SAKMILs hovedsideSAKMIL-nyheteneInformasjon og historikkSAKMILs beryktede ordlisteThe SAKMIL GalleryGjestebokSkriv til SAKMIL! Navigasjonsmeny
Topp
Uke 37, 2012 Nyheter
 RT

SAKMIL-nyhetene kom med sin siste utgave mandag 28. oktober 2013. Denne siden vil ikke lenger bli oppdatert.
Takk til alle lesere som har bidratt til å holde hjulene i gang de siste 17 årene!

Kor Hoen Travels på tur i høyfjellet

ANDORRA LA VELLA: Spekulasjonene var mange og varierte da Kor Hoen Travels endelig la ut på en ny tur grytidlig fredag morgen. Som alltid var det kun reiselederen som visste hvor turen skulle gå, men i tradisjonell stil ble det også avholdt veddemål blant det øvrige reisefølget om hvor turen skulle gå.

Både Litauen, Montenegro og Romania var blant de heteste tipsene, men reiseleder Nodi kunne spandere på seg et stadig bredere glis etterhvert som avsløringens øyeblikk nærmet seg. Ingen var nemlig i nærheten av å gjette riktig på turens endelige reisemål, som ble Andorra.

Kor Hoen Travels i Andorra
Reiseleder Nodi og resten av gjengen i Kor Hoen Travels er strålende fornøyd med turen så langt. Dette vannhullet befinner seg midt i sentrum av Andorra la Vella.

Lilleputtlandet som ligger inneklemt i Pyrenèene mellom Frankrike og Spania viste seg imidlertid raskt å være et hyggelig bekjentskap. Hovedstaden Andorra la Vella er slett ikke stor, men byen ble dermed desto mer tilgjengelig for det 8 mann store reisefølget i Kor Hoen Travels. Det meste av interesse ligger innenfor noen få hundre meters spasertur, og med hotell midt i sentrum var det aldri langt til der ting skjedde.

Roffe i Andorra
Roffe ved den gamle parlamentsbygningen Casa de la Vall i Andorra la Vella.

Etter en lang reise fra Sola via Amsterdam og Toulouse ankom reisefølget Andorra la Vella med bil fredag ettermiddag. Sommervarmen var svært velkommen, og la grunnlaget for en bra kveld i den lille hovedstaden. Kveldens høydepunkt var nok utvilsomt besøket på den lokale ølbaren La Birreria, med godt og vel 600 sorter øl i sortimentet. Her fantes for øvrig også norskprodusert øl i hyllene, uten at dette ble forsøkt denne gang.

Lørdagen fortsatte i samme spor, og dette var også Andorra sin nasjonaldag. Butikkene i den ellers så åpne handlebyen var dermed stengt, men bortsett fra dette var det lite feiring å observerei Andorra la Vella. Kor Hoen Travels bidro likevel til feiringen på sitt vis, og toppet det hele med en legendarisk quiz i regi av KillKenneth. For øvrig ble også store deler av reisefølget observert på ulike utesteder i byen utover kvelden og natten.

Smuglersafari
Kor Hoen Travels tok turen inn i Spania langs den gamle smuglerruten søndag ettermiddag. Her er noen av stedets hester på plass langs vegen på den spanske siden av grensen, på omtrent 2000 meters høyde.

Andorra er på mange måter et lavkostland i forhold til naboene Spania og Frankrike. Siden hele landet er en tollfri sone, er det mange gode kjøp å gjøre i de mange butikkene, og spesielt tobakk og alkohol er billig sammenlignet med nabolandene. Dermed har også smugling av slike varer fra Andorra vært et problem opp gjennom tidene, og søndag var det tid for å følge en av disse smuglerrutene inn i nabolandet Spania.

Turen gikk med firehjulstrekk og jeep over de høye fjellene i Pyrenèene, og opp i nærmere 2500 meters høyde før den svært humpete nedstigningen til den lille landsbyen Tor i Spania. Her bor det for øvrig i underkant av 10 personer.

Etter nok en fantastisk tur med Kor Hoen Travels var det også en viss spenning knyttet til utnevnelsen av neste års reiseleder. Ikke uventet var det Oddvar som fikk denne jobben, og Quiz-Trond ble i samme slengen utpekt til å stå for neste års Kor Hoen Quiz.

Kor Hoen Travels fortsetter sin tur også i begynnelsen av denne uken. Hjemreisen er planlagt til mandag ettermiddag, men reisefølget har hele formiddagen på seg til å få ut de siste restene av oppholdet i Andorra la Vella. Turen hjem går langs samme rute som utreisen, og ankomst på Sola er ventet i 22:30-tiden mandag kveld.

