SAKMILs hovedsideSAKMIL-nyheteneInformasjon og historikkSAKMILs beryktede ordlisteThe SAKMIL GalleryGjestebokSkriv til SAKMIL! Navigasjonsmeny
Topp
Uke 29, 2013 Nyheter
 RT

SAKMIL-nyhetene kom med sin siste utgave mandag 28. oktober 2013. Denne siden vil ikke lenger bli oppdatert.
Takk til alle lesere som har bidratt til å holde hjulene i gang de siste 17 årene!

Caroline brøt etappen

KALMAR, SVERIGE: I forrige uke kunne SAKMIL-nyhetene melde om stolte Caroline af Sandnes, som gjorde seg klar til første etappe i årets Tall Ships Race. Værforholdene var imidlertid ikke de beste, og i løpet av uken gikk jo også Stavanger-båten Wyvern til bunns i Østersjøen. Også Caroline fikk merke det harde været, og kapteinen valgte derfor å avbryte første etappe og legge til havn i Kalmar i Sverige.

Seilasen, som skulle gå til Helsinki i Finland, startet imidlertid svært rolig. Det var vindstille i startområdet, og Caroline havnet derfor langt bak i starten siden det ikke er lov å bruke motor den siste halve nautiske milen før start.

Middag på havet
Kaptein Larsi og nestkommanderende Rune nyter middagen i herlige omgivelser.

Vinden tok seg til gjengjeld kraftig opp etterhvert, helt opp til 23 m/s på det meste. Dette er i meste laget for en båt som Caroline, og kombinasjonen av en god kaptein og godt sjømannsvett førte til slutt til at seilet ble revet og motoren startet før det gikk altfor hardt ut over rigg og mannskap. Det meldes likevel om en fantastisk seilas.

Caroline la deretter til havn i Kalmar, før den lørdag satte kursen mot Helsinki til neste etappestart. Ferden går innaskjærs så langt som mulig, og mannskapet regner med å være fremme i løpet av onsdagen.

(15.07.2013 kl 06:00)

20 år med SAKMIL: SAKMIL med nye uniformseffekter

SAKMIL 20 år logo
BRYNE, 30. MAI 1996: I den ukentlige kavalkaden over de 20 innholdsrike SAKMIL-årene har vi nå kommet frem til 1996. Våren hadde forlengst kommet til Jæren, og det var tid for Jærdagen og tilhørende festligheter på Bryne. Paralallelt med Jærdagen gikk også musikkfestivalen om kvelden, som den gang hadde navnet Jæren Musikkfestival.

Torsdag 30. mai 1996 var det åpningsshow for festivalen i Storstova, og blant mange innslag var også trommestuntgruppen SAKMIL. På denne tiden hadde nok mange fått med seg SAKMIL i aksjon, men gruppen var også nokså ukjent for mange jærbuer. Det de skulle se og oppleve i Storstova denne kvelden var også helt nytt og ukjent.

SAKMIL på scenen i Storstova (1996)
SAKMIL i aksjon i Storstova under åpningen av Jæren Musikkfestival i 1996. Fiaskomannen Gillen roter det til, og blir grundig utskjelt av Litle-Store. Også Johnne (nr 2 fra venstre i oppstillingen) var med som vikar denne maidagen, og det var han som skaffet de røde strømpebuksene.

For SAKMIL ble spillingen imidlertid en utfordring, siden bare halvparten av medlemmene var spilleklare. Bare Litle-Store, Store-Litle og Frode kunne møte denne kvelden, og dermed manglet det 3 mann til å få full besetning. En lettere omarbeidelse av trommestuntet til at det kunne spilles av 4 mann, samt en vikaropptreden av Johnne, førte imidlertid til at SAKMIL likevel kunne stille opp på scenen i Storstova. I tillegg ble Gillen med som fiaskomann på Gamlå, og han rotet alt til så godt han kunne.

Den store nyheten denne kvelden var nok likevel de røde strømpebuksene. Det var Johnne som hadde fått ideen om at SAKMIL burde opptre med røde, halvt gjennomsiktige strømpebukser, og slik ble det. Kombinasjonen av strømpebukser, synlig undertøy, fiaskomann, sær humor og stilig presisjonsspilling tok publikum med storm. Latterbrølene var høylytte, og særlig den stripete underbuksa til Litle-Store ble behørig kommentert av enkelte som "hysterisk morsomt".

SAKMIL med nye strømpebukser (1996)
Etter spillingen i Storstova ble dagens SAKMIL-utgave foreviget i sitt nye antrekk. Dette har senere blitt SAKMIL-uniformen slik vi kjenner den i dag. SAKMIL måtte ellers for første gang spille med bare 4 mann, og selv da trengtes vikarer. Johnne stilte velvillig opp, mens Gillen (bakerst) var fiaskomann med Gamlå.

