SAKMILs hovedsideSAKMIL-nyheteneInformasjon og historikkSAKMILs beryktede ordlisteThe SAKMIL GalleryGjestebokSkriv til SAKMIL! Navigasjonsmeny
Topp
Uke 32, 2013 Nyheter
 RT

SAKMIL-nyhetene kom med sin siste utgave mandag 28. oktober 2013. Denne siden vil ikke lenger bli oppdatert.
Takk til alle lesere som har bidratt til å holde hjulene i gang de siste 17 årene!

20 år med SAKMIL: Trommegalskap i bergstaden

SAKMIL 20 år logo
RØROS, 24. - 26. JUNI 1999: Henvendelsen fra Røros ble nesten ikke tatt på alvor da den kom vinteren 1999. Trommestuntgruppen hadde fått forespørsel om å stille opp som instruktører og underholdningsinnslag på Rørosfestivalen i juni, etter at en fra festivalledelsen hadde lest om SAKMIL på verdensveven. Magefølelsen tilsa at dette var bra, og dermed fikk SAKMIL tilbud om å komme på festival.

Rørosfestivalen var en festival for skolekorps fra hele landet, og flere hundre korpsmusikanter kom til den gamle bergstaden denne flotte junihelgen. Med reise og opphold betalt var det med en viss ærefrykt at også SAKMIL dukket opp på den knøttlille flyplassen på Røros, med både vikar og fiaskomann på plass. Mens Haavard utgjorde vikaren, var Gillen med som fiaskomann på den legendariske stortrommen Gamlå.

SAKMIL instruerer på Røros (1999)
SAKMIL, her kledelig antrukket i oransje Plenkrutt-skjorter, instruerer nesten 200 unge og håpefulle trommeslagere i stikkeløft og andre ablegøyer på Røros.

SAKMIL gjorde seg raskt bemerket på Røros. Trommestunt og marsjering ble raskt en del av dagliglivet i den gamle gruvebyen, og særlig byens flotte kirke var et selvsagt fotomotiv. Hovedoppgaven til SAKMIL var imidlertid instruksjonen av nær 200 unge håpefulle trommeslagere på både fredagskvelden og lørdag formiddag, samt spillingen på Røros Tattoo på fredagskvelden.

SAKMIL foran Røros kirke
Kirken på Røros er nesten verdensberømt, og SAKMIL måtte selvsagt ta oppstilling foran den. Fremst fra venstre ser vi Haavard, Boris Aleksandrov, Broiler-Frode og Abdullah Bang. Bakerst er Gillen, Nodi og Litle-Store.

Instruksjonen utgjorde den mest faglige delen av oppholdet, og nå vel 14 år senere kan det vel konstateres at SAKMIL på ingen måte visste hva de gikk til. Med Litle-Store i spissen ble det likevel sydd sammen et opplegg med instruksjon i stikkeløft og marsjeringstriks, og da de to fredagspuljene og den ene lørdagsøkten var unnagjort ble det konstatert at SAKMIL også duger som instruktører. Høydepunktet ble da alle trommeslagerne ble stilt opp i et stort korps som marsjerte avgårde i Røros-gatene med både stammehyl og halsbrekkende marsjeringstriks.

SAKMIL opptrer på Rørosfestivalen (1999)
SAKMIL fikk selvsagt også opptre på Rørosfestivalen, og her marsjerer de ut på plassen foran et stort publikum. Fiaskomann Gillen går med Gamlå i front, og så følger de staute karene hakk i hæl.

Røros Tattoo viste seg å være en ytterst seriøs konkurranse med mange ambisiøse deltakerkorps, og her skilte SAKMIL seg naturligvis kraftig ut. Fiaskomannen fikk selvsagt ikke til noen ting, og med både utskjelling og respektløse marsjparodier ble SAKMIL raskt en publikumsfavoritt. Et par tusen mennesker utgjorde publikum, og SAKMIL var på alles lepper.

(05.08.2013 kl 06:00)

 • Hovedside

 • Arkiv
 • Multimedia
 • Søk etter artikler
 • Ja, ke syns du?
 • Tilfeldig artikkel

 • Informasjon
 • Tips oss!

  DENNE UKEN:
  Hele denne uken

   Sommeren kom tilbake til OGMS
   Bred støtte til OGMS
   20 år med SAKMIL: Trommegalskap i bergstaden
   Rykter & Rauraddel

  Uke 31, 2013:
  Hele denne uken

   OGMS satser på blink
   20 år med SAKMIL: SAKMIL over hele kloden
   Sommerkort for SAKMIL-nyhetene
   Rykter & Rauaraddel

  Uke 30, 2013:
  Hele denne uken

   Engstelse i rockemiljøet
   20 år med SAKMIL: SAKMIL får fotfeste på Jæren
   Fullmånesang på Friluftshuset
   Rykter & Rauaraddel