SAKMILs hovedsideSAKMIL-nyheteneInformasjon og historikkSAKMILs beryktede ordlisteThe SAKMIL GalleryGjestebokSkriv til SAKMIL! Navigasjonsmeny
Topp
Uke 19, 2008 Nyheter
 RT

SAKMIL-nyhetene kom med sin siste utgave mandag 28. oktober 2013. Denne siden vil ikke lenger bli oppdatert.
Takk til alle lesere som har bidratt til å holde hjulene i gang de siste 17 årene!

Forrykende Opera-Sirkus

KLEPP ST.: Det var ikke bruk for verken kinaputter eller billig fyrverkeri til de siste dagers store kulturbegivenhet i Klepp. De drøyt 120 aktørene i Opera-Sirkus sørget nemlig selv for å gjøre begivenheten til et fyrverkeri av et show, og det var til tider svært spektakulære stunt som foregikk i den gamle eplemjølsfabrikken på Klepp stasjon.

Helt fra premieren torsdag kveld og til applausen ebbet ut i maikvelden på søndag, har det vært fulle hus og stor stemning i fabrikkhallen. Opera-Sirkus har vært en ubetinget suksess fra ende til annen, og folk har nærmest gått mann av huse for å få med seg det alle har snakket om.

Tariqs arie
Tariq (Harald Undheim) synger sin arie på Opera-Sirkus. Potetkjelleren er vakkert lyssatt, og publikum er fjetret.

Forestillingen starter med at norsk-pakistanske Shabana (Hilde Dubland) skal tvangsgiftes med sin fetter i Pakistan. Broren Tariq (Harald Norheim), som fortsatt er i Norge, blir tilkalt for å hente henne hjem, men mangler penger til den lange flyreisen. Plutselig dukker vaktmesteren Peter (Heine Totland) opp, og han har en fortid som trapesartist i Polen.

Sykkelstunt
Mange akrobatiske stunt preget sirkuset. Her er enhjulssykkelen i fritt svev.

Shabana
Shabana (Hilde Dubland) synger sin vakre og stemningsfulle sang.
For å samle inn penger til turen, bestemmer Tariq, Peter og hans venner seg for å arrangere en sirkusforestilling i den såkalte nysirkustradisjonen. Dermed dukker de opp på rekke og rad til både audition og sirkusforestilling, og det er bare å nevne i fleng: Rapperen Atlars, Klepp Mannskor, gitaristen Banjo-Erlend, sjonglører, akrobater, dansere og gud vet hva.

Det hele munner ut i en storslått og spektakulær forestilling med mektig musikk, dans, akrobatikk og bokstavelig talt flammende sjonglørkunster. Til tross for at pengene som ble samlet inn gjennom sirkuset kommer på avveie, ordner alt seg til det beste til slutt, og Shabana kommer seg trygt hjem til Norge.

Dette var essensen i den drøyt timeslange opera-musikalen, som publikum mottok med pur begeistring. Premieren var utsolgt lang tid i forveien, og her sørget også ordfører i Klepp, Elfin Lea, å gjøre stas på de viktigste aktørene i forestillingen. Etter begeistret omtale i Jærbladet ble det også fullt hus de andre kveldene, og dermed ble tidenes største kultursatsing i Klepp til akkurat den suksessen den fortjente å bli.

De gamle, tradisjonsrike fabrikklokalene på Klepp stasjon fungerte også perfekt som kulisser til den ungdommelige forestillingen, og forhåpentligvis er det ikke siste gang det foregår kulturelle begivenheter her.

De fire forestillingene med Opera-Sirkus markerte også avslutningen på et prosjekt som startet med noen forholdsvis ville ideer for hele 3 år siden. Det er Marianne Øvregaard som har vært prosjektleder for arrangementet, og også ungdomsskoleelevene i kommunen har vært sterkt delaktige i å skape den flotte forestillingen.

Sirkus Shabana
Sirkus Shabana er i gang. Sirkusdirektør Peter (Heine Totland) introduserer sine artister for publikum.

Nå har røyken etter sirkuset lagt seg, og i løpet av uken er nok alt tilbake i normalt gjenge på potetmjølfabrikken. Minnene vil imidlertid bestå, og det er nok mange som skal leve lenge på dem. Det har de også all mulig grunn til.

