummet som hadde møtt opp på torgplassen, før fellesnummeret ble fremført ved Mølledammen.
|
Børge stilte ulastelig antrukket i bunad og gjorde en stødig debut som fanebærer. |
|
Etter spennende tevlinger og konkurranser i trommemarsj, fanebæring og styrkeblåsing, var det tid for årets jærstevnekonsert i festivalteltet midt på torget. Her spilte hvert korps i et kvarter hver, og viste at det er mye vellyd i korpsbevegelsen for tiden. Selv med varierende besetning og medlemstall er det jevnt over høy kvalitet på alle korpsene, og konserten ble dermed en trivelig opplevelse for alle.
Stevnedagen ble i god tradisjon avsluttet med 3-retters festmiddag på Jæren Hotell, og også her var det svært god oppslutning fra alle korps, bortsett fra Gjesdal Brass som også deltok konkurransen Knallbrass parallelt med Jærstevnet. Festen ble startet med at Bryne Musikkorps fremførte The Commitments sammen med Idol-Adele og Tobbas. Siden dette også fungerte som den offisielle 70-årsjubileumsfesten for Bryne Musikkorps ble det også servert en rekke taler og gratulasjonshilsener, deriblant fra ordfører Arnfinn Vigrestad.
Festen utviklet seg etterhvert til å bli slik en ekte jærstevnefest skal være, med god musikk og høy stemning hele kvelden gjennom. Et fantastisk jærstevne ble avsluttet et godt stykke ut i natten, og for enkeltes vedkommende ikke før utpå morgenkvisten.
(07.06.2004 kl 06:00) |
SAKMIL hentet hjem seieren
|
BRYNE: En nyskapning ved årets festival var de tre konkurransene mellom korpsene. Trommemarsjering, fanebæring og styrkeblåsing stod på programmet, og den største prestisjen lå nok i den første konkurransen. Mange hadde nok Klepp Hornmusikk sin trommegruppe, som også er svært overlappende med SAKMIL, som sin store favoritt til å vinne denne konkurransen. Det spirer og gror imidlertid bra i de andre korpsene også, og trommisene Litle-Store, Store-Litle og Nodi, som utgjorde dagens besetning, var derfor langt fra sikre på seier.
|
Så er det opplest og vedtatt: Klepp Hornmusikk har den beste trommegruppen på Jæren. Her er lørdagens utgave før avmarsjen fra Bryne Videregående Skole: Store-Litle, Jonny (gjestesolist på Gamlå), Litle-Store og Nodi. |
Stikkeløft, marsjoppvisning og vendinger av høy klasse satte imidlertid standarden for konkurransen, da nettopp Klepp Hornmusikk var første korps ut i konkurransen. Det var derfor mange som trakk et lettelsens sukk da trommegruppen senere ble utropt som vinner stevnegeneral Olaf Ausdal.
Det var heller ingen som var i nærheten av å matche Klepp Hornmusikk i fanebærerkonkurransen. Likevel måtte samarbeidsprosjektet mellom R&B Management og BodyLosjen se seg knepent forbigått av de tyske gjestene. Russiske generaler, gullglitrende snorer, og helt særegne marsjteknikker var nemlig ikke nok til å overbevise juryen.
Styrkeblåsingskonkurransen avsluttet dagens originale jærmesterskap, og her var det Vigrestad Brass Band som stakk av med seieren, etter at en av deres musikanter klarte å presse over 124 dB ut av en kornett. Carsten, som stilte med basstrombone for Klepp Hornmusikk, lå ikke så langt bak med sine 119.7 dB, men nådde altså ikke helt til topps.
|
|
Ingen var i nærheten av å kopiere stilen til R&B Management og BodyLosjen. |
|
Carsten blir intervjuet av Olaf Ausdal før styrkeblåsingskonkurransen. Ordfører Arnfinn Vigrestad står klar med desibelmeteret. |
|
(07.06.2004 kl 06:00) |
Rundet 30 år med rabalder
|
SANDNES: Det er overflod av runde tall for tiden, og trommestuntgruppen SAKMIL har mer eller mindre tatt på seg rollen som den fungerende BursdagsBataljonen. Mandag var det superreserve Håvard Hana som skulle runde 30 år, og han ante nok fred og ingen fare da han gikk til sengs søndag kveld.