(10.09.2012 kl 06:00)

Andorra - ditt neste ferieland

ANDORRA LA VELLA: I anledning at Kor Hoen Travels akkurat nå befinner seg i lilleputtlandet Andorra, kan SAKMIL-nyhetene denne uken by på en ny reportasje i den sjeldne artikkelen "SAKMIL-nyhetene utforsker verden". Dette er en høyst uregelmessig serie med reisereportasjer fra lite kjente reisemål som burde vært langt bedre besøkt. Fyrstedømmet Andorra er definitivt i denne kategorien.

Andorra: Kart
Oversikt over Andorra. Lilleputtlandet på bare 468 km² ligger inneklemt mellom Frankrike og Spania, og utgjør en av de få mulige passasjene gjennom Pyrenèene.

Andorra er et lite land som ligger mellom Frankrike og Spania i en østre delen av Pyreneene. Helt siden det ble traktatfestet i 1278 har Andorra hatt to samfyrster som statsoverhoder, nemlig biskopen av Urgell og Frankrikes statsoverhode. I 1993 ble det imidlertid inngått avtaler med Frankrike og Spania, slik at landet etter dette er en suveren stat med eget parlament.

Med sine 468 km² er Andorra bare litt større enn Sandnes og Klepp kommune til sammen. Landet har ca. 85 000 innbyggere, og hele befolkningen bor i noen få dalfører som krysser gjennom de høye fjellene. Gjennomsnittshøyden på fjellene er 1996 meter, og det høyeste fjellet er Comapedrosa nordvest i landet med en høyde på 2942 m.o.h. Hovedstaden Andorra la Vella ligger på 1029 meter og er med det den høyestliggende hovedstaden i Europa. Byen har ca 23 000 innbyggere. Katalansk er det offisielle språket ifølge grunnloven, men også fransk og spansk er vanlig. På grunn av alle turistene snakker mange også brukbart engelsk.

Andorra: Landskap
Det er idyllisk i fjellsidene og dalene som utgjør Andorra. Dette er Pyrenèene på sitt vakreste.

Klimaet er likt som i nabolandene, men påvirkes naturligvis av høyden. Dermed kommer det mer snø om vinteren, og sommeren er litt kjøligere enn i lavlandet. Om sommeren kommer temperaturen gjerne opp i 25 til 30ºC på dagtid i Andorra la Vella, mens det vinterstid så absolutt er snø og kulde som dominerer i denne høyden.

Om vinteren er Andorra et yndet reisemål for skiturister, og det finnes mange skianlegg i området. Om sommeren brukes gjerne disse områdene til fotturer og fjellklatring, 4x4-turer eller sykling. Ellers er Andorra et shopping-paradis siden hele landet er en tollfri sone, og det er derfor mulig å gjøre mange gode kjøp her. Spesielt er tobakk og alkohol svært fordelaktig priset, men også bensin, elektronikk, klær, sko og andre populære varer er billig. Dette fører naturlig nok til invasjon av handlelystne spanjoler og franskmenn hver eneste helg.

Andorra. Avinguda la Meritxell
Avinguda la Meritxell er hovedgaten i Andorra la Vella, og byr på hundrevis av butikker og kjøpesentre. Hele landet er et tax-free-paradis, og dette bærer spesielt denne gaten preg av.

Det finnes ingen jernbane eller flyplasser i Andorra, og landet er kun tilgjengelig med bil, buss eller helikopter. De nærmeste flyplassene av betydning finnes i Toulouse, Frankrike og Barcelona, Spania, og kjøretiden til begge disse er ca. 3 timer fra Andorra la Vella. Mens vegen fra spansk side er relativt grei og av god standard, er turen inn fra den franske siden direkte spektakulær der den snor seg opp langs fjellsidene. Underveis befinner man seg i samme høyde som på Galdhøpiggen her hjemme.

Andorra la Vella
Andorra la Vella ligger i dalføret som følger elven Valira, og byen ligger på 1023 m.o.h. i snitt. Det gjør den til Europas høyestliggende hovedstad.

Pyreneene er i det hele tatt en nokså ugjennomtrengelig barriere mellom Frankrike og Spania, og bortsett fra nær kystene ved Atlanterhavet eller Middelhavet, er Andorra en av de få mulige passasjene gjennom fjellkjeden. Naturen er selvsagt spektakulær.

Selv om Andorra byr på mange naturopplevelser både sommer og vinter, er det nok om vinteren at det er høysesong. Pyrenèene byr på ypperlige ski- og solforhold om vinteren, og det er for en stor del skiturisme som holder i gang alle de små landsbyene i landet. I hovedstaden Andorra la Vella finnes det imidlertid også varme kilder i bakken, og omkring disse er det bygget et gigantisk og monumentalt spaanlegg. Caldea Spa midt i byen er nesten ut som en hypermoderne kirke i glass, og dette er faktisk det største anlegget i sitt slag i Europa. Lille Andorra er hvert fall størst i noe.

