SAKMILs hovedsideSAKMIL-nyheteneInformasjon og historikkSAKMILs beryktede ordlisteThe SAKMIL GalleryGjestebokSkriv til SAKMIL! Navigasjonsmeny
Topp
Uke 29, 2013 Nyheter
 RT

SAKMIL-nyhetene kom med sin siste utgave mandag 28. oktober 2013. Denne siden vil ikke lenger bli oppdatert.
Takk til alle lesere som har bidratt til å holde hjulene i gang de siste 17 årene!

20 år med SAKMIL: SAKMIL med nye uniformseffekter

SAKMIL 20 år logo
BRYNE, 30. MAI 1996: I den ukentlige kavalkaden over de 20 innholdsrike SAKMIL-årene har vi nå kommet frem til 1996. Våren hadde forlengst kommet til Jæren, og det var tid for Jærdagen og tilhørende festligheter på Bryne. Paralallelt med Jærdagen gikk også musikkfestivalen om kvelden, som den gang hadde navnet Jæren Musikkfestival.

Torsdag 30. mai 1996 var det åpningsshow for festivalen i Storstova, og blant mange innslag var også trommestuntgruppen SAKMIL. På denne tiden hadde nok mange fått med seg SAKMIL i aksjon, men gruppen var også nokså ukjent for mange jærbuer. Det de skulle se og oppleve i Storstova denne kvelden var også helt nytt og ukjent.

SAKMIL på scenen i Storstova (1996)
SAKMIL i aksjon i Storstova under åpningen av Jæren Musikkfestival i 1996. Fiaskomannen Gillen roter det til, og blir grundig utskjelt av Litle-Store. Også Johnne (nr 2 fra venstre i oppstillingen) var med som vikar denne maidagen, og det var han som skaffet de røde strømpebuksene.

For SAKMIL ble spillingen imidlertid en utfordring, siden bare halvparten av medlemmene var spilleklare. Bare Litle-Store, Store-Litle og Frode kunne møte denne kvelden, og dermed manglet det 3 mann til å få full besetning. En lettere omarbeidelse av trommestuntet til at det kunne spilles av 4 mann, samt en vikaropptreden av Johnne, førte imidlertid til at SAKMIL likevel kunne stille opp på scenen i Storstova. I tillegg ble Gillen med som fiaskomann på Gamlå, og han rotet alt til så godt han kunne.

Den store nyheten denne kvelden var nok likevel de røde strømpebuksene. Det var Johnne som hadde fått ideen om at SAKMIL burde opptre med røde, halvt gjennomsiktige strømpebukser, og slik ble det. Kombinasjonen av strømpebukser, synlig undertøy, fiaskomann, sær humor og stilig presisjonsspilling tok publikum med storm. Latterbrølene var høylytte, og særlig den stripete underbuksa til Litle-Store ble behørig kommentert av enkelte som "hysterisk morsomt".

SAKMIL med nye strømpebukser (1996)
Etter spillingen i Storstova ble dagens SAKMIL-utgave foreviget i sitt nye antrekk. Dette har senere blitt SAKMIL-uniformen slik vi kjenner den i dag. SAKMIL måtte ellers for første gang spille med bare 4 mann, og selv da trengtes vikarer. Johnne stilte velvillig opp, mens Gillen (bakerst) var fiaskomann med Gamlå.

I det hele tatt var opptredenen så vellykket at den har preget SAKMIL for alltid etterpå. De røde strømpebuksene har blitt et velkjent kjennetegn på SAKMIL, og rammen rundt trommestuntet i 1996 har dannet mal for nesten alle senere SAKMIL-spillinger.

(15.07.2013 kl 06:00)

 • Hovedside

 • Arkiv
 • Multimedia
 • Søk etter artikler
 • Ja, ke syns du?
 • Tilfeldig artikkel

 • Informasjon
 • Tips oss!

  DENNE UKEN:
  Hele denne uken

   Caroline brøt etappen
   20 år med SAKMIL: SAKMIL med nye uniformseffekter
   Andre SAKMIL-høydepunkter i 1996
   Rykter & Rauaraddel

  Uke 28, 2013:
  Hele denne uken

   Tredelt OGMS-feiring på Megleren
   God sommerstøtte for OGMS
   Sprek seilasoppladning
   SAKMIL spradet i dobbeltsideoppslag
   20 år med SAKMIL: SAKMIL reiste til utlandet og traff en kjyddnase
   Rykter & Rauaraddel

  Uke 27, 2013:
  Hele denne uken

   20 år med SAKMIL: SAKMIL tok alle på senga
   20 år med SAKMIL: Andre høydepunkter fra 1994
   Julifeiring for OGMS
   Sommer med Helldorado
   Rykter & Rauaraddel