SAKMILs hovedsideSAKMIL-nyheteneInformasjon og historikkSAKMILs beryktede ordlisteThe SAKMIL GalleryGjestebokSkriv til SAKMIL! Navigasjonsmeny
Topp
Uke 43, 2013 Nyheter
 RT

SAKMIL-nyhetene kom med sin siste utgave mandag 28. oktober 2013. Denne siden vil ikke lenger bli oppdatert.
Takk til alle lesere som har bidratt til å holde hjulene i gang de siste 17 årene!

Lindgren-suksess for store og små

KLEPPE: Det var godt med folk på begge forestillinger da Klepp Hornmusikk sammen med elever fra Vågen Videregående Skole inviterte til familiekonsert søndag ettermiddag. Temaet for konserten var Astrid Lindgren, og i løpet av hennes forfatterskap ble det skapt mange herlige karakterer og historier.

Konsert: Astrid Lindgren
Fargerike kostymer og figurer var med på å sette stemningen på Lindgren-konserten. De flinke elevene fra Vågen gjorde en god innsats sammen med Klepp Hornmusikk.

I løpet av en liten time ble publikum kjent med noen av dem, presentert gjennom musikken som har fulgt filmer og TV-serier opp gjennom årene. Hornmusikken var orkester under forestillingen, mens sangtekstene ble fremført og til dels dramatisert gjennom elevene fra Vågen. Til sammen ble det en opplevelsesrik og minneverdig forestilling som både store og små kunne trives med.

Astrid Lindgren
Astrid Lindgren skrev en haug med bøker gjennom sitt 95-årige liv. Hun døde i 2002.
Pippi Langstrømpe, Emil fra Lønneberget, Marikken, Rasmus på loffen og barna i Bakkebygrenda var alle sammen på plass i form av plakater. Innimellom ble også litt av historien bak figurene, samt om Astrid Lindgrens eget liv, fortalt både gjennom sangene og i tekstform mellom de musikalske innslagene.

Det vanket velfortjent applaus til både korps og kor etter forestillingen, og i det hele tatt ble det en koselig familiesøndag for alle involverte. For Klepp Hornmusikk var forestillingen også et nytt medlem i serien av familiekonserter, som korpset nå har gjort til en tradisjon om høsten.

(21.10.2013 kl 06:00)

Nyttårskonsertene neste

KLEPPE: Etter å ha hatt Astrid Lindgren på maten i flere måneder nå, ser Klepp Hornmusikk nå fremover mot neste år. Det neste store konsertprosjektet er nemlig Nyttårskonsertene i januar, som attpåtil feirer 20-årsjubileum. Dermed slår korpset også på stortrommen og feirer sitt musikalske nyttår med ikke bare èn, men to nyttårssolister.

Den lokale sangfuglen Berit Mæland, nå en anerkjent operasangerinne i København, var den første nyttårssolisten med Klepp Hornmusikk i 1994. Hun kommer tilbake til Klepp Rådhus på en gjestevisitt også på Nyttårskonsertene 2014, og dermed er Hornmusikken på mange måter tilbake der det hele startet.

Cyrille Mercadièr
Klarinettisten Cyrille Mercadièr, her med sin oktokontraaltklarinett, er solist på Nyttårskonsertene 2014. Det blir også et gjensyn med den første solisten Berit Mæland.
Årets hovedsolist er imidlertid klarinettfyrverkeriet Cyrille Mercadier fra Frankrike. Han bryter den årelange tradisjonen med norske nyttårssolister, men det skal i rettferdighetens navn legges til at han har vært særdeles aktiv i det rogalandske musikkmiljøet i en årrekke. Spesielt har samarbeidet med Sandnes Klarinettkor blitt lagt merke til, og denne mannen beviser at klarinetter faktisk kan brukes til mer enn fyringsved.

Jubileumskonserten kan med andre ord bli en sjelden musikkopplevelse i Klepp Rådhus, og innstuderingen av det musikalske programmet er allerede godt i gang. Nå når Lindgren-konserten er unnagjort, blir dette også hovedfokuset på Hornmusikk-øvelsene frem mot nyttår, bare avbrutt av enkelte julespillinger og loddtrekninger på vegen.

Nyttårskonsertene 2014 spilles lørdag 11. og søndag 12. januar i Klepp Rådhus, som vanlig med 3 forestillinger.

(21.10.2013 kl 06:00)

Ny storbandturnè til Tsjekkia

GANDDAL / TSJEKKIA: Orstad Storband har gjennom flere år hatt et meget godt samarbeid med den eksentriske tsjekkiske trombonisten Mojmír Bártek. Dette har resultert i en rekke konserter og miniturnèer sammen, både her hjemme og i Tsjekkia.

Til helgen fører det gode samarbeidet til en ny Tsjekkia-tur for storbandet, og det blir den femte i rekken. Fra fredag til mandag blir det konserter fire steder rundt omkring i det sentraleuropeiske landet:

Fredag: Radhoštěm
Lørdag: Vyškov
Søndag: Luhačovice
Mandag: Brno (Metro Music)

SAKMIL-nyhetene skal ikke engang forsøke seg på geografileksjoner i denne sammenheng, men konstaterer at det nok blir en innholdsrik uke for både turdeltakerne og det tsjekkiske storbandpublikum.

Orstad Storband med Mojmir Bartek
Mojmír Bártek og Orstad Storband har lenge hatt et tett samarbeid. Til helgen resulterer det i en ny storbandturnè til Tsjekkia, med 4 konserter totalt.

Storbandet har for øvrig samlet musikere fra det ganske land til å være med på turen. Faktisk er alle de fem landsdelene Sør-, Vest-, Midt-, Nord- og Rest-Norge representert, og dette anses å være ganske unikt. Orstad Storband kan dermed sies å være et storband for hele landet.

