SAKMIL-nyhetene kom med sin siste utgave mandag 28. oktober 2013.
Denne siden vil ikke lenger bli oppdatert.
Takk til alle lesere som har bidratt til å holde hjulene i gang de
siste 17 årene!
Barnevakt fikk krystall
|
ANDA: Selv om det var rekordmange som fikk med seg Nyttårskonsertene 2004 forrige helg, så var det i år i alle fall en trofast konsertgjenger som manglet. Signe Ellingsen, den tidligere formannsfruen som etter eget utsagn har "vært gift med Hornmusikken i over 30 år", måtte nemlig tre støttende til som barnevakt denne helgen, og kunne av den grunn ikke få med seg noen av forestillingene.
Så var det da heller ikke hvilken som helst unge hun skulle sitte barnevakt for. Foreldrene til lille Nikolai heter nemlig Annbjørg Lien og Bjørn Ole Rasch, og de hadde som kjent en meget sentral rolle på konsertene. Rollen som barnevakt føyde seg pent inn i rekken av de mange andre viktige rollene Signe har hatt gjennom korpsets historie, som både førstedame og korpsets egen hoff-frisør.
|
Signe åpner gaven hun fikk fra Klepp Hornmusikk. |
|
En slik innsats bak i kulissene går selvsagt ikke ubemerket hen. Fredag ble Signe derfor hedret for sin store innsats, og under en høytidelig seremoni fikk hun overrakt en liten påskjønnelse fra korpset - ekte krystall fra Rosendahl.
Etter det SAKMIL-nyhetene erfarer skal Signe ha gjort en utmerket jobb som barnevakt, og lille Nikolai skal også ha oppført seg eksemplarisk. For Klepp Hornmusikk var oppgaven imidlertid en svært viktig brikke i et større spill, og noe som måtte løses for i det hele tatt å kunne gjennomføre det tette konsertprogrammet. Korpset setter derfor stor pris på å ha slike velvillige ressurspersoner i sitt nettverk, og håper på godt samarbeid også i fremtiden.
(12.01.2004 kl 06:00) |
Tilbake til hverdagen
|
KLEPPE: Torsdag var det tilbake til virkeligheten igjen for Klepp Hornmusikk. Etter uker og måneder med forberedelser, som endte med den meget vellykkede nyttårskonserten forrige helg, var det på tide med årets første øvelse i Klepphallen og å løfte blikket fremover igjen.
Torsdagens øvelse ble for det meste brukt til å spille gjennom en del aktuelle stykker til korpsets neste konsertprosjekt, som foregår i Storstova på Bryne lørdag 17. april. Konserten går foreløpig under tittelen "Et dykk i arkivet", men den musikalske tråden i det hele er ennå ikke helt klar.
Det var delte meninger om en del av musikkstykkene som ble prøvespilt på torsdag, og flere av stykkene kommer ganske sikkert ikke til å brukes. Noen perler dukket imidlertid opp, og disse vil ganske sikkert kunne oppleves på Bryne i april.
Ellers er det årsmøtet i korpset som er første stopp på vårens program. Det foregår fredag 20. februar, og for første gang tas Klepp Sparebank i bruk som årsmøtelokaler.
(12.01.2004 kl 06:00) |
SAKMIL-nyhetene tester eplemost
|
KLEPPE: Store deler av året 2003 vil nok huskes her i distriktet som det året da ølkrigen raste som verst. Nedleggelsen av Tou Bryggeri, etterfulgt av nykommeren Lervig Aktiebryggeri og nysatsing fra ærverdige Berentsens brygghus var opptakten til en rekke nye merker på markedet og priskrig.
|
De tre "lokale" variantene av eplemost som er på markedet for tiden (f.v.): Tou, Lervig og Berentsens. |
|
Krigen har imidlertid ikke bare handlet om øl. Også eplemost er svært populært hos rogalendingene, som ser ut til å være de eneste som har forstått at det skal være kullsyre i ekte eplemost. Den gode, gamle Tou-eplemosten har derfor vært selve referansen på området i flere tiår, men nå har nykommerne også lansert sine egne varianter.
SAKMIL-nyhetene har derfor, som hittil eneste norske nyhetsmedium, tatt på seg den vanskelige oppgaven å teste de tre eplemostvariantene opp mot hverandre. Kampen står mellom Tou, Lervig og Berentsens - som alle hevder å ha den beste varianten, og som alle har tilsatt kullsyre i sitt produkt.
