SAKMILs hovedsideSAKMIL-nyheteneInformasjon og historikkSAKMILs beryktede ordlisteThe SAKMIL GalleryGjestebokSkriv til SAKMIL! Navigasjonsmeny
Topp
Uke 21, 2005 Nyheter
 RT

SAKMIL-nyhetene kom med sin siste utgave mandag 28. oktober 2013. Denne siden vil ikke lenger bli oppdatert.
Takk til alle lesere som har bidratt til å holde hjulene i gang de siste 17 årene!

Slett ikke verst 17. mai

KLEPP: Til tross for dystre spådommer om regn og kuling ble årets 17. mai slett ikke verst rent værmessig. Dagen startet noe kjølig på reveljen, men da solen kikket frem fra skydekket steg temperaturen betraktelig. Noen få dråper på reveljen og før avmarsj på 17. mai-toget på Kleppe var alt som kom av nedbør der Klepp Hornmusikk spilte i løpet av dagen.

Et strålende opplagt korps hilste også nasjonaldagen velkommen med sprudlende marsjer. Tempoet varierte fra ganske rolig til nesten springmarsj, etter at noen oppdaget at korpset var en tanke sent ute til morgenens flaggheising. Med drivende trommemarsj oppover mot Haugabakka gikk det imidlertid bra til slutt, og Klepp Hornmusikk sjekket inn til flaggheising og avspilling av nasjonalsanger presis kl 08:00.

Klepp Hornmusikk på 17. mai
Hele dagens korps samlet på Horpestad etter endt dyst.

Etter en velsmakende frokost på Bryne Kro & Hotell, gikk togene av gårde i rask rekkefølge. Først ute var som vanlig toget på Tu, etterfulgt av Kleppe og til slutt Horpestad. På den drøyt kilometerlange strekningen langs vegen var det forøvrig lite kyr å se dette året.

Årets 17. mai havnet også omtrent på gjennomsnittet når det gjelder antall avspilte marsjer. Dette er alltid et stort spenningsmoment fra år til år, og mens korpset tangerte sin egen rekord i fjor, ble det ikke fullt så mange oppslag dette året. Til slutt endte korpset opp med 39 avspilte marsjer på 17. mai, noe som er temmelig normalt og gjennomsnittlig.

Avspilte marsjer 1998 - 2005

1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005
36 38 38 38 39 40 44 39

(23.05.2005 kl 06:00)

Fanebærer dukket plutselig opp

Fanebærer
Plutselig fikk Klepp Hornmusikk fanebærer likevel, da Espen plutselig dukket opp på Tu.
TU: Da årets fanebærer måtte melde avbud på grunn av ryggplager og krykker, lå alt til rette for at Klepp Hornmusikk måtte gå uten noen til å bære korpsfanen denne gang. Under reveljen på Kleppe tidlig om morgenen var det derfor bare tamburmajor Gretha som gikk foran korpset.

På Tu dukket imidlertid redningen opp som troll i eske. Blant publikum var nemlig korpsets tidligere fløytist Espen på plass i stilriktig bunad, og han var slett ikke vanskelig å be om å ta fanebærerjobben. Dermed fikk Hornmusikk-fanen vaie i den friske maibrisen også i år, noe som var høyst uventet.

Sporadiske forsøk på å skremme ut andre fanebærere i de øvrige kretsene slo dessverre feil, så toget på Tu ble dermed det eneste med fane dette året. Neste år satses det derimot på full fanemobilisering.

(23.05.2005 kl 06:00)

Lang dagsmarsj

KLEPPE: Avstanden som blir tilbakelagt til fots av Klepp Hornmusikk hver 17. mai er slett ikke ubetydelig. Med revelje om morgenen og hele tre 17. mai-tog i løpet av dagen blir både skrittene og kilometrene mange, og nå kan endelig SAKMIL-nyhetene avsløre nøyaktig hvor langt korpset går i løpet av nasjonaldagen.

SAKMIL-nyhetene sendte i forrige uke ut en oppmålingspatrulje langs de ulike marsjrutene, utstyrt med sykkel og kilometerteller. Dermed ble de ulike strekningene fravristet sine hemmeligheter en etter en.

Den lengste etappen er ikke overraskende reveljen om morgenen. Denne strekker seg over hele 3 km i lett kupert terreng, og med et par seige motbakker er det mye god morgengymnastikk på denne runden. At slagverkerne av og til finner på å spille oppslag i motbakkene gjør det slett ikke enklere.

