SAKMILs hovedsideSAKMIL-nyheteneInformasjon og historikkSAKMILs beryktede ordlisteThe SAKMIL GalleryGjestebokSkriv til SAKMIL! Navigasjonsmeny
Topp
Uke 10, 2013 Nyheter
 RT

SAKMIL-nyhetene kom med sin siste utgave mandag 28. oktober 2013. Denne siden vil ikke lenger bli oppdatert.
Takk til alle lesere som har bidratt til å holde hjulene i gang de siste 17 årene!

Brügge - balsam for sjelen

BRÜGGE, BELGIA: Mens Guinnessbevegelsen OGMS nok har vært mest opptatt av de kulinariske sidene ved Brügge, er dette en by som fortjener oppmerksomhet på flere fronter. Byen er kort og godt en godt bevart juvel fra middelalderen, og har en rik historie på godt og vondt.

Brügge
Det historiske sentrum av Brügge sett fra oven. Sentrum har siden 2000 stått på UNESCO's verdensarvliste.
Foto: Wikipedia

Dagens Brügge er hovedstaden i den belgiske provinsen Vest-Flandern, og har drøyt 117 000 innbyggere. Av disse bor vel 20 000 i det historiske sentrumsområdet, som siden år 2000 har stått på UNESCO's sin verdensarvliste. Byen har siden tidenes morgen vært et viktig handelssentrum, og i høymiddelalderen var den en av de største og viktigste byene i Nord-Europa.

Nærheten til havet gjorde Brügge til en viktig havneby, men på midten av 1600-tallet overtok Antwerpen etterhvert denne posisjonen. Havnevirksomheten er imidlertid fortsatt viktig, med terminaler i forstaden Zeebrügge lenger ute ved havet. Her ligger det også en stor mottaksterminal for gass fra Nordsjøen.

Kanaler i Brügge
Kanalene omgir Brügge, og forbinder byen også med havet. Byen kalles også Nord-Europas Venezia. Her er utsikten slik den er fra Huidenvettersplein.
Foto: Wikipedia

Byen har et rikt kulturliv med et utall museer og kunstskatter tilgjengelig, og de mange kanalene som omkranser og krysser byen har gitt den tilnavnet Nord-Europas Venezia. Dette bidrar også til et fredelig idyllisk bakteppe, hvor man kan senke skuldrene og la freden innta sjelen. Brügge var også europeisk kulturhovedstad i 2002.

Bygningsmassen er unik, med mange gamle og godt bevarte perler. For eksempel gjelder det Vår frues kirke, som har et av verdens høyeste tårn laget av murstein. Ellers er Michelangelos skulptur av Madonna også kjent, og denne regnes som en av de få av kunstnerens skulpturer som forlot Italia mens han fortsatt levde.

Kanalbåt i Brügge
Kanalene er populære også for turistene, som gjerne tar seg en tur rundt i byen.
Foto: Wikipedia

Det mest kjente landemerket i Brügge er nok likevel byens klokketårn. Dette er fra det 13. århundre, og står midt i sentrum av gamlebyen. Tårnet har 48 klokker, og kan sees og høres over det meste av sentrum.

(04.03.2013 kl 06:00)

  • Hovedside

  • Arkiv
  • Multimedia
  • Søk etter artikler
  • Ja, ke syns du?
  • Tilfeldig artikkel

  • Informasjon
  • Tips oss!

    DENNE UKEN:
    Hele denne uken

     Historisk OGMS-møte i Brügge
     Solid OGMS-støtte fra fjern og nær
     Brügge - balsam for sjelen
     Klar månedsseier tross tett kamp
     Rykter & Rauaraddel

    Uke 9, 2013:
    Hele denne uken

     SAKMIL koblet inn i hestekjøttskandalen
     OGMS girer opp
     Offisielt støttemøte på Megleren
     De gamle var eldst
     Rykter & Rauaraddel

    Uke 8, 2013:
    Hele denne uken

     Mørketid for IRMS
     Neste stopp Brügge
     Stor interesse for Hornmusikk og tenorer
     Vinterferie ga ny quiz-spenning
     Rykter & Rauaraddel