(05.05.2008 kl 06:00)

Synkronpropping i nest bakerste ledd

KLEPP ST.: Klepp Hornmusikk har vært sterkt delaktige i oppsetningen av Opera-Sirkus. Korpset har nemlig fungert som det allsidige sirkusorkesteret, og tryllet fram alt fra de skjøreste stemninger til moderne rap og rock'n'roll. Med et solid komp, forøvrig forsterket med Banjo-Erlend på gitar og Stoffi på bass, og god besetning i alle ledd har det vært godt trøkk over musikken i fabrikkhallen.

Det var imidlertid ikke alle ører som var like begeistret i korpsets rekker. Hornmusikkens velklingende og velspillende baryton-rekke var nemlig så uheldige å bli plassert i umiddelbar nærhet til korpsets vibrafon, og med Nodi bak køllene var det ikke lite lyd som strømmet ut av den.

Vibrafon og ørepropper
Kraftig lyd fra vibrafonen på Opera-Sirkus. Barytonistene som sitter like foran visste likevel råd og proppet inn og ut etter behov.

Vibrafonen kunne høres på nesten samtlige nummer i forestillingen, og med instrumentets metallstaver i hodehøyde, og bare en halv meter unna, kunne det nok bli i meste laget å være barytonist i korpset. Nodi sine til dels kreative akkorder var nemlig egnet til både akutte og kroniske hørselsproblemer.

Tiltak ble derfor relativt raskt iverksatt for å dempe skadevirkningene. Allerede i god tid før premieren hadde alle barytonistene utstyrt seg med hver sitt personlige sett med øreplugger, og disse lå klar til snarlig bruk så snart køllene begynte å bevege seg. Enkelte av musikerne hadde også notert flittig i notene, med kommentarer som "Propp inn" og "Propp ut", og prosedyren med å sette inn og ta ut øreproppene var vel innøvd.

Det var nesten som man kunne snakke om synkronpropping i barytonrekken. Onde tunger ville forøvrig ha det til at dette også kunne vært et innslag i operasirkuset, men heldigvis ble ideen forkastet lenge før barytonistene kom seg til sirkusaudition hos sirkusdirektør Peter.

(05.05.2008 kl 06:00)

Nysirkus-marken ønsket velkommen

KLEPP ST.: Helgens suksessrike Opera-Sirkus har trukket folk ut av godstolene, og bare høstet lovord fra dem som var så heldige å få med seg begivenheten. Ikke bare fikk publikum være med på en spektakulær forestilling, men de ble også ønsket velkommen på beste måte. Den såkalte Nysirkus-marken startet nemlig opp allerede en time før forestillingen, og her kunne folk både kjøpe mat med poteter som hovedingrediens, program og t-skjorter.

Klarinett-band
De to brødrene prøver febrilsk å gjemme seg for RockePolitiet, men Tore lar seg ikke affisere.

Et lite orkester sørget også for en fin musikalsk innpakning til det hele. Jødisk-inspirert musikk kunne nemlig høres fra tre profilerte musikere, med Tore H. Aarrestad på klarinett i føringen. Han ble imidlertid akkompagnert av et brødrepar, som raskt ble oppdaget av RockePolitiet.

Det er ingen hemmelighet at Banjo-Erlend og Stoffi jobber hardt for å forbedre sitt rocke-image, men å spille i et klarinettband er neppe måten å gjøre det på. De to prøvde derfor febrilsk å skjule hvem de var da inspektører fra RockePolitiet plutselig dukket opp på Nysirkus-marken, men uten å lykkes. De faller nå langt nedover på Rockometeret.

(05.05.2008 kl 06:00)

Vårlig OGMS-fest

SANDNES: Etter en april-måned som ble unnagjort i en forrykende fart, var det lørdag tid for et nytt månedsmøte i Guinnessbevegelsen Odd Grythe Memorial Society (OGMS). De entusiastiske OGMS-tilhengerne har nå i et par måneder vært på utflukter til fremmede land og puber, men denne måneden var møtet endelig tilbake til de faste lokalitetene på Megleren Øl- og Vinstue på Sandnes.

Det fine været lokket også ut mye folk, og det var selvsagt den omstridte takterrassen på Megleren som ble møtearena. Etter et innledende opphold på den røykfrie delen av terrassen forflyttet forsamlingen seg etterhvert ut på røykeområdet, og her kunne de også nyte den varme vårsolen som skinte inn gjennom et åpent tak.