Alle tre hevder dessuten å være lokale, selv om det etter det SAKMIL-nyhetene forstår kun er Berentsens som er prodsert innenfor Rogalands grenser. Likevel kommer egersunderen dårligst ut av testen, som egentlig ikke har noen klar vinner. Både Tou og Lervig har mye å fare med, det er opp til hode, hjerte, smak og behag å avgjøre.
Lervig - oppkomlingen
Lervig Aktiebryggeri kom som et friskt pust inn i næringen sommeren 2003 og ble mottatt med stor entusiasme. Somlingen med å få bygget et lokalt bryggeri har imidlertid dempet entusiasmen noe, og til syvende og sist er det nok prisen som avgjør for mange.
Eplemosten er imidlertid ingenting å kimse av. Etter SAKMIL-nyhetenes mening er nok fortsatt Tou hakket bedre på smak, men det er kanskje bare fordi eplemost liksom "skal" smake slik. En godt balansert eplemost er det i alle fall, og vel verdt prisen. Lervig tør også å skille seg ut fra sin hovedkonkurrent på etiketten, som forøvrig hevder at eplemosten faktisk er produsert av nypressede epler og ikke konsentrat.
Lokalt er produktet imidlertid ikke; eplemosten er nemlig produsert ved Trio Bryggeri i Skien. Men det kommer seg kanskje når bryggeriet dukker opp i Stavanger?
|
|
Lervig eplemost |
|
Berentsens - den dårlige kopien
Optimismen var stor da SAKMIL-nyhetene gikk til innkjøp av Berentsens nye eplemost på Rimi, men den kommer ut av det hele som testens store skuffelse. Det ærverdige bryggeriet i Egersund har nemlig ikke truffet helt blink med sitt produkt, som utvendig minner mistenkelig om Tou. Etikettene er nesten identiske, og på litt avstand er det ikke lett å si hvem som er hvem.
Der stopper også likheten. SAKMIL-nyhetenes testpanel synes eplemosten er noe tynn, og får assosiasjoner til Farris - med eplesmak. Kanskje skulle Berentsens brygghus spandert litt mer eplekonsentrat i blandingen, eller kanskje til og med kostet på seg ekte nypressede epler?
Dette lukter i alle fall plagiat lang vei, og produktet har et stykke igjen før det når sitt forbilde. At man prøver å kutte kostnader for å presse prisen ned er ellers greit. Det blir likevel for dumt når man oppdager at sekspakningen holdes sammen av papp som normalt brukes på bryggeriets øl - med 4.7 % alkoholinnhold. Forskjellen er at pappen er vrengt rundt, slik at teksten kommer på innsiden. Det var kanskje ikke meningen at noen skulle oppdage det, men SAKMIL-nyhetene har nese for billige detaljer.
|
|
Berentsens eplemost |
|
Tou Eplemost - den originale
Dette er egentlig en forbudt drikkevare dersom man støtter helhjertet opp om Ringnes-boikotten, men det er synd, for SAKMIL-nyhetenes høyst subjektive testpanel synes faktisk at de gamle fortsatt er eldst. Tou holder koken med suveren balanse mellom smak, farge og kullsyreinnhold.
Likevel er dette ikke lenger noe lokalprodusert produkt. Eplemosten er også produsert av konsentrat og ikke pressede epler, og selv om Ringnes hevder at dette ikke utgjør noen forskjell så tror vi at det gjør det. Hadde man holdt seg til råeplene, tror SAKMIL-nyhetene at smaken hadde vært enda et hakk kvassere.
Dermed ryker også toppkarakteren, men en meget sterk femmer blir det uansett.
|
|
Tou Eplemost |
|
(12.01.2004 kl 06:00) |
Hamre hamret på hamrofonen
|
KLEPPE: Om jeg hamrer eller hamres, likefullt så skal der jamres, lyder et godt og gammelt Ibsen-sitat. Det var likevel ingen grunn til å jamre over at den noe spesielle duoen Fliflet/Hamre Energiforsyning - bestående av Ole Hamre på slagverk og Gabriel Fliflet på trekkspill, onsdag kveld spilte opp til fullmånekonsert på Fredheimsloftet på Kleppe.
|
Fullmånekonsert 07.01.2004:
Fliflet/Hamre
Fredheimsloftet, Kleppe
Publikum: Ca 100 (fullt)
|
Trekkspill og slagverk i en duo er som syltetøy på brunosten. Eller pepper i kaffien. Det høres umiddelbart ikke helt bra ut, men du verden så godt det fungerer når man først har prøvd det. Det har Fliflet/Hamre forlengst forstått, og har begeistret både publikum og kritikere i de forskjelligste miljøer.
