SAKMILs hovedsideSAKMIL-nyheteneInformasjon og historikkSAKMILs beryktede ordlisteThe SAKMIL GalleryGjestebokSkriv til SAKMIL! Navigasjonsmeny
Topp
Uke 45, 2003 Nyheter
 RT

SAKMIL-nyhetene kom med sin siste utgave mandag 28. oktober 2013. Denne siden vil ikke lenger bli oppdatert.
Takk til alle lesere som har bidratt til å holde hjulene i gang de siste 17 årene!

Ensemblesuksess for korpsene

KLEPPE: Lørdag var det tid for årets største eksperiment i den lokale korpsbevegelsen. Klepp Hornmusikk tok i mot alle skolekorpsene i Klepp til seminar lørdag formiddag, og til sammen var nærmere 150 musikanter i alderen 9 til 65 år i sving hele dagen sammen med dyktige instruktører.

Noe slikt har, etter det SAKMIL-nyhetene erfarer, aldri før vært prøvd i Klepp, og forventningene var derfor store før lørdagen. I tillegg blir det naturlig nok en relativt omfattende logistikk å holde styr på i et så stort prosjekt, med mange problemer som kan dukke opp i løpet av dagen.

Problemer var det imidlertid lite av. Tvert i mot så gikk øvelsene sin gang med stor innsats og iver, og særlig for de små var det nok litt ekstra stas å få spille sammen med voksne utøvere på sitt instrument. Velvillige foreldre og ledere i skolekorpsene stilte også opp hele dagen og sørget for en tilnærmet prikkfri gjennomføring.

Ensemblekonsert
Alle instrumentgruppene imponerte på ensemblekonserten. Her er kveldens største gruppe, kornett/trompet, i sving under kyndig ledelse av Arild Mjaaland.

Kveldens konsert i rådhuset viste også til fulle at alle hadde fått et stort utbytte av dagen. De ulike instrumentgruppene, 9 i alt, fremførte hver sitt program på 5-10 minutter hver. Med sceneskifter og fremførelser av Engelsvoll-Orstad Skulekorps, Klepp Skulekorps og Klepp Hornmusikk etterpå førte dette til at konserten nok ble en smule lenger enn planlagt, men både publikum og utøvere koste seg i festsalen.

Den velfylte salen fikk oppleve det ene høydepunktet etter det andre, og de fleste kunne ikke annet enn å la seg imponere over hvor mye man kan få ut av en enkelt dag med intensiv øving. Samtidig er det nesten rørende å se at det fortsatt spirer og gror i korpsbevegelsen, og med slike prosjekter som dette bør det ihvertfall ikke mangle på inspirasjon til å fortsette med korps for dem som er i ferd med å bli for gamle i skolekorpsene.

Lørdagens konsert ble med andre ord en totalt annerledes korpskonsert for alle parter, der alle instrumentgrupper leverte imponerende resultater. Opplegget bestod jomfruturen med glans, og det blir sikkert heller ikke siste gang korpsene i Klepp finner hverandre på denne måten.

(03.11.2003 kl 06:00)

Loddsalg ved Kapp det Gode Håp

CAPE TOWN, SØR-AFRIKA: Suksessen med loddsalget i Kina i fjor har gitt mersmak for enkelte. Ivrige loddselgere har derfor i år besluttet å legge enda et kontinent under sine føtter. I disse dager tråles Sør-Arfika på kryss og tvers og potensielle kjøpere i alle farger og aldre oppsøkes.

Loddsalg 1
Fiesta-Ole og Kylling-Børge ved startpunktet på Cape of Good Hope.

På forhånd hadde Fiesta-Ole håpet å nok en gang få et helt land for seg selv, men denne gang må han finne seg i å få hard konkurranse fra Ragnhild som har outsorcet salget til Kylling-Børge. De to fant riktignok ganske fort ut at for å få gjort unna et land med 44 millioner på 5 dager, var det mest å hente på å kjøre et samarbeid.

