SAKMILs hovedsideSAKMIL-nyheteneInformasjon og historikkSAKMILs beryktede ordlisteThe SAKMIL GalleryGjestebokSkriv til SAKMIL! Navigasjonsmeny
Topp
Uke 38, 2010 Nyheter
 RT

SAKMIL-nyhetene kom med sin siste utgave mandag 28. oktober 2013. Denne siden vil ikke lenger bli oppdatert.
Takk til alle lesere som har bidratt til å holde hjulene i gang de siste 17 årene!

Hornmusikken balsamerte Riga

RIGA, LATVIA: Den latviske hovedstaden Riga er fortsatt preget etter at Klepp Hornmusikk i helgen var på besøk. Med en delegasjon på 37 personer rykket korpset sterkt inn i byen, og satte sitt preg på den både musikalsk og på andre måter. Ikke alle deltakerne var av den spillende sorten, men det var likevel en svært spilledyktig besetning som stilte på konserter både lørdag og søndag.

Turen startet imidlertid allerede tidlig fredag morgen, da mer eller mindre morgenfriske mennesker møtte opp på Stavanger Lufthavn, Sola i femtiden. På tross av store mengder bagasje, mye folk og lett gjenstridige innsjekkingsautomater gikk prosessen forholdsvis raskt unna, slik at flyet til Oslo kunne ta av presis klokken 06:15 som planlagt.

I Oslo var det så tid for et kjapt flybytte, og utpå formiddagen kunne hele delegasjonen rapportere at de var trygt fremme i Riga. Etter litt kluss med en gjenglemt taxfree-pose gikk turen etterhvert innover til byen, under kyndig veiledning fra helgens lokale guide.

Fredagen gikk med til både sightseeing og tilpasning til de lokale forholdene, med en stor grad av justering underveis. Det ble dermed en livlig middag om kvelden, da en av byens restauranter fikk storinnrykk fra en feststemt norsk delegasjon. Kvelden fortsatte for mange i skybaren i 26. etasje av Hotel Latvija, som korpset forøvrig har hatt som base hele helgen. Herfra er det praktfull utsikt over hele Riga, og utvalget i baren er det heller ingenting å si på.

Korpset på veg
Klepp Hornmusikk vakte stor oppsikt da de gikk gatelangs i Riga.

Lørdag var første konsertdag i byen, og dagens konsert skulle foregå i den flotte St.Peter-kirken, som også er en stor turistattraksjon. Med sine røde uniformer vakte Hornmusikken stor oppsikt mens de spaserte ned til konsertstedet, og dette førte trolig også til at litt ekstra publikum dukket opp.

Det praktfulle kirkerommet var ikke bare et syn for øyet, men også en åpenbaring for øret. Etterklangstiden i lokalene var på hele 4-5 sekunder, og dette satte selvsagt sitt preg på musikken. Forholdene var for eksempel helt perfekte for en fremførelse av Jan Magne Førdes "Domen", som var aldeles i sitt rette element. Hårreisende vakkert ble det, og publikum satte tydelig pris på det de hørte.

Konsert i St. Peter-kirken
Praktfulle omgivelser da Klepp Hornmusikk hadde konsert i St. Peter-kirken lørdag ettermiddag. Etterklangstiden her inne var på 4-5 sekunder.

Hornmusikkens musikere gjorde imidlertid stort inntrykk også litt senere på dagen, da en solid delegasjon havnet i ett av teltene på torget i gamlebyen. Her stod et rødmalt piano strategisk plassert, og for Eivind "El Fano" ble fristelsen rett og slett for stor. Dette førte umiddelbar til stor suksess og tilnærmet stjernestatus på stedet.

Festmiddagen om kvelden foregikk på en bra restaurant i hjertet av gamlebyen, og her var stemningen fantastisk. Det var også maten, og flere av de tilstedeværende følte trang til å si noen velvalgte ord underveis.

Kvelden fortsatte på ulikt vis rundt omkring. Noen valgte å vende tilbake til stedet er El Fano Fantastico hadde gjort furore tidligere på dagen, og en stor del av reisefølget endte til slutt opp på hotellets skybar eller inne på ulike rom i en av de mange etasjene. Blant kuriositetene som ble observert underveis, var opptil flere kappløp mellom byens sykkeltaxier, med hjelpsomme passasjerer ombord.

