SAKMIL-nyhetene kom med sin siste utgave mandag 28. oktober 2013.
Denne siden vil ikke lenger bli oppdatert.
Takk til alle lesere som har bidratt til å holde hjulene i gang de
siste 17 årene!
Det luktet svidd av øvelsen
|
KLEPPE: Klepp Hornmusikk gjennomførte torsdag kveld sin første øvelse for høstsesongen, og dette ble en øvelse det luktet svidd av. Denne gang er det imidlertid ikke bare snakk om en metafor, for det luktet virkelig svidd i øvingslokalene på Klepp Ungdomsskule på torsdagskvelden.
De som måtte ha kjennskap til Hornmusikken sine tekniske installasjoner som kaffetraktere, vannkokere og lignende ville kanskje umiddelbart tenke at det kunne oppstå noe i disse. Røyken og svilukten var imidlertid av musikalsk art, og det hele startet med korpsets vibrafon.
Slagverkinstrumentet vibrafon er nemlig utstyrt med roterende klaffer inni resonanspipene, noe som skaper en vibratoeffekt og som også er opphav til navnet vibrafon. Disse klaffene drives rundt av en elektrisk motor, som igjen får strøm fra stikkontakten.
|
Det var trolig strømforsyningen til vibrafonmotoren som kortsluttet og førte til både en svidd kontakt (innfelt) og eimen av svidd elektronikk i øvingslokalet. |
Etter måneder og år uten å ha plugget i kontakten, fikk Nodi det plutselig for seg at han skulle ha på motoren på et av stykkene. Kontakten ble plugget i, og lite skjedde. Mistanken ble dermed raskt rettet mot bryteren på strømforsyningen til motoren, og etter litt fikling med denne ble det da også liv i maskineriet.
Lykken varte imidlertid ikke lenge, for nesten momentant ble strømforsyningen varm, og røyken stod ut av den. Samtidig begynte den umiskjennelige lukten av svidd elektronikk å bre seg. Rask reaksjon fra en tilstedeværende elektriker og slagverkkollega avverget heldigvis faren for noe langt verre.
Svilukten hang likevel igjen en god stund, og dermed var Hornmusikken i gang med en brennhet start på høstsesongen.
(19.08.2013 kl 06:00) |
20 år med SAKMIL: SAKMIL ble pølsemakere
|
ROGALAND ARBORET, 19. SEPTEMBER 2001: En vakker septemberkveld i 2001 skulle vise seg å bli skjebnesvanger for en hvit hest fra distriktet. Et større oljeselskap skulle ha fest for sine ansatte i Rogaland Arboret, og som så ofte i oljebransjen ble det ikke spart på verken penger eller effekter.
Middelalderen var tema for arrangementet, og som ett innslag skulle selskapets kvinnelige direktør komme ridende inn på en hvit hest i en prosesjon der SAKMIL gikk bak og spilte trommemarsj. Dette var jo en strålende idè som ville vekke stor oppsikt, men det var likevel en liten strek i regningen.
Hester generelt, og kanskje særlig akkurat denne hvite hesten, ser nemlig ikke ut til å være særlig begeistret for menn med trommer og røde strømpebukser. I alle fall stoppet hesten tydelig opp og nærmest rygget bakover da den oppdaget SAKMIL i fullt marsjtempo i Arboretet.
|
Den hvite hesten, med en kvinnelig oljedirektør på sin rygg, møter sine overmenn. Bare synet av SAKMIL var trolig nok til å gjøre hesten vettskremt, slik at den ble pølsemat noe senere. |
Synet av SAKMIL i røde strømpebukser, og ikke minst lyden av trommene deres ble rett og slett for mye for hesten. SAKMIL måtte dermed innta grøftestilling i et forsøk på å skjule seg for det nervøse dyret. Den kvinnelige direktøren på hesteryggen var trolig enda mer nervøs på dette tidspunktet.
Nesten som ved et mirakel ble imidlertid prosesjonen gjennomført nesten som planlagt, og det ble både direktørtale og SAKMIL-stunt for alle gjestene like etterpå. SAKMIL benyttet også anledningen til å ta noen spektakulære bilder i de vakre omgivelsene.
|
Det var nesten som man ikke kunne se SAKMIL for bare trær. Her er dagens tropp under spillingen i Rogaland Arboret i 2001: Haavard, Nodi, Litle-Store, Boris Aleksandrov og Store-Litle. |
For hesten sluttet imidlertid ikke historien her. Opplevelsen i Arboretet preget den nemlig sterkt i hverdagen som fulgte, og eieren så ingen annen utvei enn å avlive den. Slik oppstod historien om da SAKMIL spilte en hest inn i pølsene.
