SAKMILs hovedsideSAKMIL-nyheteneInformasjon og historikkSAKMILs beryktede ordlisteThe SAKMIL GalleryGjestebokSkriv til SAKMIL! Navigasjonsmeny
Topp
Uke 2, 2012 Nyheter
 RT

SAKMIL-nyhetene kom med sin siste utgave mandag 28. oktober 2013. Denne siden vil ikke lenger bli oppdatert.
Takk til alle lesere som har bidratt til å holde hjulene i gang de siste 17 årene!

Didrik begeistret i rådhuset

KLEPPE: Mange fikk seg nok en åpenbaring da de for første gang fikk se og oppleve Didrik Solli-Tangen i Klepp Rådhus denne helgen. Mannen som fremfor alt er kjent gjennom sin norske seier i Melodi Grand Prix, med sangen My Heart Is Yours, fremstod nemlig som en usedvanlig sympatisk og allsidig sanger som var på bølgelengde med sitt publikum fra første øyeblikk.

NYKO 2012 - Didrik Solli-Tangen
Didrik Solli-Tangen imponerte stort sammen med Klepp Hornmusikk og var på bølgelengde med alle fra første øyeblikk.

Nyttårskonsertene til Klepp Hornmusikk har gått for 3 fulle hus i rådhuset denne helgen, og det betyr at nærmere 1200 gjester fikk overvære en storslagen konsert. Det musikalske programmet var særdeles publikumsvennlig denne gang, og den røde tråden lå denne gang i grenselandet mellom klassisk musikk og moderne disko- og popmusikk. Her likte Didrik Solli-Tangen seg svært godt sammen med Hornmusikken, og resultatet begeistret publikum til de grader.

Som den 19. solisten på like mange konserter hadde Didrik Solli-Tangen litt av en historie å leve opp til. Både spennvidden og dyktigheten til forgjengerne har vært enorm, og det var kanskje først da han kom inn på VIP-rommet i rådhuset at han skjønte hvilket sirkus han nå hadde forvillet seg inn i. Didrik føyde seg imidlertid pent inn i "the Hall of Fame" uten nevneverdige problemer.

Første avdeling av årets konsert var først og fremst klassisk inspirert, med et ikke ubetydelig innslag av opera- og operettemusikk. Her kom stemmeprakten til Didrik Solli-Tangen til god nytte, og trampeklappen var allerede på plass fra første nummer av. De rene Hornmusikk-stykkene falt også i god smak, og her lekte orkesteret seg også i det faktisk ikke så tydelige grenselandet mellom klassisk musikk og moderne rytmer. Det var et fornøyd korps, en fornøyd solist og et fornøyd publikum som kunne gå til pause etter en første avdeling som formelig fløy av sted.

NYKO 2012 - Ragnhild og Thor Viggo
Cowboy og cowgirl Thor Viggo og Ragnhild var solister på There's No Business Like Showbusiness - hentet fra musikalen Annie Get Your Gun som settes opp på Klepp i mars.

Det var tid for et lite taktskifte etter pause. Andre avdeling ble innledet med en smakebit fra vårens store musikalprosjekt på Klepp. I mars setter nemlig Klepp Hornmusikk i samarbeid med Vågen videregående skole opp musikalen Annie Get Your Gun i Klepp Rådhus, men allerede nå fikk publikum høre bruddstykker av det som kommer. Stemningen i salen var ikke til å ta feil av, og det lover godt for vårens store satsing.

NYKO2012 - Tore de France
Tore de France spilte på kveldens kanskje merkeligste instrument: En theremin. Den vakte stor åtgaum.

NYKO 2012 - Sigve Ellingsen
Sigve Ellingsen bandt konserten sammen på en løs og ledig måte.
Didrik Solli-Tangen ble etterpå klappet inn til en ny runde, nå med flammende syd-europeisk musikk på programmet. Sviskefaktoren var høy, og sviskene smakte da også ekstra deilig for et sultent publikum. Et lite avbrekk med Tore de France på det høyste spesielle instrumentet Theremin ble det også, før Didrik Solli-Tangen og Klepp Hornmusikk gikk mot den store finalen. Selveste Johan Sebastian Bach, i radbrekket versjon, fikk avslutte årets offisielle program med den opprocka varianten av Toccata i D-moll.