Andorra: Caldea Thermal Spa
Som en katedral troner Caldea Spa over Andorra la Vella. Dette er Europas største spaanlegg og tiltrekker hvert år tusenvis av turister.

Selv om landet formelt ikke er med i verken Schengen-samarbeidet eller EU, brukes Euro som valuta og grensekontrollen fra hvert av nabolandene er nærmest ikke-eksisterende. Ut igjen kan man imidlertid bli gjenstand for grundig kontroll, og da er det spesielt tobakk man er på jakt etter. Dette henger selvsagt sammen med tollfri-statusen i Andorra, samt relativt strenge innførselsregler til både Frankrike og Spania.

(10.09.2012 kl 06:00)

Korps og poteter på Bryne

Potetfestivalen
BRYNE: Om korpset er som poteten, at det kan brukes til alt, er usikkert. Uansett er det disse to tingene det handler mest om på Bryne til helgen, når Potetfestivalen arrangeres i byen på Jæren. Sistnevnte er slett ikke noe nytt arrangement, men det som faktisk er nytt i år er korpsfestivalen som foregår parallelt med potethyllesten.

Det er Bryne Musikkorps som står bak nyskapningen, som egentlig har oppstått i kjølvannet av det tradisjonelle Jærstevnet. Denne mangeårige korpstradisjonen på Jæren har etter manges mening gått ut på dato, og dette er litt av bakgrunnen for at det driftige Bryne-korpset prøver å dra i gang en nyskapning.

Selv er Bryne Musikkorps tungt inne i Potetfestivalen fra start til mål, men på søndag får de selskap av nesten 500 store og små korpsmusikanter fra Jæren. I alt 13 korps er påmeldt til opplegget, der høydepunktet er samspill med Vazelina Bilopphøggers på Bryne Torg.

Allerede i 10-tiden møtes korpsene til innsats på Bryne Skule, før det blir marsjering til Bryne hvor flere aktiviteter venter. Til slutt blir det en storstilt korpsparade gjennom Storgata til torget, før det hele altså kuliminerer med felles konsert med Vazelina.

Selve Potetfestivalen starter imidlertid allerede fredag kveld, og allerede da er Vazelina Bilopphøggers i sving.

(10.09.2012 kl 06:00)

SAKMIL styrer mot filmpremiere

SANDNES: Forberedelsene til premieren på SAKMIL-filmen fra SAKMIL World Tour 2011 er i full gang. Verdensturneen i november i fjor ble behørig dokumentert på film, og etter lang tids venting er filmen endelig klar til visning. Eksakt tid og sted er ikke fastsatt, men i utganspunktet blir det trolig en av lørdagene 10. eller 24. november, eller 8. desember.

SAKMIL på YouTube
Det ligger nå mange videoklipp fra SAKMIL World Tour 2011 på nettstedet YouTube.
Når det gjelder stedet for premieren, er SAKMIL tilbakeholdne med opplysningene så langt. Det foregår imidlertid forhandlinger om å få vise den i et spektakulært lokale midt i Sandnes sentrum, og dette kan fort gå godt.

Ellers har Holmen Nanobryggeri, med bryggerimester Ovesen i spissen, allerede begynt å forberede et eget brygg til den store anledningen. Prosjektet, med arbeidsnavnet SAKMØL, vil etter sigende være en Pale Ale av høy kvalitet og det skal produseres 30 liter av dette eksklusive ølet.

SAKMIL World Tour hadde for øvrig avreise 11.11.11, og turen gikk innom Island, New York og Panama i løpet av 9 fantastiske dager. Flere videosnutter fra turen ligger tilgjengelig på nettstedet YouTube, og disse er alle hentet fra filmmaterialet som nå ligger til grunn. Den endelige SAKMIL-filmen har en spilletid på omtrent 2 timer og 30 minutter.

Aktuelle linker

  • SAKMIL på YouTube (mange klipp)

    (10.09.2012 kl 06:00)

  • Mot høst i Påskebrødet

    KÅSEN: Det går mot høst, og på de store åkrene rundt omkring er treskingen snart i gang. Dette gjelder også i Påskebrødet, der kornet nå har spirt og vokst seg stort og kraftig. Fortsatt vil det nok gå litt tid før det kan høstes, men frodigheten er det imidlertid ingenting å si på.

