SAKMILs hovedsideSAKMIL-nyheteneInformasjon og historikkSAKMILs beryktede ordlisteThe SAKMIL GalleryGjestebokSkriv til SAKMIL! Navigasjonsmeny
Topp
Uke 37, 2011 Nyheter
 RT

SAKMIL-nyhetene kom med sin siste utgave mandag 28. oktober 2013. Denne siden vil ikke lenger bli oppdatert.
Takk til alle lesere som har bidratt til å holde hjulene i gang de siste 17 årene!

Rocka reisemål for Kor Hoen Travels

Kylling-Børge maskot
Kylling-Børge måtte melde avbud til årets Kor Hoen-tur, men det ble selvsagt kjøpt inn en maskot som skulle representere ham. Denne ble imidlertid fort sliten og holdt sengen det meste av turen. Under en lokal utgave av Børge i Gibraltar.

Little Ben
I London finner vi Big Ben, i Gibraltar står Little Ben.
GIBRALTAR: Det ble en usedvanlig tidlig avreise for de 8 deltakerne på årets tur med Kor Hoen Travels. Det å møte opp tidlig flyplassen er for så vidt ikke noe ukjent fenomen for disse reisevante menneskene, men denne gang ble det avreise en hel dag tidligere enn vanlig - på onsdag kveld. Som vanlig var spenningen stor omkring hvor årets tur skulle gå, men selv om han var tilnærmet sprekkeferdig klarte reiseleder Dandy Andy å holde tett nesten hele kvelden. Det ble relativt raskt klart at første etappe skulle gå til London Gatwick, og at reisefølget skulle tilbringe en natt på et hotell nær flyplassen her.

Selve reisemålet ble imidlertid avslørt allerede på onsdagskvelden. Da hadde tipsene til årets veddemål allerede strømmet inn, men Nodi var den eneste som tippet riktig da han leverte inn lappen med teksten "Gibraltar" på. Hit gikk turen torsdag formiddag, og litt etter klokken 14 lokal tid var det et fornøyd reisefølge som steg ned flytrappen nedenfor den store Gibraltar-klippen, bare kjent som "The Rock". Med andre ord ble det et uvanlig rocka reisemål på årets Kor Hoen-tur.

Været var pent og varmt allerede ved ankomsten, og slik fortsatte det hele helgen til ende. Den erkebritiske kolonien Gibraltar viste seg også å være svært trivelig, men samtidig er stedet litt slik Storbritannia var for 30 år siden. Tempoet er rolig og det skjer ikke all verden, og stedet bærer definitivt preg av å ligge helt sør i Europa. Likevel er dette definitivt britisk territorium, og slik vil innbyggerne ha det. To ganger har det blitt avholdt folkeavstemning om å overlate Gibraltar til Spania, som helst ville sett at Gibraltar var spansk område. Befolkningen var imidliertid klar i sin tale begge ganger, med 99.5% i favør av fortsatt britisk styre. Den første avstemningen foregikk 10. september 1967, og denne dagen er siden feiret som koloniens nasjonaldag.

Kor Hoen Travels satte forøvrig sitt sedvanlige preg på byen i løpet av helgen, og særlig i nærområdet til basen Elliot Hotel. Nå er imidlertid ikke Gibraltar større med sine 6.5 km2 enn at stort sett hele byen kan sies å være i nærområdet. Gibraltar er også ett av svært få steder i verden med en flyplass som har en sterkt trafikkert veg tvers over rullebanen. Når fly skal lande eller ta av, stenges enkelt og greit vegen av på begge sider, og dette er unektelig en interessant seanse å følge med på. Et par turdeltakere benyttet forøvrig anledningen til å ta en liten hvil midt på en flyplassrullebane en av gangene Kor Hoen Travels passerte over her.

Gibraltar
Gibraltar ligger på en egen halvøy og grenser mot Spania, like nord for rullebanen på lufthavnen. Legg også merke til vegen som krysser rullebanen.

Flyplassen i Gibraltar
Disse to turdeltakerne fra Kor Hoen Travels tok en hvilepause midt på rullebanen.

Tilfeldigvis hadde det seg altså slik at Gibraltar også feiret sin nasjonaldag mens Kor Hoen Travels var der. Allerede tidlig lørdag morgen var det et yrende folkeliv i alle byens gater, og unge og gamle hadde kledd seg opp i rødt og hvitt, som er flaggfargene til Gibraltar. Stemningen var enorm, og i stor kontrast til de søvnige gatene som gjerne preger Gibraltar ellers. Også Kor Hoen Travels deltok i feiringen, men fikk også med seg en guidet tur omkring i den vesle kolonibyen.