Dagens to første tog, altså på Tu og Kleppe, er begge omtrent like lange. Mens Kleppe-toget går over en strekning på 2.2. km inkludert rundene innom Kleppetunet og Kleppheimen, er Tu-toget 2.3 km langt inkludert nedmarsjen til stadion på Kåsen.

Toget på Horpestad er ikke overraskende det korteste, og det er også dagens siste. Kyrne langs vegen kan følge opptoget over en strekning på 1.1 km, fra det gamle bedehuset og opp til Horpestad skule, gjennom undergangen.

Når Horpestad-sangen avspilles og flere klager på dårlig lyd i høyttalerne på Horpestad, kan de korpsmedlemmene som har vært med helt fra morgenen av altså se tilbake på totalt 8.6 km i varierende marsjtempo. Med en gjennomsnittlig skrittlengde på 50 cm utgjør dette hele 17 000 skritt per person i løpet av dagen, eller rundt 700 000 skritt for hele korpset samlet.

Det er ikke rart at pølser og kaker glir ned på høygir etter endt dyst på Horpestad.

(23.05.2005 kl 06:00)

Ane vant konkurransen

HORPESTAD: Spørsmålet om hvor langt Klepp Hornmusikk marsjerer på 17. mai ble også gjenstand for en spennende konkurranse blant korpsmedlemmene. Allerede fra første samling i bussen om morgenen ble spørsmålet lansert, og formann Nodi ville ha svaret i nærmeste 100 meter.

Etter at de siste svarene ble samlet inn under bespisningen på Horpestad, var det kommet inn 27 svar totalt. Sprikene var store, med det korteste forslaget på 4.7 km og det lengste på 12.5 km. Mens 16 svar gikk ut på at korpset marsjerer lengre enn det faktisk gjør, mente 10 personer at korpset går over en kortere strekning.

Ane med vinnerloddet
Ane stakk av med seieren og tippet helt riktig marsjdistanse - 8.6 km.
Det var imidlertid Ane som skulle stikke av med seieren i konkurransen. Ganske riktig, på hundremeteren, gjettet hun at den totale distansen var på 8.6 km. Dermed vanket det både heder og ære, og ikke minst en flaske rødvin fra Hornmusikkens overskuddslager i premie. Ane var også den eneste som tippet helt riktig, mens mange var ganske nær.

Det mest analytiske svaret stod imidlertid en barytonist for: 40 marsjer à 210 m gir 8200 m. Riktignok hadde det nok sneket seg inn en regnefeil her, men svaret var jo uansett ikke langt fra sannheten. Men faktum var altså 39 marsjer på 8.6 km, altså 220 m per marsj i gjennomsnitt.

Dersom flere gode spørsmål kommer opp, utelukkes det ikke flere konkurranser i fremtiden.

(23.05.2005 kl 06:00)

God feiring i provinsene

BAKU, ASERBADJAN / NEW ORLEANS, USA: Den norske nasjonaldagen feires ikke bare i Norge, men overalt i verden hvor det er nordmenn. Klepp Hornmusikks østlige utpost i Baku, Aserbadjan, var slett ikke noe unntak dette året. Eksilbarytonist og formann i den lokale 17. maikomiteen, Thor Viggo, sørget nemlig for at dagen ble behørig markert også her.

17. mai i Baku
Klepp Hornmusikk avdeling Baku i aksjon på 17. mai.

17. mai i New Orleans
I New Orleans er det 17. maistemning hele året - også på 17. mai.
For å få lov til å spille selv, hyret Thor Viggo inn 6 lokale, profesjonelle musikere, og slik ble den lokale Hornmusikken en realitet. På bildet ser vi orkesteret i aksjon like før dagens barnetog gikk av stabelen. Mens folk samlet seg til feiring, spilte musikerne opp med marsjer og annen flott 17. maimusikk. Flere marsjer ble også avspilt i dagens barnetog, og marsjene var forøvrig arrangert av Klepp Hornmusikks dirigent Arild Mjaaland. Den flotte feiringen i Baku ble også gjenstand for et intervju direkte på Nitimen i NRK på den store dagen.

Et godt stykke lenger vest feiret Kylling-Børge og reiseleder Aina 17. mai i New Orleans, USA. Her skal feiringen ha vært betydelig mer nedtonet, og det var egentlig bare kalenderen som skulle tilsi at det var Norges nasjonaldag. Likevel var det mye som kunne minne om 17. mai, med god stemning og sprudlende musikk i gatene.