    Påskebrødet uke 36
    Tett og frodig strutter kornet som en hestehale i den friske høstbrisen.
    Mye regn og vind den siste uken har ført til at det har blitt noe "legd" i kornet, men dette ventes ikke å gå ut over avlingen i nevneverdig grad. Det sene tidspunktet for såing, altså midt på sommeren, kan imidlertid påvirke resultatet noe. Uansett er ikke mengdene korn det her eventuelt blir snakk om nok til å kunne lage nok mel til et nytt brød.

    Likevel er SAKMIL-nyhetenes og R&B Management sitt forskningsprosjekt forlengst en suksess. Påskebrødet har blitt til jord, og det tok godt og vel 10 år. Trolig kunne prosessen ha foregått langt raskere ved andre oppbevaringsforhold gjennom disse årene, men akkurat nå er ikke det noe å bry seg om.

    (10.09.2012 kl 06:00)

    Ny quizsesong, gamle resultater

    SANDNES: Høstens første omganger med quiz ble onsdag kveld avholdt på Megleren Øl- og Vinstue på Sandnes. Etter en lang sommerferie var det stor glede over å komme i gang med quiz igjen, selv om dette dessverre er et av de sikreste høsttegnene som finnes.

    Alle resultater var nullstilte og utgangspunktet var dermed likt for alle de 9 lagene som stilte til start. Kveldens spørsmål var i det øvre sjiktet i forhold til vanskelighetsgrad, og det var derfor ikke all verdens med poeng i omløp. Likevel viste resultatlistene at trenden gjennom de siste sesongene fortsetter. Fordelingen av lag fra topp til bunn på listene er omtrent slik den pleier å være.

    Vårvinneren Naked Men Singing kom best i gang også med høstens sesong, og stakk av med seieren i begge kveldens runder. Dermed leder de selvsagt også september måned sammenlagt, samt halvåret som strekker seg fra nå og frem til jul. Det var imidlertid jevnt på resultatlistene, slik at alle fortsatt har gode muligheter til å avansere fremover.

    Megler-quizen fortsetter som vanlig med to nye runder nå på onsdag, fra klokken 20:30.

    Megler-quizen, sammenlagt:
    Naked Men Singing 41.5
    Hjørnet 39.5
    Fasiten 38.5
    Labbetøs 36.5
    Halvsøstrene 32.5
    Hønsehjernene 31.5
    Sandnes Ølklubb 31
    Dream Team 29
    Newton & De 25

    (10.09.2012 kl 06:00)

    Rykter & Rauaraddel

  • Det er ikke bare Potetfestivalen som blir arrangert nå til helgen. Den populære Helgåfestivalen er slett ikke død tross noen års pause, og til helgen er det full rulle i Helgåleiren på Ogna med et fantastisk rikholdig program på menyen. Fredag åpner festival-campen allerede klokken 14, og fra 19-tiden og gjennom hele kvelden og praktisk talt hele kvelden blir det musikk som går slag i slag. Aldersgrense på arrangementet er 18 år.

  • TV-skjermen var full av lokale og kjente musikere lørdag kveld. Til NRK-programmet Lindmo var nemlig Tønes med band invitert, og både Banjo-Erlend og Store-Litle dukket dermed opp i beste sendetid. Innslaget var for øvrig av den bedre sorten.

  • Det hersket før helgens tur med Kor Hoen Travels stor tvil omkring landet Litauen. KillKenneth hadde nemlig oppgitt at han hadde vært i dette landet, men dette viste seg senere å være rent oppspinn. Selv om turen ikke gikk dit dette året, er landet dermed inntil videre ledig for reising ved fremtidige anledninger.

    (10.09.2012 kl 06:00)

  • Hovedside

  • Arkiv
  • Multimedia
  • Søk etter artikler
  • Ja, ke syns du?
  • Tilfeldig artikkel

  • Informasjon
  • Tips oss!

    DENNE UKEN:
    Hele denne uken

     Kor Hoen Travels på tur i høyfjellet
     Andorra - ditt neste ferieland
     Korps og poteter på Bryne
     SAKMIL styrer mot filmpremiere
     Mot høst i Påskebrødet
     Ny quizsesong, gamle resultater
     Rykter & Rauaraddel

    Uke 36, 2012:
    Hele denne uken

     Medvindsrittet reduserte, reverserte og rocket
     Solide høsttakter fra OGMS
     Syklister støttet opp om OGMS
     Nesten klart for avreise
     Megler-quizen starter igjen
     Rykter & Rauaraddel

    Uke 35, 2012:
    Hele denne uken

     Nedtellingen er i gang
     Kjeklingen er også i gang
     Saken er biff med sjømannspop
     Ny måned, ny Guinness
     Fullmåne med The Real Neils
     Rykter & Rauaraddel