SAKMILs hovedsideSAKMIL-nyheteneInformasjon og historikkSAKMILs beryktede ordlisteThe SAKMIL GalleryGjestebokSkriv til SAKMIL! Navigasjonsmeny
Topp
Uke 15, 2012 Nyheter
 RT

SAKMIL-nyhetene kom med sin siste utgave mandag 28. oktober 2013. Denne siden vil ikke lenger bli oppdatert.
Takk til alle lesere som har bidratt til å holde hjulene i gang de siste 17 årene!

En ny æra for Påskebrødet

KÅSEN: SAKMIL-nyhetene har nå fulgt historien om et brød fra Sandnes i hele 9 år. Da historien begynte, var brødet allerede ett år gammelt, og det hadde blitt gjenglemt i en kjellerbod på etter å ha blitt kjøpt inn til påsken 2002. Da var det rykende ferskt, men siden det ble liggende ble det raskt hardt, tørt og uspiselig. Brødet ble dermed, under ledelse av R&B Management, gjenstand for et svært unikt forskningsprosjekt. Spørsmålet man søkte svar på var helt enkelt: - Hvor lang tid tar det før et brød blir til jord?

Siden har brødet blitt undersøkt hver eneste påske, og blitt lagret på ulike steder under ulike forhold. Nedbrytningen har tatt overraskende lang tid, noe som kanskje skyldes lagringen i en tett ammunisjonskasse fra Forsvaret. Hensikten med å ha brødet i kassen har vært å skåne omgivelsene for lukt og helseplager, men vel så viktig har det vært å holde brødet borte fra potensielle brødspisere som kunne forkludre forsøket.

Resultatet har gjennom årenes løp blitt et nærmest mumifisert brød, som har sunket sammen til en temmelig seig og sortfarget masse. Jord har det definitivt ikke minnet om, selv om fargen til forveksling kan være lik.

Påskebrødet 2012
Påskebrødet har siden i fjor påske blitt oppbevart på to ulike måter. Til venstre ser vi det spesiallagde nettingburet som har stått utendørs med litt av brødbitene, mens den velkjente ammunisjonskassen til høyre har huset resten. Konsistensen er klart mer jordlignende på det som har ligget ute, men nå begynner også "kassebrødet" å vise lovende takter.

SAKMIL-nyhetene, som etterhvert har tatt over hovedansvaret for prosjektet, gjorde imidlertid noen grep i fjor påske. Da ble noen biter av brødet lagt i et spesiallaget bur og satt ut i naturen. Her har det blitt utsatt for alt som har vært av vær og vind det siste året, og dette har definitivt gitt resultater. I forhold til bitene som ble lagt tilbake i ammunisjonskassen har massen endret seg mye i retning av jord. Massene er løsere og har ingen lukt, i motsetning til bitene som har vært lagret tett.

Likevel har det skjedd ting også med bitene fra ammunisjonskassen. Først av alt har de fått en pelslignende struktur utenpå seg, og selv om bitene fortsatt er seige og harde, minner det mer om jord enn før.

Påskebrødet legges i potte
Bitene av påskebrødet legges i potte og stampes godt med hagespaden. Dette begynner virkelig å ligne på matjord.

Drastiske tiltak har derfor nå blitt iverksatt, og forsøket videre vil gå ut på å verifisere at brødet nå har blitt til jord. Samtlige brødbiter er nå samlet i en blå plastpotte, og knust ved hjelp av en liten hagespade. Oppi denne massen har det så blitt sådd korn av varierende type, og det hele har blitt toppet med et helt tynt lag matjord.

Som kontrollforsøk har tilsvarende mengde korn blitt sådd i en rødbrun potte, inneholdende vanlig mat- eller blomsterjord. Begge pottene ble så vannet, og plassert i lune omgivelser med rikelig tilgang på lys. Når det blir varmere i været kan det vurderes å sette hele stasen utendørs. SAKMIL-nyhetene vil så følge spireprosessen i de to pottene regelmessig utover våren og sommeren.

Påskebrødet er plantet
Restene av Påskebrødet ligger nå i den blå potten til venstre. I den andre potten ligger det næringrik blomsterjord. I begge pottene er det nå sådd omtrent like mengder variert kornblanding, og SAKMIL-nyhetene følger spireprosessen utover våren og sommeren. En god vanning må selvsagt til.

Dermed er årets konklusjon oppsiktsvekkende, men dog noe uklar ennå: Det tar omtrent 10 år å omdanne et brød til jord. Om kornet spirer kan konklusjonen bli endelig, i og med at ringen da er sluttet og man i teorien kunne laget mel til et nytt brød av det nye kornet.

