SAKMILs hovedsideSAKMIL-nyheteneInformasjon og historikkSAKMILs beryktede ordlisteThe SAKMIL GalleryGjestebokSkriv til SAKMIL! Navigasjonsmeny
Topp
Uke 17, 2008 Nyheter
 RT

SAKMIL-nyhetene kom med sin siste utgave mandag 28. oktober 2013. Denne siden vil ikke lenger bli oppdatert.
Takk til alle lesere som har bidratt til å holde hjulene i gang de siste 17 årene!

Solskinnsdag for jærkorpsene

BRYNE: Værgudene kunne vel knapt ha funnet en bedre ramme for lørdagens tradisjonelle Jærstevne på Bryne. Fra en skyfri skimmel skinte en strålende sol over både byen på Jæren og alle menneskene som hatt tatt turen ut, og ikke minst de fem store voksenkorpsene i jærregionen: Bryne Musikkorps, Klepp Hornmusikk, Nærbø Musikkorps, Gjesdal Brass Band og Vigrestad Brass Band.

Jærstevnet er et årlig arrangement som går på rundgang mellom korpsene. I år hadde stafettpinnen kommet til Bryne, og det var slett ikke noe dårlig valg. I det fine været var det en del folk i sentrum, og ikke overraskende også på kjøpesenteret M44, selv om handlingen der foregår innendørs. Dermed var det godt med publikum da korpsene marsjerte fra Bryne Mølle og opp til torget, der det ble avspilt en liten minikonsert med bidrag fra alle korpsene.

Mens korpsene hadde marsjert enkeltvis til torget, ble rekkene godt blandet på tilbakevegen. I samlet flokk var det et eneste stort møljekorps som marsjerte gjennom Storgata i motsatt retning, med M44 som mål. Her ble det musikalske programmet fra torget gjentatt, før alle korpsmusikerne etterhvert forflyttet seg opp til Sekkelageret på Bryne Mølle.

Jærstevnet 2008
Vårlig i solen på Bryne torg da korpsene på Jæren møttes til Jærstevnet.

Klokken 14:30 var det her tid for den tradisjonelle jærstevnekonserten, der alle korpsene spiller for hverandre og det øvrige publikum. Her var det Gjesdal Brass Band som var først ut, og de satte standarden høyt med en gang. Dette korpset fra Oltedal og Ålgård har hatt en markert nivåhevning de siste årene, og gjør det stadig skarpt i brassbandkonkurransene. Dirigent Jonas Skartveit Rogne er dessuten en av to norske dirigenter som får representere Norge under EM i direksjon dette året.

Nærbø Musikkorps fulgte så opp med sitt program, og dette viste at korpset ikke bare kan spille revy, men også spille bra musikk. Stevnets desidert minste korps, Vigrestad Brass Band, imponerte tross sin lille besetning, og fikk stor jubel fra publikum.mens det var Klepp Hornmusikk og vertskorpset Bryne Musikkorps som fikk æren av å avslutte det hele.

Etter flere timer med musikk kunne det konstateres at det fortsatt gjøres mye bra arbeid i korpsbevegelsen på Jæren. Både kvaliteten og engasjementet ligger på et høyt nivå, og interessen rundt de ulike korpsene er høy. Det lover godt for fremtiden.

(21.04.2008 kl 06:00)

Opera-Sirkus tar form

KLEPP ST.: Det er nå bare halvannen uke igjen til premieren på den største kultursatsingen i Klepp noensinne, nemlig Opera-Sirkus. Etter at prosjektet startet som en forholdsvis vill ide for over 3 år siden, begynner forestillingen nå å ta form. Over 200 personer er på en eller annen involvert i prosjektet, og i helgen var det tid for de første fellesøvelsene med alle aktører til stede.

