KÅSEN: Det er nå hele 10 år siden et brød ble innkjøpt til en leilighet på Sandnes, der det i utgangspunktet skulle spises. Av ulike årsaker ble brødet imidlertid gjenglemt i en kjellerbod, og ble etterhvert i sentrum for et helt unikt forskningsprosjekt: Hvor lang tid tar det før et brød blir til jord?
I løpet av påskeuken foretar SAKMIL-nyhetene nok en gang sin årlige sjekk av dette brødet, som altså ble bakt i 2002. Brødet har holdt seg mye lenger enn forventningene skulle tilsi, muligens på grunn av lagringsforholdene inni en nokså tett beholder. Forsvarets ammunisjonskasser har dermed blitt den reneste sarkofagen for brødet, som i årenes løp nesten har blitt mumifisert.
|
Denne biten av det da 9 år gamle brødet ble lagt i et bur og utsatt for de jærske elementene i fjor påske. Denne uken skal resultatet sjekkes. |
I fjor påske, som for øvrig var i slutten av april, ble det imidlertid tatt grep for å få fortgang på prosessen. Restene av brødet ble nemlig delt i to, hvorav den ene halvparten fortsatt oppbevares i ammunisjonskassen, mens den andre oppbevares i et nettingbur som har stått utplassert i en hage på Kåsen. Her har det blitt eksponert for sol, regn og snø, varme og kulde, samt en rekke viktige mikroorganismer som formodentlig har bidratt til nedbrytningen. Grunnen til inngjerdingen var simpelthen å holde nysgjerrige dyr borte fra det som på tross av sin alder muligens kunne ha vært en matbit.
SAKMIL-nyhetene har god grunn til å tro at det uteliggende brødet nå nærmer seg en jordlignende konsistens, og det vil derfor bli gjort forsøk utover sommeren med å spire korn i brødrestene. Spirende korn vil være symbolet på det fullendte kretsløpet fra et ferskt og nybakt brød til nytt korn som det kan lages mel til et nytt brød fra.
Følg med i SAKMIL-nyhetenes påskebrødspesial neste mandag.
(02.04.2012 kl 06:00) |