Nasjonaldag i Gibraltar
10. september er nasjonaldagen i Gibraltar, og da kler alle seg i rødt og hvitt. Et yrende folkeliv satte sitt preg på gatene gjennom hele lørdagen.

Gibraltar har svært variert historie, og den umiskjennelige klippen mot Middelhavet har alltid virket magisk på folk. Derfor har også flere land slåss om herredømmet over klippen og området rundt, men de siste 300 årene har det vært under britisk overherredømme. Dette er de lokale også svært fornøyd med, og det er kanskje ikke så rart når man tenker på at grensebyen La Linea på spansk side har omtrent 30% arbeidsløshet og mye kriminalitet, mens Gibraltar har 2% ledighet og er svært trygt.

Konsertsal inne i The Rock
Inne i Gibraltar-klippen "The Rock" finnes blant annet denne flotte konsertsalen. Her kan det avholdes ekte rockekonserter.

Nettopp klippen "The Rock" spiller en sentral rolle i Gibraltar, utover det rent visuelle. Inni klippen er det nemlig et omfattende hulesystem som delvis er naturlige og delvis er formet av menneskehånd. Dermed har klippen fungert som forsvarspost i krig, med mange utkikksposter og skyteposisjoner mot eventuelle angripere.

Ankomst til Gibraltar
Kor Hoen Travels har nettopp landet i Gibraltar. I bakgrunnen selve klippen som har gitt stedet navn.

Kent og apekatt
Gibraltar-apene er viden kjent og er et morsomt bekjentskap. Her er det Kor Hoen-reserve Kent som har en gjest på skuldrene.

Herkules-søylene, Gibraltar
Litt av reisefølget ved monumentet som representerer Herkules-søylene i Gibraltar.
Klippen fungerer imidlertid også som vannrenseanlegg, der regnvann og sjøvann som er pumpet opp til toppen blir filtrert og avsaltet gjennom den porøse kalksteinen. Ikke minst er The Rock også kjent som den eneste plassen i Europa der det lever ville aper. Fordelt på i alt 6 ulike grupper lever disse apene side om side med turistene og er Gibraltars mest populære turistmål. Apene er både morsomme og uredde for mennesker, men vet også godt hva de vil og lar seg ikke be to ganger dersom de kan stjele noe mat fra turistene.

Skipstrafikken forbi Gibraltar er også stor, og i Gibraltarstredet like utenfor møtes Atlanterhavet og Middelhavet med Europa og Afrika på hver sin side. På en klar dag kan man fint se over til Afrika og de marokkanske fjellene på den andre siden, og få andre steder er skillet mellom to verdener så tydelig som her. Drøyt 20 km med luftlinje skiller de to kontinentene, og på den afrikanske siden forsøker hver eneste dag et stort antall mennesker å komme seg over til Europa. Så nær, men dog så fjernt.

For Kor Hoen Travels var Gibraltar en innertier, selv om kolonien strengt tatt ikke kvalifiserer som nytt land for noen av deltakerne. Reisemålet var imidlertid så unikt og spennende at det helt klart faller inn under rammeverket til Kor Hoen Travels. Flere av deltakerne kunne dessuten også føye til Marokko på listen over besøkte land etter en utflukt fredag ettermiddag.

Årets tur med Kor Hoen Travels var ellers den sjette i rekken, og Nodi er nå utpekt som neste års reiseleder. Han arrangerte også den aller første turen i 2006 til Riga. Senere fulgte Luxembourg (2007), Kiev/Ukraina (2008), Split/Dubrovnik/Kroatia (2009) og Warszawa/Polen (2010) før årets tur altså endte opp i Gibraltar. I tillegg er KillKenneth utnevnt til neste års quizmaster, og han lover å stille mange spørsmål om Prince.

(12.09.2011 kl 06:00)

Kor Hoen Travels på 1-2-3

CEUTA (SPANIA) /M'DIC, MAROKKO: Under parolen 1-2-3, det vil si 1 dag, 2 verdensdeler og 3 land, ble det en hektisk dag for reisefølget i Kor Hoen Travels på fredag. Utflukten startet fra hotellet i Gibraltar kun 20 minutter forsinket, og med bil gikk turen til grensen mot Spania. Her måtte grensen krysses til fots, før to nye drosjer ble rekvirert på spansk side og turen gikk videre til havnebyen Algeciras. Dette er for øvrig den nest travleste havnen i Europa, kun slått av Rotterdam i Nederland.

