SAKMILs hovedsideSAKMIL-nyheteneInformasjon og historikkSAKMILs beryktede ordlisteThe SAKMIL GalleryGjestebokSkriv til SAKMIL! Navigasjonsmeny
Topp
Uke 2, 2011 Nyheter
 RT

SAKMIL-nyhetene kom med sin siste utgave mandag 28. oktober 2013. Denne siden vil ikke lenger bli oppdatert.
Takk til alle lesere som har bidratt til å holde hjulene i gang de siste 17 årene!

Vakkert nyttår i rådhuset

KLEPPE: Den ellers så grå og kjedelige festsalen i Klepp Rådhus var nok en gang pyntet til fest da Klepp Hornmusikk i helgen inviterte til årets nyttårskonsert. Med både tribune og utvidet scene på plass var både korpset og publikum godt ivaretatt, og med praktfull lyssetting og blomster rundt scenen var omgivelsene og utgangspunktet det aller beste for en flott konsert.

Korpset
Klepp Hornmusikk fant seg godt til rette i sort antrekk blant blomster og flott belysning.

Og flott ble det, med Silje Nergaard som kveldens gjest. Hun var raskt på bølgelengde med publikum, som svarte med å applaudere den hittil kanskje mest kjente og internasjonale artisten som har vært med på Nyttårskonsertene. Egentlig er nemlig Nergaard på turnè i Tyskland og på kontinentet for tiden, men jule- og nyttårsfeiringen hjemme i Norge førte til at det åpnet seg en mulighet til å komme til Klepp.

Det var imidlertid Hornmusikken selv som fikk æren av å åpne det hele på pompøst vist. En mektig fanfare, Fanfare For The Common Man, nærmest dundret ut i salen som åpningsnummer og satte den riktige stemningen fra start. Tittelen til tross; denne fanfaren ble for øvrig brukt under innsettelsen av president Barack Obama i USA for 2 år siden.

Amerikanerne fortsatte å være i fokus på det neste nummeret, An American In Paris, som var av det mer lettbente slaget. Her var det innslag av både taxi-horn og franske manerer, og det lett klossete møtet mellom to helt forskjellige kulturer.

Nyttårskonsertene 2011 - Silje Nergaard
Flotte Silje Nergaard stod godt i stil med blomsterprakten på scenen, og var også en god opplevelse for ørene.

Det var etter dette at Silje Nergaard fikk sitt første møte med jærbuen, med tre numre på rappen. Her var det mange kjente toner i lett forskjellige stilarter, men hele tiden med det særpregede og kjente Nergaard-uttrykket i bunn.

Første avdeling gikk mot slutten da tellingen tilsynelatende gikk litt i surr. Leonard Bernsteins Wrong Note Rag var neste post på programmet, og dette var svingende og lett fordøyelig ragtime-musikk for alle. Problemet med stykket er imidlertid at ingenting synes å passe helt sammen, og at de fire fjerdedelene i takten ikke høres ut som nettopp det. Likevel er stykket en fornøyelig demonstrasjon av hvordan musikk og matematikk henger nøye sammen og kommer ut med to streker under svaret til slutt.

NYKO 2011 - Gjertrud
Gjertrud stod for konsertens vakreste nummer med sin fløytesolo.
Konsertens absolutt flotteste øyeblikk var det korpset selv som stod for. Gjertrud Lygren var solist på fløyte da hårreisende vakre Meditation (fra Thais) ble fremført i en øredøvende stille sal. Her var det nok ikke mange som lot rygghårene ligge i ro, og ett og annet fuktig øye var det nok også i salen.

Første avdeling ble avsluttet med en av Joseph Haydn sine symfonier, nærmere bestemt fjerde sats fra hans 45. symfoni. Denne er kjent som Farvel-symfonien, og artet seg ved at musikerne på scenen rett og slett reiste seg og gikk da de mente at sangen hadde vart lenge nok. Til slutt stod bare en stakkarslig triangel-spiller og dirigenten igjen på scenen. Pausesignalet var gitt.

I likhet med første avdeling var også avdelingen etter pause variert og innholdsrik. En marsj tilegnet de belgiske fallskjermtropper startet det hele, før det ble et mektig møte med jærsk natur i høstdrakt og flotte landskapsbilder flimret over bakveggen på scenen. Bestillingsverket Colors Of November, med Ragnar Bjerkreim som opphavsmann, beskrev på musikalsk vis hvor variert høsten på Jæren arter seg. Dette verket ble for øvrig komponert spesielt for Klepp Hornmusikk og ble første gang fremført i mars i fjor.

