SAKMILs hovedsideSAKMIL-nyheteneInformasjon og historikkSAKMILs beryktede ordlisteThe SAKMIL GalleryGjestebokSkriv til SAKMIL! Navigasjonsmeny
Topp
Uke 21, 2013 Nyheter
 RT

SAKMIL-nyhetene kom med sin siste utgave mandag 28. oktober 2013. Denne siden vil ikke lenger bli oppdatert.
Takk til alle lesere som har bidratt til å holde hjulene i gang de siste 17 årene!

Varm 17. mai for Gamlå

KLEPP: Det ble ikke uventet en travel og innholdsrik 17. mai for både Gamlå og hele Klepp Hornmusikk dette året. Alle de faste postene var på plass, og dermed gikk det slag i slag fra det første stortrommeslaget klokken 07:15 helt til 6. vers av Horpestad-sangen var avsunget like før klokken 13:00 på nasjonaldagen.

Årets 17. mai gikk fjorårets kalde feiring en høy gang. Allerede da reveljen startet i Kleppekrossen om morgenen viste termometeret nesten 15 grader, og temperaturen steg både videre utover dagen og gjennom pinsehelgen. Noen små regndråper av og til gjorde dermed ingenting, og alt i alt huskes nok årets grunnlovsdag som en av de bedre.

Gamlå og Ole Martin
Ole Martin var dagens stortrommeslager, og Gamlå var godt fornøyd med det. Her har klokken akkurat passert 07:00, og det er snart klart for avmarsj.

Foruten trommemarsj og enkelte stuntslag, ble det dunket gjennom 40 marsjer på Gamlå dette året. Det er helt jevnt med statistikken, og faktisk også identisk med fjoråret. Rekorden på 48 marsjer ble satt i 2011, men da deltok Klepp Hornmusikk og Gamlå i flere 17. maitog enn de to siste årene.

Avspilte Hornmusikk-marsjer 2005 - 2013

2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013
39 40 31 38 35 41 48 40 40

Det var Ole Martin som fikk æren av både å bære og å slå på Gamlå dette året. Med rak rygg og stor ærefrykt bar han Gamlå frem fra tog til tog. Det hele startet med revelje i Kleppekrossen, før togene på Klepp stasjon, Kleppe og Horpestad gikk i rask rekkefølge.

(20.05.2013 kl 06:00)

Alle ville ha en del av Gamlå

BRYNE / KLEPP ST. / KLEPPE / HORPESTAD: Gamlå er ikke som stortrommer flest. Gamlå har tvert i mot klart å bli noe av et kultsymbol i seg selv, og en institusjon i Klepp Hornmusikk. I tillegg scorer Gamlå alltid høyt på Rockometeret, og bidrar gjerne til å trekke fortapte rockere opp fra hengemyra dersom de vil spille på henne.

Årets nasjonaldag var derfor nok et utstillingsvindu for det populære instrumentet. Selv om det var slagverker Ole Martin som hadde hovedansvaret for Gamlå denne dagen, var det mange som sendte et beundrende blikk i retning den flotte stortrommen som har fulgt Klepp Hornmusikk i tykt og tynt.

Gamlå tar en pause
Etter endt revelje og flaggheising på Kleppe er det godt med en pust i bakken. Gamlå slapper av mens Klepp Hornmusikk spiser frokost på Bryne Kro & Hotell.

Frokost på Bryne Kro & Hotell smaker alltid godt for musikantene i Klepp Hornmusikk. Denne inntas etter at revelje og flaggheising på Kleppe er ferdig like etter klokken åtte, og matpausen er både et sosialt og kjærkomment avbrekk fra spilleprogrammet. For Gamlå sin del ble pausen tilbragt i umiddelbar nærhet til baren, lett henslengt sammen med de røde uniformsjakkene til Hornmusikken.

Gamlå på Klepp st.
Alle ville ta på Gamlå før avmarsj i toget på Klepp stasjon.

Turen gikk deretter videre til Klepp stasjon, der en stor delegasjon gjerne ville posere sammen med Gamlå før avmarsj. Her sørget for øvrig en annen institusjon i Hornmusikken, Gillen, for å kommandere ut en tilfeldig 17. maideltaker i bunad til å bære fanen for korpset. Til togene på Kleppe og Horpestad tok ordfører og Hornmusikk-medlem Ane Mari Braut Nese på seg den samme jobben.

Gamlå på Horpestad
En travel 17. mai nærmer seg slutten for Klepp Hornmusikk, og lett slitne musikanter følger med på talen til Elfin Lea. Gamlå holder imidlertid ut.

SAKMIL-nyhetene kjenner ikke til hvor mange slag det blir slått på Gamlå gjennom en typisk 17. mai, men det er nok snakk om tusenvis. Likevel klager ikke Gamlå på noe som helst, og selv da 17. maitalen på Horpestad gikk ut over det sedvanlige spinkle høyttaleranlegget var Gamlå i god form.

Gamlå spiste for øvrig ikke en eneste pølse i samlingen etterpå.