Selvsagt ble det ekstranumre i Klepp Rådhus, og selvsagt måtte Didrik Solli-Tangen fremføre den sangen han aller best huskes for. My Heart Is Yours ble et populært avslutningsnummer, og et storfornøyd publikum hyllet alle aktørene på scenen. Stående applaus var innledningen til den tradisjonelle nyttårshilsenen fra dirigent Arild Mjaaland, og med fyrverkeri ble det faste og siste ekstranummeret Valdresmarsj spilt som den store finalen.

I likhet med sine forgjengere ble også Nyttårskonsertene 2012 en suksesshistorie av de sjeldne. SAKMIL-nyhetene overhørte flere begeistrete kommentarer blant publikum innimellom øktene, og det er ingen tvil om at årets konsert var en stor publikumsvinner. Om ett år, nærmere bestemt søndag 6. januar 2013, smeller nyttårsrakettene igjen i Klepp Rådhus, da for 20. gang.

(09.01.2012 kl 06:00)

Engler smakte cognac

BRYNE: Internt i Klepp Hornmusikk har det alltid eksistert opptil flere mer eller mindre offisielle grupperinger, og dette har også resultert i utbrytere som for eksempel SAKMIL og Sinclair & the Rovers. De såkalte Englene, som i hovedsak består av folk fra kornett- og trompetgruppen, står imidlertid ikke i umiddelbar fare for å bli eksportert ut av korpset.

Cognac-smaking
Seremonimester Nodi skjenker smaksprøver til et interessert smakspanel. Kveldens utvalg innfelt nederst.
Etter flere år med nyttårskonserter har det også oppstått en tradisjon der Englene samles sent på lørdagskvelden for å gjennomføre seriøse smakstester av ulike brygg. I fjor dreide smakingen seg om eksklusive rød- og hvitviner, men i år var innsatsen konsentrert om cognac. Seks ulike sorter skulle prøvesmakes og vurderes opp mot hverandre, hvorav en riktignok var av fransk opphav, men ikke fra cognac-distriktet: Napoleon VSOP brandy. I det øvrige utvalget var det to utgaver Hennessy (VS og VSOP), og tre varianter med Bache-Gabrielsen (VSOP, XO og 1973 Single Vintage - også den XO og meget sjelden).

Smakspanelet, som ble ledet av seremonimester Nodi med jukselapp, smakte seg gjennom disse fra den antatt minst eksklusive (Napoleon) til den mest sjeldne (B.G. 1973) og kunne konstatere klare smaksforskjeller. Mens betegnelsene V.S. (Very Special), V.S.O.P. (Very Special Old Pale) og XO (Extra Old) først og fremst brukes om cognacens lagringstid på eikefat, er det en utbredt oppfatning blant folk at en V.S. er mye "simplere" enn en XO. Dette er imidlertid mer et spørsmål om smak og behag enn pris og eksklusivitet.

Likevel var det ikke tvil om at smakspanelet foretrakk de rundere og mer elegante cognac-utgavene i denne testen. XO-varientene fra Bache-Gabrielsen ble dermed kåret til den uhøytidelige testens vinnere, men også Hennessy VSOP kom høyt på listen. Generelt var det en markant forskjell mellom cognacene fra Hennessy og Bache-Gabrielsen, der sistnevnte fremstår med en mye mer fremtredende karakter enn de forholdsvis runde Hennessy-variantene.

Englene fortsetter høyst sannsynlig med nye smaksprøver til neste år, da trolig med øl på programmet.

(09.01.2012 kl 06:00)

Trivelig start på året for OGMS

SANDNES: Kalenderåret 2012 sitt første månedsmøte ble lørdag et faktum for Guinnessbevegelsen Odd Grythe Memorial Society (OGMS). Med mildvær og regnbyger var alt akkurat slik det skal være på disse trakter i januar, og anledningen var ypperlig til å innta en Guinness eller flere.

Konsert- og reisevirksomhet førte i utgangspunktet til at flere nokså faste møtedeltakere uteble fra årets første OGMS-møte. Likevel ble oppmøtet utover lørdagskvelden riktig så bra på Megleren, og det var etterhvert en fornøyd møteledelse som kunne konstatere at antallet GD på Megleren var 150% av tilsvarende antall på en bar i Thailand.

OGMS januar 2012
God stemning rundt OGMS-bordet på Megleren på årets første møte. På dette tidspunktet var det registrert 15 GD.

Møtet var som vanlig variert og inneholdt mange høydepunkter og få dødpunkter. Guinness ble ikke bare inntatt i flytende form, men også i form av Guinness-sjokolade (GS). Det ble derfor også meldt om flere GSS (Guinness-Sjokolade-Spisere).

