SAKMILs hovedsideSAKMIL-nyheteneInformasjon og historikkSAKMILs beryktede ordlisteThe SAKMIL GalleryGjestebokSkriv til SAKMIL! Navigasjonsmeny
Topp
Uke 31, 2003 Nyheter
 RT

SAKMIL-nyhetene kom med sin siste utgave mandag 28. oktober 2013. Denne siden vil ikke lenger bli oppdatert.
Takk til alle lesere som har bidratt til å holde hjulene i gang de siste 17 årene!

Kongene vendte tilbake til Vågen

STAVANGER: Arrangørene bak Gladmat regner med at over 250 000 besøkende var innom festivalen fra onsdag til lørdag, og nok en gang hadde de værgudene på sin side. Trikset med å legge det meste av regnbygene til nattestid viste seg å være en fulltreffer, og rundt Vågen sydet det av liv hele tiden.

Det er likevel SAKMIL som står tilbake som selveste Gladmat-kongene. Trommehysteriet rundt Vågen vil ingen ende ta, og til tider var det fullstendig kaos og tilløp til massesuggesjon da SAKMIL var i sving. På enkelte utesteder stod folk nærmest oppå hverandre for å få et glimt av galskapen, og både trommer og jubelbrøl kunne høres over nesten hele sentrum da det stod på som verst.

SAKMIL på Gladmat
Et sjeldent syn - hele det opprinnelige SAKMIL er samlet.

For SAKMIL var årets Gladmat-opptredener også historiske på flere andre måter. Hele originalbesetningen var nemlig samlet for første gang på svært lenge, og med ulike medhjelpere på plass ble det en til tider ganske omfattende bøling som banet seg vei gjennom folkehavet. Overalt var responsen den samme - spontan jubel, applaus og ikke minst latter.

Forsterkningene var nemlig mange og spesielle på årets festival. Hele dyrehagen, russere, kinesere og et arsenal av andre mer eller mindre merkelige figurer fulgte nemlig med på spillerundene, og tilførte SAKMIL noen ekstra dimensjoner.

En begeistret engelskmann på Hansen Hjørnet uttrykte det kanskje best av alle. Han hadde fulgt med på all viraken i flere dager, og sett SAKMIL i aksjon mange ganger i løpet av festivalen. Svært imponert og med stor respekt uttrykte han seg som følgende (sitat): "You're the craziest guys I've ever seen - and I've seen quite a few of them".

Kongene av Beverly's
SAKMIL ble dyrket som guder på Beverly's. Her er Litle-Store sammen med innehaver Øyvind Ekeland og en tilfeldig SAKMIL-fan.

SAKMIL skaffet seg også mange andre nye fans i løpet av helgen. Overalt der trommene gjallet stimlet folk til, og trommestuntgruppen opparbeidet seg etterhvert et stort haleheng av nysgjerrige publikummere.

Litle-Store og Kristian Arntsen
Underholdningsansvarlig Kristian Arntsen takker Litle-Store for god innsats og utnevner samtidig SAKMIL til festivalorkester på livstid.

På spillingene på utestedet Beverly Hills Fun Pub midt i lysløypa var det ren ekstase hver gang SAKMIL viste seg, og trengselen var til tider så stor blant de skuelystne at det må ha vært på kanten av det lovlige.

Også festivalledelsen hyller trommeslagernes innsats under Gladmat, og på fredag ble SAKMIL like godt utnevnt til selveste festivalorkesteret - på livstid.

(28.07.2003 kl 06:00)

Massesuggesjon rundt SAKMIL og ein te

STAVANGER: Årets sommer i Rogaland har på mange måter handlet om øl. Nedleggelsen av Tou, Ringnes-boikott og lanseringen av det nye ølet "Ein Te" har vært ingredienser i en historie verden neppe har sett maken til, og det nye ølet har tatt folket med storm på en måte ingen hadde drømt om.

SAKMIL valgte å støtte opp om det nye alternativet på sin egen måte. Med ny fane, vaktbind og en spesialkomponert fanfare sørget trommestuntgruppen for å gi det nystartede Lervig Aktiebryggeri uvurderlig gratisreklame - og det helt på eget initiativ.

SAKMIL tar Ein Te
SAKMIL sin fane vakte stor oppsikt og massesuggesjon.
Også gjestene på Stavangers utesteder støttet helhjertet opp om SAKMILs noe uortodokse stil, og fanfaren ble etterhvert utgangspunktet for ren massesuggesjon flere steder. Særlig på Hansen-Hjørnet og Beverly's steg stemningen til uante høyder hver gang SAKMIL viste seg, og Ein-te-fanfaren ble raskt en allsangslager her.

At stuntene også virket inn på salget er det ingen tvil om. Fredag kveld solgte Beverly Hills Fun Pub alene hele 10 fat, eller 500 liter, med "Ein Te" på den første timen etter at SAKMIL hadde dratt stemningen til topps.