Nå var det på tide med et nytt møte med Silje Nergaard, som stod på scenen det meste av den gjenværende tiden. Et variert utvalg fra hennes årelange karriere ble presentert, og det var stor spennvidde i både stil og fremførelse. Applausen var jevnt stigende etterhvert som konserten nærmet seg slutten, og det ble Bolero av Maurice Ravel som ble det store avslutningsnummeret denne gang. Dette klassiske og velkjente stykket viste seg å være midt i blinken for publikum, som svarte med rungende og stående ovasjoner etter en flott konsert.

NYKO 2011 - Silje og Arild
Solisten og dirigenten fant raskt tonen med hverandre. Her er Silje Nergaard og dirigent Arild Mjaaland i munter passiar på scenekanten.

Dermed ble det som vanlig ekstranummer i rådhuset på Klepp. Først ut var et siste møte med Silje Nergaard med sangen On And On, før det ble servert en nyttårshilsen til publikum på velkjent vis. Like etterpå fylte kruttlukten festsalen, og tonene av Valdresmarsj markerte den endelige avslutningen på årets nyttårskonsert.

Konsertene i helgen var den 18. utgaven av Nyttårskonsertene, som forlengst har etablert seg som det største årvisse kulturarrangementet i Klepp. Alle tre forestillinger var fullsatte, og reaksjonene fra publikum var ikke til å ta feil av. Tradisjonen fortsetter helt sikkert neste år.

(10.01.2011 kl 06:00)

Banken ble til rådhus

KLEPPE: Den første nyttårskonserten til Klepp Hornmusikk ble arrangert i 1994 som det til da største prosjektet korpset hadde gitt seg i kast med. Det resulterte i en publikumstilstrømning over all forventning, og det kom flere folk til konserten enn det var plass til. Dermed ble det allerede fra 1995 arrangert to forestillinger av Nyttårskonsertene, og i 2002 oppstod også en tredje forestilling. Da ble også lørdagen konsertdag, og lørdagskvelden har siden da også vært spesielt tilrettelagt for korpsets gode sponsorer og samarbeidspartnere.

Lørdagskonserten ble imidlertid også opphavet til en annen tradisjon, nemlig oppsummeringen i lokalene til Klepp Sparebank etter konsertene. Her har både musikerne i korpset og solistene møttes til hyggelig samvær og bespisning, og det er ikke fritt for at både skryt og konstruktiv kritikk har vært blant ingrediensene.

NYKO 2011 - etterfest
En rolig, men hyggelig stemning er i ferd med å senke seg i formannsskapssalen på Klepp Rådhus etter lørdagens konsert.

Også dette året var det meningen at det skulle bli samling i banken etter konsertslutt. Slik ble det imidlertid ikke, etter at et lyst hode kom opp med ideen om at man like gjerne kunne benytte formannskapssalen i Klepp Rådhus til nøyaktig samme formål. Dermed ble banken fra lørdag av byttet ut med rådhuset.

De gode ingrediensene var likevel helt og fullt tilstede, og stemningen var god etterhvert som forskjellige taletrengte mennesker uttrykte sin oppfatning av årets konsert. Det ble også bildekavalkade og en uhøytidelig quiz underveis. Her viste det seg for øvrig at det allmenne kunnskapsnivået er ganske bra i Klepp Hornmusikk.

Stemningen var god gjennom hele kvelden, men det var også plass til noen mindre korreksjoner før søndagens to forestillinger. Arrangementet ble for øvrig avsluttet i god tid før alarmer og andre sikkerhetstiltak ble aktivert.

(10.01.2011 kl 06:00)

Engler på eksklusiv vinsmaking

BRYNE: Blant de mange grupperinger som finnes internt i Klepp Hornmusikk er også de såkalte Englene, som i hovedsak består av folk fra korpsets kornett- og trompetgruppe. Det har i en årrekke vært tradisjon at det blir avholdt årsmøte i denne foreningen etter lørdagssamlingen i nyttårskonserthelgen, med innslag av faglig karakter.

Vinsmaking
Vin-connisseuren Ragnhild kunne presentere fem viner totalt: 3 røde fra samme produsent i Bordeaux, og 2 fra Chablis.
Dette året handlet det om vin av det eksklusive slaget, og den svært så oppegående vineksperten Ragnhild kunne presentere fem franske viner for det nøye utvalgte smakspanelet. Tre røde viner fra Bordeaux ble presentert, der alle sammen var fra Chateau Balac og fra de samme vinrankene. Årgangen og alderen på vinstokkene var imidlertid ulik, og under kyndig veiledning kunne smakspanelet fastslå at vin ikke er det samme som vin. Betydelige forskjeller i både farge, lukt, smak og karakter ble registrert på fascinerende vis.