Loddsalg 2
Kjøpere fra alle land oppsøkes. Her blar en japansk turist velvillig opp lommeboken.
Med seg har de et team bestående av turoperatør Mariann og privatsjåfør Carl Ruben. Delegasjonen startet så langt sør i landet som det var mulig, nærmere bestemt på Cape of Good Hope, med håp om en god start. Etter en kanskje noe laber salgsstart med få kjøpelystne turister, mye vindkast og punktering midt i bushen, har teamet jobbet seg nordover gjennom jungelen fylt av sebraer, pingviner, bavianer, vingårder, dromedarer, bengalske tigre og en aldri så liten gnu.

Loddsalg 3
Same-Omar kjøper velvillig lodd fra Kylling-Børge og ser fram til å få et fenalår i posten.
I helgen har teamet konsentrert seg rundt Cape Town og savannene rundt og fått stor omsetning i sine gule bøker. Det har riktignok kommet en del reaksjoner på at hornmusikkens loddbøker i år er gule og ikke lenger blå, men det regner salgsteamet med vil bedre seg med tiden.

Tirsdag regner de forøvrig å være ferdig med hele landet og vende tilbake med store mengder utenlandsk kapital til en fornøyd kasserer.

Loddsalg 4
Ingenting skal være uprøvd. Fiesta-Ole prøver å overbevise noen lokale pingviner om fordelene med gavekort på Klepp Handelslag.

(03.11.2003 kl 06:00)

Stor konsert for lite publikum

KLEPPE: Kulturdagene i Klepp ble innledet fredag. På forhånd var konserten med Vivace og Jan Eggum i Klepp Rådhus regnet som selve åpningsforestillingen for årets kulturdager, og med festsalen som konsertarena var det plass til over 350 mennesker.Det var også ventet en del publikum til konserten. Kultur i Klepp:
Vivace og Jan Eggum
Festsalen, Klepp Rådhus
Publikum: 34(!) betalende

Terningkast 5

Jan Eggum
Terningkast 4

Vivace

Kleppsbuen lar seg imidlertid ikke imponere, verken av afrikansk korsang eller melankolske rikskjendiser og bergensere av typen Jan Eggum. Kun 34 betalende tilhørere fant det bryet verdt å legge turen innom på fredagens konsert, og det sier seg selv at dette fyller lite opp i en så stor sal som festsalen.

Dette preget også kveldens konsert, som begynte med blandakoret Vivace sitt Afrika-program. Afrikansk musikk har lenge vært en rød tråd i korets opptredener, og med Store-Litle som innleid perkusjonist på djembe var det så absolutt afrikanske takter over sangen. Ingen skal ta fra Vivace at de trolig er det musikalsk sett beste koret på Jæren, men det blir unektelig litt ufrivillig komisk når korets medlemmer skal svinge seg i takt med musikken de fremfører.

De fleste har nok latt seg imponere av hvordan afrikanske musikere formelig lever seg inn i rytmene de spiller, men overført til stive og trauste jærbuer så blir det hele nærmest en parodi på den afrikanske stilen. Med unntak av dirigent Johnny Fosse og korets sopraner, som virkelig så ut til å svinge seg i dansen, blir det hele litt saltstøtteaktig og unaturlig. Samtidig mister koret mye av kommunikasjonen med publikum når alle konsentrert står og stirrer på dirigenten i midten og prøver å følge hans bevegelser.

Selv om SAKMIL-nyhetene ikke helt lot seg rive med i den rytmiske dansen, fungerer Vivace sitt program likevel godt, og er til de grader nyskapende i det jærske korlandskapet. Musikalsk er koret meget bra, og det er lett å forstå at Vivace har hatt stor suksess med denne fremføringen.

