SAKMILs hovedsideSAKMIL-nyheteneInformasjon og historikkSAKMILs beryktede ordlisteThe SAKMIL GalleryGjestebokSkriv til SAKMIL! Navigasjonsmeny
Topp
Uke 14, 2012 Nyheter
 RT

SAKMIL-nyhetene kom med sin siste utgave mandag 28. oktober 2013. Denne siden vil ikke lenger bli oppdatert.
Takk til alle lesere som har bidratt til å holde hjulene i gang de siste 17 årene!

Ny påske for påskebrødet

KÅSEN: Det er nå hele 10 år siden et brød ble innkjøpt til en leilighet på Sandnes, der det i utgangspunktet skulle spises. Av ulike årsaker ble brødet imidlertid gjenglemt i en kjellerbod, og ble etterhvert i sentrum for et helt unikt forskningsprosjekt: Hvor lang tid tar det før et brød blir til jord?

I løpet av påskeuken foretar SAKMIL-nyhetene nok en gang sin årlige sjekk av dette brødet, som altså ble bakt i 2002. Brødet har holdt seg mye lenger enn forventningene skulle tilsi, muligens på grunn av lagringsforholdene inni en nokså tett beholder. Forsvarets ammunisjonskasser har dermed blitt den reneste sarkofagen for brødet, som i årenes løp nesten har blitt mumifisert.

Påskebrødet 2011 - bur
Denne biten av det da 9 år gamle brødet ble lagt i et bur og utsatt for de jærske elementene i fjor påske. Denne uken skal resultatet sjekkes.

I fjor påske, som for øvrig var i slutten av april, ble det imidlertid tatt grep for å få fortgang på prosessen. Restene av brødet ble nemlig delt i to, hvorav den ene halvparten fortsatt oppbevares i ammunisjonskassen, mens den andre oppbevares i et nettingbur som har stått utplassert i en hage på Kåsen. Her har det blitt eksponert for sol, regn og snø, varme og kulde, samt en rekke viktige mikroorganismer som formodentlig har bidratt til nedbrytningen. Grunnen til inngjerdingen var simpelthen å holde nysgjerrige dyr borte fra det som på tross av sin alder muligens kunne ha vært en matbit.

SAKMIL-nyhetene har god grunn til å tro at det uteliggende brødet nå nærmer seg en jordlignende konsistens, og det vil derfor bli gjort forsøk utover sommeren med å spire korn i brødrestene. Spirende korn vil være symbolet på det fullendte kretsløpet fra et ferskt og nybakt brød til nytt korn som det kan lages mel til et nytt brød fra.

Følg med i SAKMIL-nyhetenes påskebrødspesial neste mandag.

(02.04.2012 kl 06:00)

  • Hovedside

  • Arkiv
  • Multimedia
  • Søk etter artikler
  • Ja, ke syns du?
  • Tilfeldig artikkel

  • Informasjon
  • Tips oss!

    DENNE UKEN:
    Hele denne uken

     Navnestrid om ny klubb
     Ny påske for påskebrødet
     Månedspremien glapp med minste margin
     Påske for OGMS
     Rykter & Rauaraddel

    Uke 13, 2012:
    Hele denne uken

     Skytemusikal traff blink
     Kritikerne var fornøyde
     Enda en ny forening stiftet
     Umiddelbart støttemøte for IRMS
     HYKKAS - en motvekt til FUKK
     OGMS-følget tar av sted
     Fortsatt førsteplass for Fasiten
     Rykter & Rauaraddel

    Uke 12, 2012:
    Hele denne uken

     Flydramatikk over Afrika
     Storbandet fornyer instrumentparken
     Annie for full rulle
     Fasiten ny månedsleder
     Rykter & Rauaraddel