SAKMILs hovedsideSAKMIL-nyheteneInformasjon og historikkSAKMILs beryktede ordlisteThe SAKMIL GalleryGjestebokSkriv til SAKMIL! Navigasjonsmeny
Topp
Uke 42, 2010 Nyheter
 RT

SAKMIL-nyhetene kom med sin siste utgave mandag 28. oktober 2013. Denne siden vil ikke lenger bli oppdatert.
Takk til alle lesere som har bidratt til å holde hjulene i gang de siste 17 årene!

Slik oppstod polsk frijazz

BRYNE: Uttrykket "polsk frijazz", som gjerne brukes til å beskrive merkelig og usammenhengende musikk er et relativt velkjent begrep her i Norge. Selv uten spesiell kunnskap om musikk vet man på en måte hva som menes når noen snakker om polsk frijazz. Man kan liksom se for seg en mørk og røykfylt kjeller der svært spesielle mennesker sitter og fordyper seg i komplett uforståelig musikk.

Etter det SAKMIL-nyhetene kjenner til, er det imidlertid ingen egentlig musikksjanger som faktisk heter polsk frijazz. Det var gjennom det litt sære radioprogrammet IRMA 1000 på NRK P3 på begynnelsen av 1990-tallet at begrepet festet seg her i Norge, men det er uvisst om damene Kari og Barbara som ledet programmet er det egentlige opphavet.

For en gjeng musikkinteresserte amerikanere er det imidlertid ingen tvil om hvordan den polske frijazzen oppstod. Mannen bak omtrent alle store musikalske hendelser på Bryne gjennom flere tiår, Erling Dagsland, satset i sin tid store midler på å få den kjente soulmusikeren Delbert McClinton til Bryne og lykkes med det. Senere har vennskapet mellom de to blomstret, og Erling har ved flere anledninger vært med McClinton og andre musikere på cruise i Karibien.

I et formodentlig lystig lag skal Erling ha fortalt dem om den gangen han var reiseleder for et lokalt skolekorps på Jæren, og de ankom flyplassen på Sola fra utlandet med en nyinnkjøpt tuba. Tollerne fattet straks interesse for det store instrumentet, og ikke minst herr Dagsland som var en tidligere kollega av dem. Det var nemlig Erling som bar instrumentet gjennom tollen, og etter det tollerne kjente til var han slett ingen stor musiker. Han måtte derfor pent åpne tubakassen og blåse noen toner for lett lattermilde tollere, for liksom å bevise at han kunne spille på det.

- Hva er dette for slags musikk, undret tolleren da Erling blåste i veg. - Det er polsk frijazz, svarte han kjapt og fikk aller nådigst gå videre.

Polsk frijazz med Erling
Erling i tollen, da polsk frijazz skal ha oppstått.

Denne historien skal ha blitt svært godt mottatt av amerikanerne, som for øvrig aldri hadde hørt om begrepet "polish free jazz" før. Til den neste gangen Erling var på besøk hadde de dermed fått laget noen t-skjorter som de gikk rundt med. På ryggen var det tegning av opptrinnet i tollen på Sola, og påskriften "Erling at the birth of Polish Free Jazz", og disse t-skjortene vakte naturlig nok stor åtgaum blant cruisepassasjerene.

I god amerikansk ånd var det også flere turister som spurte etter hvordan man kunne få tak i disse t-skjortene, og dette var trolig grunnen til at t-skjortene med dette motivet etterhvert dukket opp på en og annen nettbutikk. SAKMIL-nyhetene har derfor lykkes i å fremskaffe et eksemplar av denne litt spesielle t-skjorten, fra nettstedet zazzle.com. Her selges også et svært variert utvalg av t-skjorter med forskjellige motiver.

Polsk frijazz
Polsk frijazz slik den oppstod, her med Nodi som t-skjortemodell. På forsiden står det noe slikt som "frigjør det polske språket" (på polsk), og ryggen viser en illustrasjon av hva som hendte i tollen på Sola.

Selve bestillingen og leveringen gikk problemfritt, og med en pris under 200 kroner går plagget også gjennom tollen uten problemer, i motsetning til tubaen som var opphavet til hele historien. T-skjorten kan for øvrig fås i flere ulike farger og utførelser.

Aktuelle linker

  • Zazzle.com: Polish Free Jazz t-shirt

    (18.10.2010 kl 06:00)

  • Storbandet lader opp til storbytùrne

    SANDNES: Om vel halvannen uke braker det løs for Orstad Storband når de legger ut på sin tredagers storbyturnè(!) i distriktet. Hva som regnes som storbyer i denne sammenheng er høyst relativt, men spillestedene Flekkefjord, Sandnes og Stavanger er alle sammen viktige byer i sine områder.

    Orstad Storband og Mojmir på horn
    Mojmir Bàrtek, her for anledningen på horn sammen med Orstad Storband i 2002.
    Storbandet har i lang tid sett frem til denne konserten, som foregår sammen med den eksentriske tsjekkiske trombonisten og komponisten Mojmir Bàrtek. For et par uker siden var han i Norge på øvingshelg, og det er med sin egen musikk at han nå turnerer sammen med storbandet. Det er for øvrig ikke første gang storbandet og Bàrtek samarbeider. Orstad Storband har nemlig brukt ham som kontaktperson og vertskap under sine besøk i Tsjekkia i 2002 og 2005.

    Mojmir Bàrtek er ellers en svært anerkjent musiker i sitt hjemland, og han både spilte og komponerte i mange år i orkestrene til den legendariske Gustav Brom, som turnerte i hele Sovjetunionen og Warszawapakt-området.

    Konsertturnèen starter på Sjøhusene i Stavanger torsdag 28. oktober, og følges opp med konsert i Flekkefjord fredag 29. og lørdagsjazz på Residence på Sandnes lørdag 30. oktober.

