SAKMILs hovedsideSAKMIL-nyheteneInformasjon og historikkSAKMILs beryktede ordlisteThe SAKMIL GalleryGjestebokSkriv til SAKMIL! Navigasjonsmeny
Topp
Uke 32, 2003 Nyheter
 RT

SAKMIL-nyhetene kom med sin siste utgave mandag 28. oktober 2013. Denne siden vil ikke lenger bli oppdatert.
Takk til alle lesere som har bidratt til å holde hjulene i gang de siste 17 årene!

Strålende tur går mot slutten

ST. PETERSBURG (LENINGRAD): Fulle av inntrykk og mange opplevelser rikere setter WarszawaPaktKameratene (WPK) kursen hjemover mandag, etter en knapp uke i verdens største land. Turen går da med tog fra St. Petersburg til Helsinki, før de seks kameratene får luft under vingene sent om kvelden med Sola som endelig mål.

WarszawaPakten Rundt (WPR) del 2 har vært en suksess fra ende til annen. Alt har vært på WPK sin side, og til og med været har vært upåklagelig. Etter seks dager i Russland er det også klart at dette er en nasjon som har forandret seg mye på kort tid.

Turen startet grytidlig tirsdag morgen, med avreise fra Sola via København til Helsinki. Her ble noen ettermiddagstimer tilbragt i strålende sol, før kursen etterhvert ble satt mot togstasjonen. Her stod nemlig nattoget til Moskva klar for avgang, og dette skulle bli WPK sitt oppholdssted de neste 15 timene.

På forhånd var grensekontrollen noe av det mest fryktede, og fantasiene kretset rundt tungt bevæpnede soldater som skulle gjennomsøke både bagasje og andre ting. Imidlertid gikk denne prosessen usedvanlig smertefritt, og i prinsippet kunne det ha vært snakk om en hvilken som helst grenseovergang i verden.

WarszawaPaktKameratene
WarszawaPaktKameratene i Moskva, ved elven med samme navn som byen.

Onsdag morgen våknet gjengen opp på sentralstasjonen i Moskva, der de ble hentet av en egen velkomstkomite. Ferden gikk ganske umiddelbart ut på en guidet tur rundt i denne mektige verdensmetropolen, før innsjekking på Hotel Rossia like ved Kreml. Den russiske hovedstaden overgikk alle forventninger, og viste seg å være en utrolig vakker by med mye historie knyttet til seg.

De to dagene WPK tilbragte i byen var innholdsrike, med besøk i både Lenin-mausoleet, Den Røde Plass og flere andre storslåtte severdigheter. Også en hel del instrumenter ble innkjøpt her, og dermed ble det også konsert i Gorky Park sammen med Sergej og Jurij, som nok var godt kjente der.

Natt til fredag var det igjen overnatting på tog, denne gang med kurs mot St. Petersburg. Her ble WPK møtt av sin guide Igor, som i løpet av noen stille morgentimer sørget for å vise frem byen fra sin beste side. St. Petersburg feirer 300-årsjubileum i år, og er derfor pyntet som en gifteklar brud. Byen er derfor om mulig enda vakrere enn Moskva, og kanskje også en av de flotteste byene i verden overhodet.

WarszawaPaktKameratene i St. Petersburg
WPK i St. Petersburg, med sin imponerende instrumentsamling. Bandet kalles også populært for BildeBandet - bandet det kun tas bilder av.

Med en ekstra dag til rådighet i forhold til Moskva, ble det noe mindre hektisk i St. Petersburg. Mange attraksjoner ble likevel besøkt, som for eksempel det mektige Vinterpalasset. Byen viste seg ellers også å inneholde opptil flere gode musikkforretninger, noe som resulterte i innkjøp av både gitarer og ekte kvalitetsbalalaikaer.

De to største russiske byene har ellers vist seg å være mye mer vestlige enn noen hadde forestilt seg. Markedskreftene har forlengst overtatt fra gammel planøkonomi, og både kjøpesentre og eksklusive butikker er tallrike og velfylte. Den vanlige russer ser også ut til å klare seg brukbart, selv om forskjellen mellom fattig og rik nok er mye mer tydelig enn i Norge. Likevel sitter WPK igjen med et inntrykk av at dette er et land som har kommet over den verste kneiken.

(04.08.2003 kl 06:00)

Misset på puben

ST. PETERSBURG: Nord-Europas Venezia, som St. Petersburg ofte blir kalt på grunn av sine mange bruer, kanaler og elver, er en storslått og utrolig vakker by. Monumentale byggverk finnes i alle retninger, og med byens 300-årsjubileum som utgangspunkt fremstår disse som nyrestaurerte og trolig vakrere enn noensinne.