(09.04.2012 kl 06:00)

Suksess for OGMS i Thailand

BAN CHANG, THAILAND: Man skulle kanskje ikke tro at et offisielt møte for Guinnessbevegelsen Odd Grythe Memorial Society (OGMS) i Thailand skulle få så mange deltakere. Det er tross alt snakk om å reise i over et halvt døgn, og en betydelig kostnad involvert i å komme seg på møtet. Likevel ble lørdagens OGMS-møte i Ban Chang en dundrende suksess fra ende til annen. Hele 28 deltakere ble notert i løpet av en lang ettermiddag og kveld.

Det var da selvsagt ikke den forholdsvis beskjedne delegasjonen som tok turen fra Sola like før påske som utgjorde hele oppmøtet. Også flere "lokale" nordmenn og skandinaver kastet seg med i møtet, i tillegg til noen av de lokale thaiene. På Offshore Bar var stemningen god fra møtestart og hele tiden utover, og det gikk ikke lenge før det første Guinness-fatet var tømt.

OGMS i Ban Chang
God gang i Ban Chang (!) da historiens første offisielle OGMS-møte utenfor Europa ble avholdt der på lørdag. Til slutt endte oppmøteprotokollen på hele 28 deltakere, som er ny utenlandsrekord.

Etter en liten pause på grunn av bacalao-kveld på Offshore Bar, tok møtet seg kraftig opp igjen utover kvelden, og til slutt stod altså 28 navn på listen. SAKMIL-nyhetene er noe usikker på om samtlige av disse var Guinness-Drikkere (GD), men i alle fall ett av navnene ble oppført som Guinness-Observatør (GO).

I Guinness-drikkende, alternativt oppmøtt rekkefølge var disse tilstede i Ban Chang:

Leffi, Gunhild, Anne Mørk, Hallgi, Roffe, Bjørn, Quiz-Trond, Ove, Ivar, Bob, Gunnar, Torbjørn, Åge, Per, Pål, Kevin, Jan, Stein (GO), Erik, Per (trønder), Erik (svensk), Rune, Yaya, Ming, Narong, Jieb og Onn.

Dermed var årets offisielle utenlandsmøte i sol og varme historie, men OGMS fortsetter sin lille gjesterunde utenfor Megleren neste måned. Da er det Nærbø som er åstedet for et nytt gjestemøte.

(09.04.2012 kl 06:00)

Suveren støttepåske

SANDNES / TRYSNES / ØKSNEVIK / ÅFJORD / WINDHOEK, NAMIBIA / SWAKOPMUND, NAMIBIA / MAURITIUS: Det manglet i alle fall ikke på støttemøter for Guinnessbevegelsen OGMS på påskeaften. Det var tydeligvis mange som hadde fått med seg at årets påske klaffet perfekt med månedens OGMS-runde, og markeringene var mange og varierte over store deler av verden.

Mest aktivitet var det nok på hjemlige trakter. Siden det offisielle møtet var lagt ut av landet til Thailand, møttes en stor del av hjemmesitterne på sine vante steder på Sandnes. Først ut var Terje, som prøvde å kuppe møtet og legge det til Melkebaren. Han ble imidlertid sittende alene med sine to Guinness, siden den tiltenkte ølmakkeren Fiesta-Ole hadde tatt turen til det vanlige møtestedet på Megleren.

Terje sluttet seg etterhvert til resten av gjengen, som på sedvanlig vis avholdt møte utendørs på Megleren. Hissige kirkeklokker i nærheten forstyrret riktignok møtet en del, men det gikk seg likevel til. Oppmøtet var også brukbart: Karl Dag, Geir, Fiesta-Ole, Terje, KillKenneth, Aina, Baggi, Stoffi og Sissel. Den alltid suverene Guinness-servitøren Leif sørget for at KillKenneth alltid fikk først servert, og for dette ble KillKenneth kveldens Gullunge, eller GullKenneth.

OGMS på Megleren
Støttemøtet på Megleren samlet etterhvert en god gjeng, blant annet denne harde kjernen.
OGMS i Øksnevik
Gjengangeren Øksnevik havnet også på listen, denne gang med Kylling-Børge som GD.

Gjengangeren Øksnevik kom på listen også denne måneden. Det var Kylling-Børge som i kjent stil støttet opp om OGMS sin virksomhet, med både bekledning og innholdet i Guinnessglasset.