En rekke temaer og emner ble drøftet underveis i møtet, og det var bred enighet om at verken brokkoli eller klarinetter er spesielt rocka. Stemningen var løs og ledig, og det ble etterhvert ganske folksomt rundt OGMS-hjørnet på Megleren. Likevel var det en rekke møtedeltakere som hadde andre gjøremål utover kvelden, og da klokken nærmet seg 18 begynte deltakerantallet å gå nedover igjen.

Til slutt valgte den gjenværende delen av forsamlingen å flytte seg til Sørbøtunet mellom Sandnes og Ganddal, der Kylling-Børge inviterte til hyggelig samvær på terrassen. Dette ble en umiddelbar og langvarig suksess.

Møtet på Megleren var imidlertid ikke helt slutt ennå. Etter at OGMS-forsamlingen hadde skiftet base dukket nemlig en ny Guinness-entusiast opp, bare for å finne ut at det ikke var flere OGMS-deltakere igjen. Norleif og hans kone måtte dermed registrere sitt oppmøte per SMS.

OGMS mai 2008
Pent vær og god oppslutning om årets maimøte i OGMS.

Totalt ble det registrert 15 GD på lørdagens møte, og når man da legger til 6 GO, vitner tallene om et særdeles bra besøkt møte. I Guinness-drikkende, subsidiært ankommet rekkefølge, ble følgende oppmøteliste protokollert:

GD: Banjo-Erlend, Nodi, Ole, Brokkoli-Terje, Rune, KillKenneth, MacIdar, Dørgi, Kjell, Kylling-Børge, Roffe, Ovesen, Quiz-Trond, Jon Einar og Norleif.

GO: Aina, Per Arild, Frp-Tore, Stoffi, Sissel, Kona til Norleif.

Neste månedsmøte i OGMS finner også sted på Megleren, og da viser kalenderen lørdag 7. juni.

(05.05.2008 kl 06:00)

Ingen OGMS uten støttemøter

ØKSNEVIK/KØBENHAVN: Det hører med til sjeldenhetene at det avholdes månedsmøte i OGMS, uten at det også forekommer støttemøter andre steder i verden. Årets maimåned ble ikke noe unntak i så måte, og i løpet av lørdagskvelden tikket det inn meldinger om to støttemøter.

OGMS støttemøter mai 2008
Øverst: Oddvar nøt vårsolen og en Guinness på terrassen i Øksnevik.
Nederst: Anne og Stig på Old English Pub i København.
De første rapportene kom fra København, der Guinness-paret Anne og Stig hadde tatt turen til Old English Pub. Her kunne de nyte et par velfortjente Guinness etter å ha vandret rundt i den danske hovedstaden.

Tilbake i hjemlandet ble også OGMS-møtet støttet i en hytte på Sørlandet, nærmere bestemt i Øksnevik nær Lindesnes. Her hadde IH og Oddvar innlosjert seg for helgen, og i solveggen kunne Oddvar registreres som møtets eneste GD.

Det ble også meldt om forsøk på å arrangere et støttemøte på Bryne utover kvelden. Etter et fantastisk aprilmøte på Thime Station for en måned siden, var det nå imidlertid helt tomt for både Guinness og flere andre typer fatøl på denne puben. Dermed ble møteforsøket ikke helt det man hadde sett for seg, og møtet med 6 deltakere ble dermed heller ikke godkjent som et skikkelig støttemøte.

(05.05.2008 kl 06:00)

Suveren månedsavslutning

SANDNES: Quizlaget Fasiten har gjort en noe variabel innsats det siste quizåret, men i kjent stil har laget nå virkelig funnet vårformen. Den siste måneden har Fasiten nemlig opparbeidet seg en solid ledelse, og på den fremskutte quizen på onsdag ble det full pott i begge runder.

Dermed ser det ut til at Fasiten både skal innkassere månedsseieren for april og surfe videre med en komfortabel halvårsledelse, i det det gjenstår mindre enn 2 måneder av quizsesongen. Den siste onsdagen i juni er det nemlig over for denne gang, og både Fasiten og de andre faste quizlagene kan ta en velfortjent sommerferie.

Onsdagens utgave av Fasiten var forøvrig sterkt vikarpreget, uten at resultatet ble dårligere av den grunn. Kylling-Børge og Quiz-Trond utviste også svært gode kunnskaper om sanger fra Melodi Grand Prix, og sørget med det for en ganske suveren seier til Fasiten i andre runde.