Lykken skulle imidlertid bli kortvarig, for klokken var bare noen få minutter over fem mandag morgen da SAKMIL og en kylling invaderte penthouse-leiligheten midt i Sandnes sentrum. Håvard og hans samboer Siv Mary ble brutalt revet ut av skjønnhetssøvnen, og ut fra de utbruddene som kom da SAKMIL sang og spilte Gammel Jegermarsj var han helt sikker på at hans siste time var kommet.
Fullt så ille var nok likevel ikke virkeligheten, og det ble tid til en koselig, og uventet tidlig frokost rundt salongbordet før SAKMIL og kyllingen pakket sakene og forlot stedet igjen litt over klokken seks.
De etterlot seg en 30-åring og en samboer som aldri helt skjønte hva som traff dem, og spekulasjonene gikk høyt om hvem i all verden som kunne befinne seg inne i kyllingdrakten denne morgenen. På tross av enkelte mistanker ble dette heller aldri avslørt, og det forblir nok en godt bevart hemmelighet.
|
|
Kan du tenke deg en verre måte å våkne på? |
|
Kyllingen deler ut mat til en lattermild samboer. |
|
(07.06.2004 kl 06:30) |
Øyet åpnet seg
|
KLEPPE: Torsdag var det tid for den aller første gjennomspillingen av det store åpningsnummeret for Woodstokka 2004, nemlig "The Eye Of Wendor", arrangert av Erlend Aasland. Musikkstykket, som også er kjent som kjenningsmelodien til Brødrene Dal, var opprinnelig en del av et musikalsk prosjekt som kalte seg Mandalaband, og målet var å lage en musikalsk trilogi om en mystisk verden ikke ulik den vi finner i Ringenes Herre. Prosjektet ble aldri fullført, men The Eye of Wendor står likevel igjen som et mektig monument over det som ble påbegynt.
|
Erlend gjør noen justeringer, mens konsulent Magne kommer med kommentarer. |
|
Det er Klepp Hornmusikk og Bingobandet Stengt som i fellesskap skal fremføre dette nummeret på Woodstokka, og torsdag fikk verden altså for første gang høre konturene av dette prosjektet. Det hele hørtes svært lovende ut, men enkelte justeringer vil likevel bli gjort. Lørdag kveld var det derfor hektisk konsulentvirksomhet mellom flere instrumentgrupper fra korpset og arrangør Erlend. Dette foregikk forøvrig i en liten leilighet på Bryne, der det tilfeldigvis også pågikk et vorspiel med hele 17 deltakere som hadde rundt regnet 3 kvadratmeter til disposisjon hver.
Dermed er det duket for en ny og lettere omarbeidet versjon på torsdagens øvelse, der også Erlend selv og Jonny fra Stengt vil være til stede.
(07.06.2004 kl 06:00) |
Klepp Hornmusikk på radioen
|
KLEPPE: Det var ikke bare ny musikk som stod på programmet på torsdagens øvelse i Klepp Hornmusikk. Også en representant fra Jærradioen var på plass med opptaksutstyr, for å gjøre opptak til en ny reklameserie for Klepp Sparebank på radiokanalen.
Både Olsenbanden og Holmenkollmarsjen ble herjet med i disse opptakene, men det beste opptaket ble nok likevel da Gillen kjeftet på stortrommeslager Nodi, som slett ikke skjønte hva han skulle gjøre. En vokal solofremføring av åpningen på Holmenkollmarsjen ble resultatet, og dette fremførte både spontan latter og applaus i salen.
Det er imidlertid høyst usikkert om vi får høre Gillens kjefting i introduksjonen av værmeldingen på Jærradioens morgensendinger. En tordnende røst som dette kan bare brukes til å varsle skikkelig uvær på Jæren, for eksempel i spalten "Uværet med Gillen".