Byen har imidlertid også menneskelig skjønnhet å by på. WarszawaPaktKameratene har i alle fall sjelden observert så mange flotte kvinner samlet på et sted, og et besøk på en fortausrestaurant kan være balsam for både gane og øyne.

Miss St Petersburg
Børge leter febrilsk etter de rette ordene. Han vet ikke at Lena ved hans side ble kåret til Miss St. Petersburg 2002.
Språkbarrieren er imidlertid stor, noe Kamerat Borgiskij fikk erfare da han lørdag kveld prøvde å konversere med en lokal skjønnhet på en irsk pub i byen. Heller ikke en engelsk-russisk ordbok hjalp nevneverdig, og det ble derfor en samtale som for en stor del foregikk på tegnspråk.

Det var imidlertid ingen hvem som helst Kamerat Borgiskij prøvde å snakke med. Det alle unntatt ham selv visste, var nemlig at Lena, som kvinnen het, var selveste Miss St. Petersburg 2002. Dette opplyste i alle fall hennes venninner om, og de øvrige kameratene i WPK hadde det derfor svært fornøyelig med å følge med på utviklingen.

Det hører med til historien at det ikke ble så mye mer ut av det hele enn dette ene møtet, selv om et og annet visittkort ble utvekslet.

(04.08.2003 kl 06:00)

Innkjøp i fleng til nye band

MOSKVA/ST. PETERSBURG: Ett av hovedmålene med WPR del 2 var å hamstre inn effekter fra sovjettiden, samt å kjøpe billige musikkinstrumenter. Både markeder og butikker har derfor blitt trålt og gjennomsøkt med argusøyne, og ikke uten resultater.

Dirty River Street Boys
Dirty River Street Boys i Gorky Park, sammen med Sergei og Jurij.

Hele 6 gitarer, 2 balalaikaer og diverse rytmeinstrumenter og uniformseffekter er fasiten etter seks dager på tur, og slikt blir det selvsagt musikk ut av. I Moskva ble det musikk både i en av byens turistgater, og i den kjente Gorky Park et stykke utenfor selve sentrumskjernen. Her ble de lokale heltene Sergei og Jurij raskt blant WPK sine største fans. Bandet som spilte her fikk raskt navnet Dirty River Street Boys, oppkalt etter den ikke helt rene elven Moskva som renner gjennom byen.

Red Terrasse Balalaika Duo
Red Terrasse Balalaika Duo
Det raskt voksende orkesteret, i alle fall når det gjelder antall instrumenter, fremførte også noen av sine slagere i St. Petersburg. Både parken utenfor hotellet og en utendørs pizzarestaurant i sentrum viste seg å være gode konsertarenaer, noe også forbipasserende visste å sette stor pris på.

Innkjøpet av balalaikaer og autentiske russiske folkedrakter satte imidlertid også fart på et annet band, nemlig Red Terrasse Balalaika Duo. Bandet, som består av Safety Belt Ivan (Belte-Ivar, alias MacIdar) og Ole, har ambisiøse planer om hurtig å øve inn et repertoar til bruk på den kommende WoodStokka-festivalen.

(04.08.2003 kl 06:00)

Fra MacIdar til Belte-Ivar

MOSKVA: Noe av det første som skjedde etter WPK sin ankomst til Moskva, var en guidet tur omkring i byen sammen med guiden Ira og sjåføren Sasha. Disse to viste seg raskt å være helt på bølgelengde med WPK, og sørget raskt for å sette Moskvas storslåtte attraksjoner på kartet.

Kriminalitet, og særlig lommetyveri, er imidlertid utbredt. Dette sørget Ira selvsagt for å opplyse om, og minnet om at det kunne være lurt å ha pengene i en beltetaske helt inntil kroppen - på russisk-engelsk bare kalt "safety belt".

På dette tidspunktet hadde Kamerat MacIdarcki, alias MacIdar, duppet av et øyeblikk. Han hadde allerede tatt i bruk navnet Ivan om seg selv, og vært til dels vittig med guiden. I det ordene "safety belt" falt inne i minibussen, bråvåknet han imidlertid, og begynte straks å feste sikkerhetsbeltet.

Opptrinnet vakte naturlig nok stor fornøyelse i bussen, og han fikk straks tilnavnet Safety Belt. Den norske varianten av navnet ble etter dette bare Belte-Ivar.

(04.08.2003 kl 06:00)

Grandiosa-landet Finland

HELSINKI: En vanlig aktivitet på WPK-turer er konkurransen om å finne norske varer i utlandet. Dette ender som regel opp med Jordan-tannbørster, Jarlsberg-ost eller lignende, men denne gang var det et helt spesielt og unikt produkt som skulle dukke opp i butikkhyllene.