I tett tåke ble Gibraltarstredet krysset like etter, men tåken lettet etterhvert som den spanske enklaven Ceuta på Afrikas nordkyst nærmet seg. Ceuta er den ene av to slike spanske enklaver som er innlemmet langs kysten, og er på 19 km2 med godt og vel 75 000 innbyggere. For å hindre ulovlig innvandring fra nabolandet Marokko er hele byen inngjerdet, og grenseovergangen er strengt bevoktet. Byen ligger på en odde som forbinder klippen Monte Hacho med fastlandet, og nettopp denne klippen er kjent som den ene av Herkules' to søyler. Den andre er den store klippen i Gibraltar, "The Rock".

Herkules-søylene i Ceuta
Klippene ved Ceuta og Gibraltar omtales som de såkalte Herkules-søylene. Her er Herkules selv i et monument fra Ceuta.
Nettopp Herkules-søylene vitner om at dette er et område som har vært strategisk og interessant helt tilbake i oldtiden. Ifølge legenden satte Herkules seg en gang i båten og dro så langt vest det lot seg gjøre. Han nådde Gibraltar-stredet, og her reiste han to store søyler, en på hver side av Europa og Afrika. Dette er også bakgrunnen for at klippeformasjonene ved utløpe av Middelhavet ble hetende "Herkules' søyler" for all ettertid. Faktisk er også disse to søylene, med Herkules selv i midten, bakgrunnen for dollartegnet $.

Ceuta viste seg raskt å være et godt sted for den tradisjonelle Kor Hoen-quizen, som Nodi denne gang stod bak. En fortauskafè ble derfor omgjort til quizarena, og 3 lag kjempet om heder og ære. Resultatene var nokså jevne, og dette lover ellers godt for den kommende sesongen på Megler-quizen.

Kameler i Marokko
Disse kamelene burde være et godt tegn på at man befinner seg i Afrika.

En del av reisefølget var imidlertid opptatt av også å være i Afrika på ordentlig, og i tillegg føye et nytt land til på merittlisten. En 5 manns delegasjon satte derfor kursen mot grensen til Marokko, og her ble guiden Mohammed raskt hanket inn for en tur til byen M'dic og et par runder på en ny fortauskafè. Selv om både vegstandarden og bebyggelsen var forholdsvis bra, var det likevel tydelig at man nå befant seg i Afrika. Kontrasten til både Ceuta og det europeiske fastlandet vel 20 km unna er nemlig stor.

Ølstopp i Marokko
Denne gjengen fra Kor Hoen Travels tok en liten rastepause i byen M'dic i Marokko før turen gikk tilbake igjen.
Besøket i Marokko var av det korte slaget, i og med at returbåten fra Ceuta skulle rekkes. Likevel ble det tid til litt sightseeing og kamelfotografering langs vegen, og det viste seg nok en gang at det er en fordel med norsk pass på en grenseovergang. På nesten ufordragelig og flaut vis ble nemlig hele reisefølget fra Kor Hoen Travels sluset gjennom pass- og tollkontroll, mens de lokale innbyggerne stod i en lengre kø.

Vel tilbake i Gibraltar ble det utført enkelte stunts på rullebanen til flyplassen da denne ble passert, og det kunne konstateres at Kor Hoen Travels for første gang hadde vært innom en annen verdensdel enn Europa. Medregnet Gibraltar (Storbritannia) hadde også hele 3 land stått på reiseplanen i løpet av dagen.

(12.09.2011 kl 06:00)

Alt som før i Megler-quizen

SANDNES: Onsdag startet Megler-quizen opp med ny høstsesong, og 11 lag stilte til start i høstens første runde. Lagene stilte med varierende besetninger, og spesielt Fasiten var sterkt vikarpreget siden brorparten av lagets faste medlemmer var opptatt med å være på tur. Likevel var innsatsen god, men det var lagene Naked Men Singing og Sodd som trakk de lengste stråene i kveldens to runder.

Dermed er det meste slik det var før sommeren på Megleren. Naked Men Singing vant som kjent nokså suverent i vårsesongen, mens laget Sodd har lange quiztradisjoner på Sandnes selv om det har vært litt varierende deltakelse i Megler-quizen.

Som før var det også en bonusrunde til slutt i quizen, men her klarte ingen av lagene å svare på sine spørsmål. Dermed går også potten videre til neste runde, som starter allerede på onsdag klokken 20:30.