(07.06.2004 kl 06:00) |
Alt klart for nytt blomstrende eventyr
|
KLEPPE: Søndag spilles de siste tonene fra Klepp Hornmusikk denne vårsesongen, når korpset inviterer til den tradisjonelle Blomsterkonserten i Kleppelunden. Fra kl 13.00 blir det trivelig musikk i blomstrende omgivelser, og arrangementet er også fullstendig åpent og gratis for publikum.
Som solist har korpset denne gang hentet inn den lokale munnspillkongen Georg Pollestad, som også tar med seg sitt svært lovende barnebarn Aleksander. Dermed blir det både Flåklypa og Vårsøg i Kleppelunden, og hva kan vel være bedre å høre på en forhåpentligvis solrik dag i det grønne?
Det blir også utdeling av kommunens kulturstipend til Tore H. Aarrestad, som får dette for sin ambisiøse satsing på klarinettspillet. Dermed blir det også gjenhør med det musikalske fyrverkeriet Czardas, som korpset også fremførte på Nyttårskonsertene.
Klepp Hornmusikk ønkser alle hjertelig velkommen til Kleppelunden på søndag, og oppfordrer publikum til å ta med campingstoler og hele piknikutstyret. En søndagstur i det grønne, med levende musikk fra scenen, får man jo nemlig ikke oppleve så mange ganger.
(07.06.2004 kl 06:00) |
Nordmenn har det godt i utlandet
|
EUROPA: SAKMIL-nyhetene setter denne uken fokus på innvandringsspørsmålet og innvandreres integrering i samfunnet. I en nøye planlagt og koordinert aksjon forrige helg, ble ikke mindre enn tre europeiske land besøkt med tanke på å finne ut hvordan nordmenn klarer seg i utlandet.
I London har SAKMIL-nyhetene benyttet seg av et svært dyptgravende reportasjeteam, bestående av Fiesta-Ole, Kylling-Børge, Belte-Ivar og Trude. De har avlagt den utflyttede kleppsbuen Vegard et besøk, og forsøkt å kartlegge hvordan overgangen fra Klepp til storbyen i England har artet seg.
Parallelt med dette ble redaktør Nodi utsendt til landet som for en stor del ligger under havnivå, nemlig Nederland. Han har besøkt storbyen Amsterdam med sine tusenvis av kanaler, og den noe mindre byen Nijmegen helt i øst, mot grensen til Tyskland. Her har han vært i kontakt med folk fra flere nasjonaliteter, deriblant en bodøværing og hans sørkoreanske kone.
Helt i sør, i den historiske byen Roma i Italia, har Litle-Store og hans sekretær Monica forsket på sin egen situasjon i romernes rike, noe som endte i et tannløst oppgjør på selveste Colosseum.
Etter å ha samlet inntrykk både ute i den store verden, konkluderer SAKMIL-nyhetene med at nordmenn og jærbuer stort sett har det greit i utlandet, og fint klarer å integrere seg, selv om dårlig tannhelse ikke er å anbefale i møtet med romerske krigere.
(07.06.2004 kl 06:00) |
Det gode liv i Nederland
|
AMSTERDAM/NIJMEGEN: Det var med blanke ark og et åpent sinn at Nodi forrige lørdag satte seg på dagens første fly med kurs mot Amsterdam. Selvmotsigelsen var imidlertid et faktum allerede ved ankomst til Schiphol utenfor byen, der noe av det første man ser ved avstigningen fra flyet er et skilt om at man nå har kommet til en røykfri lufthavn, og askebegerne står tett like bak døren.
|
Nodi ved en av de mange kanalene i Amsterdam. |
|
Likevel ble det raskt klart at dette er et trivelig land med et utrolig mangfold av både nasjonaliteter og kulturer. På gaten i Amsterdam tales alle verdens språk, og nederlenderne selv har ingen problemer med å forstå engelsk, trolig heller ikke gebrokkent tastaengelsk.
Nodi kunne derfor raskt konstatere at dette er et land som er lett å leve i, nær sagt uansett hvor man opprinnelig kommer fra. Dessverre har den nederlandske åpenheten og det liberale samfunnet også en bakside, noe som tydelig kan ses i gatene i det fascinerende Red Light District i Amsterdam. Her kjøpes og selges sex og dop åpenlyst, og kvinnene byr seg frem bak utstillingsvinduer.