(20.05.2013 kl 06:00)

Ordføreren var fanebærer

KLEPPE / HORPESTAD: Mens SAKMIL-nyhetene helt og holdent har dedikert denne utgaven til Gamlå, så skal det nevnes en annen kuriositet fra nasjonaldagen. Klepp Hornmusikk har nemlig i flere år slitt med å mønstre bærekraftige fanebærere til 17. mai, men i år ble det nesten bokstavelig talt slått på stortrommen.

Gamlå og ordføreren
Til og med ordføreren i Klepp fikk posere sammen med Gamlå. Ane Mari var for øvrig fanebærer for Hornmusikken på både Kleppe og Horpestad.
Til 17. maitogene på Kleppe og Horpestad ble nemlig selverklært korpsnerd og ordfører i Klepp, Ane Mari Braut Nese, forfremmet til fanebærer for dagen. Ane Mari figurerer fortsatt på medlemslistene til Hornmusikken, men har permisjon fra spillingen for å skjøtte sine politiske verv. Et fanebæreroppdrag takket hun imidlertid ikke nei til, og dermed bar det i veg foran korpset i to omganger.

Gamlå lot selvsagt ikke sjansen gå fra seg til å la seg avbilde med ordføreren, som for øvrig gjerne stiller opp som fanebærer igjen hvis anledningen byr seg.

(20.05.2013 kl 06:00)

Gamlå - et ekte Hornmusikk-symbol

KLEPPE: - Hvorfor alt dette oppstyret omkring en gammel stortromme, lurer du kanskje på. Slikt kan være vanskelig å forstå for en utenforstående, men faktum er at Gamlå er noe helt for seg selv. Det er usikkert når instrumentet ble innkjøpt til Klepp Hornmusikk, men kilder blant de eldre korpsmedlemmene mener at det kan ha skjedd på 1970-tallet.

Lenge var stortromma et av de viktigste og mest symboltunge instrumentene i korpset, men på midten av 1990-tallet ble Gamlå avløst av en ny og større konsertstortromme. Det var også på denne tiden at navnet "Gamlå" oppstod, i og med at den gamle stortrommen nå ble pensjonist.

Gamlå på lageret
Her, i denne hylla i et rom på Klepp Ungdomsskule, tilbringer Gamlå det meste av tiden sin. Legg merke til nærheten til både kaffetrakter og vinglass dersom det skulle trenges.

Gamlå lever derfor en rolig tilværelse i et lagerrom på Klepp Ungdomsskule det meste av tiden, men når det store skjer, så er Gamlå klar. Foruten 17. mai og enkelte andre marsjeringsoppdrag er turer i inn- og utland viktige for Gamlå, og det er en bereist gammel dame vi her snakker om.

Ellers har Gamlå også spilt med trommestuntgruppen SAKMIL ved flere anledninger, og ved ett tilfelle da to langhårete brødre hoppet på sjøen i Stavanger under Gladmat, ble Gamlå også brukt som livbøye.

Gamlå på Røros
Røros er ett av stedene Gamlå har vært, her sammen med SAKMIL i 1999. Dette var før Gamlå ble pusset opp med nye skinn og ny rødfarge.

Gamlå ble ellers kjærlig pusset litt opp før Hornmusikken reiste på tur til København i 2002. Nye skinn og ny rødfarge var resultatet, og slik har Gamlå vært siden.

(20.05.2013 kl 06:00)

Rykter & Rauaraddel

 • Ikke alle kan være der Gamlå er. I fjor steppet en av Gamlås største fans, Gretha, inn som stortrommeslager på 17. mai. I år var hun i Alicante i Spania på den store dagen, og angret bittert på det. Savnet av Gamlå var så stort at mye tyder på et gledelig gjensyn neste år.

 • Til tross for sin legendariske status blir Gamlå neppe med når SAKMIL spiller på Jærdagen til helgen. Trommestuntgruppen skal som i fjor vase rundt i folkemengden på lørdag, med den musikalske galskapen som måtte oppstå i kjølvannet av dette.

 • Gamlå kommer ellers ganske sikkert til å overleve SAKMIL-nyhetene. Som kjent avsluttes SAKMIL-nyhetene for godt i oktober i år, men siste ord om Gamlå er nok ikke sagt for det om.

  (20.05.2013 kl 06:00)

 • Hovedside

 • Arkiv
 • Multimedia
 • Søk etter artikler
 • Ja, ke syns du?
 • Tilfeldig artikkel

 • Informasjon
 • Tips oss!

  DENNE UKEN:
  Hele denne uken

   Varm 17. mai for Gamlå
   Alle ville ha en del av Gamlå
   Ordføreren var fanebærer
   Gamlå - et ekte Hornmusikk-symbol
   Rykter & Rauaraddel

  Uke 20, 2013:
  Hele denne uken

   SAKMIL åpner Vandrefestivalen
   Medvindsrittet satser på ny suksess
   Quizpub i ny drakt
   Gamlå klar for 17. mai
   Rykter & Rauraddel

  Uke 19, 2013:
  Hele denne uken

   Støttemøtenes superlørdag
   Tynt i rekkene på hovedmøtet
   Storbandsuksess på kryss og tvers
   Tynne forhold på quizen
   Rykter & Rauaraddel