Det hele startet med rigging fredag kveld, i lageret til Hoff Potetindustrier Jæren, eller Jæren Potetmjølfabrikk ("Eplemjølsfabrikk") som den het tidligere. I disse gamle, ærverdige lokalene på Klepp stasjon bygges det nå opp en storstilt konsertsal, og det er i disse kulissene det er duket for spektakulært show de fire første dagene i mai.

Stavangerkjelleren
Hektisk riggeaktivitet i den såkalte Stavangerkjelleren fredag kveld. Her braker det løs med Opera-Sirkus 1. - 4. mai.

Lørdag og søndag var det hektisk øvingsaktivitet med alle skuespillere, dansere, sangere og musikere, og også forestillingens store stjerne Heine Totland var på plass. Han har rollen som sirkusdirektør i forestillingen, som best kan beskrives som en musikkteater-forestilling, med elementer fra både rock, hip-hop, opera, akrobatikk og sirkus. Det er med andre ord en ungdommelig og moderne ramme som preger det hele.

Det blir fire forestillinger totalt, med premiere torsdag 1. mai. Etterhvert som markedsføringen og omtalen av prosjektet i den senere tid har tatt seg opp, er også interessen for prosjektet stigende. Premiereforestillingen er nesten utsolgt allerede, men det er fortsatt mulig å sikre seg billetter til de andre forestillingene. Forestillingene starter klokken 19:00 hver kveld, og billetter fås ved henvendelse til Klepp kommune, telefon 51 42 98 60.

(21.04.2008 kl 06:00)

Ny debatt om brokkoli

SANDNES: Et forsøk på å dra i gang en debatt om brokkoli i forrige uke tok aldri helt av. Det er en kjent sak blant rockere i distriktet at brokkoli er noe av det mest urocka som finnes, og flere potensielle Rockometer-stjerner har blitt grundig avslørt av RockePolitiet når de har blitt observert med denne grønnsaken på tallerkenen, eller enda verre - i munnen.

En anonym bassaksofonist i distriktet, som også leser nettaviser, forsøkte i forrige uke å dra i gang en debatt omkring dette. Fra en avis på nettet hadde han hentet følgende sitat:

"Ifølge Dr. Hibbert i «The Simpsons», er brokkoli den dødeligste planten som finnes, og den prøver å advare oss med sin grusomme smak. Vel, uansett om du liker det eller ikke: Brokkoli er sunt! Det samme er grønne planter som spinat og hodekål. Dette er faktisk noe av det aller beste du kan spise for å forebygge mot kreft."

Dermed meldte det seg raskt to ekstensielle spørsmål for leseren, og det var dette som skulle være utgangspunktet for debatten som aldri kom helt i gang:

1. Dersom Dr. Hibbert har rett, er en rocker dermed nødt til å spise brokkoli likevel, ganske enkelt fordi det er usunt?

2. Dersom brokkoli er giftig, er det da også brukende som rusmiddel?

To brokkomane
Et par såkalte rockere som spiser brokkoli og drikker Imsdal-vann i det skjulte.

Bassaksofonisten foreslo videre å sette ned et panel som kunne foreta blindsmaking og finne ut av dette. Dette panelet ville da kunne ha kommet frem til minst to ulike konklusjoner:

A. Brokkoli er sunt, og brokkolispisere vil dermed for all fremtid være dømt av RockePolitiet.

B. Brokkoli er giftig, og det er rocka å spise det. Konsekvensen kan imidlertid bli at man dør.

Selv om debatten omkring dette temaet aldri tok helt av, har SAKMIL-nyhetene likevel innhentet noen synspunkter fra RockePolitiet. I en uttalelse herfra heter det at grønnsakspising generelt ikke kan forsvares, og at dette spesielt gjelder brokkolien - selve symbolet på denne såkalt sunne vegetarmaten. RockePolitiet vil dermed ikke kunne anbefale brokkoli under noen omstendighet, selv om det altså skulle vise seg at Dr. Hibbert har rett.