(19.08.2013 kl 06:00) |
20 år med SAKMIL: Et rekordtravelt år
|
Året 2001 ble et virkelig travelt år for SAKMIL. Oppdragene stod nærmest i kø, og spesielt fra sommeren og utover ble det hektiske dager og helger for trommestuntgruppen. SAKMIL-bussen fikk kjørt seg fra spilling til spilling, og med hele 9 julebord på spillelisten var det mange som fikk med seg et trommestunt til akevitten.
SAKMIL-bussen debuterte også på filmlerretet dette året, i den prisbelønte filmen Mayday signert de lokale filmskaperne i UND & BJOR. SAKMIL-bussen som kjører inn i solnedgangen ble også vist på lokale kinoer et par år senere.
|
De lokale filmskaperne Kim Henning og Jarle fra UND & BJOR, foran SAKMIL-bussen og noen av filmens skuespillere. |
Uten å nevne alle oppdragene dette året, fikk SAKMIL både spille på Gladmat igjen, stå på scenen i Sandnes Kulturhus og vist bakenden til skrålende Lillestrøm-supportere på Bryne Stadion. Cupfinaleopptog i tigerstaden ble det også, med SAKMIL i front og hundrevis av glade jærbuer i toget oppover Karl Johan. At Bryne tapte sin finalekamp mot Viking, i en av tidenes kjedeligste fotballkamper, ble nærmest en parentes.
Året ble for øvrig avsluttet med et ultrahemmelig SAKMIL-bryllup, da Abdullah Bang klarte å gifte seg uten at SAKMIL fikk nyss i det.
(19.08.2013 kl 06:00) |
Fullmåne i fristil
|
ORRE: Det kan ligge an til å bli en god musikkopplevelse med både snodige tekster og musikalske innfall når Stanley Brinks & the Flying Kaniks onsdag gjester Friluftshuset på Orre. Fullmånekonserten denne gang byr nemlig på et møte med den muligens litt eksentriske franskmannen Stanley Brinks, som tidligere gikk under navnet Andrè Herman Dune.
Sammen med kona Clemence, og en gjeng norske musikere, har bandet hatt stor suksess på flere fronter. Mest kjent hos det lokale publikum er nok Banjo-Erlend, som i denne gjengen har gått over til trombone.
|
Stanley Brinks & The Flying Kaniks kan oppleves i Friluftshuset på onsdag. |
Stanley Brinks og gjengen hans spilte også på Vandrefestivalen 2011 i Strondavika, der de utmerket seg med å skille seg kraftig ut fra de andre aktørene. SAKMIL-nyhetene omtalte dem da som et av de mest originale og særegne innslagene i hele festivalprogrammet.
Fullmånekonserten på Orre begynner som vanlig klokken 20:00, og det finnes nok knapt med billetter tilgjengelig. En henvendelse til Klepp Kommune på telefon 51 42 98 60 kan nok likevel gjøre susen.
(19.08.2013 kl 06:00) |
Rykter & Rauaraddel
|
Ukens SAKMIL-år er 2001, og dette året ble også spalten Rykter & Rauaraddel et fast innslag på SAKMIL-nyhetene. Den har vært publisert 633 ganger før denne ukens versjon, og er den lengstlevende føljetongen på SAKMIL-nyhetene.
Det nærmer seg tur igjen for gjengen i Kor Hoen Travels, og denne gang er det Oddvar som er reiseleder. Reisefølget teller som vanlig 8 personer, og ifølge vedtektene skal turen gå til et land, alternativt en storby, som ingen av deltakerne har vært i før. Årets tur foregår fra 29. august til 1. september.
Festivalen Hibnaleide på Obrestad lovprises nå høyt av både musikere og gjester som var tilstede. Flere band sørget for god musikk og stemning utover lørdagskvelden, i omgivelser mer jærske enn kanskje noe annet sted.
(19.08.2013 kl 06:00) |
|
| |
Hovedside
Arkiv
Multimedia
Søk etter artikler
Ja, ke syns du?
Tilfeldig artikkel
Informasjon
Tips oss!
DENNE UKEN:
Hele denne uken
Det luktet svidd av øvelsen
20 år med SAKMIL: SAKMIL ble pølsemakere
20 år med SAKMIL: Et rekordtravelt år
Fullmåne i fristil
Rykter & Rauaraddel
Uke 33, 2013:
Hele denne uken
Verden våkner til liv
20 år med SAKMIL: SAKMIL debuterer på Gladmat og kjøper buss
Andre SAKMIL-høydepunkter fra år 2000
Rykter & Rauaraddel
Uke 32, 2013:
Hele denne uken
Sommeren kom tilbake til OGMS
Bred støtte til OGMS
20 år med SAKMIL: Trommegalskap i bergstaden
Rykter & Rauraddel
|
| |