MUMBAI, INDIA: Den lite kjente, men ikke desto mindre imponerende ølsamlingen til Ole-Petter Aareskjold på Sandnes inneholder over 2500 flasker med øl fra hele verden. Likevel finnes det bare to flasker fra India i samlingen, og dette var noe av utgangspunktet for søndagens lille utflukt i Mumbai i India.
|
Disse umiskjennelige taxi-doningene i svart og gult kryr det av i Mumbai, og de er billige. På tross av uniformeringen har hver bil likevel sitt eget særpreg, med kreativ pynt og ekstrautstyr. |
|
Gateway of India - et mektig monument over fortidens stormannsgalskap. |
|
Nodi i Mumbai: Ikke mye lokalt øl å få tak i her, nei. |
|
Nodi har nemlig oppholdt seg i denne enorme millionbyen den siste uken, men på grunn av travelt program har det blitt lite tid til å ta byen nærmere i øyensyn. Søndag var det imidlertid på tide å ta seg litt fri, og turen gikk med en av de lokale gule og svarte drosjebilene inn til sentrum av byen, nærmere bestemt til monumentet Gateway of India, som ble bygget under kolonitiden da Englands kong George V og dronning Mary skulle komme på besøk. Det praktfulle byggverket er bygget som en stor triumfbue, og ligger flott plassert like ved havnen i byen. Like i nærheten ligger også det fantastiske luksushotellet Taj Mahal (ikke å forveksle med det kjente monumentet nær New Dehli med samme navn), i en bygning som fremhever den posisjonen India en gang hadde i det britiske imperiet.
Man skal imidlertid ikke gå langt fra dette flotte strøket for å se fattigdom og elendighet. Mumbai er nemlig en by med enorme kontraster, der mektige bygninger fra kolonitiden står side om side med små blikkskur som ofte huser flere generasjoner i en familie. Mange familier har heller ikke tak over hodet, men bor rett på gaten blant søppel og kloakk, som i stor grad flyter langs grøftekanten. Byggearbeidere klatrer i høye stillaser av bambustre, mens vegarbeiderne jobber med hakke og spade, og ellers bruker det de har for hånden.
I motsatt ende finner man luksushotellene, der det ikke er spart på noe som helst, og servicenivået er aldeles upåklagelig. I en hotellbar i et av byens bedre strøk kunne Nodi og hans franske reisekollega Hugues for eksempel oppleve at det måtte tre personer til for å servere dem hver sitt glass med øl - en til å sette glassene på bordet, og to til å åpne hver sin flaske og helle i glassene.
Man kan ikke la være å bli berørt av de enorme kontrastene, men det virker også håpløst å gjøre noe med dem. India opplever nemlig en befolkningseksplosjon uten sidestykke, og vil i løpet av få år ha over 1.5 milliarder innbyggere og være det mest folkerike landet i verden. Ironisk nok er det også den fattigste delen av befolkningen som produserer flest barn, ofte til en oppvekst i stor fattigdom på gaten.
Midt oppi alt dette skulle det altså handle om en ølsamling på Sandnes. Man skulle kanskje tro at det var enkelt å finne noen lokale ølsorter som ikke finnes i Aareskjold sin samling, men det skulle vise seg å være langt vanskeligere enn antatt. Etter å ha trålet store markeder med alle tenkelige varer unntatt øl, og flere gater i det sentrale Mumbai var jakten kort og godt resultatløs.
Nodi og Hugues reiste derfor tilbake til sitt hotell uten lokalt øl i bagasjen, men med mange inntrykk etter en lang dag til fots og i trafikkaos som turister. På hotellet viste nærmere undersøkelser at øl faktisk ikke selges hvor som helst i India, men kun på spesielle utsalgssteder med egen lisens. Dersom tiden strekker til vil turen derfor trolig gå innom en slik butikk før de to reiser hjem natt til onsdag. Om ølsamlingen på Sandnes blir utvidet gjenstår imidlertid å se.
(11.12.2006 kl 06:00) |