SAKMIL-nyhetene har så langt ikke fått tilsendt eksakte møterapporter fra januarmøtet, men det er på det rene at minst 15 GD var tilstede på møtet.

(09.01.2012 kl 06:00)

Heftig støttevirksomhet for OGMS

BAN CHANG, THAILAND / HELSINKI, FINLAND / KLEPPE: Månedsmøter i Guinnessbevegelsen OGMS går sjelden upåaktet hen, og støtten til årets første møte var påtagelig over hele verden. SAKMIL-nyhetene fikk rapportert inn opptil flere støttemøter fra ulike verdenshjørner.

OGMS i Ban Chang
Hele 10 GD ble etterhvert registrert på baren Offshore i Ban Chang, der også det offisielle aprilmøtet til OGMS skal være i år.

Først ute var, ikke uventet, Ban Chang i Thailand. Her kunne det meldes om opptil flere støttemøter i løpet av et døgn, men det egentlige støttemøtet startet ikke før lørdag ettermiddag lokal tid. På baren Offshore, som faktisk blir offisielt møtested for OGMS i april i år, samlet det seg etterhvert et stort antall mennesker i anledning den store dagen.

OGMS i Helsinki
Det ble også meldt om OGMS-støtte fra Helsinki i Finland.

OGMS i Klepp Rådhus
Nyttårskonsertene til Klepp Hornmusikk overlappet med lørdagens OGMS-møte, men etter konserten ble det avholdt støttemøte backstage.

OGMS med Didrik
Didrik var kanskje dagens mest celebre GD.
Da status til slutt skulle gjøres opp, viste det seg at 11 offisielle møtedeltakere var registrert, hvorav 10 var GD og lokale Ming var en av flere GO. På GD-listen var Bjørn, Quiz-Trond, Fiesta-Ole, Ivar (eier), Gunnar (sjefskokk), Norbert, Trond T, Sondre, Bob Skotte og Alf. Nå gjenstår det å se om det offisielle møtet i påsken samler flere deltakere enn dette uoffisielle møtet i januar.

Langt nærmere hjemmebasen på Sandnes er den finske hovedstaden. I Helsinki foregikk det også støttemøter for OGMS, og hit var det Kristian, Egil, Alex og Simon som hadde tatt turen. Utover dette er få detaljer kjent fra opplegget.

Støttemøte ble det også bak scenen i Klepp Rådhus, der Klepp Hornmusikk har hatt nyttårskonsert i helgen. Siden også lørdagen nå er konsertdag, var det vanskelig for aktørene her å delta på det offisielle månedsmøtet på Megleren.

Etter endt konsert ble det imidlertid endelig tid for et skikkelig støttemøte, med et anslått antall GD på 8-10 personer. Antallet GO var også høyt, uten at noen tok seg bryet med å telle dem. Også konsertens store gjest, Didrik Solli-Tangen, proklamerte at han var svært glad i mørkt øl, og han tok gladelig del i OGMS-støtten. For øvrig ble det eksperimentert med ulike former for Guinness-byggverk, med de kjente boksene som byggeklosser.

(09.01.2012 kl 06:00)

Laks og røre i Orienten

BAN CHANG, THAILAND: Fra hytteprovinsen Ban Chang i Thailand ble det i forrige uke meldt om nær sensasjonelle nyheter. En hyttebeboer i området, ofte omtalt som Quiz-Trond, skal nemlig for første gang ha laget mat på sitt eget kjøkken og servert dette til sine middagsgjester.

Quiz-Tronds eggerøre
Eggerøre var det første hjemmelagete produktet fra Quiz-Tronds kjøkken i Ban Chang.

Jomfruretten var også svært spektakulær, og middagsgjestene sa seg godt fornøyd med serveringen. På menyen stod nemlig hjemmelaget eggerøre, som Quiz-Trond altså hadde laget selv, og dette ble servert sammen med laks fra Skottland, brødskiver fra Sandnes og rosèvin fra Silverlake.

Selve matlagingsseansen var stengt for fotografering, men det lokale bildebyrået har i det minste sørget for at SAKMIL-nyhetene kan bringe bildet av det ferdige produktet.

(09.01.2012 kl 06:00)

Hjørnet i føringen fra start

SANDNES: Onsdag kveld startet en ny quizsesong på Megleren Øl- og Vinstue på Sandnes, og 11 lag stilte til start i den første omgangen av mange utover våren. Med blanke ark, nye spørsmål og nullstilte resultatlister var utgangspunktet likt for alle lag.

