BRYNE: Uttrykket "polsk frijazz", som gjerne brukes til å beskrive merkelig og usammenhengende musikk er et relativt velkjent begrep her i Norge. Selv uten spesiell kunnskap om musikk vet man på en måte hva som menes når noen snakker om polsk frijazz. Man kan liksom se for seg en mørk og røykfylt kjeller der svært spesielle mennesker sitter og fordyper seg i komplett uforståelig musikk.
Etter det SAKMIL-nyhetene kjenner til, er det imidlertid ingen egentlig musikksjanger som faktisk heter polsk frijazz. Det var gjennom det litt sære radioprogrammet IRMA 1000 på NRK P3 på begynnelsen av 1990-tallet at begrepet festet seg her i Norge, men det er uvisst om damene Kari og Barbara som ledet programmet er det egentlige opphavet.
For en gjeng musikkinteresserte amerikanere er det imidlertid ingen tvil om hvordan den polske frijazzen oppstod. Mannen bak omtrent alle store musikalske hendelser på Bryne gjennom flere tiår, Erling Dagsland, satset i sin tid store midler på å få den kjente soulmusikeren Delbert McClinton til Bryne og lykkes med det. Senere har vennskapet mellom de to blomstret, og Erling har ved flere anledninger vært med McClinton og andre musikere på cruise i Karibien.
I et formodentlig lystig lag skal Erling ha fortalt dem om den gangen han var reiseleder for et lokalt skolekorps på Jæren, og de ankom flyplassen på Sola fra utlandet med en nyinnkjøpt tuba. Tollerne fattet straks interesse for det store instrumentet, og ikke minst herr Dagsland som var en tidligere kollega av dem. Det var nemlig Erling som bar instrumentet gjennom tollen, og etter det tollerne kjente til var han slett ingen stor musiker. Han måtte derfor pent åpne tubakassen og blåse noen toner for lett lattermilde tollere, for liksom å bevise at han kunne spille på det.
- Hva er dette for slags musikk, undret tolleren da Erling blåste i veg. - Det er polsk frijazz, svarte han kjapt og fikk aller nådigst gå videre.
|
Erling i tollen, da polsk frijazz skal ha oppstått. |
Denne historien skal ha blitt svært godt mottatt av amerikanerne, som for øvrig aldri hadde hørt om begrepet "polish free jazz" før. Til den neste gangen Erling var på besøk hadde de dermed fått laget noen t-skjorter som de gikk rundt med. På ryggen var det tegning av opptrinnet i tollen på Sola, og påskriften "Erling at the birth of Polish Free Jazz", og disse t-skjortene vakte naturlig nok stor åtgaum blant cruisepassasjerene.
I god amerikansk ånd var det også flere turister som spurte etter hvordan man kunne få tak i disse t-skjortene, og dette var trolig grunnen til at t-skjortene med dette motivet etterhvert dukket opp på en og annen nettbutikk. SAKMIL-nyhetene har derfor lykkes i å fremskaffe et eksemplar av denne litt spesielle t-skjorten, fra nettstedet zazzle.com. Her selges også et svært variert utvalg av t-skjorter med forskjellige motiver.
|
Polsk frijazz slik den oppstod, her med Nodi som t-skjortemodell. På forsiden står det noe slikt som "frigjør det polske språket" (på polsk), og ryggen viser en illustrasjon av hva som hendte i tollen på Sola. |
Selve bestillingen og leveringen gikk problemfritt, og med en pris under 200 kroner går plagget også gjennom tollen uten problemer, i motsetning til tubaen som var opphavet til hele historien. T-skjorten kan for øvrig fås i flere ulike farger og utførelser.
Zazzle.com: Polish Free Jazz t-shirt
(18.10.2010 kl 06:00) |