Gillen i Riga
En kvinnelig publikummer foretok en nøye stilstudie av Gillen og tegnet det hun observerte.
Energinivået var nok derfor ikke like stort hos alle da søndagen opprant, men det var likevel et opplagt korps som stilte til ny konsertstart på torget søndag ettermiddag. Helgens mange regnbyger hadde nå tatt en liten pause, og solen tittet frem innimellom. Det skulle imidlertid ikke vare lenge, for akkurat da konserten skulle starte skyllet nye regnbyger inn over Riga, og sørget for at det hele ble en ganske fuktig affære. Hornmusikken spilte imidlertid ufortrødent videre, og på tross av det heller sure septemberværet var det faktisk en del entusiastiske publikummere som fulgte med.

Blant publikum var det også en kvinne med tegneblokk og blyant, og hun pekte seg raskt ut Gillen som modell. I en omfattende stilstudie tegnet hun det hun kunne se gjennom sprinkelgjerdet, og resultatet ble en tegnet saksofonspiller som absolutt hadde visse likhetstrekk med Gillen.

Det ustabile været fortsatte for øvrig gjennom søndagsettermiddagen, noe som trolig førte til gode tider for både sykkel- og biltaxier i byen. Kveldens middag ble inntatt samlet på italiensk restaurant i byen, mens enkelte snek seg unna for å se på Svanesjøen med Riga-balletten.

Så langt har Hornmusikk-turen til Riga altså vært en stor suksess, med mange store høydepunkter underveis. Korpset reiser hjem først mandag kveld, og dagen tilbringes for det beste i bade- og spabyen Jurmala litt nord for Riga. Her finnes det kilometervis med hvite sandstrender, selv om sesongen for å bruke disse nok definitivt er på hell. Ellers har mange av turdeltakerne bestilt spabehandling i Jurmala, mens det er ventet at flere andre vil konsentrere seg om alternative behandlinger på byens serveringssteder.

Hornmusikken er ventet hjem i 22:30-tiden mandag kveld.

(20.09.2010 kl 06:00)

Stjernepianist besøkte Riga

RIGA, LATVIA: Klepp Hornmusikk gjorde seg altså positivt bemerket i Riga i løpet av helgen. Røde uniformer og en ellers synlig tilstedeværelse gjorde sitt til at korpset ble lagt merke til, men det var også enkeltmusikere som stod frem da det gjaldt som mest.

I ett av teltene på torget i gamlebyen i Riga dukket en hel gjeng fra Hornmusikken opp etter endt spilling på lørdag, og blant gjestene var også Eivind "El Fano". Et knallrødt piano som stod strategisk plassert midt blant bordene var for godt til å motstå, og El Fano inntok derfor med største selvfølgelighet plassen foran pianoet og begynte å spille.

Dette utløste umiddelbar begeistring og heiarop i lokalet, ikke minst fra en lett bedugget kokkekledd mann, som trolig var stedets eier og sjef. Gratis øl og Riga-balsam ble belønningen for El Fano, i tillegg til en lengre samtale om indre skjønnhet og sterke oppfordringer om å spille mer.

El Fano ga etterhvert etter for presset, og lot seg overtale til å spille samme melodi om igjen. Det viste seg etterhvert at han faktisk også hadde et par andre sanger på repertoaret, og begeistringen hos stedets eier ble ikke mindre av dette. Han var tydeligvis overbevist på at dette var den nye Leif Ove Andsnes som var på besøk.

El Fano Fantasico
El Fano Fantastico, her med sin faste ballettdanser Hanne Gunn, ble raskt stor stjerne i Riga på sitt røde piano.

I en av sine oppvisninger fikk El Fano, som nå for øvrig skal ha tatt kunstnernavnet El Fano Fantastico, selskap av Hanne Gunn, som utviste ballettkunster av sjeldent format. Kombinasjonen var unik, og ble et gjentatt med nesten tilsvarende suksess samme kveld. Da var imidlertid stedets eier forlengst forduftet fra åstedet.

El Fano Fantastico vurderer nå om han skal avholde flere konserter i Riga, for eksempel i byens flotte operahus. Det gjenstår nok imidlertid noe papirarbeid før dette kan bli en realitet.

(20.09.2010 kl 06:00)

Sommerpub på Anda neste år

ANDA/RIGA: Det ble som kjent ikke noen sommerpubsesong for Klepp Hornmusikk denne sommeren, selv om dette har blitt for en tradisjon å regne gjennom det siste tiåret. Hovedgrunnen til dette har vært at vertspuben Only One i Kleppekrossen har stengt dørene, slik at selve møtestedet ikke lenger var tilgjengelig.