Megler-quizen fortsetter denne uken, og da til vanlig tid med oppstart onsdag klokken 20:30.

(05.05.2008 kl 06:00)

Zappa på Only One

KLEPPE: Det er vel heller tvilsomt om salige Frank Zappa selv dukker opp på Only One i Kleppekrossen på fredag, men musikken hans lever likevel i beste velgående. I den sterkt fremadstormende puben er det denne helgen Orstad Storband som står for musikken, og det er duket for en solid dose Zappa når de inntar scenen fredag kveld.

Zappa-konsert
Orstad Storband spiller musikk av Frank Zappa på fredag.
Det er gitarist i storbandet, Banjo-Erlend, som har arrangert musikken for storband, og nettopp Frank Zappa skal også være en av hans største favoritter. Innpakket i Orstad Storband sitt lydbilde er det dermed duket for en solid musikkopplevelse på den eneste puben i Kleppekrossen.

Zappa-konserten er forøvrig noe som har vært påtenkt og planlagt i en årrekke, og nå braker det altså endelig løs. Det er imidlertid neppe siste gang dette repertoaret blir servert, for i august fremføres nemlig Zappa-musikken også på Storbandfestivalen i Tønsberg og Nøtterøy.

Orstad Storband dirigeres denne gang av Didrik Ingvaldsen, og konserten på Only One starter klokken 21:00.

(05.05.2008 kl 06:00)

Rykter & Rauaraddel

  • Det ble noen svindyre batterier på en herværende gitarist i forrige uke, etter at han tok turen fra Klepp stasjon til Kleppe for å kjøpe en pakke batterier til sin trådløse gitardings. Politiet var nemlig ute med sin laser på strekningen, og dette medførte et ikke ubetydelig forelegg i tillegg til prisen på batteriene. Gitaristen lovte imidlertid høytidelig at han ikke skulle kjøre for fort flere ganger.

  • Den nevnte gitarist og hans bror spiller forøvrig i folkemusikk- og bluegrassgruppen Stambordet, som tirsdag kveld hadde konsert på Sting i Stavanger. Bandet skal imidlertid også menge seg i verdenstoppen i oktober, nærmere bestemt blant kremen av verdens saueklippere. Da arrangeres nemlig VM i saueklipping i Bjerkreim, og i den anledning kunne lokale TV-seere følge Stambordet da de avspilte en skikkelig saueslått i et fjøs på NRK Rogaland i forrige uke.

  • Det er ikke meldt om nye brokkoli-fremstøt den siste uken. Dette skal RockePolitiet være meget fornøyd med.

  • Trompetisten Ovesen innrømmer nå å ha alle platene til Herb Alpert. Ifølge kjennere skal dette i beste fall være litt nerdete, eller muligens bra dersom man har dårlig musikksmak.

  • For første gang i OGMS-historien gikk Guinness-regnskapet i pluss på lørdag. Det er nemlig vanlig å bare notere antall Guinness på en lapp, og siden betale alt samlet, og dette har ofte ført til restbeløp i OGMS sin disfavør. I helgen skjedde imidlertid det motsatte, og det var Ovesen som stakk av med seieren.

    (05.05.2008 kl 06:00)

  • Hovedside

  • Arkiv
  • Multimedia
  • Søk etter artikler
  • Ja, ke syns du?
  • Tilfeldig artikkel

  • Informasjon
  • Tips oss!

    DENNE UKEN:
    Hele denne uken

     Forrykende Opera-Sirkus
     Synkronpropping i nest bakerste ledd
     Nysirkus-marken ønsket velkommen
     Vårlig OGMS-fest
     Ingen OGMS uten støttemøter
     Suveren månedsavslutning
     Zappa på Only One
     Rykter & Rauaraddel

    Uke 18, 2008:
    Hele denne uken

     Snart braker sirkuset løs
     Overrasket jubilant ble hyllet
     Brokkoli-debatt tok av
     OGMS tilbake til røttene
     Rykter & Rauaraddel

    Uke 17, 2008:
    Hele denne uken

     Solskinnsdag for jærkorpsene
     Opera-Sirkus tar form
     Ny debatt om brokkoli
     Mot nye quizhøyder
     Rykter & Rauaraddel