SAKMILs hovedsideSAKMIL-nyheteneInformasjon og historikkSAKMILs beryktede ordlisteThe SAKMIL GalleryGjestebokSkriv til SAKMIL! Navigasjonsmeny
Topp
Uke 21, 2008 Nyheter
 RT

SAKMIL-nyhetene kom med sin siste utgave mandag 28. oktober 2013. Denne siden vil ikke lenger bli oppdatert.
Takk til alle lesere som har bidratt til å holde hjulene i gang de siste 17 årene!

Sol og vind på nasjonaldagen

KLEPPE/ORSTAD/HORPESTAD: Mens andre deler av landet slet med både regn, sludd og snø på 17. mai, ble det en til dels strålende nasjonaldag på Vestlandet. På Jæren ble det en dag fylt med mye sol, men ikke de helt store temperaturene. Det sørget en sterk og kald nordavind for.

Likevel var det særdeles god oppslutning om feiringen, og feststemte mennesker i bunader og andre finklær var å se overalt. Langs de ulike 17. mai-rutene stod de oppstilt, og både jublet og heiet frem sine kjente i togene som passerte.

17. mai 2008, Kleppe
Klepp Hornmusikk har tatt oppstilling på Kleppe før toget starter.

I Klepp kommune ble det som alltid en omflakkende tilværelse for Klepp Hornmusikk. For det meste foregikk dagen helt etter tradisjonene, men i år var det tradisjonelle toget på Tu byttet ut med toget på Orstad. Grunnen var at Engelsvoll-Orstad Skulekorps, som tradisjonelt har sørget for musikken på Orstad, i år har slitt alvorlig med dårlig medlemstall. Likevel sørget et tynt besatt skolekorps for fin lyd i toget, med litt hjelp fra KillKenneth på paradetromme underveis. Resten av Hornmusikken marsjerte lenger bak i toget, og dermed var det to korps på Orstad dette året.

Det var første gang Klepp Hornmusikk deltok offisielt i toget på Orstad, men korpset har likevel spilt her en gang tidligere. I 1999 dukket de nemlig uanmeldt opp i toget her, noe som høstet blandet mottakelse hos arrangørene. I år var folk imidlertid sjeleglade for å ha et solid voksenkorps tilstede på nasjonaldagen.

Orden i rekkene
Toget langs Horpestad går ganske rett frem.
Forøvrig spilte Hornmusikken også i togene på Kleppe og Horpestad, og dagen startet allerede klokken 07:20 med revelje rundt i Kleppekrossen. Mange mente at det ble mye trommemarsj dette året, men i løpet av noen hektiske timer spilte korpset seg faktisk gjennom intet mindre enn 38 marsjer. Dette er et langt høyere tall enn i fjor, da bare 31 marsjer ble avspilt, og på linje med snittet fra de første årene i dette årtusenet.

Avspilte marsjer 2000 - 2008

2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008
38 38 39 40 44 39 40 31 38

(19.05.2008 kl 06:00)

Gjenstridig fanesak

KLEPPE: Fanebærer Olav hadde sin strie tørn med å holde Klepp Hornmusikk sin røde fane høyt hevet i vinden på 17. mai. Nordavinden var nemlig både kald og kraftig, og gjorde sitt beste for å gjøre livet som fanebærer mest mulig vanskelig.

Vinden var likevel ikke det største problemet når det gjaldt fanen denne dagen. Da alle 17. mai-togene var vel overstått var det nemlig på tide å pakke ned igjen fanen, som til vanlig ligger i flere deler oppi en egen koffert.

Dette viste seg imidlertid å være langt vanskeligere enn først antatt. Skaftet til fanen består av tre deler, som går inn i hverandre i noen spesielle skjøtestykker av metall. Akkurat her lå også problemet. Mens den første delen av skaftet lot seg løsne med bare litt motstand, var det klin umulig å skille de to andre. Den ene delen hadde rett og slett kilt seg bom fast inni den andre, og det var umulig både å vri de enkelte stykkene og å simpelthen dra de fra hverandre.

Fanesak
KillKenneth kjøler ned skaftet med tørris, uten at det hjalp noe særlig.
Flere kreative forsøk ble iverksatt, men det meste var nytteløst. Selv vitenskapen ble tatt i bruk, og siden metall utvider seg i varmen og blir mer kompakt når man kjøler det ned, ble det besluttet å kjøle ned skjøtestykket. KillKenneth og Nodi gikk straks i gang med prosjektet, og med KillKenneth sin velutstyrte varebil i umiddelbar nærhet var nedkjøling ikke noe problem. KillKenneth kjører nemlig alltid rundt med en kasse tørris (frossen karbondioksid) i bilen, og denne ble nå tatt i bruk for å kjøle ned skjøtestykket.

Metallet ble raskt kaldere, men metoden var imidlertid ikke tilstrekkelig. De to delene hang stadig like fast sammen, og forsøket måtte oppgis uten videre suksess. Dermed er de to delene fortsatt i et stykke, og blir trolig værende slik til nye forsøk iverksettes. Det var med andre ord snakk om en riktig gjenstridig fanesak i dette tilfellet.

(19.05.2008 kl 06:00)

Stilfull feiring også i Baku

BAKU, ASERBADJAN: Også fra Hornmusikk-utposten i Baku, Aserbadjan, meldes det om en vellykket feiring av 17. mai. Mens gjestene ankom 17. etasje (selvsagt) på ISR Plaza midt i byen, sørget et innleid korps for å spille ulike marsj-sanger arrangert av Klepp Hornmusikk sin dirigent Arild Mjaaland. I forhold til tidligere år var det imidlertid også et nytt innslag, siden også Defilermarsj stod på repertoaret.