For noen av sommerpubens trofaste deltakere har dette derfor vært en hard sommer, der for eksempel flere sykkelturer nærmest har foregått uten mål og mening. Hornmusikkens "grand old man" og æresmedlem Gillen besluttet derfor nylig at dette måtte man gjøre noe med.

Under en festmiddag i Riga i helgen kunne han derfor komme med en viktig kunngjøring: Neste år blir det sommerpub på terrassen på Anda hver torsdag, og der skal det bli mulig å kjøpe både øl, vin og akevitt.

Kunngjøringen utløste straks stor begeistring, men ikke lenge etter hadde også flere andre mulige møtesteder blitt lansert blant forsamlingen. Kanskje kan det dermed bli reneste stafetten mellom pubmøtene neste sommer, som dessverre fortsatt er langt unna.

(20.09.2010 kl 06:00)

Alt som før på Megler-quizen

SANDNES: Den ukentlige quizen på Megleren Øl- og Vinstue har nå passert sin tredje omgang siden høstsesongen startet, og mye tyder på at det kommer til å bli nok en jevn og god sesong. Selv om det er altfor tidlig å spå noen vinnere ennå, er tendensen i resultatene at det fortsatt er de etablerte og sterke lagene som ligger i toppen.

SAKMIL-nyhetene har dessverre ingen fullstendig oversikt over resultatene så langt, men det er klart Naked Men Singing er i føringen i totalsammendraget, mens lag som Fasiten, Halvsøstrene og Hjørnet er posisjonert i utfordrerposisjon ikke så langt bak.

Onsdagens to quizrunder ble vunnet av henholdsvis Halvsøstrene og Naked Men Singing, med en viss spredning mellom de hele 12 deltakerlagene. Resultatene var imidlertid noe varierende mellom rundene for noen av lagene, slik at det totalt sett jevner seg ut. Det gjenstår imidlertid å se hvor mange lag som holder ut gjennom hele sesongen.

Megler-quizen fortsetter som vanlig denne uken, med oppstart klokken 20:30 på onsdag.

(20.09.2010 kl 06:00)

Rykter & Rauaraddel

  • VM i vektløfting for kvinner, 48 kg, ble overraskende nok et høydepunkt for en delegasjon Hornmusikk-medlemmer på tur i Riga i helgen. En TV-skjerm viste nemlig mesterskapet på T.G.I. Friday fredag kveld, og fascinasjonen var stor da den tyrkiske vinneren løftet hele 121 kg over hodet. Seansen ble etterfulgt av bowling-mesterskap.

  • En annen pussig seanse i Riga var da et sykkelløp plutselig kjørte gjennom byens smale gater på lørdag. Temaet for løpet var tydeligvis nostalgisk, for både antrekk og sykler var stort sett av det antikvariske slaget. De hundretalls deltakerne gjorde seg godt bemerket med utstrakt bruk av både sykkelbjeller og bærter langs vegen.

  • Stjernepianisten El Fano Fantastico måtte skrive opptil flere autografer etter lørdagens opptredener i gamlebyen i Riga. Den lett beduggede eieren av spillestedet var overbevist om at han nå hadde fått den neste Leif Ove Andsnes på besøk, og ville ha autografen både til seg selv og sine to sønner.

  • Grønnsaker er som kjent ikke så populært i rockekretser, men RockePolitiet skal nå under tvil ha godkjent betegnelsen rockesalat etter en omfattende søknad. Rockesalat er rett og slett betegnelsen på en Mojito, den populære drinken med opptil flere grønne ingredienser. Det meldes om stort forbruk av slik salat under helgens tur til Riga.

    (20.09.2010 kl 06:00)

  • Hovedside

  • Arkiv
  • Multimedia
  • Søk etter artikler
  • Ja, ke syns du?
  • Tilfeldig artikkel

  • Informasjon
  • Tips oss!

    DENNE UKEN:
    Hele denne uken

     Hornmusikken balsamerte Riga
     Stjernepianist besøkte Riga
     Sommerpub på Anda neste år
     Alt som før på Megler-quizen
     Rykter & Rauaraddel

    Uke 37, 2010:
    Hele denne uken

     Harde tak i Warszawa
     Nytt talkshow med Quiz-Trond
     Syk avslutning i Skottland
     Hornmusikken klare for Riga
     Rykter & Rauaraddel

    Uke 36, 2010:
    Hele denne uken

     Ny Skottland-suksess for Sinclair
     Kjempeoppslutning om OGMS
     Kjempestøtte til OGMS
     Olli-Colaen er prøvesmakt
     Ny utflukt med Kor Hoen Travels
     Rykter & Rauaraddel