Også to hvitviner stod på programmet. Også disse to hadde felles opphav, fra en og samme produsent i det kjente Chablis-distriktet. I likhet med de røde vinene var imidlertid årgangen forskjellig (2005 og 2007), og også klassifiseringen (Petit Chablis og Chablis). At druer fra samme skråning kan ende opp med så forskjellig smak er underlig.

Også om et års tid legges det opp til englemøte med smaksprøver, og da står mest trolig cognac på testplanen. Helgens undersøkelser ble for øvrig utført på forsvarlig vis og det ble ikke meldt om varige mèn hos noen av deltakerne.

(10.01.2011 kl 06:00)

Hjørnet rett til topps

SANDNES: Med nye spørsmål, blanke ark og uten fargestifter ble et ny quiz-sesong innledet på Megleren Øl- og Vinstue på onsdag. Hele 11 lag stilte til start, og blant alle de etablerte navnene var det også noen nykommere. Tiden vil vise om de fortsetter å stille på quiz utover i sesongen.

Hjørnet, som har hentet navnet fra sin faste plassering i quiz-lokalene, har gjennom de siste sesongene etablert seg som et stadig sterkere lag i Megler-quizen. Årets vårsesong startet de like godt med å gå helt til topps i begge runder, og viste med det at de blir et lag å regne med i sammendraget fremover. Også Halvsøstrene, Fasiten og Naked Men Singing hevdet seg på øvre halvdel av resultatlistene, mens jentelaget Hønsehjernene ser ut til å trives omtrent på midten.

Med to rundeseiere går Hjørnet også rett til topps i kampen om januar måned, samt for halvåret så langt. Det er imidlertid svært langt frem til sesongavslutningen i juni, og utfordrerne er både mange og solide. Alt ligger til rette for en spennende vårsesong på Megleren.

(10.01.2011 kl 06:00)

Rykter & Rauaraddel

  • Det var kanskje enkelte som mente at det var usedvanlig mørkt på nyttårsscenen i Klepp Rådhus dette året. Årsaken kan ligge i at Klepp Hornmusikk denne gang stilte i sort og pent antrekk, i motsetning til uniformene som har vært brukt tidligere. Tilbakemeldingene på dette forsøket var overstrømmende positive, og det er neppe siste gang Hornmusikken går i svart.

  • Den stivpyntede festsalen i rådhuset var for øvrig ikke til å kjenne igjen etter et par timers intens herjing sent søndag kveld. Publikum hadde knapt kommet ut av dørene før demontering av scene, tribuner og annet utstyr var i gang, og i beste Jehovas-stil ble salen ryddet helt ren før skrytemøtet som fulgte.

  • Lovordene var ellers mange på skrytemøtet, og slitne musikere kunne innta velfortjente kakestykker før årets nyttårskonserter definitivt hadde gått inn i historiebøkene. Selv om ingen av de 18 konsertene hittil har vært like og dermed ikke kan sammenlignes direkte, betegnes 2011-utgaven som en av de absolutt beste korpset har gjort så langt.

  • Klepp Hornmusikk var ellers opphavet til den irsk-inspirerte gruppen Sinclair & the Rovers i 1998. Med betydelig suksess har de lagt Jæren for sine føtter, og lørdag 12. februar er det tid for en ny Irsk Aften på Bryne Mølle. Billettsalget er snart i gang.

    (10.01.2011 kl 06:00)

  • Hovedside

  • Arkiv
  • Multimedia
  • Søk etter artikler
  • Ja, ke syns du?
  • Tilfeldig artikkel

  • Informasjon
  • Tips oss!

    DENNE UKEN:
    Hele denne uken

     Vakkert nyttår i rådhuset
     Banken ble til rådhus
     Engler på eksklusiv vinsmaking
     Hjørnet rett til topps
     Rykter & Rauaraddel

    Uke 1, 2011:
    Hele denne uken

     Turbulent årsskifte for OGMS
     Varm støtte fra Thailand
     Oppmøtemysterium oppklart
     Panzer-brygget er tappet
     Siste innspurt mot konsert
     Rykter & Rauaraddel

    Uke 52, 2010:
    Hele denne uken

     Allsang på Stationen
     Rekordkald juleinnspurt for storbandet
     Tidlig start for OGMS
     Godt nyttår!
     Rykter & Rauaraddel