Lenger øst, i Nijmegen, minner det hele betraktelig mer om hjemlige trakter. Flatt jordbruksland og passe store tettsteder får en jærbu til å føle seg helt hjemme her. Landskapet er også som skapt til å bruke sykkelen aktivt, og innen en halvtimes sykkeltur har man mulighet både til å besøke andre land (Tyskland) og et stort antall puber og restauranter som byr på et enormt utvalg ølsorter, for eksempel.
Nederland er imidlertid kjemisk fritt for Grandiosa, noe særlig vertskapets mannlige halvdel Fredrik uttrykte som et stort savn. Han får imidlertid kjøpt norsk brunost i enkelte butikker, og bekrefter dermed hva SAKMIL-nyhetene allerede har skjønt: Det er lett å være norsk i Nederland.
(07.06.2004 kl 06:00) |
Det harde liv i Roma
|
ROMA: SAKMIL-nyhetenes utsendte reportasjeteam til Roma fikk et langt hardere møte med virkeligheten enn de andre. Reportasjeleder Litle-Store bestemte seg nemlig for å sette seg selv inn i rollen som nordmann i utlandet, for på den måten å kunne føle på kroppen hvordan det er å være norsk i Roma.
Litle-Store bestemte seg også for sette tingene i historisk perspektive i den gamle og ærverdige hovedstaden. Turen gikk derfor relativt raskt til Colosseum, hvor de tapre gladiatorne i sin tid underholdt folket med beinharde kamper mot villdyrene.
|
Litle-Store får hard medfart av romerne i Colosseum i Roma. I bakgrunnen står selveste keiseren. |
Iført Birkemo-tenner ville Litle-Store teste ut hvordan en jærbu med dårlig tannhelse ville fungere på den gamle kamparenaen. Det var imidlertid et svært dårlig utgangspunkt, for Litle-Store var knapt nok kommet inn på arenaen før romerske soldater kastet seg over ham. Med keiser Cæsar personlig tilstede ble Litle-Store spiddet og pint etter alle kunstens regler.
SAKMIL-nyhetene konkluderer dermed med at livet som jærbu med dårlige tenner i Roma ikke er noe særlig.
(07.06.2004 kl 06:00) |
Klepp i London
|
|
Forskningsobjekt Vegard Bakke Nilsen sammen med sjefsforsker Kylling-Børge på The Only One. |
|
LONDON: I London utførte et 4-manns sterkt forskningsteam en dyptgående studie på hvordan en utvandret kleppsbu har klart å tilpasse seg en storby, og hvordan man kan klare å finne igjen Klepp kommune i utlandet. Forskningsobjektet var Vegard Bakke Nilsen som har bodd og jobbet ulike steder i byen i en årrekke.
Forskningsobjektet fortalte at han selv ikke har hatt noen problemer med å innordne seg som innvandrer i et annet land. For å tilpasse seg nye områder og omgivelser, har han funnet sin egen teknikk med å finne likhetstrekk til Klepp og kalle opp de ulike gater, steder og butikker etter kjente og kjære navn fra sitt egentlige hjemsted.
|
Det lokale Handelslaget og Asbjørn Sie fra Sri Lanka med et noe bredere vareutvalg enn originalen. |
|
For tiden bor Vegard i Drayton Gardens i Chelsea, med Kylie Minouge som en av naboene. Selv kaller han veien for Torgvegen, siden det var her han vokste opp i Kleppe sentrum. og akkurat som hjemme, finnes det en pub i enden av gaten, nemlig The Only One, eller Duke of Clamrence som det heter her.
På den samme måte har han i hele rundt området kartlagt det lokale Handelslaget, Klepp Bruktbil (med kun Ferrarier), Klepp Bistro og tannlege Helge Braut. Sistnevnte var for øvrig en nordmann med navn Ole Kvalsnes, som til alt overmål hadde studert med Helge Brauts sønn Jan Helge. Tilsvarende har han funnet en rekke andre steder som Verdalen, Bore, Orre og Kåsen i området rundt Chelsea.