Glass brukte imidlertid ikke de fire som var på Trysnes og feiret OGMS-dagen der. Kristine, Petter, Anne Blond og Stig ble alle GD, men bildene avslører at de viktige glassene ikke er på plass. Nå vil nok alvorligheten av en slik feil vurderes ulikt fra person til person, men SAKMIL-nyhetene kjenner til flere tilfeller der personer ville nekte å innta Guinness rett fra boks.

OGMS på Trysnes
Kristine, Petter, Stig og Anne Blond nøt vårsolen og hver sin Guinness på Trysnes. Finn 4 feil på dette bildet (hint: Drikker man Guinness rett fra boksen?).

Åfjord i Sør-Trøndelag er ikke noe stort sted, men her foregikk det likevel to støttemøter på samme lørdag. Begge hadde riktignok samme deltaker i Larsling, først på Gressmyr og senere på Stokkøya Sjøsenter på Hosnasand. Sistnevnte sted ligger forøvrig bare et steinkast unna der den nå så mye omtalte eksamensfilmen Tuba Atlantic ble spilt inn. Den ble som kjent nominert til Oscar i vinter.

OGMS i Trøndelag
Det ble avholdt to støttemøter i Åfjord i Sør-Trøndelag, begge med Larsling som deltaker. Det første ble avholdt på Gressmyr, mens dagens andre støttemøte foregikk på Stokkøya Sjøsenter på Hosnasand. Det var forøvrig like i nærheten her at den Oscar-nominerte filmen Tuba Atlantic ble spilt inn.

Den varmekjære og evig Afrika-reisende Ovesen meldte seg også grundig på i støttemøtestafetten. I mangel av Guinness måtte han først arrangere et støttemøte for søsterbevegelsen IRMS/MJMS (navnet her er fortsatt noe uklart), og dette foregikk i Swakopmund i Namibia. Møtet ble behørig avholdt innendørs på henholdsvis Swakopmund Brauhaus og Europe Hotel Hof, og møteleder og -deltaker Ovesen plukket ut følgende fire øl for smaking:

  • Hansa Draught (Namibia Breweries Limited)
  • Weißbier (Camelthorn Brewing Company)
  • Schwarzbier (Camelthorn Brewing Company)
  • Tafel Lager (Namibia Breweries Limited)

    IRMS/MJMS Namibia
    Ovesen ladet opp med støttemøte til IRMS/MJMS i Swakopmund i Namibia. Her nøt han 4 sorter på en dag da det ellers ikke var møte i IRMS/MJMS.

    Ovesen fikk senere tak i en boks med Guinness, og foretok så en strabasiøs reise med minibuss fra Swakopmund til hovedstaden Windhoek i Namibia. Vanskelighetene med denne reisen skyldtes først og fremst tissetrengsel som gjerne er en bivirkning av støttemøter. Vel fremme på Chameleon Backpackers ble innholdet i Guinness-boksen endelig fortært, etter at baren var stengt og det øvrige reisefølget hadde gått til sengs.

    OGMS i Namibia
    Historiens første OGMS-støttemøte i Namibia var et faktum da Ovesen endelig fant Guinness og inntok denne i Windhoek.

    Ovesen kunne likevel selvsagt ikke la anledningen til å være på tidenes første Namibia-støttemøte gå fra seg. Møtet ble ellers som sedvanlig avholdt utendørs, og i en kveldstemperatur betydelig under den Ovesen ville foretrekke. Ingen røykere ble imidlertid observert.

    OGMS på Mauritius
    IH og Oddvar avholdt støttemøte på Mauritius.
    Namibia var imidlertid ikke det eneste nye landet på støttemøtelisten. Det ble nemlig også meldt om støttemøte fra øyparadiset Mauritius i det indiske hav, men som geografisk hører til Afrika. Her var også klimaet upåklagelig, og det ble arrangert et møte med i alt 4 deltakere. To av disse måtte imidlertid, på grunn av sin lave alder og manglende Guinness-interesse, inngå som GO på møtet. Oddvar og IH var derimot GD med flaske-Guinness.

    De kompletterte dermed en støttemøteliste som det knapt finnes maken til i nyere tid. Hovedmøte i Asia, og støttemøter i både Afrika og Europa gjorde sitt til at hele 3 verdensdeler var representert i den globale OGMS-bevegelsen.