Klokken 09:00 ble den norske nasjonalsangen avspilt og sunget, og etter dette fulgte en velsmakende frokost for omtrent 110 gjester. Frokosten hadde innslag av importerte varer som røkelaks, fenalår og spekeskinke. Her ble også den lokale lederen i 17. mai-komiteen, eksilbarytonisten Thor Viggo, overrakt et gratulasjonstelegram fra selveste Kong Harald, og også ambassadør Jon Ramberg frembragte sine hilsener.

17. mai i Baku
Thor Viggo og hans innleide korps sørget nok en gang for en skikkelig markering av 17. mai i Baku.

Eksilbarytonisten og hans kone sørget senere for å hente kaker, gele og andre godsaker til den viderem markeringen på Crescent Beach Hotel. Samtidig sørget de også for å ringe sin hjemlige nabokone på Klepp, slik at Ja vi elsker kunne overføres via mobilnettet direkte fra flaggheisingen i "slakterbakken" på Kleppe.

Flaggborg i Baku
En solid flaggborg dannet fortroppen i det lokale 17. maitoget.
På Crescent Beach fulgte et etterhvert tradisjonelt opplegg med nasjonalsanger, barne- og folketog, tale for dagen, lunsj og leker på stranden. Blant de ca 130 deltakerne ble det etterhvert registrert noen tilfeller av solbrenthet, men en svalende vind gjorde at det ikke ble altfor varmt. Ungdomsgruppen Helli.da fra Oslo underholdt med en danseopptreden, før voksne og barn fikk sin velfortjente og gode dose med kaker, is og norsk snop.

Feiringen fortsatte på kulturelt vis utover kvelden. I Filharmonien hadde den norske ambassaden nemlig et offisielt opplegg med påfølgende bevertning, og her skal det etter sigende aldri ha blitt tomt i glassene. Det sørget et velvoksent kelnerapparat for.

(19.05.2008 kl 06:00)

Jærdag og jærnatt på vei

BRYNE: Til helgen braker det løs igjen med et yrende folkeliv på Bryne, i det Jærdagen og Jærnåttå står for døren. Mens aktivitetene på dagtid for det meste dreier seg om en stor markedsplass midt i sentrum, med tilhørende aktiviteter, er det musikken som rår på kveldstid.

Jærnåttå må imidlertid kjempe med Classic Rock Festival i gaukebyen lenger nord, og det gjenstår å se hvordan dette vil slå ut på billettsalget. Selve festivalprogrammet er det likevel ikke noe å si på, og det blir både nye innslag og gjensyn med gamle jærnattsstorheter.

Mingo Fishtrap i Storstova
Det blir gjensyn med den amerikanske supergruppen Mingo Fishtrap på Jærnåttå.

Den største enkeltstående begivenheten er nok utvilsomt konserten med Kaizers Orchestra på torget fredag kveld. På det flotte nye torget på Brynet er det plass til ganske mange mennesker, og det er all grunn til å tro at publikumstilstrømningen blir stor denne kvelden.

Også Kurt Nilsen skal sørge for stemning på torget, og det blir et gledelig gjensyn med fjorårets superband og festivalsuksess Mingo Fishtrap. I tillegg spiller også en rekke mer eller mindre lokale band på ulike scener i Bryne-byen, deriblant Olav Larsen & the Alabama Rodeo Stars.

For Jærdagen sin del er det ellers 50. gang denne arrangeres, og i år er hele arrangementet flyttet fra området rundt Bryne Stadion og ned til sentrum. Det hele braker løs på fredag.

(19.05.2008 kl 06:00)

Rykter & Rauaraddel

  • En mobiltelefon kan brukes til så mangt, også til å åpne ølflasker med. Det erfarte en travel musiker i forrige uke, da han dagen etter en noe fuktig spillejobb oppdaget mange rare skrammer og merker på sin telefon. Den virket imidlertid fortsatt fint.

  • Quizlaget Fasiten snublet stygt i onsdagens Megler-quiz, noe de andre lagene trolig var glade for. Riktignok klarte Fasiten en fin andreplass i første runde, men endte langt bak i den neste. Likevel leder laget komfortabelt sammendraget en drøy måned før sesongslutt.

  • På grunn av Classic Rock Festival på Sandnes blir det forøvrig ingen Megler-quiz denne uken. Neste quizrunde avholdes dermed onsdag 29. mai.

  • Rølpebandet Ingenting og banjoer skulle ha lite med hverandre å gjøre, skulle man tro. Dette viser seg imidlertid ikke å stemme, siden Banjo-Erlend nå skal være banjosolist på den nye sangen Banjopsykose. Den og andre Ingenting-slagere kan oppleves på Classic Rock Festival på Sandnes fredag kveld.

    (19.05.2008 kl 06:00)

  • Hovedside

  • Arkiv
  • Multimedia
  • Søk etter artikler
  • Ja, ke syns du?
  • Tilfeldig artikkel

  • Informasjon
  • Tips oss!

    DENNE UKEN:
    Hele denne uken

     Sol og vind på nasjonaldagen
     Gjenstridig fanesak
     Stilfull feiring også i Baku
     Jærdag og jærnatt på vei
     Rykter & Rauaraddel

    Uke 20, 2008:
    Hele denne uken

     Suksess med Zappa
     Understellet på plass for fløytepus
     I en klasse for seg selv
     Blant viker og klipper i filmens vugge
     Alt klart til 17. mai
     Rykter & Rauaraddel

    Uke 19, 2008:
    Hele denne uken

     Forrykende Opera-Sirkus
     Synkronpropping i nest bakerste ledd
     Nysirkus-marken ønsket velkommen
     Vårlig OGMS-fest
     Ingen OGMS uten støttemøter
     Suveren månedsavslutning
     Zappa på Only One
     Rykter & Rauaraddel