Det er likevel et godt stykke igjen til den såkalte melankolske bergenseren Jan Eggum. Han fikk regjere scenen alene etter at Vivace hadde gjort seg ferdig, og var mer enn profesjonell nok til å takle det meget eksklusive publikummet. Proppfull av selvironi, og med tørrvittige og sylskarpe kommentarer mellom numrene, er Eggum til tider ustyrtelig morsom. Jan Eggum er nok heller ikke fullt så melankolsk som han prøver å gi inntrykk av gjennom sin visesang, og i sitt rikholdige repertoar har han stort sett viser som handler om alt og ingenting.

Eggum må nemlig være svært filosofisk anlagt. Han går og tenker på de små, men viktige spørsmålene i livet, som for eksempel i en av hans viser: Hva om bananer var blå, og epler var rosa, og alle var fargeblinde? Da ville jo verden være akkurat som før, og det er jo kjedelig.

Kjedelig er i alle fall Jan Eggum definitivt ikke, og det var synd at han ikke fikk et større publikum. De som var der fikk i alle fall med seg en stor konsertopplevelse, og fikk servert ekstranummer på kjøpet.

(03.11.2003 kl 06:00)

Forsmak på Annbjørg

ORRE: Nyttårskonsertene 2004 står snart for døren, og som kjent er det Annbjørg Lien som får æren av å være solist sammen med Klepp Hornmusikk på konsertens 10-årsjubileum. Årets nyttårsprogram er for en stor del bygget opp rundt folkemusikk, både fra Norge og andre land, og fremstår på forhånd som et av de beste programmene Klepp Hornmusikk noen gang har servert på en nyttårskonsert, skal vi tro dem som har peiling på denslags.

Annbjørg og Gillen
Annbjørg Lien sammen med Gillen. For et vakkert par.
Nettopp Annbjørg Lien er en av landets fremste utøvere og representanter for folkemusikk, og har også gjennomført en rekke prosjekter med såkalt verdensmusikk, altså musikk som er inspirert av folkemusikk fra flere verdensdeler.

Søndag kan Annbjørg Lien oppleves sammen med Sondre Bratland i Orre Kyrkje. Da markeres slutten på årets kulturdager med en konsert som ventelig trekker et langt større publikum enn åpningskonserten. Både musikkvalg og kulisser blir nok en god del annerledes i kirken på Orre enn i festsalen like over nyttår, så dette er en gyllen sjanse til å få i både pose og sekk.

En større delegasjon fra Klepp Hornmusikk har allerede varslet sin tilstedeværelse på søndagens konsert, som også inngår i fullmånekonsertene i Klepp. Konserten starter forøvrig kl 20:00, og fornøyelsen koster kun kr 100,-.

(03.11.2003 kl 06:00)

Nytt juleøl på fredag

STAVANGER: Fredag kveld lanseres Lervig sitt nye juleøl med brask og bram i Stavanger, og 10-årsjubilanten SAKMIL er selvsagt på plass. Trommestuntgruppen valgte som kjent å dra i gang sin egen lille støtteaksjon til nykommeren i bryggerimarkedet i sommer, og er derfor en selvskreven gjest på fredagens juleøllansering.

Skal vi tro ryktene spares det heller ikke på kruttet. Både pressekonferanse, stuntspilling og et opptog skal etter det SAKMIL-nyhetene kjenner til stå på programmet, og etter at bryggeriformann Lauritz W. Hansen selv stod frem på skjermen under SAKMILs jubileumsshow forrige fredag, er det liten tvil om at nettopp SAKMIL vil spille en viktig rolle.

SAKMIL rundet forøvrig sin 10-årsdag i stillhet på tirsdag, etter å ha blitt feiret stort før helgen. Også Jærbladet spanderte mye spalteplass på den overraskende jubileumsfesten. Inspirert av sin egen gjennomgang av SAKMIL-historien har også SAKMIL-nyhetene funnet frem en godbit fra arkivet: En komplett kopi av trommestuntgruppens websider, slik de fremstod i mai 1996, altså for over 7 år siden. Alle finesser virker imidlertid ikke akkurat som da, siden verden tross alt går fremover. Et nostalgisk tilbakeblikk gir sidene likevel.