    (09.04.2012 kl 06:00)

  • Bussen fremdeles i Lyngdal

    LYNGDAL: Mange husker nok den strabasiøse helgeturen som Klepp Hornmusikk arrangerte til Evje i september i fjor. En velvillig busseier hadde lånt ut bussen til korpsturen, med baktanken om at bussen nok ville ha godt av en skikkelig langtur etter mange korte turer i sitt nærområde. Dette endte ikke bare med røyklagte bakker langs Sørlandskysten, men også med totalt busshavari utenfor Lyngdal på veg hjem.

    Bussen i Lyngdal
    Her står den motorskadde bussen fortsatt, på verkstedet i Lyngdal.

    Nå avslører bilder som SAKMIL-nyhetene har fått tilgang til at bussen fortsatt står uvirksom på verksted i Lyngdal. Undersøkelser kort tid etter busshavariet tydet på at skaden nok ikke var så ille som fryktet, og at bussen snart kunne være kjørbar igjen. Med de siste bildene fra Lyngdal kan nok mye tyde på at Evje-turen var bussens aller siste.

    Det ble for øvrig ikke meldt om varige mèn for noen etter den strabasiøse turen i september. Tvert førte den unike opplevelsen til styrket samhold og lagånd i en fra før ganske sammensveiset gjeng.

    (09.04.2012 kl 06:00)

    Rolig påskequiz

    SANDNES: Onsdag før skjærtorsdag har på tross av sin spesielle status alltid vært tellende quizdag på Megler-quizen, og det gjaldt derfor om å stille lag for dem som ville ha noe å si i sammendraget. På en heller rolig onsdagskveld stilte derfor 8 lag opp til quiz på Megleren, og dette resulterte i to gode og jevne omganger.

    I første omgang ble det hele 3 lag på delt førsteplass, men Fasiten trakk det lengste strået i musikkspørsmålet som skulle til for å kåre rundevinneren. Dette laget var i likhet med de fleste andre sterkt vikarpreget denne onsdagen. Kveldens andre omgang endte med delt førsteplass til Labbetøs og Halvsøstrene.

    Etter at Naked Men Singing tok månedspremien for mars, var det denne gang første quiz i april og dermed mange viktige poeng å kjempe om. Den jevne åpningen tyder på tett og god kamp også fremover.

    Megler-quizen, april måned:
    Naked Men Singing, 34
    Fasiten, 33
    Labbetøs, 33
    Halvsøstrene, 31
    Sandnes Ølklubb, 30
    Hjørnet, 25
    Eyepatches & Racoonhats, 20.5
    Dream Team, 17.5

    SAKMIL-nyhetenes tall er ikke verifiserte mot de offisielle. Megler-quizen fortsetter videre som vanlig på onsdag fra klokken 20:30.

    (09.04.2012 kl 06:00)

    Rykter & Rauaraddel

  • Den Afrika-reisende Ovesen kan melde om at han nå er på sporet av en forsvunnet cupmute fra trompetrekken i Orstad Storband. I Mutelo St. i Livingstone Zambia skal han ha funnet viktige spor, på en reise som til nå har gått fra Livingstone til Namibia. Neste skritt er 24 timer med buss til Cape Town.

  • Selv om solen skinner i Thailand, skal det være mye hvitt å se i området. Særlig i Ban Chang skal det ha vært nærmest blendahvite tilstander, og forsøk på bruning før lørdagens OGMS-møte skal ikke ha slått helt til.

  • Det meldes for øvrig at Quiz-Trond skal ha vært Ban Changs blondeste innbygger, i alle ordets betydninger. Dette opplyser nærstående kilder til SAKMIL-nyhetene.

    (09.04.2012 kl 06:00)

  • Hovedside

  • Arkiv
  • Multimedia
  • Søk etter artikler
  • Ja, ke syns du?
  • Tilfeldig artikkel

  • Informasjon
  • Tips oss!

    DENNE UKEN:
    Hele denne uken

     En ny æra for Påskebrødet
     Suksess for OGMS i Thailand
     Suveren støttepåske
     Bussen fremdeles i Lyngdal
     Rolig påskequiz
     Rykter & Rauaraddel

    Uke 14, 2012:
    Hele denne uken

     Navnestrid om ny klubb
     Ny påske for påskebrødet
     Månedspremien glapp med minste margin
     Påske for OGMS
     Rykter & Rauaraddel

    Uke 13, 2012:
    Hele denne uken

     Skytemusikal traff blink
     Kritikerne var fornøyde
     Enda en ny forening stiftet
     Umiddelbart støttemøte for IRMS
     HYKKAS - en motvekt til FUKK
     OGMS-følget tar av sted
     Fortsatt førsteplass for Fasiten
     Rykter & Rauaraddel