Grandiosa
Ole gikk nesten amok da han plutselig fant Grandiosa i butikkhyllene i Helsinki.

I Finlands hovedstad Helsinki, på et høyst ordinært supermarked, bugnet frysedisken nemlig over av den norske nasjonalretten Pizza Grandiosa i ulike varianter. Pizzaen fantes også i en rekke ukjente utgaver, som trolig selges under andre navn i Norge.

Kamerat Oljeski, som fremstår som WPK sin ivrigste Grandiosa-spiser, sier i en kommentar til SAKMIL-nyhetene at dette er noe av det største han har opplevd. - Jeg får mest lyst til å gråte, sier han med stjerner i øynene.

(04.08.2003 kl 06:00)

Nytt bryllup i helgen

KLEPPE: Lørdag ettermiddag gikk det andre av sommerens to Hornmusikk-brylluper av stabelen. Da var det Maria Haugedal fra instrumentgruppen Klarinetter i Permisjon som giftet seg. Opprinnelig hadde hun bestilt Jan Magne Førdes Bruremarsj i kirken under utmarsjen, men Klepp Hornmusikk klarte rett og slett ikke stille besetning til dette i ferietiden.

Musikk ble det likevel mye av inne i kirken, med flere medlemmer fra Klepp Hornmusikk involvert. På tross av mange ferierende korpsmedlemmer klarte korpset også å stille med den nødvendige besetningen til gifteslageren Only Love utenfor, som det flott pyntete brudeparet mottok med stor glede.

SAKMIL-nyhetene gratulerer de nygifte hjerteligst.

(04.08.2003 kl 06:00)

Farsologens farsetips

KLEPPE: Etter at dagligvarebutikken Berge Farseland (for enkelte kjent som Berge Hatteland) nylig stengte, er det også blitt slutt på kjøttfarsene fra denne butikken. For lokale farseelskere er dette tungt å svelge. Farsen ses nemlig på som det ypperste innen mat, til og med bedre en grandiosa, og farsen fra akkurat Berge var den ubestridte eneren.

Farsolog Andersen
Farsolog Idar Andersen viser stolt frem sin hovedoppgave fra farsestudiet.
Imidlertid har det dukket opp andre lokale farsealternativ og Farsolog Idar Andersen og hans sammensvorne er naturligvis villige til å gi dem en sjanse. I miljøet er Andersen en anerkjent fagmann etter at han gjennomførte det 7 års selvstudie innen farsologi på Berge Farselandskolen i løpet av 2,2 år. For tiden er han på studietur i Russland for å teste ut lokale farsevarianter fra kommunisttiden.

For å gi menigmann en liten veiledning om hva som nå eksisterer på farsefronten, har Andersen testet ut to nye lokale farsebutikker. Farsene fra butikkene er blitt vurdert nøye og tildelt terningkast ut fra en skala hvor 6 tilsvarer den legendariske Bergefarsen. Det er viktig å legge merke til at terningkast 1 på denne skalaen tilsvarer rundt terningkast 4 på all annen mat.

Håland Farse og Annet Mindre Viktig Kjøtt AS

Terningkast 5
En særdeles sterk 5?er, helt på grensen av en svak 6?er. Farsen her smaker helt topp og farsologen finner her ingenting å utsette. Hadde det ikke vært for referansefarsen, hadde det her vanket en solid 6?er. Butikken bør imidlertid snarest vurdere å utvide åpningstidene.

Solofarsen i Verdalen

Terningkast 3
Et noe uferdig produkt med ujvevn og til dels dårlig kvalitet. Nordisk Farsestandard (NFS) er tydeligvis ikke følgt. Butikken i Verdalen har allikevel noe å bygge videre på og kan kanskje forbedre seg på sikt. Pluss for kveldsåpent og tilleggsmat.

Andersen påpeker at brødet begge steder var helt utmerket og flott levert.

(04.08.2003 kl 06:00)

Ikke fullt så ille likevel

KLEPPE: Sommerpubsesongens sjette runde torsdag for halvannen uke siden gikk som kjent over i historien som sommerens hittil sløveste. Kun Håvard ble registrert som møtedeltaker på pubmøtet, og han fungerte også som kilde for SAKMIL-nyhetene.

Nå viser det seg imidlertid at situasjonen ikke er fullt så ille likevel. Også Ane var nemlig innom på Only 1 i løpet av kvelden, og har i ettertid fått godkjent ett oppmøte. Dermed ble situasjonen etter sjette runde en smule forandret i forhold til hva SAKMIL-nyhetene meldte forrige uke.