(21.04.2008 kl 06:00)

Mot nye quizhøyder

SANDNES: Etter den siste tids turbulens og poengrot i Megler-quizen er det nå definitivt quizlaget Fasiten som igjen er i føringen. Med bare 80% av normal kapasitet klarte de på onsdag igjen å hevde seg helt i toppen, noe som endte med seier i første runde og delt andreplass i andre.

Selv om laget ikke alltid henter hjem seieren, står Fasiten fortsatt frem som det stabilt beste laget på quizen. Det går frem av de siste offisielle tallene for halvåret så langt, og også for april måned. I halvårssammendraget er det nå hele 25 poeng som skiller Fasiten fra den klare toer Hønsehjernene, mens det er det nyeste laget Eyepatchers & the Racoon Heads som henger best med i kampen om april. Også her er imidlertid ledelsen stor i Fasiten sin favør.

Dersom bare de faktiske april-poengene regnes med, er stillingen 99 - 92, men som kjent drar Fasiten i tillegg med seg 10 poeng som laget urettmessig mistet i en regnefeil i mars. Mye må derfor skje om ikke Fasiten skal dra april måned vel i havn på quizen om halvannen uke.

På onsdag er det imidlertid nye muligheter og fallgruver, så ingenting er avgjort ennå. Det starter som vanlig klokken 20:30.

(21.04.2008 kl 06:00)

Rykter & Rauaraddel

  • Etterdønningene etter aprilmøtet i Guinnessbevegelsen Odd Grythe Memorial Society (OGMS) har ennå ikke lagt seg. Fra Thime Station på Bryne skrytes det i ettertid uhemmet av møtedeltakerne på møtet 5. april, og det ble også satt ny salgsrekord for Guinness denne dagen. Hele 120 liter Guinness ble solgt i løpet av åpningstiden, og aldri før har det blitt solgt så mye Guinness på en enkelt omsetningsdag på Thime Station.

  • Lørdagens jærstevne sluttet ikke helt etter konserten på Sekkelageret om ettermiddagen. Om kvelden var det nemlig tid for den tradisjonelle stevnefesten, der rundt 80 deltakere var samlet. Jærkokken Heine Grov stod for en utsøkt tapas-buffet, og det ble etterhvert en livlig og trivelig kveld med levende musikk, dans og underholdning.

  • Den nye restauranten Nummer Sytten åpnet på Bryne torsdag, og publikumstilstrømningen har vært stor hele helgen. Da SAKMIL-nyhetene var innom tidlig lørdag kveld bar stedet litt preg av å være nyåpnet, men samtidig konstateres at dette nok blir et svært populært og trendy møtested i Bryne-byen.

  • Begrepet festetomt fikk en ny mening lørdag, da et kobbel av unge kvinner inntok en byggeplass i distriktet. Mens mannfolkene jobbet, drakk kvinnene vin og utfylte arbeidslaget med gode råd og tips i vårsolen.

    (21.04.2008 kl 06:00)

  • Hovedside

  • Arkiv
  • Multimedia
  • Søk etter artikler
  • Ja, ke syns du?
  • Tilfeldig artikkel

  • Informasjon
  • Tips oss!

    DENNE UKEN:
    Hele denne uken

     Solskinnsdag for jærkorpsene
     Opera-Sirkus tar form
     Ny debatt om brokkoli
     Mot nye quizhøyder
     Rykter & Rauaraddel

    Uke 16, 2008:
    Hele denne uken

     Rodeoshow på en fredagskveld
     QO i sjøslag på sjøhusene
     Orden igjen etter talltull
     Når korpsene møtes
     Superband tilbake til Jæren
     Rykter & Rauaraddel

    Uke 15, 2008:
    Hele denne uken

     Ekstatisk OGMS-møte på Bryne
     God samling med støttemøter
     Trivelig rundt stambordet
     Talltull på Megleren
     Rykter & Rauaraddel