I det hele tatt var opptredenen så vellykket at den har preget SAKMIL for alltid etterpå. De røde strømpebuksene har blitt et velkjent kjennetegn på SAKMIL, og rammen rundt trommestuntet i 1996 har dannet mal for nesten alle senere SAKMIL-spillinger.

(15.07.2013 kl 06:00)

Andre SAKMIL-høydepunkter i 1996

Det tredje hele SAKMIL-året var ikke et utpreget travelt år, mye fordi store deler av SAKMIL-medlemmene var opptatt med studier, førstegangstjeneste og andre ting. Det ble likevel noen høydepunkter å ta vare på, og særlig en SAKMIL-nyvinning dette året har levd videre helt til i dag: SAKMIL-nyhetene.

SAKMIL hadde allerede i 1996 ganske oppegående websider, og verdensveven som medium begynte å bli vanligere også blant folk flest. Tidligere var det stort sett universitets- og høyskolemiljøet, samt forsvaret som forholdt seg til internett, men nå begynte også vanlige folk å få ISDN-linjer og modemer installert hjemme.

SAKMIL tok konsekvensen av dette og la i september ut en ny versjon av sine nettsider, og her var nyvinningen SAKMIL-nyhetene også på plass. Nyhetssiden skulle være et sted for aktuell informasjon om SAKMIL og miljøet rundt trommestuntgruppen, og skulle oppdateres ukentlig. I begynnelsen ble ukens nyheter lagt ut ved midnatt natt til mandag, men dette ble senere (i 1998) lagt om til mandag morgen klokken 06:00.

Det var den gang som nå Nodi som var redaktør for sidene, og tipsene til innhold på SAKMIL-nyhetene strømmet snart til. Med SAKMIL sitt utspring fra Klepp Hornmusikk var det naturlig at det kreative og travle miljøet rundt Hornmusikken ble en del av dekningsområdet for nyhetene, og senere oppstod det jo også nye band og grupperinger fra det samme miljøet. Slik har SAKMIL-nyhetene gradvis vokst ut av sin egen sfære og inn i det lokale musikk- og kulturlivet, dog stadig med hovedfokus på SAKMIL og nærmeste omgivelser.

Foruten åpningen av Jæren Musikkfestival var det bare 2 andre SAKMIL-spillinger i 1996. Den første var på nyttårskonserten til Klepp Hornmusikk 7. januar, da SAKMIL fremførte et ensemblestykke for trommer som de aldri siden har spilt igjen. Ellers feiret reklamebransjen seg selv 12. september, og det med innslag fra djerve SAKMIL-trommeslagere.

Også årsmøtet i 1996, eller Årsmesså, må nevnes. Den ble avholdt i befalsmessa på Sola Flystasjon, og mange viktige saker ble gjennomgått.

(15.07.2013 kl 06:00)

Rykter & Rauaraddel

 • SAKMIL-nyhetene fulgte i vår de håpløse forsøkene på å redde en palme i Lindavegen etter at vinteren hadde herjet stygt med den. I juni ble dette gitt opp, men på torsdag ble en ny palme plantet samme sted som den forrige. Dermed blir det palmesus også denne sommeren.

 • Sommertid er festivaltid, og på Bryne til og med innendørs. Ranglerock gikk av stabelen i byen på Jæren i helgen, nærmere bestemt på Bryne Mølle. Mye folk, godt program og god stemning er stikkordene for nok en vellykket Ranglerock.

  (15.07.2013 kl 06:00)

 • Hovedside

 • Arkiv
 • Multimedia
 • Søk etter artikler
 • Ja, ke syns du?
 • Tilfeldig artikkel

 • Informasjon
 • Tips oss!

  DENNE UKEN:
  Hele denne uken

   Caroline brøt etappen
   20 år med SAKMIL: SAKMIL med nye uniformseffekter
   Andre SAKMIL-høydepunkter i 1996
   Rykter & Rauaraddel

  Uke 28, 2013:
  Hele denne uken

   Tredelt OGMS-feiring på Megleren
   God sommerstøtte for OGMS
   Sprek seilasoppladning
   SAKMIL spradet i dobbeltsideoppslag
   20 år med SAKMIL: SAKMIL reiste til utlandet og traff en kjyddnase
   Rykter & Rauaraddel

  Uke 27, 2013:
  Hele denne uken

   20 år med SAKMIL: SAKMIL tok alle på senga
   20 år med SAKMIL: Andre høydepunkter fra 1994
   Julifeiring for OGMS
   Sommer med Helldorado
   Rykter & Rauaraddel