Med platetitler som "Ivar Aasen goes Bulgaria", eller "Moro Post Mortem" er det kanskje mulig å ane at både humor og musikalitet spiller viktige roller i Bergens-duoens musikk, og de har da også som sin uttalte målsetting å "hente verden hjem til Bergen - og gjøre noe med den".
|
Duoen Fliflet/Hamre imponerte på onsdagens fullmånekonsert. Helt til høyre skimtes også Ole Hamres "hamrofon" - bestående av gryter, kopper og kar i alle størrelser og toneleier. | Foto: R&B Management |
La det være sagt med en gang - energien og musikaliteten til disse to kan ikke beskrives, den må oppleves. Musikken henter de fra flere stilarter og setter sammen til sitt eget lille sammensurium, som gikk rett hjem hos onsdagskveldens fullmånepublikum. Mange konsertgjester visste nok ikke helt hva de gikk til, men angret garantert ikke på at de valgte å tilbringe noen kveldstimer på Fredheimsloftet.
Artig var det også da Ole Hamre spilte på sin "Hamrofon", kort fortalt en rekke kopper, gryter og kokekar på et bord. Med hver sin tone ble samlingen til et fullverdig musikkinstrument som fascinerte de fleste.
SAKMIL-nyhetene nøler ikke med å gi sin anbefaling til å oppleve disse to når de spiller på Cafe Sting 10. mars. Blant enkelte nevnes duoen også som en aktuell kandidat til solistjobben på Nyttårskonsertene 2005, men det er jo noe som gjenstår å se.
Fliflet/Hamre
(12.01.2004 kl 06:00) |
Irsk aften med roverne
|
BRYNE: Tradisjonen tro er det i februar klart for Irsk Aften, i regi av Sinclair & the Rovers. Dette årlige arrangementet har vært svært populært blant folk på Jæren, og det er vel derfor heller ingen overraskelse at det blir irsk aften i år også.
Mens arrangementet tidligere har vært et samarbeid mellom Bryne Kro & Hotell og Sinclair & the Rovers, står roverne nå på egne bein og inviterer til Sekkelageret i Bryne Mølle. Bortsett fra at lokalene er nye, blir det meste nesten som før. På menyen står den irske nasjonalretten Irish Stew, og som vanlig er det bandet selv som står for musikken.
Som musikalske gjester i år, har roverne dessuten fått med seg Frank Eriksen, Bjørn Kallevig og Kjetil Ottesen, som sammen utgjør Den Norske Amerikalinje.
Mer informasjon om Irsk Aften, og hvordan man melder seg på, fås på Sinclair & the Rovers sine egne websider - www.rovers.no.
Sinclair & the Rovers
(12.01.2004 kl 06:00) |
Rykter & Rauaraddel
|
Gruppelederdebatten i kornett-/trompetrekken raser videre. Torsdag ble flere nye kandidater lansert, deriblant Gillen og Johnsen Å Dei, selv om ingen av dem tilhører instrumentgruppen.
Dirigent Arild Mjaaland hevder i en uttalelse at verken Ragnhild eller Jan Terje kan brukes som gruppeledere.
Det ble torsdag iverksatt en uformell forslagsrunde på aktuelle solister til Nyttårskonsertene 2005. Mange gode navn er lansert, og NYKO-komiteen vil bruke våren til å bestemme seg i samråd med styret og korpset forøvrig.
Den endelige påmeldingen til Skottlandsturen er også godt i gang. Påmeldingsfristen er satt til 22. februar, men allerede har 13 skjemaer blitt innlevert til reisekomiteen.
(12.01.2004 kl 06:00) |
|
| |
Hovedside
Arkiv
Multimedia
Søk etter artikler
Ja, ke syns du?
Tilfeldig artikkel
Informasjon
Tips oss!
Liker du eplemost?
Vis resultat
DENNE UKEN:
Hele denne uken
Barnevakt fikk krystall
Tilbake til hverdagen
SAKMIL-nyhetene tester eplemost
Hamre hamret på hamrofonen
Irsk aften med roverne
Rykter & Rauaraddel
Uke 2, 2004:
Hele denne uken
Fullsatte hus og stor jubel
Ambolter, smådjevler og fyrige sigøynere
Med villskap i blikket
Ragnhild møtte Annbjørg
Siste økt på ØSU
Full forvirring om gruppeledere
Rykter og Rauaraddel
Uke 1, 2004:
Hele denne uken
Prima julefeiring
Ubestridt sjef på Rockometeret
Baker fikk truck og sveiseapparat til jul
Siste finpuss før Nyttårskonsertene
Godt nyttår!
Rykter & Rauaraddel
|
| |