SAKMILs hovedsideSAKMIL-nyheteneInformasjon og historikkSAKMILs beryktede ordlisteThe SAKMIL GalleryGjestebokSkriv til SAKMIL! Navigasjonsmeny
Topp
Uke 28, 2011 Nyheter
 RT

SAKMIL-nyhetene kom med sin siste utgave mandag 28. oktober 2013. Denne siden vil ikke lenger bli oppdatert.
Takk til alle lesere som har bidratt til å holde hjulene i gang de siste 17 årene!

Den vakre øya i havet - en reisereportasje

BELLE-ILE EN MER, FRANKRIKE: Den franske øya Belle-Ile en Mer, eller "den vakre øya i havet", er et vidunderlig sted. Den ligger strategisk plassert helt nord i Biscaya-bukta, og tilhører den administrative regionen Bretagne helt vest i Frankrike. Ukens reisereportasje i serien "SAKMIL-nyhetene utforsker verden" handler om en liten øy i et stort hav - selveste Atlanterhavet. Øya er slett ikke stor, for med rundt 17 km på langs og opptil 10 km på tvers er den bare 90 km2 i areal. Til sammenligning er for eksempel Klepp kommune på Jæren 115 km2.

La det være helt klart fra starten av: Dette er ikke Ibiza eller Aya Napa. Her råder det fred, ro og idyll overalt, og skal det skje noe må man finne det på selv. Hverdagen på Belle-Ile er nemlig alt annet enn hektisk. Øya syder likevel av liv i sommerhalvåret, selv om det er befriende lite masseturisme og type Syden-hoteller her. I stedet reiser folk gjerne ut hit på dagstur fra fastlandet, men skal man virkelig utforske området trenger man langt mer enn en dag. Det er primært også franske turister som dominerer, mens for eksempel skandinaver sjelden finner vegen ut hit. Det er kanskje fordi folk flest ikke en gang har hørt om Belle-Ile en Mer eller tenker på det som et naturlig feriemål når man kan finne sikker sol og sommer rundt Middelhavet.

Belle-Ile en Mer -landskap
Det er rolig, fredelig og idyllisk på Belle-Ile en Mer.

SAKMIL-nyhetene brukte en hel uke på Belle-Ile en Mer, og fremkomstmiddelet rundt på den lille øya har vært buss og sykkel. Utleiesykler er lett tilgjengelige i alle "byene" på øya, og er det desidert beste transportmiddelet dersom man vil utforske i krinkler og kroker. Med sykkel kan man lett ta seg frem på kryss og tvers på et utmerket sykkelvegnett, og for eksempel oppsøke en av øyas 90 små og store strender. Terrenget er lett kupert og variert, med et landlig preg i innlandet, og mer dramatisk ute ved kysten. Sørvestkysten, Côte de Sauvage, er spesielt dramatisk der Atlanterhavet kommer inn med full tyngde. Dette har skapt en rekke unike klippeformasjoner, for eksempel i Port Coton, der den impresjonistiske maleren Claude Monèt hentet ett av sine mest kjente motiver fra. Port Coton har for øvrig fått navnet sitt fra skummet som pisker rundt klippene i stormfullt vær og minner om bomull.

Belle-Ile en Mer - Port Coton
Klippene ved Port Coton, til venstre i original form og til høyre slik Claude Monèt fremstilte dem i 1886.

Roligere forhold og lengre sandstrender finner man langs den nordøstlige kysten, som vender mot fastlandet vel 15 km unna. Her kan det være perfekt å tilbringe en solskinnsdag og svømme i rolig, asurblått vann langs hvite strender. Badevannet er betydelig varmere enn i den engelske kanalen på nordsiden av Bretagne, men kan nok fortsatt være kjøligere enn forventet. På plussiden er det imidlertid forholdsvis lite folk her i forhold til for eksempel på den franske rivieraen. Vil man ha en liten strand helt for seg selv, finner man den et eller annet sted på Belle-Ile.

Belle-Ile en Mer - Plage de Donnant
Plage de Donnant er en av de større strendene på Belle-Ile en Mer. I alt er det 90 strender spredt rundt på øya. Denne ligger på den nokså røffe kysten rett mot Atlanterhavet, og byr blant annet på gode surfemuligheter.