(12.09.2011 kl 06:00)

Bevegelse i FUKK-styret

SANDNES: Etter at den skandaleombruste foreningen Forenede Underberg Kork Kolleksjoner (FUKK) ikke klarte å avholde årsmøte eller generalforsamling før sommeren, er det nå nye muligheter i sikte. I vedtektene heter det nemlig at generalforsamlingen skal avholdes i en måned med R i, og dermed er altså månedene fra mai til august helt utelukket. Når kalenderen nå viser september kan det imidlertid fattes håp om at noe skjer.

Det er da faktisk også tegn som tyder på at FUKK-styret planlegger å foreta seg noe i løpet av overskuelig fremtid. På tross av liten aktivitet, i alle fall sett utenfra, har det nåværende styret klart å roe ned hissige korksjonærer som etterlyser fokus på verdiskapning og økt omsetning i Underberg-effekter. Til forveksling kan tilstanden i FUKK nå se ut til å være rosenrød, men det ville nok være å overdrive.

Litt av bilparken til FUKK
Her er noen av investeringene FUKK har foretatt seg siden foreningen ble stiftet.

Samtidig sitter SAKMIL-nyhetene inne med unikt kildemateriale som hevder at det brygger opp til opprør blant flere korksjonærer. Inspirert av opprørsbevegelsens suksess i blant annet flere arabiske land, skal flere store korksjonærer nå mene at tiden er inne for å velte FUKK-regimet. Det hevdes blant annet at FUKK-styret skal ha flere likhetstrekk med Gadaffi-familiens tviholdelse av makten i Libya, uten sammenligning for øvrig.

I løpet av helgen skal det også ha blitt utført omfattende hamstring av Underberg-korker i reisefølget til Kor Hoen Travels, noe som muligens kan tyde på at denne fraksjonen samler seg til kamp mot det lett diktatoriske FUKK-styret. SAKMIL-nyhetene presiserer imidlertid at alle disse tegnene og mistankene utelukkende bygger på indisier og uttalelser fra enkeltpersoner som muligens kan ha vært påvirket av promille.

(12.09.2011 kl 06:00)

Rykter & Rauaraddel

  • Mange gode sitater ble fanget opp under årets tur med Kor Hoen Travels. SAKMIL-nyhetene kan her bringe noen av dem, tatt fullstendig ut av sin sammenheng:

    - Mor di æ kvinne! (KillKenneth)

    - I'm proud to be serving people like you. (Servitør i Gibraltar med dryppende ironi)

    - Sorry guys, you need to keep moving! (Høyttaler fra tårnet på flyplassen i Gibraltar da Kor Hoen Travels hadde fotoseanse midt på rullebanen)

  • Til helgen står poteten nok en gang i sentrum på Bryne. Det har vært en særdeles våt sommer og nå høst for de lokale poteter, men likefullt skal de feires når Potetfestivalen 2011 går av stabelen fredag og lørdag. Aktiviteter og underholdning for både store og små står på programmet, sammen med en mengde poteter, selvsagt.

  • En annen begivenhet som gjerne foregår på denne tiden annethvert år, er Mandalsfestivalen. Dette er en festival som flere ganger har trukket store antall korpsmusikere til den trivelige sørlandsbyen, deriblant også de fleste jærske voksenkorps. I år skulle det også ha vært festival, men denne har nå blitt avlyst og kanskje var dermed festivalen i 2009 den siste.

  • Klepp Hornmusikk har mange ganger deltatt på Mandalsfestivalen, men hadde ikke meldt seg på i år. I stedet reiser korpset på en sosialt oppbyggende tur til Evje, der flere mer eller mindre halsbrekkende aktiviteter står på programmet. Helt umusikalsk blir turen likevel ikke, for det er lagt opp til en liten øvelse underveis også. Turen foregår for øvrig i helgen 23. - 25. september.

    (12.09.2011 kl 06:00)

  • Hovedside

  • Arkiv
  • Multimedia
  • Søk etter artikler
  • Ja, ke syns du?
  • Tilfeldig artikkel

  • Informasjon
  • Tips oss!

    DENNE UKEN:
    Hele denne uken

     Rocka reisemål for Kor Hoen Travels
     Kor Hoen Travels på 1-2-3
     Alt som før i Megler-quizen
     Bevegelse i FUKK-styret
     Rykter & Rauaraddel

    Uke 36, 2011:
    Hele denne uken

     Ren runde for OGMS
     Mye støtte for OGMS, og ny Guinness-rekord
     Ut på tur med speedo
     Quizsesongen starter igjen
     Rykter & Rauaraddel

    Uke 35, 2011:
    Hele denne uken

     To og en halv måned til verdensturneen
     Høststart for OGMS
     Nye eventyr for Kor Hoen Travels
     Haugtussa i det fri og på matfatet
     Rykter & Rauaraddel