SAKMILs hovedsideSAKMIL-nyheteneInformasjon og historikkSAKMILs beryktede ordlisteThe SAKMIL GalleryGjestebokSkriv til SAKMIL! Navigasjonsmeny
Topp
Uke 4, 2011 Nyheter
 RT

SAKMIL-nyhetene kom med sin siste utgave mandag 28. oktober 2013. Denne siden vil ikke lenger bli oppdatert.
Takk til alle lesere som har bidratt til å holde hjulene i gang de siste 17 årene!

Hornmusikken overtar Kaizers-marimba

KLEPP: Klepp Hornmusikk har lenge hatt en av distriktets best utstyrte slagverk- og rytmeseksjoner, med det meste av tenkelige og utenkelige instrumenter i samlingen. Alt fra det vakreste fuglekvitter til det dypeste tordenskrall kan fremkalles fra den bakerste rekken i korpset, men også på den mer melodiøse siden er ustyret i orden. Rørklokker, vibrafon, xylofon og klokkespill representerer nesten hele den melodiske slagverkfamilien, men selve rosinen i pølsa har manglet. Klepp Hornmusikk har nemlig ingen marimba.

Nå er dette ikke lenger sant, etter at Hornmusikken torsdag kveld sikret seg en marimba fra overgangsmarkedet. Det er heller ikke en hvilken som helst marimba det er snakk om, men instrumentet som Kaizers Orchestra har brukt både på plateinnspillinger og konserter de siste årene. Her har den fått vist seg frem for store publikumsmasser, og kan vel uten sammenligning sies å være det mest rocka instrumentet Hornmusikken noensinne har fått hånd om.

Kaizers Orchestra
Kaizers Orchestra i aksjon under Jærnåttå på Bryne i 2008. Marimbaen, som nå Klepp Hornmusikk har overtatt, er godt synlig i bakgrunnen.

Marimbaen forbindes imidlertid ikke først og fremst med rock, men gjerne med jazz og latinamerikanske eller afrikanske rytmer. Det var derfor et ganske originalt påfunn at Kaizers Orchestra lot nettopp dette instrumentet ha en dominerende rolle på platen "Maskineri" og dermed tydeliggjorde sin særpregede musikkstil ytterligere. En marimba er i utseende og utførelse ganske lik en xylofon, med staver av tre eller kunststoff, men er større og normalt stemt en oktav lavere enn xylofonen. Den har også en helt unik klang som gjør den til noe et av de grommeste instrumentene i hele slagverkfamilien.

Nå har marimbaen fra Kaizers Orchestra funnet sitt nye hjem hos Klepp Hornmusikk, og den vil helt sikkert bli mye både sett og hørt på konserter fremover.

(24.01.2011 kl 06:00)

Det stig av Stationen eit alveland...

BRYNE: Det er vel knapt noen som kunne skildre Jæren så flott som Arne Garborg gjorde det. Denne uken er det hele 160 år siden den kjente dikteren ble født, og i løpet av året åpner også det nasjonale Garborg-senteret på Bryne. Fortidens fagre ord om Jæren er i vinden som aldri før.

I anledning Garborg-jubileet blir det konsert med Alveland på Thime Station torsdag kveld. Denne gruppen har i løpet av det siste året jobbet med forskjellige jærske viser, og en plateinnspilling er på veg. I utgangspunktet består Alveland av seks medlemmer, og til Thime Station kommer tre av disse for å fremføre et rent Garborg-program.

Det er mange gamle kjenninger med i dette prosjektet, blant annet Håkon B. Hansen som tidligere har figurert i en rekke band og musikalske sammenhenger. Folk flest husker ham nok likevel som hovedvokalisten i det nå historiske Bingobandet Stengt.

Jæren
Omtrent denne utsikten hadde Arne Garborg da han skrev om alvelandet som steg opp av havet. Bildet er tatt fra monumentet "All denne fagre utsyn", som er en byste av Arne Garborgs hode, i Knudaheio.

Sammen med medmusikerne Henning Rød Haugland og Per Harald Molvig inviterer han nå til en renspikket Garborg-kveld. Invitasjonen er vakkert ordsatt med Arne Garborgs egne ord:

Til deg, du Heid og bleike Myr
med Bukkeblad,
der Hegre stig og Heilo flyr,
eg gjev mitt Kvad.

Til deg, du visne Lyng um Haug,
der Draumar sviv,
eg gjev min Song um Dimd og Draug
og dulde Liv.

Mer poetisk enn dette har vel SAKMIL-nyhetene neppe vært. Konserten på Thime Station starter klokken 20:30. Den inngår for øvrig i et tettpakket Garborg-program som pågår hele denne uken.

(24.01.2011 kl 06:00)

Nytt sprekt fullmåneår

ORRE: Det svingte i skikkelig dixie-stil da årets fullmåneprogram ble innledet i Friluftshuset på Orre onsdag kveld. Britiske Mart Rodger Manchester Jazz er bandet som år etter år kommer tilbake til Tradjazz-festivalen i Stavanger, rett og slett fordi publikum liker dem så godt. Siden fullmånen og tradjazz-helgen denne gang kom såpass nær hverander, bød derfor muligheten seg til en ekstra konsert på Orre allerede før festivalen i byen.

De populære fullmånekonsertene arrangeres nå for tiende år på rad, og trekker fulle hus hver eneste måned. Dette er nok mye takket være det rikholdige og varierte programmet, der kvaliteten på musikken alltid er høy selv om artistene og bandene ofte er mindre kjente. Når folk vet at de har noe godt i vente, kommer de igjen måned etter måned.