Sikre kilder melder dessuten om at selveste Ringnes-direktør Jan Bodd var blant publikum under en av rundene på Hansen-Hjørnet fredag kveld. Han skal ha bleknet en smule da han spurte en lokal Lervig-representant om hva de hadde betalt SAKMIL, og fikk det helt korrekte svaret - ingenting.

(28.07.2003 kl 06:00)

Beste parade noensinne

STAVANGER: Gladmat-paraden lørdag ettermiddag har vært et fast innslag hvert eneste år, og vekker alltid stor oppsikt i bybildet. Paradedeltakerne, som består av alle slags folk, stiller nemlig i stilfulle matkostymer inspirert av frukt- og grønnsakverdenen. Det var forøvrig gjennom paraden i 2000 at SAKMIL fikk sitt definitive Gladmat-gjennombrudd.

I år stilte SAKMIL mer mannsterke enn noensinne. En rekke forsterkningerpå ulike instrumenter var innkalt, og gjorde sitt til at et hele 20-manns orkester var i sving under paraden. Repertoaret var for det meste hentet fra glanstiden til Sveinsvoll Swingers (SSSS), og dette var som bestilt for anledningen.

Paradeorkesteret
SAKMIL stilte med til sammen 20 personer til Gladmat-paraden. De fleste var med også senere på dagen, da i litt andre roller.

Livet rundt Vågen stoppet nesten helt opp mens paraden pågikk, og med livlige rytmer og musikk ble stemningen nærmest sydlandsk, selv om lørdagsværet ikke var fullt på høyde med det beste i utlandet.

Flere av musikantene ble like godt med på SAKMILs runder senere på kvelden, da i form av ymse generaler, kinesere og eksotiske dyr.

(28.07.2003 kl 06:00)

Stilfull åpning

STAVANGER: Selv med åpningsseremonien kun få minutter unna virket nervene helt under kontroll hos nøkkelpersonene bak Gladmat. Stemningen var rolig og gemyttlig, og nok en gang spilte værgudene på lag med arrangørene, slik de nesten alltid gjør når noe skjer i Stavanger.

Boris Aleksandrov
Boris Aleksandrov fant tidlig noen remedier å leke med på Konferanserom 1 på Victoria.
Det hersket altså ro og fordragelighet over menneskemengden i det fiskeriminister Svein Ludvigsen litt forsinket gjennomførte den offisielle åpningen av den femte Gladmat-festivalen. Selve åpningen av festivalen har sjelden hatt for vane å trekke det helt store publikummet, men i år stimlet folk sammen tettere enn noen gang. I det hele tatt yret det av folk i byen hele onsdagen, og det var selvsagt heller ingenting å si på livet utover kvelden.

Etter noen velvalgte ord fra fiskeriministeren, marsjerte SAKMIL inn foran scenen i Vågen på taktfast trommemarsj, før et par vendinger og stuntvirvler ble gjennomført usedvanlig presist. Dette var også klarsignalet for Randi Nesvik, kjent fra Eldrebølgen på NRK og en kjent gatemusikant i Stavanger, som tøffet inn med sin lirekasse foran trommeslagerne. Til slutt ble det ballongsplipp over byen, og Gladmat var i gang for alvor.

SAKMIL benyttet forøvrig anledningen til å smake på et par retter underveis på sin ferd mot Victoria, der Konferanserom 1 allerede hadde blitt tatt i bruk, en hel dag før offisiell innsjekking. Sikre på at en ny suksess snart skulle bli et faktum, var stemningen aldeles upåklagelig.

(28.07.2003 kl 06:00)

Oppladning i kjent stil

BRAUT: Det var tirsdag kveld hektisk aktivitet på Plenkrutt-farmen på Braut, da SAKMIL og en rekke medhjelpere gjennomførte siste finpuss før Gladmat. Både fanfarer og hilsestunt skulle øves inn, og alt utstyr skulle finnes frem og pakkes.

Arne og Sigve
Litle-Store og Sigve øver på Ein-te-fanfaren, som ble hyppig avspilt rundt Vågen.
I kjent SAKMIL-stil utviklet møtet seg imidlertid raskt til å bli et rent kaffemøte. Dette er en velprøvd og effektiv måte å gjennomføre ting på i SAKMIL-kretser, og samtidig svært lite slitsomt. Likevel kom det i alle fall noe konkret ut av møtet, som den nye fanfaren til ære for det nye ølet "Ein te". Denne fanfaren ble hyppig brukt under hele festivalen, sammen med SAKMILs nye Ein-te-fane og Ein-te-vaktbind.

De fleste møtedeltakerne hadde forøvrig satt av det meste av kvelden til møtet, men plutselig dukket en lokal cowboy opp for å hente Litle-Store til travbanen. Dobbel- og trippelbookinger er nemlig ikke noe ukjent fenomen på Braut. Noen benyttet anledningen til å bli med inn til Forus, mens en liten hard kjerne ble igjen på Plenkrutt-farmen og sørget for at alt utstyr ble forsvarlig pakket.