Idyll, idyll og idyll - dette er stikkordene som gjelder for Belle-Ile en Mer. Små landsbyer, som egentlig bare er husklynger, er spredt rundt på hele øya, med hvitmalte hus som gjerne har detaljer i pastellfarger. Blomster, trær og et ellers åpent landskap bidrar til kosen, som egentlig er representativ for den franske landsbygda generelt. Møter man folk på sin ferd hilses det med et vennlig "bon jour", og stress er et ukjent begrep. Trafikken er heller ikke den helt store, og er man ute på sykkelen kan man dermed like gjerne sykle langs hovedvegene som på de svært godt merkede sykkelrutene. Det koster 8-10 euro per dag å leie sykkel, og det er vel verdt pengene. Man kan selvsagt også leie bil for å komme seg rundt, eller ta med sin egen på ferja fra fastlandet til en mindre hyggelig pris. Strengt tatt trenger man imidlertid ikke bil på et sted som dette.

Det er fire "byer" på Belle-Ile en Mer. Le Palais er den største av disse, og det er gjerne hit man ankommer med båt fra fastlandet. Dette er et koselig lite sted med kafeer, restauranter og små butikker av alle slag. Litt lenger nordvest ligger det nest største stedet Sauzon, som er bygget opp omkring en naturlig havn som spiser seg inn i landskapet. Postkortmotivene ligger tett som hagl omkring her, igjen uten et eneste stygt turisthotell å se. Bangor og Locmaria er de to siste byene, og ligger henholdsvis midt på og helt øst på øya. Her er forholdene enda mindre enn i Sauzon og Le Palais, og tempoet tilsvarende bedagelig.

Belle-Ile - Sauzon
Byen Sauzon er den nest største på Belle-Ile en Mer, og ligger helt i nordvest. Den er, i likhet med det meste på øya, idyllisk.

Hva skal man så finne på i en hel uke på et slikt sted? Det som er klart er i alle fall at ingen finner på tingene for deg, det må du gjøre selv. En sykkeltur til en nærliggende strand, eller til ett av fyrene langs kysten, eller simpelthen bare uten mål og mening er en avslappende og god aktivitet. Belønningen kan for eksempel være et glass vin eller øl ved sjøkanten. Maten er også utmerket, spesielt dersom man liker sjømat. Det er imidlertid ingen problemer å finne kjøtt, pasta eller pizza på menyene heller. En annen ting man absolutt må prøve er alle rettene som serveres med utgangspunkt i pannekaker, crêpes. Her er utvalget simpelthen enormt, og fantasien kjenner nesten ingen grenser,

Man stiller med et lite handikap dersom man ikke kan fransk, men det er utrolig hva noen få gloser og tegnspråk kan utrette. Ofte viser det seg også at franskmenn faktisk kan noen ord engelsk, men at de blir så usikre på seg selv når de må snakke et fremmedspråk at de helst lar være.

Hva så med været? Det er langt mer stabilt vær i dette området enn hva man er vant til i Rogaland, men selvsagt finnes det ingen garanti for at solen skinner hver dag. Klimaet generelt på Belle-Ile en Mer er preget av at øya ligger i Atlanterhavet, der de store værsystemene presser på. Dette gir stabile temperaturer og lite variasjon gjennom døgnet, men det blåser gjerne en del og regnbyger kan forekomme når værsystemene passerer. Det regner imidlertid langt mindre her ute enn inne på fastlandet, og bygene varer sjelden lenge. Er været pent er det ikke mye som kan måle seg med dette stedet; regner og blåser det kan det være godt å trekke innendørs.

Belle-Ile en Mer er med andre ord et sted man først og fremst reiser til for å slappe av og der man neppe treffer på naboen. Idyllen er stor og forholdene er små. På tross av sin nokså ukjente status her hjemme er Belle-Ile lett tilgjengelig med fly og tog via Paris. På sin ferd gjennom det franske landskapet, og da særlig i Bretagne-regionen, kan man gjøre små avstikkere og ytterligere finne roen på fransk manèr. En liten perle i et stort hav - det er Belle-Ile en Mer, og hit reiser man når man er ferdig med å reise til Syden. Dette er turisme for viderekomne.

(11.07.2011 kl 06:00)

  • Hovedside

  • Arkiv
  • Multimedia
  • Søk etter artikler
  • Ja, ke syns du?
  • Tilfeldig artikkel

  • Informasjon
  • Tips oss!

    DENNE UKEN:
    Hele denne uken

     Den vakre øya i havet - en reisereportasje
     Belle-Ile en Mer i et nøtteskall
     Stor gjensynsglede for QO
     Woodstokka-sirkuset til Paris?
     Rykter & Rauaraddel

    Uke 27, 2011:
    Hele denne uken

     OGMS i sommermodus
     Fantastisk feriestøtte til OGMS
     Travel uke for gresskarene
     Plenen fortsatt fin
     Rykter & Rauaraddel

    Uke 26, 2011:
    Hele denne uken

     Ny suksess for Vandrefestivalen
     Gresskarene i jorden
     En epoke er over
     Mer sommer for OGMS
     Rykter & Rauaraddel