Det var imidlertid flere av de gamle traverne på quizen som gjorde seg sterkest bemerket fra starten av. Aller best gikk det for Hjørnet, som med rundeseier i første omgang og en sterk andreplass i andre gikk rett til topps på sammendragslisten. Det gikk også bra for de andre tradisjonelt sterke lagene, som for eksempel Naked Men Singing, Halvsøstrene og Fasiten. Sistnevnte lag tok for øvrig seieren i andre omgang, etter en heller svak åpning i den første.

Etter bare en uke med quiz skulle man kanskje tro det var lett å få oversikten over stillingen. Ett av spørsmålene, som omhandlet Berlin-murens lengde, viste seg imidlertid å være noe kontroversielt. Ulike kilder opererer med ulike tall for hvor lang den forhatte muren var, så inntil neste gang er det uklart hvem som får poeng og ikke på dette spørsmålet.

Den uoffisielle listen så langt ser imidlertid slik ut:

Hjørnet 38
Labbetøs 35.5
Naked Men Singing 35.5
Fasiten 32
Halvsøstrene 32
Sodd 31
Newton & De 30.5
Eyepatches & Racoonhats 30
Sandnes Ølklubb 30
Hønsehjernene 28.5
Jomfruene 24.5

Om trenden forsterker seg videre vil vise seg utover våren. Uansett er det nye muligheter i Megler-quizen nå på onsdag, fra klokken 20:30 og utover.

(09.01.2012 kl 06:00)

Rykter & Rauaraddel

  • Musikalen Annie Get Your Gun er altså neste store prosjekt for Klepp Hornmusikk nå når nyttårsfesten er over. Allerede i slutten av mars braker det løs med 4 forestillinger i Klepp Rådhus, og det er Ingrid Kjosavik og Nils Erik Steinsbø som innehar hovedrollene. Begge disse to var også med i sentrale roller da Klepp Hornmusikk fremførte Chess i 2009.

  • Selv om årets nyttårskonserter var umåtelig populære, var det nok ikke alle som var der like frivillig. Under en av forestillingene ble følgende kommentar overhørt fra en godt voksen tilhører som nok hadde blitt tvunget ut av sin bedre halvdel: - Hadde æg våre heima nå, hadde æg nok skifta kanal.

  • Fullmånekonsertene i Klepp er en annen konsertserie som har blitt svært populære. Ti år etter starten legges årets konserter opp rundt en serie ønskerepriser, og først ut er Tønes allerede mandag kveld. Denne konserten ble raskt utsolgt, men nå legges det opp til ekstrakonsert klokken 18:00 på Friluftshuset. Ta derfor omgående kontakt med Klepp Kommune for billetter til denne ekstra forestillingen.

  • Foruten eggerøreproduksjon foreligger det også planer om å dyrke kålrabi i Ban Chang. Den lokale huseieren Bjørn skal ha rollen som bonde, og fra det jærske bondelandet skal Aina hentes inn som konsulent. Quiz-Trond skal få jobben som dreng. Dermed burde også kålrabistappen til neste juls pinnekjøtt være sikret.

  • Ban Chang i Thailand blir som allerede nevnt også offisielt møtested for Guinnessbevegelsen OGMS i april. Årets påskemøte blir det første offisielle OGMS-møtet utenfor Europa, og allerede har flere møtedeltakere meldt seg. Det ventes imidlertid også et stort støttemøte på hjemlige trakter denne lørdagen i april.

    (09.01.2012 kl 06:00)

  • Hovedside

  • Arkiv
  • Multimedia
  • Søk etter artikler
  • Ja, ke syns du?
  • Tilfeldig artikkel

  • Informasjon
  • Tips oss!

    DENNE UKEN:
    Hele denne uken

     Didrik begeistret i rådhuset
     Engler smakte cognac
     Trivelig start på året for OGMS
     Heftig støttevirksomhet for OGMS
     Laks og røre i Orienten
     Hjørnet i føringen fra start
     Rykter & Rauaraddel

    Uke 1, 2012:
    Hele denne uken

     Nedtellingen er i gang
     Riggejobb unnagjort på rekordtid
     Våt OSskar-aften
     Nytt år for OGMS
     Nye quizmuligheter
     Rykter & Rauaraddel

    Uke 52, 2011:
    Hele denne uken

     Di Nærbø håvet inn
     Snart nyttår for Hornmusikken
     Tredelt seier i Megler-quizen
     Takk for i år
     Rykter & Rauaraddel