De mest standhaftige turdeltakerne fortsetter som alltid turen med sin egen IPT (IttePåTur), mens musikalsk leder Didrik Ingvaldsen driver med platelansering i Tsjekkia både før og etter den offisielle storbandturen.

(21.10.2013 kl 06:00)

Rogalandsdominans i Europa

TYSKLAND/SVEITS: Det er ikke bare Orstad Storband som legger Europa under seg i løpet av uken. Også Rogalands-bandet Helldorado, med sine berømte Hellhorns, legger ut på turnè denne uken med Tyskland og Sveits som sin lekegrind.

Fra tirsdag til søndag blir det konsert hver kveld for bandet, og turnèen skal innom 6 byer av varierende størrelse i begge de to landene. Spilleplanen ser slik ut:

22. oktober: Wild At Heart, Berlin, Tyskland
23. oktober: Eldorado, Zürich, Sveits
24. oktober: Senkel, Stans, Sveits
25. oktober: ISC, Bern, Sveits
26. oktober: Gasthaus "Zum Schwülmetal", Lödingsen, Tyskland
27. oktober: Vahlbruch, Tyskland

Hellodorado skuffer heller ikke sine fans på hjemmebane. Lørdag 16. november spiller de nemlig på Folken i Stavanger sammen med The Brigade. Dette blir en skikkelig happening med opplegg rundt, og kan være vel verdt å få med seg.

(21.10.2013 kl 06:00)

Nest siste stopp

Denne utgaven av SAKMIL-nyhetene nærmer seg historisk, siden det er den nest siste uken SAKMIL-nyhetene publiseres. Dermed er et 17 år langt netteventyr i ferd med å avsluttes, sikkert til noens glede og andres fortvilelse. SAKMIL-nyhetene har holdt det gående med ukentlige nyhetsbulletiner hver eneste mandag siden september 1996. På den tiden var alminnelige folks tilgang til internett begrenset, og det var langt fra alle som kunne surfe på nettet i sin egen stue. SAKMIL-nyhetene var med andre ord tidlig ute, og faktisk blant de første regelmessige nettpublikasjonene i Norge.

Redaktøren før og nå
Redaktøren er like kjekk som før. Neste uke er det likevel slutt for SAKMIL-nyhetene.
Mandag 28. oktober er det imidlertid over og ut med SAKMIL-nyhetene. Nyhetene neste uke blir den aller siste utgaven noensinne, og datoen er selvsagt ikke tilfeldig valgt. Samme dag er det nemlig nøyaktig 20 år siden SAKMIL ble stiftet under turbulente omstendigheter.

Både trommestuntgruppen SAKMIL og nettstedet sakmil.com lever selvsagt videre i beste velgående. Sistnevnte skal sågar få seg en lenge etterlengtet overhaling, og det kommer fortsatt til å bli publisert aktuelt stoff her fra tid til annen. Nå er det imidlertid SAKMIL selv det skal fokuseres på, mens andre gjengangere i SAKMIL-nyhetene må finne seg andre arenaer å eksponere seg på.

Selv om SAKMIL-nyhetene nå opphører som ukentlig nyhetsorgan, vil nyhetsarkivet bli liggende tilgjengelig som før. Det betyr at man fortsatt kan mimre seg tilbake i tid og kose seg med minnene om fortidens galskap.

(21.10.2013 kl 06:00)

Rykter & Rauaraddel

 • - Penger er til bekymring for fattig og for rik, heter det i Vidar Sandbecks sang. Det var likevel et tilårskomment pengeskrin som stod i sentrum før helgen, da det nektet å åpne seg til tross for at koden som hadde fulgte det i alle år ble brukt. Dermed måtte en såkalt "brute force"-metode tas i bruk, og alle 1000 kombinasjoner ble forsøkt i rekkefølge. Etter først å ha dekket nummerserien 400 - 999 begynte ivrige pengeskrinåpnere å prøve kombinasjonene fra 000 og oppover, og endelig - på tallet 280 åpnet pengeskrinet seg. Klepp Hornmusikk lurer imidlertid på hvem som endret koden på skrinet for noen år siden uten å fortelle det til noen, og tips kan sendes til lederen i korpset.

 • De første flybillettene til OGMS-møtet i Berlin i mars neste år er nå bestilt. Valget falt på direkteruten med Norwegian til Berlin torsdag 27. februar, med retur søndag 2. mars om morgenen. Det offisielle OGMS-møtet i Berlin starter lørdag 1. mars klokken 15:30.

 • Klepp Hornmusikk ligger an til å reise på tur til utlandet igjen neste høst. Det ble klart etter et medlemsmøte fredag kveld, og reisemålet denne gang er trolig et sted der det tales tysk.

  (21.10.2013 kl 06:00)

 • Hovedside

 • Arkiv
 • Multimedia
 • Søk etter artikler
 • Ja, ke syns du?
 • Tilfeldig artikkel

 • Informasjon
 • Tips oss!

  DENNE UKEN:
  Hele denne uken

   Lindgren-suksess for store og små
   Nyttårskonsertene neste
   Ny storbandturnè til Tsjekkia
   Rogalandsdominans i Europa
   Nest siste stopp
   Rykter & Rauaraddel

  Uke 42, 2013:
  Hele denne uken

   Familieshow med Astrid Lindgren
   20 år med SAKMIL: SAKMIL rocket stadion
   Seminarhelg for Hornmusikken
   Rykter & Rauaraddel

  Uke 41, 2013:
  Hele denne uken

   Kardinalfeil på Cardinal
   God støtte fra bartebyen
   20 år med SAKMIL: SAKMIL tar verden med storm
   Godt festivalår i 2014
   Rykter & Rauaraddel