Manchester Jazz
Mart Rodger Manchester Jazz

Mart Rodger Manchester Jazz var først ut i en serie på i alt 12 konserter dette året. Resten av programmet er som vanlig variert, og kan by på musikere fra flere land. Multikulturelt samarbeid blir det også, for eksempel med norsk/svensk/britiske Fribo i juni og med det spennende samarbeidsprosjektet Korona i september. Her utgjør Banjo-Erlend og klarinettisten Vidar Kenneth Johansen den norske delen, mens to katalanske musikere representerer sitt hjemland Spania.

SAKMIL-nyhetene kan nå presentere det fullstendige programmet for Fullmånekveldene 2011:

Onsdag 19. januar: Mart Rodger Manchester Jazz (Storbritannia)
Fredag 18. februar: Vindrosa (Norge)
Lørdag 19. mars: Jan Ingvar Toft (Norge)
Mandag 18. april: Patti Lamoreux (Canada)
Tirsdag 17. mai: Armar & Bein (Norge)
Onsdag 15. juni: Fribo (Storbritannia/Norge/Sverige)
Fredag 15. juli: Blackjack (Tsjekkia)
Lørdag 13. august: Ingrid Kjosavik (Norge)
Mandag 12. september: Korona (Norge/Spania)
Onsdag 12. oktober: 4 Square(Storbritannia)
Torsdag 10. november: Molly på rymmen (Sverige)
Lørdag 10. desember: Sigrid Moldestad (Norge)

Alle fullmånekonsertene foregår i Friluftshuset på Orre og starter klokken 20:00. Billetter kan reserveres gjennom Klepp Kommune.

(24.01.2011 kl 06:00)

Nakent i teten

SANDNES: Historien ser ut til å gjenta seg nok en gang på Megler-quizen, etter at Naked Men Singing slo til igjen og vant to runder i onsdagens quiz. Det var 12 lag som deltok på quizen denne kvelden, og det var svært mange poeng som skulle deles ut. Likevel ble det nok en gang svært jevnt, noe som skulle tyde på at kunnskapsnivået generelt er bra hos de ulike lagene.

Hjørnet, som hadde en svært sterk høstsesong og har startet 2011 godt, hadde en litt dårlig dag på jobben og havnet denne gang på nederste halvdel av resultatlistene. Helt i toppen kjempet derimot Naked Men Singing, Fasiten og det nye laget fra Sandnes Ølklubb, og det var i nettopp denne rekkefølgen de plasserte seg i begge quizomgangene. Første omgang ble vunnet med knappest mulig margin, et halvt poeng, mens seieren i andre omgang ble sikret med et helt poeng.

Quizleder Leif kom litt sent i gang denne kvelden på grunn av et litt trøblete lydanlegg. Da den munnrappe nordlendingen først kom i gang med å lese opp sammenlagtresultatene så langt, gikk det imidlertid fort unna. Så fort at SAKMIL-nyhetene ikke kan by på noen eksakte poengsummer i sammendraget. Det som imidlertid synes klart er at Naked Men Singing med god margin passerte Hjørnet i sammendraget, og at Fasiten med sin sterke innsats nesten kapret andreplassen.

En solid bonuspott hadde også samlet seg opp i løpet av de siste ukene, og denne ble delt i to like deler som begge skulle ut. Det måtte imidlertid mange forsøk fra flere lag til før Andreas fra Halvsøstrene kunne sikre den første potten. Like etter sørget Naked Men Singing for å sette punktum for en solid kveld, da de også sikret seg den siste bonuspotten for kvelden.

Onsdag er det nye muligheter på Megleren, som vanlig med oppstart klokken 20:30. Da avgjøres blant annet slaget om januar måned.

(24.01.2011 kl 06:00)

Rykter & Rauaraddel

  • Belte-Ivar, i den senere tid også kjent som Biff Andersen, skal ha kjøpt båt i de karibiske strøk, melder jungeltelegrafen. Det er nå noen måneder siden han emigrerte til de tropiske farvannene der vest, og han skal ha blitt observert ulike steder som Costa Rica, Panama, og nå sist i Key West-området i USA.

  • Marimbaløse Kaizers Orchestra har et travelt turnèår foran seg. I februar starter en omfattende Norges- og Europaturnè for bandet. Det hele starter på Folken i Stavanger 11. og 12. februar, og senere går det slag i slag med besøk i både Danmark, Sverige, Belgia, Nederland, Luxembourg, Tyskland, Sveits og Østerrike. I april står bandet også på scenen i Oslo Spektrum.

  • Aaslandbros sørget nok en gang for stor stemning på Kvernhuset 1913 på Kvernaland i helgen. Med sitt etterhvert velkjente Johnny Cash-repertoar trakk de fullt hus og fikk allsangen i taket på de mest kjente sangene.

    (24.01.2011 kl 06:00)

  • Hovedside

  • Arkiv
  • Multimedia
  • Søk etter artikler
  • Ja, ke syns du?
  • Tilfeldig artikkel

  • Informasjon
  • Tips oss!

    DENNE UKEN:
    Hele denne uken

     Hornmusikken overtar Kaizers-marimba
     Det stig av Stationen eit alveland...
     Nytt sprekt fullmåneår
     Nakent i teten
     Rykter & Rauaraddel

    Uke 3, 2011:
    Hele denne uken

     Blikket mot 80-tallet
     Irsk Aften i sikte
     Hjørnet fosset videre
     Kor Hoen Travels i rute
     Rykter & Rauaraddel

    Uke 2, 2011:
    Hele denne uken

     Vakkert nyttår i rådhuset
     Banken ble til rådhus
     Engler på eksklusiv vinsmaking
     Hjørnet rett til topps
     Rykter & Rauaraddel