Foruten å vanke på The Only One, benytter forskningsobjektet mye av sin fritid på Klepp Stadion (Stamford Bridge), Orremesså (Portobello Market) på Pollestad (Notting Hill) eller Kleppeloen (Kensington Garden). Og skulle det passe seg en lørdag formiddag, tar han gjerne Jærbanen (The Tube) til Stavanger (London sentrum).
|
Klepp kommune i Kennsington og Chelsea området. Legg merke til at den innbyrdes plasseringen av de ulike steder ikke stemmer overens med den originale versjonen i hjemme. |
Vegard kan ellers fortelle at det å være innvandrer i London nok muligens er en del enklere enn å være innvandrer i Norge. Selv har han sluppet unna norske fenomen som asylmottak, språkkurs, utvisning og rasistisk trakassering. Dessuten har han ingen problemer med å få seg jobber som står til utdannelsen. Integreringen er det imidlertid verre med. Stort sett vanker nordmenn sammen i gjenger, og har få eller ingen engelske venner. Men alt i alt trives han meget godt i sitt eget lille Kleppe i London.
(07.06.2004 kl 06:00) |
Rykter & Rauaraddel
|
Klepp Hornmusikk stilte for første gang med Børge som fanebærer på lørdagens jærstevne. Børge takket for tilliten med å gå i takt (!) og holde fanen høyt hevet gjennom Bryne-gatene.
Vårsesongen for Klepp Hornmusikk avsluttes med Blomsterkonserten på søndag, og torsdagens øvelse blir dermed den siste før sommeren.
Korpset sovner imidlertid ikke helt av den grunn, for også i år blir det sommerpubmøter hver torsdag fra kl 21, på den nå røykfrie puben Only 1 i Kleppekrossen. Sommerpubsesongen ventes å starte neste torsdag.
Ulike omstendigheter har ført til at det nå har åpnet seg en ledig plass til Klepp Hornmusikk sin tur til Skottland i august.
En gammel toetasjers London-buss skal være under innkjøp, hevder representanter for et lokalt innkjøpslag. Bussen skal til en viss grad fylle tomrommet etter SAKMIL-bussen, og vil bli en kuriositet i det jærske kulturlandskapet, sier SAKMIL-nyhetenes kilder.
Tredje runde i volleyballsesongen på Hellestø er fortsatt noe som gjenstår, i det den første helgen i juni er vel overstått. Heller ikke denne søndagen tillot nemlig omstendighetene at det ble avspilt kamper i sanden.
Orstad Storband spilte fredag under den storslåtte åpningen av den nye Kino 1 i Sandnes. Hele Ole Bullsgate var fylt til trengsel da storbandet staret, noe nok Idol-Susanne må nok ta mye av æren for.
En gruppe forskere har rangert Heatrow flyplass som en av verdens dårligste etter at det ikke var en eneste flaske Underberg å oppdrive i taxfree-butikkene.
(07.06.2004 kl 06:00) |
|
| |
Hovedside
Arkiv
Multimedia
Søk etter artikler
Ja, ke syns du?
Tilfeldig artikkel
Informasjon
Tips oss!
DENNE UKEN:
Hele denne uken
Kanonstevne med mye folk
SAKMIL hentet hjem seieren
Rundet 30 år med rabalder
Øyet åpnet seg
Klepp Hornmusikk på radioen
Alt klart for nytt blomstrende eventyr
Nordmenn har det godt i utlandet
Det gode liv i Nederland
Det harde liv i Roma
Klepp i London
Rykter & Rauaraddel
Uke 23, 2004:
Hele denne uken
SAKMIL i sentrum for stor åpningsfest
Hyggelig gjensyn med Securitas
Full panikk i Grandiosa-leiren
Jærstevnet neste
Spennende Woodstokka
Rykter & Rauaraddel
Uke 22, 2004:
Hele denne uken
Svidde pølser og uventet bursdagsfest
SAKMIL vekket overrasket 40-åring
Over 60 gjester innviet Zanzibar
Rikholdig jærnatt
SAKMIL åpner Amfi Vågen 33
Rykter & Rauaraddel
|
| |