Ironisk nok måtte reisefølget på en irsk pub for å få den sterkeste følelsen av 17. mai. En flott irsk, syngedame fremførte her "Det fløy en liten blåfugl", mens Kylling-Børge parallelt sang "Ja, vi elsker" for seg selv. Dette skal ifølge Børge selv ha passet svært godt sammen.

I ettertid skal det imidlertid ha blitt kjent at 17. mai faktisk ble feiret i New Orleans med et arrangement i Sjømannskirken søndag 15. mai.

(23.05.2005 kl 06:00)

Kan Ikke kunne likevel

SANDVEDPARKEN: Fredag var det omsider klart for et nytt møte i Gutteklubben Kan Ikke. Møtelokalene var som vanlig hos Jørn i Sandvedparken, og til tross for en del meldte fravær, samlet det seg også en del gutter i løpet av kvelden. Siden det ikke var planlagt noe parallelt jenteklubbarrangement denne kvelden, ble også jentene invitert til gutteklubb for anledningen.

Dermed ble det til slutt en god forsamling som samlet seg. Diskusjonstemaene var mange, og selvsagt ble eksilgeneral Helge i USA oppringt og avlagt statusrapport. Den spennende Idol-finalen på fjernsynet kom man heller ikke utenom. I alt skal det ha vært 9 deltakere tilstede, deriblant 2 jenter. Det ble forøvrig meldt om enkelte bratte motbakker.

Gillen på kjøkkenet
Gillen vartet opp med stor kokkekunst etter fredagens gutteklubb.
I motsetning til på tidligere møter, kom Gutteklubben Kan Ikke seg aldri videre til nye steder denne kvelden. Møtelokalene i Sandvedparken ble derfor åstedet for kveldens hendelser, helt til 4 av deltakerne samlet seg på sørgående tog på Jærbanen.

Her dukket også endelig Nodi opp etter å ha vært på avveie hele kvelden. Dermed ble den hjemreisende kvartetten plutselig til en kvintett, som noe senere befant seg på oppsummeringsmøte på kjøkkenet til Gillens Slavefarm. Her vartet kokk Gillen opp med lekre matretter laget av egg og brødskiver, og dette gled ned på høykant.

Det er ikke kjent når neste møte i Gutteklubben Kan Ikke avholdes, men det blir forhåpentligvis ikke like lenge til.

(23.05.2005 kl 06:00)

Klarinett i flammer på hyttetur

Klarinett i flammer
Et mareritt for enkelte, et drømmesyn for andre: en klarinett omgitt av flammer.
ESPELAND: Det kan til tider gå hardt for seg når OSskar (Orstad Storband sykkelklubb – alle retninger) er på tur. Det fikk en klarinett erfare under klubbens hyttetur til Espeland i Bjerkreim på fredag. Det gikk ikke bedre enn at klarinetten endte sitt liv i flammer på grillen til stor jubel fra de tilstedeværende.

Hva som er årsaken til klubbens hat mot klarinetten er ukjent. Det er imidlertid ikke første gang OSskar benytter flammer mot et av sine mange hatobjekter. Tidligere har blant annet en CD av smørsaksofonisten Kenny G samt en pussefille for saksofoner lidt samme skjebne. Dessuten har klubben forsøkt seg på cognacflamerbering av grandiosa (som ikke står på hatlisten), med et heller dårlig resultat.

OSskar bad
Ingenting er som en forfriskende dukkert på nattestid. Fra venstre: KillKenneth, Kjell, Jørgen og Erlend.
Hytteturen bød ikke bare på brenning og ødelegging. Kun med hjelp av en grill vartet mesterkokk Egil Manglar og hans assistenter opp med en bedre seksretters middag, med et stort innslag av hvitløk. Kvelden ble dessuten sterkt preget av nattbading, vinsja på kaien og uvettig banjobruk.

(23.05.2005 kl 06:00)

Bingorock på Hauge

HAUGE: Det var god stemning og brukbart med folk på Hauge mandag 16. mai da Slade skulle vise at de gamle rockerne fortsatt er eldst. Det noe sure været skremte nok bort noen potensielle publikummere, men arrangør Arvid er uansett godt fornøyd med besøket.