Aktuelle linker

  • SAKMILs websider anno 1996

    (03.11.2003 kl 06:00)

  • Rykter & Rauaraddel

  • Fra debriefingen i Kleppelundvegen etter ensemblekonserten lørdag meldes det om stor stemning og særdeles høy trombonerepresentasjon. Seansen pågikk forøvrig over rundt regnet 9 timer, med start rundt kl 21.

  • Slagverkernes fremføring i rådhuset lørdag viste til fulle hva som kan gjøres med enkle midler når selve rytmen settes i fokus. Enkelte har nå luftet ideen om det ikke ville være på sin plass med et rytmeseminar for hele Klepp Hornmusikk, gjerne med lørdagens instruktør Eddie Andresen i hovedrollen. SAKMIL-nyhetene støtter tanken.

  • Eplene på slavefarmen er endelig oppe, etter de aller siste øktene på eplestykket i løpet av helgen.

  • Et nytt djembe-orkester er stiftet. De tre mer eller mindre rytmiske medlemmene har gått til anskaffelse av hvert sin djembe (afrikanske trommer, red.anm.) og førstesanger Mariann har startet å øve inn den Sør-Afrikanske nasjonalsangen.Orkesteret stiller selvføgelig i nyinnkjøpte nasjonaldrakter.

  • Fra Sør-Afrika meldes det at Fiesta-Ole skal ha slått Kylling-Børge i en dramatisk minibankduell søndag kveld. Mariann vant kvinneklassen suverent.

  • Klepp Hornmusikks brokkoliekspert KillKenneth melder at Bacalao har sin opprinnelse i Bjerkreim og ikke i Portugal slik mange tidligere har trodd. Dette til tross for at portugisiske kilder hevder at landet har 365 forskjellige oppskrifter for retten.

    (03.11.2003 kl 06:00)

  • Hovedside

  • Arkiv
  • Multimedia
  • Søk etter artikler
  • Ja, ke syns du?
  • Tilfeldig artikkel

  • Informasjon
  • Tips oss!

    Ukens spørsmål
    Skal du på noe arrangement under kulturdagene?
    JaNei

    Vis resultat

    DENNE UKEN:
    Hele denne uken

     Ensemblesuksess for korpsene
     Loddsalg ved Kapp det Gode Håp
     Stor konsert for lite publikum
     Forsmak på Annbjørg
     Nytt juleøl på fredag
     Rykter & Rauaraddel

    Uke 44, 2003:
    Hele denne uken

     SAKMIL tatt grundig på sengen
     Egne jubileumsstikker fra Vic Firth
     GAKMIL satte standarden
     Hjertelig takk!
     Ti år med høydepunkter
     1993: SAKMIL oppstår
     1994: SAKMIL opptrer og blir lagt merke til
     1995: SAKMIL debuterer i utlandet
     1996: SAKMIL får røde strømpebukser
     1997: SAKMIL holder koken
     1998: SAKMIL over hele verden
     1999: SAKMIL kupper Røros
     2000: SAKMIL oppdages av Gladmat
     2001: SAKMIL fester grepet
     2002: SAKMIL kjøper strømpebukser
     2003: SAKMIL går inn i sitt 10. år
     Alt klart for kulturdager
     Rykter & Rauaraddel

    Uke 43, 2003:
    Hele denne uken

     Mot ny skandale på slavefarmen
     Vellykket rekefest
     Solid hyllest til trubadurene
     Gjestedirigent vendte tilbake
     Oppstandelse rundt ny barytonist
     Usikkerhet rundt traktorkursets holdbarhet
     Med storbandet på seminar
     Rykter & Rauaraddel