Gladmat var like rundt hjørnet.

(28.07.2003 kl 06:00)

SAKMIL slo seg selv

STAVANGER: For andre år på rad var det Victoria Hotel midt i sentrum som var SAKMIL sin base. Behandlingen og servicen trommestuntgruppen opplevde i fjor var nemlig så bra at andre overnattingsalternativer tidlig ble utelukket. Under en høytidelig seremoni fredag formiddag viste SAKMIL sin takknemlighet overfor hotellet med å overrekke et signert bilde, som ventelig dukker opp på et godt synlig sted.

Gladmat-regningen
Kylling-Børge kom nærmest på årets regnekonkurranse. Hans tips var kr 17250,50. Nodi presenterer her den endelige fasiten.

Under oppholdet i fjor presterte SAKMIL forøvrig å legge igjen et respektabelt femsifret beløp på hotellet. Spenningen var derfor stor på om denne bragden skulle gjentas i år. Søndag etter utsjekking ble det derfor i høytidelig stil gjennomført en omfattende konkurranse på Konferanserom 1, som fungerte som SAKMILs utstyrslager.

En dramatisk gjettelek, som gikk gjennom mange faser og endte opp med flere kolonnevinnere, endte til slutt opp med Kylling-Børge som vinner. Hans tips var bare 172 kroner unna den virkelige summen, som ble noe høyere enn i fjor. Litt av grunnen til dette er at et større antall rom var i omløp dette året, men det meldes også om stor omsetning i baren, særlig torsdag kveld.

(28.07.2003 kl 06:00)

Kraftig tilbakeslag

KLEPP: Sommerpubsesongen gikk torsdag inn i sin sjette runde, og opplevde med det et kraftig tilbakeslag. Fra årsbeste uken før sank oppmøtet med hele 14 personer, til bare ett enkelt oppmøte. Håvard ble med andre ord ganske ensom ved stambordet på Only 1, noe som i høy grad kan tilskrives det yrende folkelivet i byen under Gladmat.

Dermed økte også det totale oppmøtet med bare en person, til 61. Det dramatiske fallet medførte også et stort fall i det gjennomsnittlige oppmøtet, fra 12 til 10.6 personer per gang.

Torsdagens runde gjorde også at ingen er i stand til å oppnå fullt oppmøte denne sesongen. Magne, som var den eneste med fullt oppmøte før sjette runde, uteble nemlig. Det gjorde imidlertid også Nodi, noe som gir et uforandret bilde i tetgruppen.

Sjuende og nest siste runde i sommerpubsesongen foregår på torsdag. Det ventes ikke noen ny rekord da, men forhåpentligvis tar oppmøtet seg noe opp igjen.

(28.07.2003 kl 06:00)

Rykter & Rauaraddel

  • Veteran-amerikaner-klubben utvides, og det meldes at Arvid Mæland har kjøpt en gammel Buick fra 1950-tallet. Innkjøpet ses i sammenheng med Litle-Stores nye Thunderbird.

  • Andre og siste strøk hos Anita på Bogafjell var et faktum onsdag kveld, etter iherdig innsats både høyt og lavt av Børge, Ole og Nodi. Vegger og tak har nå fått navn etter hvem som malte dem.

  • Flere kjente skikkelser ble observert på travbanen på Forus tirsdag, spillende på hest. Ole skal sågar ha kjøpt en hest, sier høyst usikre rykter.

  • WarszawaPaktKameratene (WPK) legger ut på tur igjen på tirsdag. Da er det WarszawaPakten Rundt Del 2 som står for tur, noe Jærbladets lesere forlengst har fått med seg etter onsdagens avisoppslag.

    (28.07.2003 kl 06:00)

  • Hovedside

  • Arkiv
  • Multimedia
  • Søk etter artikler
  • Ja, ke syns du?
  • Tilfeldig artikkel

  • Informasjon
  • Tips oss!

    Ukens spørsmål
    Er SAKMIL selveste Gladmat-kongene?
    JaNei

    Vis resultat

    DENNE UKEN:
    Hele denne uken

     Kongene vendte tilbake til Vågen
     Massesuggesjon rundt SAKMIL og ein te
     Beste parade noensinne
     Stilfull åpning
     Oppladning i kjent stil
     SAKMIL slo seg selv
     Kraftig tilbakeslag
     Rykter & Rauaraddel

    Uke 30, 2003:
    Hele denne uken

     Tentamen vel bestått
     Flere fikk julibukker på besøk
     Yrende folkeliv på Kvadrat
     Effektiv maledugnad på Bogafjell
     Knapp årsbeste på puben
     Klar til Gladmat for fjerde gang
     Rykter & Rauaraddel

    Uke 29, 2003:
    Hele denne uken

     Ny suksess i byen
     Sommerbryllup vel overstått
     Ny zip-off til WPR
     Stabilt, men varierende
     SAGMIL i aksjon på Bryne
     Ny årsbeste
     Rykter & Rauaraddel