Totalen var derfor før torsdagens sjuende runde 62 oppmøter, fordelt på 31 kvinnelige og 31 mannlige oppmøter. Dermed ble også den enestående likestillingsprosenten opprettholdt. Ane sitt ene oppmøte forandret også på tetbildet, i det hun da kom opp på samme nivå som Nodi, med 4 godkjente oppmøter før sjette runde. Magne beholdt likevel teten inn i sjuende runde, med fem oppmøter totalt.

SAKMIL-nyhetene beklager slurvet, som skyldes store kapasitetsproblemer i forbindelse med Gladmat-festivalen. En pågående WPK-tur har også gjort oppsummeringen av sjuende runde noe vanskelig.

(04.08.2003 kl 06:00)

Finalen i sikte

KLEPPE: Ferietiden går mot slutten for de fleste, og dermed går også sommerpubsesongen inn i de siste krampetrekningene. Torsdag er det klart for åttende og siste runde i pubsesongen på Only 1, og tradisjonelt er finalemøtet det best besøkte.

Torsdagens runde var imidlertid ikke fullt så godt besøkt. I alt fem personer fant veien til stambordet i løpet av kvelden, og disse var Håvard, Magne, Ane, Erling Dag og Gillen. Dette bringer det totale oppmøtet opp til 67.

Det er med andre ord heller ikke mer enn halvannen uke til Klepp Hornmusikk kommer i gang igjen med sine øvelser. Torsdag 14. august kl 19:30 møtes korpset igjen for første gang etter sommeren, og allerede kvelden etter er det full aktivitet med grilling og tyrolermusikk i Kleppekrossen. Da går nemlig det årlige Midt på Nåttå av stabelen.

Formann Nodi minner ellers om at grillingen under nattåpent er en viktig dugnad for korpset, og ber medlemmene allerede nå om å sette av litt tid til dette i løpet av fredagskvelden. Det hele pågår i tidsrommet 18 - 24.

(04.08.2003 kl 06:00)

Rykter & Rauaraddel

  • Litt klammeri med politiet må man regne med. På et marked utenfor Moskva ble WPK oppsøkt av to politimenn, ikke for at det ble drukket øl på stedet, men fordi det ble fotografert på området. Enkelte digitalbilder måtte derfor slettes fra Børges kamera.

  • En Tou-kork ligger nå begravet sammen med Lenin, Stalin, Bresjnev og andre salige sovjetpamper i Kreml, melder sikre kilder. Nå er det Ein Te som gjelder.

  • Årets Gladmat ble en sukess for SAKMIL også mediemessig. Riktignok var det knapt med redaksjonell omtale å få, men bilder fra galskapen har florert i flere aviser og også på enkelte riksdekkende TV-kanaler, meldes det.

  • Klepp Hornmusikk sine tilhengere skal nå begge være i aldeles forskriftsmessig stand, med splitter ny belysning, melder troverdige kilder.

  • Bergefarsens bortgang har ført til opprettelsen av et minneband til ære for den legendariske farsen. Berge Farseland Memorial Orchestra er navnet på orkester som har besetning kazoo, banjo og bass. En farsolog og to andre lokale farseelskere skal være involvert.

  • Medlemmene i Bonanza-klubben Sons of Ponderosa skrur fortiden febrilsk på sine TV-apperater etter at det ble oppdaget at deres favorittserie går på kanalen PAX TV.

  • Sinclair & the Rovers har endelig fått sitt eget domene på internett: www.rovers.no.

    (04.08.2003 kl 06:00)

  • Hovedside

  • Arkiv
  • Multimedia
  • Søk etter artikler
  • Ja, ke syns du?
  • Tilfeldig artikkel

  • Informasjon
  • Tips oss!

    Ukens spørsmål
    Har du misset i det siste?
    JaNei

    Vis resultat

    DENNE UKEN:
    Hele denne uken

     Strålende tur går mot slutten
     Misset på puben
     Innkjøp i fleng til nye band
     Fra MacIdar til Belte-Ivar
     Grandiosa-landet Finland
     Nytt bryllup i helgen
     Farsologens farsetips
     Ikke fullt så ille likevel
     Finalen i sikte
     Rykter & Rauaraddel

    Uke 31, 2003:
    Hele denne uken

     Kongene vendte tilbake til Vågen
     Massesuggesjon rundt SAKMIL og ein te
     Beste parade noensinne
     Stilfull åpning
     Oppladning i kjent stil
     SAKMIL slo seg selv
     Kraftig tilbakeslag
     Rykter & Rauaraddel

    Uke 30, 2003:
    Hele denne uken

     Tentamen vel bestått
     Flere fikk julibukker på besøk
     Yrende folkeliv på Kvadrat
     Effektiv maledugnad på Bogafjell
     Knapp årsbeste på puben
     Klar til Gladmat for fjerde gang
     Rykter & Rauaraddel