    (18.10.2010 kl 06:00)

    Hornmusikken ut på tur

    KLEPPE: Klepp Hornmusikk er godt inne i en passe travel høstsesong, der konserten sammen med Sandnes-gruppen Jazzma er første offisielle opptreden. Konserten, som langt på veg bygger på samme lest som i 2007, foregår på Klepp Ungdomsskule lørdag 30. oktober kl 17:00.

    Allerede nå til helgen blir det imidlertid hektisk aktivitet for Hornmusikken, både sosialt og musikalsk. Da er det nemlig tid for det årlige høstseminaret, som nå har funnet sin form i hjemlige trakter. Også dette foregår på Klepp Ungdomsskule, med øvinger både fredag kveld og hele lørdagen. I løpet av helgen skal nok mange brikker falle på plass før den viktige konserten om nesten to uker.

    Seminarmiddag
    Ingenting å si på stemningen da Hornmusikken var på blåtur etter seminaret i fjor. Da endte forsamligen opp til gourmetmat og koselige lokaler på Vestgaard Mat på Nese. Hvor turen går denne gang, gjenstår å se.

    Den største spenningen er nok likevel knyttet til lørdagskvelden, når Hornmusikken skal ut i det blå. Det er trolig ikke snakk om aktiviteter i luften, men heller om en såkalt blåtur der kveldens destinasjon er ukjent. Etter vel gjennomført spilling, dusjeseremoni og andre tradisjonsrike ritualer går turen med buss til et sted der det blir både oppvartning og andre aktiviteter.

    Oppslutningen om årets seminar og blåtur er svært bra, og det meldes om at det neppe blir mange seter til overs på bussen som frakter den feststemte gjengen på tur lørdag kveld.

    (18.10.2010 kl 06:00)

    Fasiten krympet ledelsen

    SANDNES: Den ukentlige quizen på Megleren Øl- og Vinstue på Sandnes har blitt en svært jevn konkurranse i løpet av de siste årene, og nær sagt alle de faste og etablerte lagene er med og kjemper om runde- og månedspremier. Likevel er det nok en gang lagene Fasiten og Naked Men Singing det står om i tetkampen i den gjeveste konkurransen, nemlig den som gjelder halvåret.

    Til nå i høstsesongen har Naked Men Singing hatt et visst tak på Fasiten i sammendraget, men sistnevnte lag har absolutt våknet opp og har ikke tenkt å gi seg uten kamp. I forrige ukes quizrunder var det Fasiten som var sterkest i begge omganger, og de spiste dermed opp litt av det forspranget som Naked Men Singing har opparbeidet seg. Fasiten kom på førsteplass i begge onsdagens svært jevne omganger, men måtte gi fra seg rundepremien i andre omgang til Hjørnet etter en musikalsk omkamp.

    SAKMIL-nyhetene har stadig ikke den hele og fulle oversikten over alle lagenes poengsummer så langt, men basert på siste offisielle tall og egne resultater kan vi denne uken presentere en Topp 5-liste så langt i høstsesongen. Tallene er delvis basert på ikke-kontrollerte resultater, slik at korrigeringer kan oppstå i ettertid.

    Megler-quizen Topp 5 høsten 2010:
    1. Naked Men Singing, 245.5 poeng
    2. Fasiten, 238.5 poeng
    3. Halvsøstrene, 224 poeng
    4. Hjørnet, 219.5 poeng
    5. Hønsehjernene, 203 poeng

    Kampen er så langt også svært jevn om oktober måned, og her har Fasiten etter onsdagens innsats så vidt sneket seg foran Naked Men Singing, stadig etter SAKMIL-nyhetenes egne beregninger. Det blir derfor en fortsatt spennende kamp fremover, i en sesong som avgjøres like før jul.

    (18.10.2010 kl 06:00)

    Rykter & Rauaraddel

  • Det irsk-inspirerte bandet Sinclair & the Rovers skal nå være i ferd med å gå til innkjøp av autentiske skotske kilter. Det finnes nemlig en Sinclair-klan i Skottland, som selvsagt også er oppsatt med egne kilter. Det kan dermed bli et visst keltisk preg på Sinclair-spillingene fremover, for eksempel på irsk aften i februar.

  • Den første helgen i november inntar roverne forøvrig Sørlandets hovedstad Kristiansand. Patriks Pub & Restaurant får besøk to kvelder på rad, 5. og 6. november. Med et av landets beste utvalg i øl er spillestedet også populært blant roverne selv, som har mang en ølhund blant seg.

  • På Bryne Mølle blir det et møte med halvlokale Tønes og hans band på fredag kveld. Det er ventet stort innrykk av publikum, og som vanlig vil nok den trivelige sokndølingen berette om sine underfundige observasjoner av livet på musikalsk vis.

    (18.10.2010 kl 06:00)

  • Hovedside

  • Arkiv
  • Multimedia
  • Søk etter artikler
  • Ja, ke syns du?
  • Tilfeldig artikkel

  • Informasjon
  • Tips oss!

    DENNE UKEN:
    Hele denne uken

     Slik oppstod polsk frijazz
     Storbandet lader opp til storbytùrne
     Hornmusikken ut på tur
     Fasiten krympet ledelsen
     Rykter & Rauaraddel

    Uke 41, 2010:
    Hele denne uken

     Alt vel med minnesmerket
     Nytt møte med Jazzma
     Poor Edward på Stationen
     Quiz-spenningen fortsetter
     Rykter & Rauaraddel

    Uke 40, 2010:
    Hele denne uken

     OGMS kuppet Stationen
     Støttemøter i nord og sør
     Clarinuts knekker lokale nøtter
     Ny spenning i Megler-quizen
     Rykter & Rauaraddel