Slade
Den nye utgaven av gode gamle Slade i aksjon. Legg merke til Stengt-skiltet i bakgrunnen.
Kun 2 av medlemmene i dagens Slade var med da bandet var virkelig store på 70-tallet. Dessverre er ikke bandets særpregede vokalist fra den gang med i dagens utgave, men bandet klarte seg likevel bra og leverte et bra show til stor glede for de fremmøtte. Den ene av bandets gamle slagere etter den andre rullet ut, og publikum sang villig med. Dårlig og noe høy lyd ødela imidlertid noe av opplevelsen.

Bingobandet Stengt klarte seg også bra ifølge dem selv. Bandet spilte både før og etter hovedattraksjonen, og fungerte nok denne gangen best som nedkjølingsband. Bingomusikerne var uansett godt fornøyde med opplegget og har nå store planer om også i framtiden å ha med Slade som pauseband på sine opptredener.

(23.05.2005 kl 06:00)

Klepp Hornmusikk åpner bilverksted og moteshow

KLEPPE/BRYNE: Lørdag formiddag er Klepp Hornmusikk i sving på ikke mindre enn to forskjellige konsertsteder. Dagen innledes med en høytidelig seremoni med ordfører og snorklipping, i det bilverkstedet Klepp Auto flytter inn i nye og moderne fasiliteter like ved kjøpesenteret Jærhagen. Her sørger Klepp Hornmusikk for at høytidsstemningen kommer på plass under åpningsseremonien, som starter kl 10:00.

En drøy time senere befinner samme Klepp Hornmusikk seg på Bryne Torg, der Jærdagen er godt i gang og folkelivet myldrer i gatene. I Mølledammen skal det være motevisning fra kl 12, med egen spesialbygget catwalk rett ut i dammen, blant ender og måker.

Klepp Hornmusikk varmer opp til moteshowet fra kl 11:15, og serverer våryr musikk på løpende bånd. Med det er også den første av i alt tre musikalske helger på rad unnagjort for korpset, som neste helg spiller på Jærstevnet på Ålgård og helgen etter avslutter vårsesongen med årets blomsterkonsert i Kleppelunden.

(23.05.2005 kl 06:00)

Rykter & Rauaraddel

  • Jærdag er festdag, også om natten. Til helgen er det dermed klart for en ny utgave av musikkfestivalen Jærnåttå på Bryne. SAKMIL-nyhetene er dette året mer tilstede enn noensinne, og kommer med fyldig dekning neste uke.

  • Det meldes om flere store navn på musikkfestivalen til helgen: Ole Edvard Antonsen, Bertine Zetlitz, Gåte og D'Sound kommer alle til Bryne, i tillegg til gjengangere som Fabulous Couldhavebeens, Stella Come Lately og ikke minst Ållveltes og Sinclair & the Rovers. I tillegg følger en lang rekke andre artister.

  • Ikke overraskende ble det heller ikke volleyball på Hellestø denne helgen. Sterk vind, fare for regnbyger og mannskapsmangel var årsakene denne gang. På søndag er det imidlertid nye muligheter.

  • Olav Larsen & the Alabama Rodeo Stars spiller torsdag på Cementen i Stavanger.

    (23.05.2005 kl 06:00)

  • Hovedside

  • Arkiv
  • Multimedia
  • Søk etter artikler
  • Ja, ke syns du?
  • Tilfeldig artikkel

  • Informasjon
  • Tips oss!

    DENNE UKEN:
    Hele denne uken

     Slett ikke verst 17. mai
     Fanebærer dukket plutselig opp
     Lang dagsmarsj
     Ane vant konkurransen
     God feiring i provinsene
     Kan Ikke kunne likevel
     Klarinett i flammer på hyttetur
     Bingorock på Hauge
     Klepp Hornmusikk åpner bilverksted og moteshow
     Rykter & Rauaraddel

    Uke 20, 2005:
    Hele denne uken

     Kjølig 17. mai i vente
     Full forvirring om fanebærer
     SAKMIL setter marsjstandarden
     Stengt varmer opp til festen
     Gutteklubb med lite gutter
     Rykter & Rauaraddel

    Uke 19, 2005:
    Hele denne uken

     Jernbanemøte ga ny, suveren rekord
     Jordmor feiret jubileum
     Fødsel utløser navnestrid
     Dramatisk kidnapping ble til julebord
     Nye rystende fotballavsløringer
     Rykter & Rauaraddel